Känner att det är dags att ta tag i mina dåliga vanor. Det har hänt förr, men gått över. Ja inte tanken då, men de bättre vanorna. Sen en tid tillbaka blir det alldeles för ofta. Ovanligt med en helt vinfri kväll. Oavsett om det bara blir nåt glas eller en halv flaska så är det alldeles för ofta och mina tankar kretsar alldeles för mycket kring alkohol och vindrickande.

Under förra veckan blev det alldeles för mycket flera kvällar. Men efter alldeles för blöt fest i lördags började jag känna att det får vara nog nu. Jag vet inte vad jag vill riktigt, ännu, men nån form av förändring behöver till innan det går över styr. Inget drickande i söndags eller i måndags, men igår var jag på systemet och hämtade ut en efterlängtad beställning. Vi skulle bara smaka lite, men det slutade som vanligt med att det blev mer än vi tänkt. Delade på en flaska vin och ett par glas av den beställda spriten.

Kände mig helt vilse när jag vaknade i morse. Tänkte mycket. Av någon anledning ramlade jag över ’Alkoholens offer’ som jag såg under dagen och sen snubblade jag in på den här sidan. Massor av bra peppande läsning...

Men så till det jag misstänker är ganska klassiskt... Ska jag sluta helt? Vad får det för konsekvenser? Måste jag? Tankarna snurrar.
Och den andra frågan. Vi ska ju ha kräftskiva om en vecka. Tillfället att lägga av helt känns heeeelt fel. Jag kommer ju inte kunna låta bli då. Och vad skulle jag säga till våra vänner?
Låta bli helt till dess? Alla kvällar utan a är ju ett plus och jag tror inte heller att det är omöjligt...

Ja tankarna snurrar...

Första dagen gick bra, men jag har sovit som en kratta. Berättade för sambon igår kväll att jag tänker dra ner. Tyst samtycke utan någon synlig reaktion, men jag skulle tro att han hakar på. Vi dricker lika ofta och sällan ensamma, men han är betydligt bättre än jag på att låta bli.

Idag blir en omtumlande dag med begravning av min pappa, men trots att jag sovit illa känns det så skönt att vakna klar i knoppen och opåverkad i kroppen. Särskilt en dag som denna.

Så första dagen kändes bra eller fjärde dagen av fem skulle man ju också kunna säga. En dag i taget.
?

Att du börjat fundera över dina dryckesvanor är ett tecken på att du behöver förändra dem.
Så testa och se vad som händer om du håller upp en period.
Hur länge har du hållit upp tidigare?

Kramar
???

Hållit upp har jag nog aldrig gjort egentligen, men det är inte mer än det sista året eller kanske åren som jag druckit fler kvällar än låtit bli, så att säga.
Länge var det bara fredag/lördag, men sen blev det även torsdag. Och på söndagen drack jag upp det som var över. Jag har aldrig kört med vita veckor eller månader. Har tyckt att det går bra ändå. Men nu är det dags. Andra kvällen brukar vara svårast. Då bubblar känslorna över och jag blir superlätt stött, sur, arg.

Komben

Vi verkar vara många som startade eller startade om igår, grymt! Då kan vi peppa och stötta..

Du verkar ha en tuff dag framför dig, tror du att du kommer triggas efter begravningen? Iom att du skriver att andra kvällen brukar vara jobbigast plus massa känslor på det tänker jag..

De första dagarna är värst sedan blir det bättre.
Sömnrubbningar, svettningar, hjärtklappning, rastlöshet och irritation är vanliga känningar.
Men det är värt att ta fajten med dessa några dagar för sedan blir det sååå mycket bättre??

Kramar???

Tack! Just nu känns det tungt, men det blev en mycket fin begravning och många kära återseenden.
Jag försöker vända på det och fundera på vad jag anser att jag går miste om om jag INTE dricker något idag. Och det är egentligen inte speciellt mycket, så varför inte låta bli, vara i känslorna och vakna fräsch imorgon? Jag ska försöka distrahera mig med annat under eftermiddagen och kvällen istället. ?

Nu har jag avstyrt mannens försök att feltolka ”köpa bubbelvatten” (Ramlösa) till att ”köpa bubbelvin... Vilket fick till följd att vi nu sitter här och läser, dricker kaffe och äter kakor, smågodis och saltgurka! ❤️ Och ja, bubbelvatten kom vi hem med. Kvällen är bokad med lite praktiska grejer som behöver fixas och sen stupar vi nog i säng ganska tidigt om jag får bestämma. Två dagar har jag ju provat ett par gånger. Det brukar sluta med att jag är superdeppig och låg, men det känns annorlunda idag. Och jag är ju så himla nyfiken på hur dag 3 kommer att vara... ?

Blir det jobbigt, försök att bara härda ut. Är själv på dag 3 och känner lätt oro och ganska stor rastlöshet. Blir lättare om man är sysselsatt! Lycka till & kram?

Starkt och fint att vara nykter under en sådan känslofylld dag. ♡ Något du förmodligen alltid kommer att vara tacksam över.

Bubbelvatten är inte dumt alls, extra gott när man vaknar dagen efter...

Lycka till! ♡

Ja Vinäger, det känns jätteskönt att jag har stannat kvar i dagens känslor. Inga problem alls med det faktiskt. ?

Har haft en toppenkcäll utan något direkt sug. Massor av bubbelvatten och en bra film tillsammans med kärleken. Somnade ganska lugnt, men nu ligger jag här och vrider mig. Det kryper i hela kroppen, jag svettas och anar en begynnande huvudvärk.

Jag föreslog att vi skippar vinet i morgon också, men köper en flaska på lördag. Han nappade på det. Sen blir det nyktert fram till kräftskivan och efter det ska jag bestämma mig för nästa mål och vilken nivå jag tänker ligga på.

Ska tillägga att det finns två oöppnade boxar, två oöppnade flaskor nubbe till kräftskivan och en halvfull flaska sprit i huset... ??

En nykter fredag har jag inte haft på flera år, men i morgon är det dags.

Dag 2 har passerat utan några större problem.
✌️

Vinägermamman. Jag somnade framåt tretiden och vaknade av mig själv alldeles för tidigt. Men vad gör det; glad, pigg och fräsch! ?? Tog en kopp kaffe med älsklingen innan han drog iväg till jobbet och nu ligger jag här och njuter av sista riktiga semesterdagen. Dags igen på måndag.

Jag känner mig rätt nyfiken på vad som händer i mig både fysiskt och känslomässigt när jag låter bli att dricka, så bara det får mig att låta bli. Nykter fredag. Härligt för oss och alla andra kämpar, Vinägermamman! ?

Var hos tandläkaren och tänkte i mitt stilla sinne hur skönt det var att inte behöva fundera på om jag luktade...

Sen tog jag en lov på stan. Jag har ju redan sagt att vi ska dela en flaska vin i helgen, men i morgon. Nu började jag fundera på om det inte vore bättre att ta den idag... I morgon är vi ju borta nästan hela dagen och har fullt upp, så då är de mer naturligt att låta bli.

Så det blev en flaska på systemet.

Nu snurrar tankarna. Varför idag istället för i morgon egentligen? Om jag dricker vin idag - hur svårt blir sen att låta bli imorgon. Jag har inte haft en nykter fredag på evigheter. Om jag dricker idag, låter bli i morgon och sen väntar till kräftskivan blir det ännu fler dagar på raken utan (bra!).
Fanken ?

Du hoppar över idag. Kanske blir det inte tillfälle i morgon, och då siktar du på kräftskivan. Kommer det att gnaga och mala? Testa, börja med bara idag.

Om du siktar på att skära ner så tror jag (även om jag aldrig lyckats) att nyckeln är att bestämma hur ofta och hur mkt i förväg och inte tumma på det eller slappna av i attityden. Sen hålla i det hårt ända fram tills att det är en vana. Ditt nya sätt att dricka. Men jag skulle gärna höra från någon som lyckats dra ner. Jag kör helvitt själv.

... men nu är det gjort, så nu är det bara att börja på dag ett igen.
Men, jag kan ändå inte låta bli att vara lite stolt över mig själv eftersom jag har varit nykter totalt fyra dagar av de senaste sex. Betydligt mer än vad jag varit på väldigt länge.

Det var varken speciellt kul eller gott. Jag drack inte för att bli lugn utan mer att jag öppnade flaskan ”av gammal vana”.
Nu känner jag mig ännu mer motiverad att låta bli. Filmen hade säkert varit bättre utan, jag hade varit piggare både igår och idag och smaken av Ramlösa och småplock hade varit godare. Både igår och idag. Som det känns just nu funderar jag till och med på om kräftskivan på lördag ska få bli alkoholfri för min del. Jag har tidigare ”lovat” mig själv att jag ska få dricka något då, men just nu känner jag mig inte speciellt sugen på det.

Börjar med att låta bli idag. Målet är en vecka, dvs sju dagar. Sen får vi se.
Har funderat en del på HALT. Jag hade hoppat över lunchen igår när jag var på systemet... Vad hade hänt om jag ätit innan jag åkte ner till stan? Nu ska jag för övrigt fixa en ordentlig frulle... ?

Lördaghelaveckan

Man måste hitta sin väg, själv vet jag att tar jag lite blir jag full lång tid efteråt. Jag kör helnyktert nu efter många dikeskörningar.
Det där med att vara hungrig kickar verkligen igång suget, min terapeut sa att ”blir du hungrig så ät något direkt, vad som helst för suget triggas av hunger”
Ligger något i det?

Önskar dig en fin nykter dag?

Jag bollar runt lite med mig själv just nu för att hitta min väg. Det är en himla skön känsla för mig att inte trubba av sinnen och känslor. Jag får ta en dag i taget så får vi se var jag landar.
Klokt sagt av terapeuten. ? Jag ska verkligen hålla fast vid det.