Hej,

I våras gjort jag och mitt ex slut som jag ansåg missbrukade alkohol. Jag gick hos psykolog och hos coach tiden efter och mår mycket, mycket bättre idag. Läste också djävulsdansen efter det. Dock inser jag att jag är otroligt rädd att "trilla dit" igen. Om jag ska dejta någon ny kan jag bli rädd bara personen berättar att den tar en öl och kollar på film exempelvis. Det är som att jag ser potentiella tecken/fara på missbruk här och där - även om jag förstår att inte alla har den här problematiken är jag rädd att jag undermedvetet hittar en ny sak att vara medberoende av. Har ibland funderat på att testa gå på Al-anon möte men å andra sidan mår jag ju redan mycket mycket bättre idag.

Jag har inga tidigare erfarenheter av missbrukare. Min barndomsvän hade dock svår anorexia, men kan inte minnas att jag gjorde så mycket för att hjälpa om jag ska vara ärlig. Så vet inte hur det fungerar med medberoende. Kan man vara "tillfälligt medberoende"? eller är man det för alltid?

Är det någon som känner igen sig i detta? Vad har hjälpt för er? Kan man bara gå på Al-anon om man fortfarande har en form av relation till någon som t ex missbrukar?

I bagaget så är nog medberoende något som sakta smyger på en.
Man kan känna det då man gärna går igång för mycket på att hjälpa någon som uppenbart behöver hjälp.
Lägger sig i,ger pekpinnar förmanar manipulerar mm.
Man är oftast inte medveten om att man gör det.
Man försöker helt enkelt ta över så att man "hjälper" den andra att få kontroll på sitt liv eftersom de är så dåliga på det själva..

Eller så mår man väldigt dåligt av att ha missbruk i sin närhet och kan inte fjärma sig från att det faktiskt är den andra personen som dricker/missbrukar inte jag.
Och därmed den personens sak att lösa problemet och min sak att bara se på.

Alanon är utmärkt för att kolla om du är medberoende eller inte.
Där kan man som anhörig till en alkoholist gå för att känna om gruppen och det som görs och sägs där stämmer med en själv eller inte.
antingen kanske du tycker att inget som sägs stämmer något vidare på dig.
Eller så blir det en väckarklocka på att du faktiskt kommit "hem"

Då finns det en hel del att lära om sig själv och om att rikta om fokus och lära sig hitta ett bättre sätt att förhålla sig till sin omvärld.
Med mer lagom engagemang i sin omgivning och verktyg för att ägna sig mer åt sig själv utan dåligt samvete.

misty65

Hoppas att det inte gör något. Undrar bara vad är det att vara medberoende. Vad är tecken på att man är medberoende. Jag sökt ett forum så länge. Vet egentligen inte så mycket om alkholism. Vet bara att min man dricker för mycket.