Alkoholisten är ofta väldigt egotrippad och får nästan ett barnsligt beteende när denne kräver att omgivningen ska "lyda" minsta vink och gärna släta över alla misstag..
A. kan gå i taket om någon råkar låta en kastrull koka över, men själv bagatellisera en sönderbränd sönderskrapad stekpanna med: Äsch, det gör inget vi köper en ny.. den va i alla fall gammal..
A. kan bli manisk, när hen är nykter i sin iver att spara pengar (på ALLT utom alkohol naturligtvis) För att sedan glatt bjuda laget runt, bjuda på mat och fullkomligt strö pengar omkring sig när A är full.
Och alla dessa "lysande ideer".. A kan få för sig en massa saker som måste "fixas" när hen är full.. dessutom så ska man fixa det själv för hantverkare är ju så dyrt..
Resultatet brukar bagatelliseras med ett Äsch, det duger åt oss.. det är inte så noga.. det funkar ju (i bästa fall) i alla fall..
A:s "självkänsla" när hen är påverkad gränsar i de felsta fall till storhetsvansinne (släng dig i väggen "Kung i baren", du ligger i lä!)
Om A varit nykter ett par dar, så blir A väldigt sårad om man råkar "misstänka" att ha luktat på korken.. (och tar det ofta som en intäkt för att supa till.. (Vadå.. hen tror ju ändå att jag dricker, så det är väl lika bra att börja igen då.)
Jodå.. Jag lever med en sådan 3-åring.. Humörsvängningar, irritation, rastlöshet, ett ENORMT bekräftelsebehov (kom och titta.. kom och sätt dig.. Du måste kolla in vad jag har gjort..) Och ett evigt tjat om sjukdomar (tror nästan att de är födda hypokondriker) Som givetvis ALDRIG beror på alkoholintaget..
Svettas och mardrömmar (misstänksamhet om förgiftning) Ont i magen (säkert blödande magsår..) Ont i ryggen (ojdå diskbråck och ishias) ramlar på fyllan(säkert nåt allvarligt neurologiskt) Hostar och har ont i bröstet (hotande hjärtinfarkt) Deprimerad, varvad med "uppjagad" och högt blodtryck (utbränd med hjärncancer..)
Sedan fyllesentimental.. Ja, jag är nog döende.. det är bara en tidsfråga.. Kära hustru, jag ska ordna en livförsäkring så att jag kan vara trygg i att du har det bra när jag går bort.. (här lägger han sig på sängen och börjar fantisera om sin egen begravning..)
Vill man man ska stryka medhårs och ynka.. Jodå det kan pågå i många timmar, tills han antingen somnar eller börjar vanka runt.. kolla så alla lysen är släkta och att det är låst överallt (vi är ju fattigpensionärer gudbevars..)
Jag hoppas att han inte får ögonen på den droppande kranen och får för sig att byta packning i den mitt i natten (nej han vet bara hur man gör teoretiskt.. och resultatet kommer inte att bli bra..)
Ja.. det här är bara ett litet smakprov av hur en äkta alkoholist beter sig.. för er som är nya och undrar vad som är onormalt "normalt"..
Alkisen är dessutom en mästare på att manipulera omgivningen, smussla och ljuga..
Nej, jag ids inte längre räkna flaskor och burkar.. det stör enbart min egen sinnesro och ger mig en genomfalsk föreställning av "kontroll".
Falsk såtillvida, att jag kan kontrollera mängden han druckit, men inte faktumet ATT han dricker.. För hans del spelar själva räknandet ingen roll.. möjligen ger det honom en anledning att pysa ut irritation.. I övrigt blånekar han givetvis tom om man placerar bevisen framför näsan..
Och för mig innebär det bara förslösad energi, som jag kan använda till att planera nåt roligt åt mig själv istället..
Som tur är, så har vi inte gemensam ekonomi, utan jag har pengar att göra vad jag vill med.. Jodå han har nog sneglat åt det hållet och undrar hur jag har "råd", med kurser och att handla kläder..
Han gillar definitivt inte svaret: Jag röker inte längre och jag dricker inte en flaska vin och två starköl om dan.. (inte spelar jag heller..) Då tycker han att jag skriver honom på näsan att han dricker "en smula för mycket" och börjar tala om att någon form av "guldkant" måste man ju ha.. (skulle snarare kalla det "sorgkant"..)
Idag blir han definitivt på pickalurven redan efter en starköl.. Och egentligen är det inte MÄNGDEN som spelar någon roll, utan BETEENDET! Att inte kunna låta bli, att smussla, att bortförklara, att alltid dricka mer än man tänkt sig, att aldrig kunna "spara" något, utan krama ur de sista dropparna.. Att bli irriterad om någon påpekar alkoholvanorna, men ändå inte kunna låta bli eller ens fundera över dem..
Det var dagens lilla berättelse.. Hoppas ni kan le en smula även om det gör ont när man känner igen sig..

etanoldrift

Ja, egentligen finns det väl inget mer ologiskt än en alkoholist.. Han kan haka upp sig på smådetaljer i t.ex. ekonomin och få panik.. trots att det inte är minsta anledning om man ser på helheten..
Han kan gräma sig otroligt över sin rattfylla för 13 år sedan.. men vägrar att koppla ihop det med sin alkoholkonsumtion... Däremot sätter han sig aldrig bakom ratten om han tagit ens en lättöl..
Nej, jag tror att han tillhör dom som "ljuger så att dom tror sig själv till slut.." Sorgligt men sant!
Vad gäller alkohol, så är förnekelsen total.. Dubbla skygglappar och jag ger mig fan på att han blundar bakom dom..

etanoldrift

Ambivalens.. Att ändra sig nästan "stup i kvarten".. Fråga om råd, för att sedan göra tvärtom efter en kvart.. Hur vanligt är det egentligen?
Att säga saker som är riktigt sårande och tvärtemot vad man hävdat som sin åsikt, i nyktert tillstånd.. Att hävda det som "Ska jag vara riktigt ärlig så.. Och sedan följer en uppradning av vad han egentligen INTE tycker om eller kan tåla.. Och då är det saker som förnekas kategoriskt i nyktert tillstånd..
Jag kan inte längre lita på min mans åsikter om någonting.. Ena dan så är det jättetrevligt att sonen kommer på besök.. Efter en flaska vin, så är alla bara till "besvär" och äter oss ur huset..
Först är det jättebra att jag åker på kurs med mina väninnor.. Efter några öl, så är det en "flams och trams"-kurs och slöseri med pengar som vi kunnat använda på bättre sätt.. (Och då FRÅGADE jag ändå innan, för att höra om det fanns invändningar..)
Vi har en gammal plåttunna, som vi brukar elda trädgårdsavfall i.. Lite kvistar och sådant.. Ibland slinker det med lite dokument också som man inte vill ska hamna i soporna i onödan..
När det pimplats kan han få för sig att han måste ut och "elda" så det blir plats.. Det blåser, så jag ber honom vänta (åtminstone tills han är nykter..) Jodå.. Det ska han.. det var kanske ingen bra ide, eftersom det blåser rejält (dessutom rakt mot grannarnas altaner..)
Efter en kvart, när han inte hittat något annat att få utlopp för sin rastlöshet på hör jag: Nä du, jag tror jag eldar i alla fall, så jag får det gjort... Suck.. dubbelsuck..
Är det vanligt att alkoholister blir så här ambivalenta och byter åsikt stup i kvarten? Hur mycket ska man lita på det de säger? Stämmer det, att dom säger "sanningen" som de tycker innerst inne, när de är på röken?
Det här har eskalerat.. Och numera törs jag knappt öppna mun eftersom jag får en ny version av vad jag sagt och vad han "egentligen" tycker om det flera gånger per dag..

Kvaddad

VMin man dricker inte en droppe men uppvisar massor av likheter med din gubbe.
Ambivalensen, alla dyra försäkringar om att aldrig mer elda så att brandkåren kommer, aldrig mer klättra elva meter upp i en ek med motorsågen mellan tänderna för att det är för dyrt att anlita trädfällare.
Lova dyrt och heligt att han kollar med mej först innan han byter golv i vardagsrummet ............. osv osv.
Han är sån helt enkelt. En rastlös själ som.hela tiden måste göra något.
Det är sjukt jobbigt ibland och jag tror det finns nån bokstavsdiagnos bakom det hela.
Kanske är det så med din gubbe också?!
Det kanske inte "bara" är A som ställer till det.
En fråga ..... Skulle du välja att fortsätta leva med honom om han visade sej vara likadan utan alkohol'

etanoldrift

Ja.. nog verkar det finnas någon form av bokstavskombination bakom.. Kanske har han "självmedicinerat" så länge att det inte längre går att säga vad som är vad i sammanhanget..
Nej, just idag, känner jag att jag fått så nog, att det inte längre finns några känslor kvar.. Inte ens ilska eller hat.. Må han leva sitt liv som han vill, så lever jag mitt!

etanoldrift

Lägenheten som jag tänkt flytta till har fått en vattenskada.. Jag sliter mitt hår, för det innebär att flytten blir uppskjuten.. Skadorna (för det är i mer än en lägenhet tydligen) ska besiktas av försäkringsbolag och sedan ska det tydligen beslutas hur mycket som ska rivas, repareras och bytas ut.. Sedan måste det ju torkas också.. Tur i oturen att jag inte hunnit bära dit grejer (fast jag vet iofs inte hur stor omfattningen är.. Det är ett äldre hus..)

Mysan

Hej etanoldrift.
Du har levt med alkoholen och din man långt längre än jag gjort, jag har aldrig bott under samma tak som den.
Men jag hoppas jag lämnat den idag, var och hämtade alla mina saker hos honom idag, min nyckel oxå.
Sååå sååå synd på ditt boende, men du e på väg iaf!!!!
Du e tjugo år äldre än mig och tänk så många bra år du har kvar ensam el med någon som visar dig respekt som du behöver.
Ensam är inte fel, man är inte svag...man är fan så mycke starkare ensam än när man går på tå, än när man blir kontrollerad men aldrig får ha koll själv....
Jag har levt med det i endast 10 månader men önskar jag slapp upplevt det alls.
Och det varför går du inte....ja...gå i våra skor ett tag så ser man varför vi inte bara går!
Varför vi inte lämnar....allt e en process, snabbare för vissa kortare för andra.
Vissa lämnar aldrig och vissa klarar bryta med alkoholen för alltid och får förhoppningsvis en lycklig respektive som stannar.

Min kille lär nog aldrig bryta med alkoholen, efter fem veckor nykter och att spelat ut mig och hans mamma mot varann så drack han igen, hade varit utan antabus i två dagar o drack på tredje....

Nu får det va bra, han kan dricka men fan utan mig.

linker

Hur går det för dig, etanoldrift? Jag brukar läsa dina skarpa och elaka iakttagelser och det ger mig kraft. Ilska är bättre än uppgivenhet. Och ibland måste man också skratta åt eländet.

etanoldrift

Och att hålla mig för mig själv.. Jag försöker verkligen att inte lägga mig i det jag inte kan förändra.. (jodå, gubben går runt med offerkofta på...) Nu måste han ju dricka för att jag ska flytta.. (nejdå, att verkligen sluta ingick inte i hans planer)
Ett sätt att köra med känslomässig utpressning, där det är meningen att jag ska få bära hundhuvudet för att han inte kan "dricka normalt".. sådär som andra gör, när de får möjlight att ha en "guldkant på tillvaron" (jag skulle snarare kalla det för "sorgkant")
Tyvärr har jag ju under sommaren sett att det är fler än han i bekantskapskretsen som lever i total förnekelse om sina problem..
Ha det gott och en styrkekram till dig linker!

etanoldrift

Inte många timmars sömn inatt.. Idag ältades det tynande sexlivet.. Får man inget, så är du lika bra att skilja sig..?! Jodå jag kunde definitivt dra dit pepparn växer.. Jag med mina konstiga vanor.. Sitta och lägga patiens på datorn i timmar.. Sitta och läsa en massa "skit", istället för att umgås och vara som folk..
I natt passade han verkligen på att "tala om vad han tyckte" Efter att ha hällt i sig ett par öl och lite över en liter vin.. Jodå, jag kunde minsan dra åt helvete.. Trodde jag att han var dum i huvet kanske? som inte trodde att han begrep.. (begrep vadå? ) Jodå.. Det här har man ju varit med om förr.. ( underförstått, du är otrogen..)
Ska man skratta eller gråta, en gammal halt och lytt kärring som för närvarande inte vill se röken av en karl!

När inte offerkoftan hjälper går man till angrepp för att såra. Såra för att du ska få ångest liksom han har. Ja du hör rätt i att flytta så du kan ett drägligt liv.

etanoldrift

Ja.. jag skriver av mig. Det känns trots att jag innerst inne vet att det är precis vad han håller på med. Fick en intressant pratstund med svägerskan där jag helt sonika la korten på bordet och då kröp det fram, att vårt spruckna förhållande inte är det första han supit bort..
Redan innan han träffade mig, hade han smygsupit men tog tag i det hela i samband med en rattfylla. (fast han hade förlorat familjen flera år innan..) Alla trodde att det skulle bli bra, när vi träffades och gifte oss och han mådde också bra (bättre än han någonsin gjort säger hans vänner)
Tyvärr kan han inte släppa alkoholen och jag har sagt rent ut, at det är den som förstör hans liv.(vilket han naturligtvis förnekar)
Jag vägrar att gå under tillsammans med honom och snart när lägenheten är klar från vattenskadan så har jag en egen dörr att stänga om mig så jag kan börja ta hand om mitt liv.
Nej jag tror inte att historien slutar där, jag har en bit kvar också.. Men jag är på väg!
kram

etanoldrift

Ja, jag har skrivit för att det lättar.. Jag har pratat med min svägerska och det kröp fram att han i princip supit bort alla sina tidigare förhållanden och familj.
Han har smygsupit tidigare också och naturligtvis haft osannolika förklaringar till sitt beteende..
Alla trodde att det skulle bli bättre när han träffade mig och vi gifte oss (dock var det ingen som talade öppet om hans tidigare så grava missbruksproblem utan alla höll "god min") Det var bättre i början efter hans rattfylla, men när jag tittar i backspegeln så har problemen funnits där hela tiden.. Fast i varierande grad..
Nej kärleken är inte blind.. men djävligt närsynt!

Slutkörd

Hur gör du nu när du bor kvar hos honom i väntan på flytt? Umgås ni? Äter ni ihop? På helgerna när du är ledig är du med honom då? Om han är nykter menar jag.
Jag går och väntar på att få flytta men nu under tiden tycker jag att det är svårt att veta hur jag ska bete mig? Han har verkligen offerkoftan på. Tycker att det är onödigt det jag håller på med osv han dricker mindre just nu, började jobba i måndags efter semestern. I helgen följde jag med till landet, jag brukar åks hem direkt om han dricker. I helgen drack han både fre och lör men jag kände att nää jag stannar orkar inte hela tiden ge mig iväg. Nu vill han att jag åker med i helgen igen. Men med antabus. Ska jag åka med eller helt enkelt säga nej. Usch jag vet inte.

Hitta på eller gör saker som ni själva tycker är roligt. Umgås med era bekanta. Strunta i era partners, de har ju inte valt er utan flaskan.

Lovise

Hej alla!

Jag är syster till en narkoman och har en ex-make som rökte hasch. Jag hade inget förhållande på flera år men träffade för 6 månader sedan en man som jag nu insettt är alkoholist. Jag undrar ju varför jag alltid dras till denna typen av män. Det är först nu jag insett att jag är medberoende. Intressant att läsa era berättelser här - jag förstår varför man inte lämnar i första taget trots att man borde. Vi är medmänniskor o vi vill väl. Ni är fantastiska människor och jag önskar er lycka o glädje i livet! Tack för era berättelset som get mig styrka att - förhoppningsvis - fatta rätt beslut.

etanoldrift

Så jag har inte kunnat hålla er uppdaterade..
Men jag HAR flyttat och gubben är precis lika ambivalent som förr hehe.. Löften som tas tillbaks.. "köpslåenden" som jag avvisar (varpå han blir sur..) men NU har jag en dörr att låsa om mig.. (nej, han vet inte ens portkoden till min nya adress..)
Det ÄR sorgligt att se hur hans missbruk eskalerade i samband med en resa där han tjatade sig till att köpa ett par boxar vin (som dracks ur på mindre än en vecka)
Han anser fortfarande inte att han har några problem och att mina skäl att lämna honom är "löjliga" och påhittade..
Nåväl, förutom löftet att kunna använda bilen, så är det ingen större skada skedd.. Jag visste redan från början att han inte skulle hålla det, men jag får själv inte tillgång till en egen bil förän om en månad.. Och EN månad är inte så lång tid, även om jag får avboka lite saker jag tänkt åka på och be vänner hjälpa mig att handla hem lite tyngre saker..
Offerkoftor.. ja, i det fallet har herrn ifråga en hel garderob.. ;-) Det finns alltid någon anledning till att han har ångest och mår dåligt (och råkar ut för olyckor) UTOM alkohol då förståss.. *asgarv*
Nåja.. Jag har säker en bit kvar själv, innan jag lyckas släppa allt. Gubben har förvarnat att han vill ta ut skilsmässa och går runt och berättar för alla som vill höra på hur "fattig" han kommer att bli (när jag tömt huset på vad som finns..)
Han kommer att vara tvungen att sälja både hus och bil för att ha råd att "leva".. Och med hans definition av leva, så ingår rätt stora mängder öl och vin. Nej, jag tänker INTE sponsra dom vanorna..
Han är mycket förvånad över att jag har råd att ha en bil för min pension är ju mindre än hans.. Att det är en prioriteringsfråga och att vi uppenbarligen prioriterar olika saker vill han inte se.. Han tycker bara att det är orättvist att jag på detta sätt slagit hans liv i spillror..

hevvi

Har kämpat i nästan 35 år o äntligen fått veta att jag är ok som lämnat förhållande, som tagit mig i botten,o jag har nyligen börjat resan, tufft men svårt o släppa taget om vad som jag har varit med om !!när alkoholen är så viktigt för henne att hon säger att hon inga problem har!!!!!!

etanoldrift

Ett fantastiskt exempel på att det aldrig är för sent!
Ja, det är tufft att lämna, men ibland är det tuffare i längden att stanna kvar!
Du får gärna fortsätta att berätta om du vill..
Kram!

hevvi

har kommit en bit på vägen, en ny bostadsrätt o den är nyrenoverad,först var jag sååå taggad, o nu är det neråt
o allt står still!! ska få hjälp, men det tar så lång tid, och jag behöver det nu!!! vi träffas för vi har hus ihop och hon har förorsakat en glödbrand i huset o bor på annat håll just nu, men vi träffas o vi tjafsar o hon försöker o köra på som vanligt,men när jag säger emot så är hennes svar jag får säga vad jag vill!!!
om jag ger lite, så tar hon mer!!! finns ingen kärlek kvar för mig men hon vill!!! hon köpte en hund som jag har tagit hand om vovven är 1.5 år och 1.3år har jag skött allt med hunden, som man gör, hon kliade honom bara!!!!! sen efter fall o skador 8 liter vin o glögg i okt-nov !!!! så vill hon ha hunden och jag säger att hon har skickat ut mig o vovven, givit bort honom till mig!!! hon svarade att hon var onykter då, så det gäller inte 0CH hon var sååå tacksam att jag tagit hand om vovven!!! men jag mår skiiit av o inte få ha honom o det skulle lätta på på mitt hjärta!!! men efter alla dessa år av alkohol, så ser jag nu att hon har så många skador ,som jag inte sett innan !!! hon har inga problem med alkoholen nu heller, hon får ju ett glas vin på kvällen o en 3.5 öl eller cider ibland för aptinens har hon!!!!! så jag hoppas på vovven!!!! kramar till alla som vill ha