Min pappa dricker och det håller på att kosta honom relationen med min mamma. Han är deprimerad och medveten om sina problem. Vad kan jag göra för att hjälpa? Jag är rädd att han kommer ta livet av sig om det fortsätter.

Li-Lo

Välkommen till oss. Det låter som att du känner en stor oro för dina föräldrar kopplat till din pappas drickande. Kanske har du redan läst andras trådar och fått ideér om vad som kan vara rimligt för just dig att göra i det här läget. Ibland kan det ta tid för en ny tråd att ta fart och de senaste dagarna har vi haft problem med "spam" vilket påverkat tempot här inne.

Om det känns okej för dig skriv gärna igen.

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Depression och alkoholmissbruk är en ond cirkel där de föder varandra. Jag har haft samma problem som din pappa.
Jag förstår att du lider med dina föräldrar.
Om du kan få din pappa att söka hjälp för något av problemen så kan han troligen få hjälp med det andra. En förändring i något av dem kan ha stor effekt på det andra. Dricka mindre leder ofta till starkare psyke och att må bättre kan ofta leda till minskad alkoholkonsumption.

Men det är väldigt tufft som barn till en förälder med dessa problem. Du kan i värsta fall spendera många år med att hjälpa till med detta om du tar på dig det.
Försök få din pappa att söka hjälp självmant, om han inte vill det så fokusera på ditt eget liv och att må bra själv och försök igen vid ett senare tillfälle. Det är inte ditt jobb att hålla ihop dina föräldrars äktenskap. Ta inte på dig den rollen. Bli heller inte ”mamma” åt din pappa. Lättare sagt än gjort, men om du kopplar ihop ditt mående med dina föräldrars relation så är risken stor att du blir lika olycklig. Det framgår inte om du bor hemma eller inte, vilket så klart försvårar det hela. Men du har ett eget liv och de ska vara dina föräldrar, inte tvärt om. Och om din pappa känner att han förstör för dig med så mår han säkert ännu sämre.
Skriv mer om du har lust, finns bra stöd här!
Jag glömde fråga, varför tror du att han skulle ta livet av sig? Är det något han säger eller är det hur han mår som får dig att tro det?