Min man dricker för mycket.

116 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
misty65
Min man dricker för mycket.

Min man klarar av att sköta sitt arbete. Men han dricker i stort sett varje helg. Fredag, lördag och söndag. Kan ha druckit tidigt på morgonen. Så han är påverkad när jag vaknar.
Det har pågått länge. Jag själv är inte riktigt objektiv längre.
Vet inte riktigt hur jag ska förklara. Nu för tiden det jag bara hans alkoholproblem. Ibland undrar jag vad jag känner för honom. Vet att det här är fel. Men när det är som jobbigast vill jag lämna honom men jag är arbetslös och skulle helt enkelt inte kunna försörja mej själv. Det är svårt att brottas med dom känslorna. Vet inte hur jag ska tänka. Han kan vara elak. Han slår mej inte. Men han vet vad som sårar mej och gör mej illa. Men det kommer vara upp när jag tar upp hans alkoholvanor och hur jobbigt jag tycker det är.

Min självkänsla och självförtroende är väldigt dåligt. Är jobbigt att se dig själv som offer. Är ensam har inget socialt nätverk.
Är bara så svårt. Förväntar mej kommentarer ryck upp dej. Att jag är elak som stannar på fel grunder. Hans drickande är väldigt påfrestande. Han gör det inte lätt att älska honom. Usch han kan säga så sårande saker. Vet inte själv vad som är rätt eller fel. Är en mycket ensam människa.

Ullabulla
Välkommen hit

Till forumet.
Här finns många som är i samma sits.
Alkoholism gör en ensam.

Hinner inte skriva så mycket.
Men du har tagit ett första steg.
Vägen att vakna till och se sin situation som anhörig brukar ta tid.
Stressa i te dig själv utan läs och begrunda.

Kanske finns det något enkelt råd att följa som kan stärka dig.
Ta en promenad varje dag.
Formulera vad du behöver som inte är sammankopplat med den som dricker osv.

Det brukar vara omvälvande att påbörja sin resa mot ett bättre liv.
Men det är du värd och det klarar du.

misty65
Min man dricker för mycket.

Tack för svar. Behöver någonstans ventilera. Har letar efter något forum länge.

Tack

Nordäng67
Ta små...

steg i en bättre riktning! Du är arbetslös, se det som ditt jobb att ta hand om dig själv! Som Ullabulla skriver, ta en promenad varje dag. Frisk luft och motion får dig att tänka bättre! Försök hitta ett jobb. Jobbet ger dig trygghet och kontakt med människor. Tänk dig ett par år framåt i tiden. Tänk fritt utan att sätta upp hinder: hur ser ditt liv ut om du själv får välja och drömma? Lättare att ta små och stora steg om man vet sina mål och drömmar. Börja och sluta dagen med att säga nåt snällt till dig själv och också berömma dig själv! Kan va svårt när man är nedstämd och olycklig men så nyttigt och bra för självkänslan! Brukar lossna när man har vant sig! Kram

misty65
Min man dricker för mycket.

Tack så fina råd. Håller på med lite förändringar. Börja ta lite kontakter. Men då otroligt skönt att ha någonstans att vända sig om den här. Det är svårt.

mulletant
Välkommen misty65

Så fint att du hittat hit och att du redan fått goda tips och råd! Såg i en annan tråd att du frågat vad medberoende är. Det finns mycket att läsa på nätet om du googlar medberoende. Läs också på Alanons sida. Jag hoppas du har möjlighet att gå till Alanon på möte, där träffar du andra som vet vad du går igenom.
Fortsätt läsa och skriva här på forum, det är stor hjälp att sätta ord på sina tankar och känslor. Du ska veta att du inte är ensam om din situation, vi är många som delar din erfarenhet och många som vet att det går att ta makten över sitt eget liv. Du har redan börjat! / mt

misty65
Min man dricker för mycket.

Tack så mycket för svar. Känns otroligt skönt faktiskt. Det kommer inte lösa sig jättefort. Men nu har jag någonstans att vända mej. ❤

misty65
Hjälp för alkohol problem.

God morgon

Om min man skulle vilja ha hjälp mot sina alkoholproblem. Vad finns det för hjälp och hur söker man det. Skulle vilja kunna informera honom om det. Hoppas gör jag fortfarande.

misty65
Julhelg

Jag vet inte om det är jag som överkänslig. Äh relationer är inte så lätt. Är det okej att forgrafera sig med lättklädda kvinnor. Det är oskyldigt men blir ändå ledsen och sårad. Är sånt skoj. Vet inte.

Misty65

misty65
Julhelg

Klart att han dricker också. Om jag inte var så ensam. Varför tar dom in lättklädda kvinnor på jullunch på jobbet. Klart att han var först med att fotografera sig med henne. Och så tror han att jag inte ska bry mej. Äh så onödigt. Det får mej att må dåligt. Tvivlar på mej själv och mitt utseende. Fy så ledsen. Överdrivet jag. Vill gärna ha höra vad Ni tycker. Vi har varit gifta i 31 år. Om jag hade haft jobb tror jag att jag skulle lämnat han. Han borde känna mej nu och han borde veta att jag inte gillar sådant. Jag mår inte alls bra. Förtjänar jag det här. Varför?

misty65
Julhelg

Så många år som han har druckit och jag är lojal och stannar. Var är min man. Han som gjorde mej glad den mannen som fick mej att känna mej trygg. Jag känner honom inte längre. Han är så förändrad. Idag vill jag väldigt gärna höra ifrån någon. Behöver hjälp att tänka.

mulletant
God morgon misty65

Det är smärtsamt att se hur en människa, ens egen man, förändras. Precis det du beskriver, att den som gjort en glad och trygg förvandlas av alkohol och istället väcker känslor av oro, otrygghet och så småningom kanske till och med rädsla och avsky. Jag känner så väl igen det där. Det är sju år sen jag fick nog och lämnade mitt, eller vårt, hem med tanken att skiljas. Det blev så att när mannen insåg att jag menade allvar valde han nykterhet så nu har vi det lugnt och bra. De första åren mötte vi många utmaningar, han att bli fri från alkoholen och jag att lära mig om mitt medberoende. Du kan läsa min tråd om du vill under Det vidare livet, den heter Mitt nya år.

Du har inget ansvar för hans missbruk! Du kan inte heller få honom att sluta, det måste vara hans egen önskan och beslut. Om han skulle komma dit att han vill det kan du vara ett stöd. Det du kan göra är att söka strategier och stöd för att förändra din egen situation. Som Ullabulla och Nordäng67 skrev ovan.

Har du tittat på Alanons sida? Kollat om det finns möten i din närhet? Det skulle kunna vara ett stort stöd för dig!
Har du någon vän du kan tala med?

Det du absolut kan göra är att fortsätta skriva här. Det kan vara väldigt hjälpsamt att sätta ord på hur man har det och att kunna gå tillbaka och se vad man skrev tidigare. Att göra sig fri och bli mera 'sin egen' är en lång process - inte minst när man levt många år i en relation.

Hoppas du kan ha en trevlig julafton. Om mannen väljer att dricka så försök göra något som är bra för dig! / mt

misty65
Julhelg

Ska kolla upp om alanon. Är vettigt. Värmer med svar. Tyvärr har jag inte direkt några vänner.

mulletant
Här är länk till Al anon

jag hoppas det är ok att lägga in den
http://www.al-anon.se
// mt

misty65
Julhelg

Tack ❤

misty65
Julafton

Julafton blev trots allt bra och trevlig och han drack måttligt. Skönt. ❤

misty65
Julhelg

Japp bara julafton som var hyfsad. Men sedan drickande. Har tagit kontakt med kvinnofrid för att få hjälp. Klarar inte av att ha det så här. Jag måste försöka lämna honom.

mulletant
Hej misty65

Så bra att du hänger kvar här och läser olika trådar! Det är ett viktigt steg att inse att man inte är ensam. För min del betydde det mycket att förstå de gemensamma dragen i både missbruket och medberoendet. Att det finns ett mönster som är detsamma även om 'ramen' kan vara helt olika. Till missbrukarens mönster hör förnekelse, smygande och lögner.... det var så skönt att inse att det hörde till missbruket. Det har hjälpt mig att inte anklaga och försöka förstå hur mannen kunde göra så, det var och är obegripligt och det får vara så. Till medberoendet hör så många mönster och beteenden som jag sakta insett att finns invävda i mig sen barndomen. Att lägga band på egna önskningar och behov så till den milda grad att jag inte ens alltid vet själv vad jag önskar och vill.... att inte säga vad jag tänker och tycker för att bevara lugnet, att låta bli att göra sånt jag vill eller göra saker jag inte vill för att (försöka) bevara trevnad och husfrid, med mera, med mera i all oändlighet. Allt det där övar jag på att befria mig ifrån!
Läs, skriv och lär! Fokusera på sånt du har makt över, gör sånt du vill göra och mår bra av, ta vara på allt som gör dig gott! Hans missbruk har du sannolikt ingen makt över, låt honom ta ansvar över det - och konsekvenserna!
Kom ihåg att du inte är ensam! Sök dig gärna till Alanon! Kram / mt

misty65
Det betyder så väldigt mycket

Det betyder så väldigt mycket för mej att få svar. Jag har märkt att jag har mått lite bättre sedan jag gick med här. Så skönt att bara ventilera. Har lättat lite från mina axlar. Allt det som man håller inom sig. Blir rörd och glad av att få respons. ❤

Det är nyårsafton så det är ju en helg som man dricker. Förra året kunde han knappt stå på benen. Usch klump i magen.

Nordäng67
Förstår din känsla..

Inför nyårsafton! Men det är sista dagen på 2017! Imorgon börjar ett nytt år som man kan göra till ett bättre år! Ett år som du kan göra till DITT år! Kram

misty65
Beslut

Det är något som växt under många år. Har börjat att ta kontakt där man kan få hjälp. Vet inte än hur det blir. Men jag hoppas på förändringar år 2018.
GOTT NYTT ÅR ALLIHOPA

InteMera
Jag följer också din kamp

Jag följer också din kamp även om jag inte skivit i din tråd tidigare. Jag ville du ska veta du inte är ensam med klump i magen inför nyår.

Hoppas du får en god start på 2018 i alla fall!

misty65
Nyårsdagen

Har stilla förhoppningar att det blir någon form av förändring 2018. Nyårsafton var väl så där. Min man tar upp samtalsämnen som är djupa. En ny sida av honom som jag inte riktigt vet hur jag ska hantera och vad han är ute efter. Har inte riktigt bestämt mej var jag står i det. Måste nog lyfta mer i det för att förstå var jag har honom.
Önskar Er alla God fortsättning.

misty65
Al-Anon

Har hittat var jag kan gå på möten. Har läst om det men är det någon som kan dela hur det faktiskt är och hur det fungerar.

Ullabulla
Hej Misty

Konceptet är lika på alla möten runt om i världen. Man träffas i grupp och delar sina erfarenheter kan man kort och gott sammanfatta det.
Man börjar med att läsa texter som berör missbruket och hur det har påverkat en och sen väljer man ett tema för mötet.

Efter allt är läst så har man en delningsrunda.
Där får var och en tala till punkt utan att bli avbruten stoppad eller kommenterad.
Dvs jag får inte ha en åsikt eller feedback kring vad du delar om.
Det gör att man helt enkelt får tänka högt och låta orden flöda fritt.
Ibland kommer det ur helt andra saker än ma tänkt.

Ibland känner man kanske att man öppnat upp lite för mycket,men eftersom ingen får kommentera eller föra vidare vad som sagts i rummet så gör det ingenting.
De delningarna brukar vara de nödvändigaste,dvs det man inte vågar eller vill tala om har plötsligt sagts högt.

Kort och gott kan man säga att man försöker vända om omsorgen och tankarna till en själv och låter alkoholisten sköta sitt eget tillfrisknande,eller fortsatta sjukdomsprocess.

Man lär sig att släppa taget och se vad man kan göra för att förändra sitt eget liv,det enda liv man har makten över.

misty65
Al-Anon

Tack för svar. Verkar vara tryggt. ❤

misty65
Vet inte längre

Han har varit nykter. Hmm. Hoppas han kan hålla så. Men jag är trött. Kan inte sova. Tänker på honom hela tiden. Så många år som han har druckit. Skriva här är bra för då kan jag gå tillbaka och hålla koll. Började skriva upp hur ofta han drack. Men han blev så arg för det så jag våga inte fortsätta. Men hit hittar han inte.

mulletant
Det är bra misty65

att du skriver här i din tråd om hur du har det. Då kan du hålla koll på hur du själv haft det och mått under olika tider. Det är faktiskt en väldigt viktig sak för dig, att öva på att ha fokus på dig. Att inte tänka på honom hela tiden som du skriver att du gör. Och så är det för oss medberoende, vi har tappat bort oss själva.
Det kommer inte att vara lätt för honom att bryta sitt beroende och hålla sig nykter, det kan du räkna med. Men det skulle vara bra för dig att använda hans nyktra dagar till att vila och samla krafter och planera för hur du själv kan ha det så bra som möjligt - varje sig han är nykter eller dricker.
Om jag minns rätt så skrev du tidigare (i en annan tråd kanske) att han börjat tala med dig på ett nytt sätt, om djupare saker. Det vore fint om du orkar lyssna då. Hoppas du får en lugn och bra trettondag idag! / mt

Nordäng67
Misty65...

Man tror gärna (eller vill tro) att bara han slutar dricka så blir allt bra! Mitt ex hade kortare perioder när han var nykter! Då var han som deprimerad. Först trodde jag han saknade spriten och så var det nog också. Men tror också att saker kom ikapp honom. Det finns en anledning till att man dricker på det sättet! Varje nykter period blev relativt kort för det enda han gjorde var att låta bli att dricka! Försökte få iväg honom till psykolog men han vägrade! Tror att han började dricka igen för att han inte orkade med allt som kom till ytan inom honom! Jag avslutade vårt förhållande första advent. Han fortsatte supa under december och över jul sen började han äta antabus. Fick väl nog av sig själv och allt som blir förstört av hans supande. Hoppas att han tar tag i problemet på riktigt den här gången! Inte för min skull, jag kommer aldrig tillbaka, utan för hans egen skull! Misty65, försök uppmuntra din man att söka hjälp! Passa på när han har de där djupa samtalen. Hoppas nykterheten håller i sig! Passa på att tänka på dig själv och bry dig om dig själv! Det behöver du! Det tar på en att leva detta liv! Precis som du har jag haft många sömnlösa nätter som man legat och oroat sig! Nu sover jag ikapp, kan sova hur mycket som helst! Lycka till!

mulletant
Kloka ord från Nordäng67

Att bli genuint nykter handlar om mycket mer än att sluta dricka! På samma sätt som att bli fri från sockerberoende handlar till ca 10% om maten. Min man valde nykterhet för sju år sen, ett och ett halvt år med s.k vita knogar men sedan av egen vilja. Vi har fått lov att möta och tampas med mycket gammalt både han och jag. Att frigöra sig från medberoende är också en stor utmaning. Dock tror jag att frihet från alkohol är ett avgörande första steg - nödvändigt men inte tillräckligt - eftersom alkohol omöjliggör konstruktiva och äkta samtal.
Allt gott / mt

Nordäng67
Som du säger..

MT, att frigöra sig från medberoende är en lika stor kamp som att bli nykter alkoholist! Ett beroende det med! Först trodde jag allt handlade om honom men har insett att det handlar lika mycket om mig! Jag får en (nästan pervers) tillfredsställelse av att va i ett liv som inte är tillfredsställande, det är inte bra nu men ska bli...sen! Man läser om den andres problem, söker information, försöker tala tillrätta, förlåter och ursäktar! Den man borde jobba med är sig själv! Det gör jag nu, känns övermäktigt i många stunder men jag gör som tåget tuffar på! Vet målet men försöker att inte tänka så mycket på hur lång vägen dit kanske är! Och så läser jag och lär här :-)

Sidor