Hej, länge sen jag var här nu. Situationen med min sons alkoholiserade pappa fortfarande besvärlig. Jag lämnar inte sonen till hans papppa eftersom han varit onykter med honom, utan har varannan helg lämnat till hans farmor som lovat meddela om pappa är onykter när han är där. Sist jag åkte dit, möttes av pappan som luktade alkohol och talade/uppförde sig påverkat. Inte stupfull, men absolut inte környkter. Jag vågar inte lämna sonen längre för att jag inte litar på att farmor skyddar sonen från att träffa sin onyktra pappa. Jag ringde familjerätten för att få råd. Hon sa lite saker offtherecord som jag undrar över, och som jag gärna vill få feedback på här

Hon sa att det ibland är bättre att inte söka ensam vårdnad/skriva umgängesavtal eftersom det då kan bli svårare att skydda barn från en missbrukande förälder? Stämmer det? Jag är rädd att pappan ska hämta på fredag, mot min vilja.
Och eftersom vi har delad vårdnad så kan inte personalen vägra om han verkar nykter. Problemet är att han har ett drickbeteende där han snabbt tömmer en flaska starksprit och tidigare varit full med sonen.
Nån som kan råda? Stämma på vårdnaden så han inte kan hämta själv? Risker med det?

Li-Lo

Det gör mig ont att höra att du fortsatt har det svårt och att alkohol påverkar dig och ditt barns liv. Du kämpar verkligen och försöker göra de bästa valen för er. Tack för att du berättar. Du är inte ensam. Jag hoppas att du får stöd av andra användare i det du står i nu.

Då det kommer till tips om advokater eller juridiska ombud kan vi dessvärre inte tillåta det här då forumet är en statlig verksamhet, Jag klipper in några länkar som finns här på anhörigstödet som kanske kan blir hjälpsamma för dig.

Hela ditt inlägg andas omsorg om ditt barn och du gör skillnad.

Varma hälsningar Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

https://alkoholhjalpen.se/node/41534
https://alkoholhjalpen.se/node/41537
https://alkoholhjalpen.se/node/41536

TISSLA

Tack för svaret!
Det står att jag saknar behörighet när jag klickar på länkarna dock..

Li-Lo

Hej igen

Jag klipper in lite text här då och ber om ursäkt för att jag bjöd in dig till ett låst rum. Som sagt detta kanske inte är relevant för dig men hoppas något är till hjälp, vänligen Li-Lo

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) är kunskapsmyndighet för föräldraskapsstöd, familjerådgivning och socialnämndernas familjerättsliga ärenden. De har den senaste informationen om lagändringar och föreskrifter inom området som gäller föräldraskap och juridik. På deras hemsida kan man läsa om vad som är bra att tänka på när man har barn och ska separera.

1. Familjerådgivning http://www.mfof.se/sv/familjeradgivning/

2. Vårdnad, boende och umgänge http://www.mfof.se/sv/vardnad-boende-och-umgange/

På flera ställen i landet är det möjligt att på biblioteket kostnadsfritt träffa en jurist för ett kortare möte. Kommunen erbjuder också gratis samarbetssamtal om vårdnad, umgänge, boende och barns försörjning. Där får ni hjälp att hitta gemensamma lösningar för barnets bästa utan att behöva gå till domstol. Undersök hur det är i din kommun genom att ringa din kommuns växel eller kommunens kontaktcenter.

Hos Försäkringskassan finns även web-rådgivning. Den och annan bra information hittar du på Försäkringskassas hemsida med råd inför separation https://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/for_foraldrar_som_i...

För stockholmsområdet finns det en särskild advokatjour som du kan hitta på nätet http://www.stockholm.se/FamiljOmsorg/Socialt-och-ekonomiskt-stod/Ekonomi...

Stockholms stad socialjour har utvecklat Socialrådgivning på nätet. På deras sajt är det lätt att få information och att ställa specifika frågor anonymt på nätet. https://iservice.stockholm.se/open/SocPaNatet/Pages/StartPageOpen.aspx

Utgångspunkten för allt samhällsstöd som går att få i samband med slitningar i föräldraskap och förestående separation förhåller sig till vad som är barnets bästa.

Li-Lo

Om föräldrar efter försök till samtal med varandra inte kan komma överens går det att be om hjälp vid Familjerätten i den kommun där de aktuella barnen är folkbokförda. Det går att konsultera en familjerättssekreterare i kommunen för att få rådgivning om hur det går att agera. Kontakta din kommun. Familjerätten i kommunen utför samarbetssamtal för föräldrar som har svårt att komma överens och har nu även ett förstärkt uppdrag.

Går det ändå inte att komma överens kan barnets föräldrar ytterst gå till domstol för att få ett beslut om umgänget. När det väl är fastställt hur den gemensamma vårdnaden ska vara uppdelad så ligger ansvaret för barnets vardag hos den förälder som ska ha umgänget vid den gällande tidpunkten. En domstol kan även fatta andra beslut om det stämmer bättre överens med föräldrarnas vilja. Alla detaljer finns inte reglerade i lag och därför kan det skilja sig åt. Till exempel gör inte alltid tingsrätt och hovrätt samma bedömningar.

Vänligen Li-Lo Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Heleena

Jag har precis varit på flera sådana samarbetssamtal, har ungefär en liknande situation som du. Skillnaden är att just nu är min sons pappa nykter. Men jag går bara och väntar på nästa period... familjerätten sa ungefär samma sak till mig. Att den missbrukande föräldern har rätt till umgängesrätt hur som helst.
Kruxet med dessa samtal är att personerna som håller i dom oftast inte har någon ”riktig” kunskap om missbruk. Mycket fokus på hur JAG hanterar min oro. Att fokusera på ”nuet” och inte tänka på det som varit... (mitt ex har varit onykter/drogpåverkad med sina barn flera gånger) Jag fick tips om att uppsöka psykolog!!! Känner att problemet inte tas på allvar och att det daltas oerhört med den missbrukande föräldern. Som tur är känner jag mig trygg i mig själv och vet att min oro är befogad och jag vet att jag inte bara är ” en orolig person ” som hon sa. Har insett att samtalen inte leder någonstans. Det enda som gäller för mitt ex är att visa i handling. Dvs. 100% nykterhet.
Vi som ej missbrukande föräldrar har ju ansvar att skydda barnen och ska då se till att de ej utsätts för fara, vilket det såklart blir om pappan halsar en flaska sprit... så för mig är det ständig kontakt och att vara beredd på utryckning så fort barnet är hos pappan.
Kommer nyfiket följa den här tråden och se om du får något tips...

TISSLA

..via familjestödsenheten. Upplevde previs som du att kunskapen kring missbruk helt saknades. Den ena samtalsstödjaren sa varje gång att han inte kunde förstå varför pappan inte bara kunde ringa mig när han råkade bli onykter vid umgänge. Varje gång försökte jag förklara att det inte funkar så, att pappan aldrig någonsin erkänner att han är onykter, inte ens då han på fyllan ramlat omkull med vår ettåriga son i famnen, med min elvaåriga son som var den enda där. Och allt fokus låg på mig, hur jag skulle kunna börja känna förtroende för honom, nu när han enligt egen utsago inte längre har alkoholproblem. Att om pappa säger att han har kontroll så måste jag lita på det. Men så kom han till ett samtal full..jag höll masken först, för jag ville att de skulle märka det själva. Han förnekade det när jag frågade, men när samtalsledaren frågade så erkände han. Jag ställde frågan om han då hade gjort ett aktivt val att gå till samarbetssamtal full, eftersom han hävdar att han har kontroll. Fick svaret att han gjort det för att jävlas med mig. Jag avbröt mötet, och på nästa möte så sa jag att det kändes lönlöst att fortsätta. Deras fokus är på att samarbeta, men vårt problem är inte samarbete utan att han inte tar sitt föräldraansvar, så vi var nog på fel plats. Men jag hur vet du att han är 100% nykter? Menar du även när han inte har umgänge? Jag har försökt ställa kravet att han visar långsiktig nykterhet med blodprov, men hittar ingenstans där man kan göra det utan att det kostar mycket. Men nu är det inte ens aktuellt längre för pappan säger att han inte längre har ett missbruk och visar inga tecken på att vilja vara nykter. Jag har haft perioder då jag kollat nykterhet med alkomätare men det funkar inte för då kommer han onykter och fejkar att han glömt mätaren och det blir jobbigt för sonen när jag ber pappa gå igen.