Hej alla,

Idag skulle bli dagen D, då vi slutade med alkoholen.
Allt gick väldigt bra till klockan 6, då svettningar, skakningar och en generell känsla av att -nu dör jag banimej, kom över mig.
Motoriken i armar och ben kändes lite lurigt och inget jag upplevt tidigare när jag varit utan alkohol.
Blev/är otroligt rädd, skulle verkligen vilja bolla med er om ni upplevde samma sak?
Fick ta en promenad vid 22, då paniken och ångesten blev så kraftig.
Slutade med att jag köpte 12 folköl, bara för att få bort alla upplevda symtom.

Jag har läst lite på nätet och även detta forum, men kan ni bekräfta att det jag verkar genomgå är liknande det ni själva kände?

Mvh,

Gör en lite Edit här.
Efter lite alkohol är all oro, skakningar och svettningar borta..:-(
Borde ju kännas bra, men det bekräftar ju en hemsk situation...vet inte om jag klarar just den oro, ångest...jag trodde jag skulle dö idag under några timmar.
Vad har ni för erfarenheter? Ett alternativ jag ser är att "lägga in sig" under 2-3 dagarna då jag förstått den värsta abstinensen sker?

Spöketimig

Jag känner på pricken igen vad du skriver. Varje gång jag försökt göra trappa ner på drickandet har det slutat i sån ångest och panik att vinet tillslut vunnit. Och för varje klunk jag tog rann obehaget bort.
Denna gång har jag inget val utan måste sluta och jag har faktiskt sjukskrivit mig. Känns också bra att "hittat hit" och kunna läsa och inse att de man går igenom är normalt och att man inte är ensam.
Jag tar mig igenom de värsta faserna genom musik, andning och promenader när de är som värst.
Lycka till...håller på dig.

Li-Lo

Hej Emil och välkommen hit.
Jag läste ditt inlägg och vill passa på att ge lite generell info och jag hoppas att något av det kan vara till hjälp för dig nu. Du är klok som uppmärksammar hur det blir för dig då du minskar ner på din alkoholkonsumtion eller helt slutar att dricka. Du är också generös som vill dela med dig! Fortsätt gärna berätta hur det går för dig. Jag klipper in det som står i vårt faktablad nedan.

Det som ofta sker är att alkoholens aktiverande kraft kvarstår några dagar vilket leder till att kroppen och hjärnan hamnar i ett överaktivt tillstånd. Ofta börjar abstinenssymtom bli tydliga inom första dygnet av alkoholfrihet eller minskat intag.
Om du upplever något av följande när du slutar dricka så är det mycket viktigt att du kontaktar akut vård. Ring 112 eller ta hjälp att komma till akutsjukvård.
- starka skakningar – du kan inte hålla ett fullt glas utan att spilla,
- kraftiga svettningar och värmekänslor
- kräkningskänslor efter varje gång du ätit
- brist på aptit eller rädsla för att äta
- förvirring – du förlorar till exempel tidsuppfattningen eller har svårt att uppfatta var du är
- hallucinationer – du hör, ser eller känner saker som inte finns där

Även om du inte druckit stora mängder alkohol kan du få abstinensbesvär när du skär ner. Oro, skakiga händer, svettningar eller sömnsvårigheter, till exempel. Symptomen är obekväma, men varar inte särskilt länge och är inte värre än en influensa. Kanske undrar du om det finns något du kan göra själv för att lindra dina besvär? Du behöver lugn, sömn och bra mat just nu, det är också bra om du har någon som kan vara med dig eller stötta på annat sätt.

Att trappa ner på egen hand kan vara vanskligt. Det är svårt att veta hur man ska dosera och risken för återfall är stor då tankarna på olika sätt upptas av alkohol.

Oavsett vilka symtom du har så är vårt generella råd när det gäller olika abstinensbesvär att kontakta sjukvården. De kan ge rätt typ av hjälp så att du får bäst skydd mot stressen som abstinensen orsakar i kroppen och hjärnan, och att du slipper lida i onödan. Det är ofta tufft nog att ändra sina alkoholvanor. En läkare kan också hjälpa till att utesluta att problemen har andra medicinska orsaker.

Abstinensbehandling sker oftast i öppenvård (inom t ex beroendevården eller psykiatrin). Du får läkemedel som lindrar besvären och möjliggör sömn. Obehandlad abstinens stressar hjärnan och ökar risken för besvärligare abstinens vid återfall. Läkemedel hjälper alltså både i stunden och förebyggande. Tidigare abstinens, hög och långvarig konsumtion av alkohol samt intag av lugngivande och sömngivande tabletter är riskfaktorer för att du ska drabbas av svårare och direkt skadlig abstinens.

vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen

igen, välkommen!

Emil

Tack för svaren!
Tack Ghost, inte kul att höra att du sitter i samma båt, men skönt få lite bekräftelse att man går igenom det "vanliga"..
Tack Li-Lo, jag tycker det är så svårt att "diagnosera" sig själv..
Gjorde vattenglas-testet igår, vattnet var kvar, men visst var det skakigt.
Av något anledning verkar min ångest och oro landa i en tro av att jag ska dö, att jag fått "dille" och behöver akut vård direkt.
Det gjorde mig livrädd igår.

Tack xoxo! Det kommer jag! :-)

Någon som erfarenhet av nedtrappning? Jag förstår dig Li-Lo, men det skulle kunna vara ett alternativ?

MadGal

Min mamma gjorde det många gånger men problemet med det är att plötsligt blir det lite för mycket och då tappar man omdömet och är tillbaka där man började...
Det som däremot har funkat är ett nedtrappningsschema med benzodiazepiner. "Lugnande" om du vet vad det är? Det måste man få utskrivet och de kan också vara beroendeframkallande, men om man följer ett avgiftningsschema så är de absolut det bästa! Vågar du berätta för din läkare och be om detta?

Tänk också på att fylla på med starka B-vitaminer eftersom alkoholen "äter upp" dem och det är också det som orsakar skakningarna. Många som lägger in sig på avgiftning kan knappt gå tills de har fått en spruta B12 i låret!
Järn är också bra att fylla på med!

Vill du ändå trappa ner med alkohol så måste du sluta direkt när de värsta symptomen lägger sig. Alltså inte alla! Det ska fortfarande vara liksom lite obehagligt men hanterligt. Och aldrig bli berusad är det viktigaste!

Lycka till!

Emil

Tack madGal, det var nytt för mig med B-vitamin, det kommer jag handla in!
Jag känner till benzo så till vida att jag läst om det, absolut ett alternativ då jag har svårt att se mig själv bli beroende av läkemedel... (Så säger kanske alla iofs).
Ja, jag har försökt boka tid för läkare ett antal gånger, så har ingen prestige där, utan förstår att jag måste vända mig till klipporna som kan detta.

Tack för att du delade med dig av erfarenheterna med nedtrappning!
Det är ett alternativ som sagt och jag har idag måttat upp lite vin som varken gör mig berusad men håller det abstinensen på en hanterbar nivå. (I hope)

MadGal

Känns som du är motiverad!! Och om det inte funkar med A-nedtrappning så kan du alltid lägga in dig. Kan vara ganska skönt att få B-vitaminerna (hjälper mot aptitlösheten också), tre mål mat om dagen som någon annan lagar och ett nedtrappningsschema på benzo som är säkert och övervakat!
Då ger de dig dem där och inget krångel med läkare osv. Om man klarar den miljön tror jag det är det bästa... Benzo har inte samma toxicitet som A har med tanke på att levern antagligen behöver vila nu...
Hoppas det går bra! Stay strong!

MadGal

En annan sak Emil, jag såg i en annan tråd att du jobbar med träning? Hur i hela friden har det gått?! Jag trodde inte ens att man "fick" träna bakis? Är inte det farligt för kroppen då den redan är uttorkad och har fullt upp med att rensa ut gifter? Kanske OT, men blev bara så paff!
Kram!

Emil

Tack igen MadGal, du verkar (tyvärr) har erfarenhet av detta, men jag både uppskattar och suger åt mig av allt du skriver.
Jag är motiverad, beroende verkar ligga latent hos mig, jag måste bara se till att bli beroende av "rätt" saker, dvs träning etc..

Jag förstår vad du menar, jag arbetar som chef på en av våra större träningskedjor, så är inte direkt i träningen, längre.
Du har helt rätt, det är inte läge att träna och bryta ner kroppen när den försöker återhämta sig.
Det är oroväckande många i min bransch som har samma utmaningar som jag.
Däremot tror jag att när man väl har gifterna ur kroppen kan få samma "kick" av träning som av alkohol.

:-)

MadGal

Jag tror som du att det på det sättet många av oss börjar. Spontana kicksökare som kan hamna både i den kreativa, konstruktiva ändan eller den destruktiva... Eller båda som du säger!

Jag har mycket erfarenhet. Mest pga ett livslångt medberoende med min mamma. Hon dog tillslut av alkoholen, men innan det var det mååånga vändor in och ut från olika instanser.
Har till och med "kidnappat" henne ibland för att få henne nykter. Krävdes en järnvilja! Och det hade jag! Men det enda jag inte kunde styra var ju återfallen...
Har en hel familj full av kreativa men känsliga själar som många fallit offer för beroendesjukdomar.
Vissa tabletter, andra andra arbetsnarkomaner, sex eller relationsberoende, och många alkoholister...
Antar att jag har erfarenhet och kunskap när det gäller andra, men kan inte hjälpa mig själv. Fånge och fångvaktare liksom...

I början av ditt första inlägg skriver du att "vi" skulle sluta med A. Bara ett talesätt eller hade du kommit överens med någon?

Emil

Nej, jag är själv...eller egentligen inte.
Å ena sidan är jag träningsnarkomanen som äter kokt torsk och råris... Å andra så är jag den som kämpar med A och destruktivt beteende.

Mycket tråkigt att läsa om dina erfarenheter, jag beklagar och tackar för att du delar med dig.
Det låter som du haft en jäkla resa, och som att du kämpat otroligt hårt för att få allt och många på rätt köl.

Låter som vi har rätt liknande familjer!

Får jag fråga, du har också beroende? (Kanske tolkade fel, ber om ursäkt i sådant fall!)

MadGal

Ja, jag är beroende. Helt klart en beroendepersonlighet. Periodare skulle jag vilja kalla mig. Ett tag åt jag inte alls, sen åt jag hela tiden. Rökare i alla år som dessutom dödade min pappa. (Lungcancer) Hans rökning alltså, haha! Lät som att det var min som dödade honom! Det får vi inte hoppas :P
Jag målar, skulpterar, virkar, sjunger, skriver - you name it, jätteintensivt i perioder och sen slutar jag bara. Eller så fastnar jag för nåt ämne. Dieter och deras påverkan på kroppen, psykologi, barnuppfostran, religion, vetenskap eller serier på tv som jag djupdyker i och sen tröttnar jag.
Alkoholen har jag också hållt på med i perioder, men sedan har jag alltid "tröttnat" på dem med och haft vita perioder!
Dock har jag märkt att jag dricker mer och mer och oftare och oftare och längre och längre tid.... Blev liksom besatt. Dricker nästan tvångsmässigt känns det som och denna gången "kunde" jag liksom inte bara sluta... Alla tankar började cirkulera kring alkohol och allt annat las på hyllan. Minns inte sist jag gjorde något av allt det jag brukade älska innan!
Och jag började också dricka tidigare på dagarna än innan.
Allt jag ville som barn var att inte bli som mamma, och nu känns det som jag är på väg just dit... SUCK!

Hur och när märkte du själv att A var ett problem? Och hur mycket har du druckit? Svara bara om du vill! :)

Emil

Hmm, vad tråkigt, jag kan verkligen identifiera mig i samma mönster som du beskriver, periodare som nu tagit stegen för långt :-/
Även samma sak med total och intensivt intresse för vissa saker i perioder som sedan kan brytas snabbt.
Tvillingar kanske :-)

Jag tror absolut du kan hitta motivation att bryta det, att skapa en annan framtid för dig själv än den du vet du inte vill ha!

Samma här, beroendeperson som tusan.
Sex, alkohol, träning...U name it:-)
Självklart vill jag svara :-)
Jag tror jag alltid vetat om att jag druckit för mycket, men att det skett i perioder.
Sedan i somras har jag dock märkt att jag inte kunde sluta och satte väll en "diagnos" på det för 3-4 månader sedan.
I princip varje dag, ca 1,5 L vin per dag.. (Eller motsvarande i annat)

Hur har det sett ut för dig?
Säger samma, svara bara om du vill! :-)

MadGal

Kan knappt svara på det där! Bara skriva under på det! Låter nästan som tvillingar! Lite kusligt nästan!

Två flaskor skumpa om dan mer eller mindre har varit min grej. Ibland en bubbel och några 33cl öl...
Ibland uppehåll som oftast inte varar mer än en dag. Som mest 10 dagar på de här sista månaderna jag hållit på...

Känns som musten har gått ur mig på nåt sätt denna gången.

Hur känner du dig idag? Stark? Orolig? Fortsätter du nedtrappningen med A?

Skickar lite styrka!
Här är det svårt just nu... :s

Emil

Haha, skrämmande när man känner igen sig så bra :-)

Hmm, då ligger vi rätt lika där med verkar det som.., säker på att vi inte är tvillingar ;-)
Musten måste jag dock säga har kommit tillbaka till mig.
Hur får vi tillbaka din?

Mår sådär idag.
Känner mig...svag, orolig..
Det jag var med om igårkväll är jag livrädd för att hamna i igen.
Köpte två liter vin vid 11, har spätt ut, druckit otroligt sakta och har egentligen bara druckit en liten del av detta, 25% ca :-/

Detsamma, skickar väldigt mycket styrka till dig!
Fokusera på allt du vill ha i ditt liv som ger dig bättre energi!! :-)

MadGal

Jag tänker så mycket på det att hjärnan bara surrar! Har försökt allt! Promenad med hund och hög musik i lurarna, långt bad, intressant föreläsning, kalkonstek i ugn (mums!) och gosat med dotter....
Tog dessutom Antabus igår. Inte ett bra move. Jag vet pga all jääääkla erfarenhet hur man får ur skiten ur kroppen eller rättare sagt får den att inte funka, så nu sitter jag här med ett glas bubbel. FAN! Vill inte! Ibland är det bättre att inte veta saker! Men lever man runt missbrukare så märker man hur otroligt kreativa de kan vara för att få i sig sin drog! Och nu är jag en av dem! Jag menar vem fasen dricker med Antabus i kroppen?
Usch, jag skäms så... :(

Emil

Inte skämmas, det är ju inte vi som längre har kontrollen, eller vad man ska säga..
Du verkar ha haft full rulle idag, det är ju skitbra!!
Om du vill ha pepp över KIK eller någonting liknande chattredskap, så hojta till!!

Klarar jag kvällen så kommer du också göra det!!

Leverjag

Det är ganska kort tid, sedan släpper det värsta. Era kroppar skriker efter nervgift som den vant sig med. Det är illa nog. Framförallt ät ordentligt, drick mycket vätska och ta extra B12. Gärna Mg också.

Ni kan. Ni har druckit er till detta under lång tid. Ge kroppen och er själva en chans att reparera det som går. Hjärnan skadas., belöningssystemet är ur balans förutom alla andra organskador och cancerrisk som uppstår.

Lycka till!

Emil

B vitamin ligger som prio att inhandla imorgon.
Tack för ditt svar, det är givetvis så, nu handlar det om att få ur det ur kroppen -vilket just nu känns som ett krig, i kriget.
Var inte riktigt beredd på det, men uppskattar alls och ditt svar i tråden oerhört mycket!

Kan pinsamt nog säga att jag visste inte ens abstinens kom med alkohol, utan trodde det var förenat med andra droger, än mindre vilken form det kom i..