Det är för mig den frågan jag brottas med som mest just nu, för vill jag leva utan ah? Kan jag och vad i hela friden skulle jag göra utan, vem är jag utan?

Jag vill kunna njuta av vinet på fredag efter jobbet, lördag kväll... Är det möjligt?

Är det möjligt efter många års högkonsumtion dagligen (1-3 flaskor)? Högpresterande, sköter mitt jobb, vinet dämpar min stress och tar bort alla måsten. Utan vin är jag sur och vresig, med mott vin är jag glad och avstressad. Det är en ond ond cirkel. Ett glas slutar aldrig så, det går aldrig sluta. På lediga dagar börjar jag ofta med vinet, det är det första jag tänker på när jag vaknar.

Jag vill att mina barn ska ha sin mamma hela livet, mer engagerad och mer av allt utom vinet.

Men jag vet inte om jag är beredd att ge upp vinet helt, men hur hittar man balansen igen och blir som "normalt" folk? Min man säger att det är bara att göra, men vi har inte lyckats på flera år.

Allt känns som en ond cirkel och jag känner mig bara allt olyckligare, trots att jag har "allt".

Går det hitta en balans och hur???

Kram

Märtan

Slappna av... = fritt vin oavsett tid på dygnet

Vill bryta den onda cirkeln nu men hur? Det är bara att bestämma sig, imorgon...

träningstanten52

Så dämpar du lusten att dricka. Tuff konditionsträning är en väl beprövad modell. Testa 1 timme per dag med spinning eller gympa! Och glöm inte att läs och skriva här!

Hej o välkommen hit, här finns mkt kloka ord, som kan bli vägledning. Själv har jag försökt måttlighetsdrickandet alltför många ggr. Och för mig har det bara eskalerat. Men det tog allt bra många år att inse det. Ett sätt att minska är ju helt enkelt att minska inköpen o kanske vita vardagar osv. Men jag rekommenderar en vit period innan för att tänka igenom strategin först. Annars riskerar du nog att följa gamla spår.

Märtan

Tack snälla för er respons! Betyder massor, att inte fortsätta vara osynlig. Känner igen mig i så många berättelser här men vill inte tränga mig in i andras trådar.

Träningstanten52: tyvärr finns det ingen plats för träning i mitt liv, jag kommer försöka få tillmorgonpromenader senare när jag rett ut det värsta med sömnen men det är den enda tid på dygnet jag har över.

Jullan65: innerst inne vet jag att du har rätt. Det är alltid detta sen sen sen.

Idag ska vi iväg på tur, ska försöka hålla mig ifrån vinet nu på morgonen innan. Jag är så kluven, för att ta ett glas eller ett par är det enda som tar bort huvudvärken, väck rastlösheten etc.

På senare år har det kommit forskningsresultat och statistik som säger att det kan vara möjligt för en del storkonsumenter/alkoholberoende att bli måttlighetsanvändare av alkohol.
Här på forumet finns det några som jobbar på att bli måttlighetsdrickare. Den person som kommit längst, vad jag vet, är Stingo. Läs gärna i hans tråd "Mitt vidare liv - med eller utan?", och i synnerhet hans kommentar/inlägg #199. En annan forumanvändare är Träningstanten52 (som svarat dig här ovan) som målmedvetet och beundransvärt jobbar på att bli en måttlig nyttjare av alkohol. Att det fungerar för dessa och några till är bra, och jag önskar dem fortsatta framgångar i sin kamp.

Själv, och jag pratar då bara för egen del, är det helt uteslutet att kunna bli måttlighetsanvändare av alkohol. Jag har haft två långa uppehåll från drickandet och försökt börja dricka i små mängder. Detta har bara fungerat under en kortare inledande period. Sedan har jag fallit och börjat dricka värre än tidigare.

Att det blivit så för mig är inte alls konstigt tycker jag. När jag är nykter, och har varit så ett tag, så har jag en viss nivå på förstånd, omdöme och viljestyrka. Beroende på inre och yttre omständigheter, ibland är livet svårare, ibland lättare, måste jag då använda just förstånd, omdöme och viljestyrka i olika grad för att bevara nykterheten.
Om jag skulle prova att dricka ett par öl eller glas vin nu, skulle dels alkoholen genom sin sinnesförändrande karaktär försämra förstånd, omdöme och viljestyrka, men ännu värre, den lilla mängden alkoholen skulle ju också trigga en av de starkaste drifter som jag som alkoholist har, längtan och behovet av att bli berusad. Någon eller några gånger skulle jag kanske klara av att hålla nivån på en lätt berusning, men förr eller senare skulle jag ge efter och dricka för mycket. Och så skulle jag falla ner i träsket igen.

Jag har alltid den bästa förutsättningen för att bevara nykterheten just genom detta att vara nykter. Att jag var nykter i går innebär att jag har bättre förutsättningar att i dag bestämma mig för att vara nykter. En dag i taget.

Om du vill försöka att bli måttlighetsdrickare, så följ då Stingos råd. Inled med en mycket lång vit period, så kropp och hjärna återhämtar sig. Skulle det sedan visa sig att du inte klarar att hålla konsumtionen på en låg nivå, avbryt då snarast försöket och sträva istället efter total avhållsamhet.

Alkohol är en lömsk och förrädisk drog. Den är tillåten i samhället och invävd i de flesta sociala sammanhang. Vi har lärt oss att använda den, och vi har mått bra av den. När den så tar överhanden och styr våra liv, krävs en stor kraftansträngning och hårt arbete för att ta tillbaka kontrollen över våra egna liv.

Jag hoppas att du lyckas i din kamp.

Skulle absolut rekommendera dig en längre vit period. Jag hör till de som försöker med måttlighetsdrickande, men det är svårt och jag lyckas sådär. Min definition av måttligt är väldigt lite och endast i sociala sammanhang. Högst 3 glas. Då hade jag prövat otaliga gånger med att dra ner, köpa halvflaskor till helgen etc etc. Funkade ett tag, sen slutade det alltid med att jag ökade konsumtionen. Så jag la helt enkelt av med drickandet till helgen och hemma med sambon.
Liksom många av oss andra skriver du att du har problem med sömnen. Några av oss har fått bättre sömn när vi slutat. Det är guld värt! Du skriver att du bara är lugn o glad med vin, men det är ju för att du har skapat ett stort beroende. När jag slutade ersatte jag det med a-fritt. Det funkar för vissa andra får bara sug, men jag hör till de som måste jobba på beteendet. Inte så mycket på missbruket.
Hur som helst, välkommen hit, stanna kvar här, skriv och dra ner din konsumtion. Även om du inte slutar helt, så är det väldigt skönt att vara nykter, när abstinensen gått över. Värt ett försök!

Märtan

Pi31415... Stort tack för ditt engagemang och omsorg ❤️ Jag ska absolut läsa den tråden du rekommenderar!!! Vad är egentligen en lång vit period? Jag var ju här tidigare i vintras, då min första längre vita period, som höll i uppskattningsvis 5v. Sen vet jag egentligen inte vad som hände.

Sisyfos... Varmt tack till dig med!! Tror vi pratade lite i vintras när jag var här, minns dig iallafall. Jag vet så väl att sömnen blir bättre bara efter 3-4 vita dygn, och kissar som attan gör man ju då med!!

Tror jag måste bestämma ett måldatum, för att kunna rikta fokus. Idag lyckades jag inte besegra ah djävulen imorse, det blev ett par glas innan vi for. Sen köpte jag ett glas till maten ute och det var himmel, som att jag blev människa igen, glad, bort med huvudvärken etc. Det känns så jävla tragiskt att det är så här.

Min buk är svullen som bara den, gör alltid ont och ömmar över levern till och från, gjort i många år men de har aldrig hittat nåt på varesig prover, Ul eller CT. En tidsfråga, jag vet, dum som jag är.

Jag måste börja bli snäll mot mig själv. Det är nog ett stort grundproblem. Tidigare hade jag svåra ätstörningar, något som kickade mig trots all skit det bar med sig... Detta övergick i alkoholmissbruket istället. Jag är rätt övertygad om att min beroendehjärna ställer till det rejält.

är åtminstone 6 månader. Kanske längre.

Med din konsumtion, vinglas på morgonen och ont i levern, så är du ingen amatör när det gäller alkohol. Det krävs en stor kraftansträngning och beslutsamhet att bryta med alkoholen. Men du har ju startat en process där du funderar på att ta tillbaka kontrollen över dig själv, det är första steget. Du har också börjat läsa och skriva här, det har hjälpt mig mycket och hjälper förhoppningsvis dig också.

B-vitaminer kan hjälpa vid leversmärtor.

Om du tycker att det är svårt att bryta med alkoholen nu, hur tror du det kommer att bli längre fram i tiden om du fortsätter racet med vinet?
En del säger att man måste nå botten, men var finns botten, eller tänk om det inte finns någon botten.

Jag hoppas att du kommer till insikt och har styrka och beslutsamhet för att bryta med alkoholen.

Styrkekramar

Nyttan

Här har du ännu en som drömt om måttlighetsdrickandet i många år.

Nu ger jag det en sista chans och dokumenterar mina upplevelser här. Tar hjälp av alla kloka människor som också vill förändring så får vi se.

Bara det att ha en längre vit period är en utmaning för mig. Jag hittar på allt möjligt för att skingra tankarna. Klarar mig fint fram tills att det är någon i omgivningen som i all vänlighet bjuder på kalas, after work, vin till en middag... Då minns jag plötsligt inte att jag tänkt vara nykter 21 dagar. För mig är det en längre period. När jag gjort den är jag nog redo för att ta ett beslut om 6-12 månader.

Fortsätt skriva för din egen skull - det är en bra början!

Nyttan

Om det är någon hjälp så var min lever så stor att min massör kommenterade det innan jag tog beslutet att ge detta en chans. Jag hade rejält ont plus krypningar i benen, kramp i vaderna på nätterna. Det tog en vecka att bli bättre. Jag hittade ett te med tillsatt b.vitamin som jag dricker och så tog jag en kur med magnesium (brustabletter) första veckan. Jag mår riktigt bra nu efter en månads " måttlighetsdrickande".

Märtan

På söndag blir dag 1, innan dess nu ska jag förbereda mig mentalt, städa undan triggers och lura lite på hur jag ska gå runt de fallgroparna jag/ah lägger ut för mig. Hitta belöningar.

Pi31415 & Anna.... Självklart äter jag B-vitaminer, kör Holistics som gasar på extra med B1 och B12 och funderar på att längre fram även boosta upp med ytterligare av B3 om jag fortsätter känna mig nere. Magnesium, pH-kalk, höga doser D tillhör en del av min vardag det med.

Som ni kanske förstår är detta mitt favoritämne och även en del av mitt jobb, vilket blir så paradoxt allt, än mer skamligt och patetiskt på något vis. Samtidigt som jag lägger ner timmar på att koka benbuljong för att få i mig gelatin, sippar jag vinet i så stora mängder att allt ändå skiter sig i slutändan. Jag vill ha en bra tarmflora och helhetshälsa, råder mina patienter att undvika än det ena än det andra och bla bla ? Jag skäms över mig själv!!

Anna... Din tråd har jag läst och herregud vad jag känner igen mig!!! Har inte vågat kommentera, vill inte ta upp mer plats... Men du, vi ska lyckas med det här!!

Anledningen att jag har valt just söndag är att vi redan är inbokade på en fest, utan barnen, vi har aldrig barnvakt annars. De vi ska träffa är vanedrickare de med, eller en av dem, och är inte alls redo att lämna det livet. Då vi vaknar borta kommer jag inte kunna börja med vin på morgonen, jag ska städa ut allt hemma så det kommer inte finnas möjlighet till dricka alls på söndag och så får det väl fortsätta. Sen tänker jag lite, en dag i taget? Jag har varit hårt mot mig själv hela livet, jag duger aldrig och är aldrig bra nog, så en dag i taget blir nog bra.

6 månader eller mer låter fantastiskt, men omöjligt? Jag vill int hamna i ett läge där jag "straffar" mig med ytterligare hårdhet heller om jag "misslyckas" eller tillåter mig... Eller är det ah som lurar mig nu? Fy jag är så förvirrad.

Era stöttande och ff förstående ord betyder massor ska ni veta ❤️☀️

Ja, ibland tror jag absolut att man lurar sig själv när man skjuter upp dag 1 till framtiden. För mig hade det en tendens att åka fram ytterligare i tiden tills dag 1 aldrig inföll. Sen rekommenderar jag absolut ett längre uppehåll... Men om det inte fungerar så är det bättre att köra på dag 1 direkt igen. Det blir då lättare och lättare att köra längre och löngre perioder vita. Så var det för mig i alla fall. Kunde känna ett sting av avund när andra jublade över halvårsdagen och annat, men 320 vita dagar på ett år är också rätt ok om de 45 är väl spridda. Nu vet jag inte exakt om det är så för mig, men nåt åt det hållet i alla fall. Och ja, jag tror absolut att vi alla härinne skulle kunna avstå helt om vi ville tillräckligt mycket. Och vi som dricker spelar ett farligt spel, många börjar om, så det bästa är absolut att lägga av helt tror jag, men då blir det också så definitivt och förenat med misslyckanden om man trillar dit. Själv analyserar jag mina alkoholvanor. Mår bättre utan och förstår inte varför det ska vara så jäkla svårt, men har nu insett att jag måste hålla konsumtionen på en mycket låg konsumtionsnivå om det ska fungera att dricka. Behöver själv jobba med beteendet. Beroendet är sekundärt efter en så lång tid med långa nyktra perioder, men ligger där och ruvar. Där tror jag dock att vi är olika härinne för vissa får såna kickar av att dricka och jag tycker inte att jag får det. Så för mig är det rätt lätt att lägga av igen direkt, medan andra verkligen går loss i att dricka om de testar. Där får man analysera sig själv och för att göra det då behöver man nog lite självinsikt (tänkte jag skriva, men det känns ibland som att det saknas lite sån hos mig, men ja, ja... Kommer inte på nåt annat ord).
Så sätt igång helt enkelt på söndag. Rensa bort alkoholen hemma och kör igång. Det är så värt det. Tror inte att nån härinne ångrar några vita dagar. Sen tycker jag att det blir lättare om man räknar framgångarna (och inte misslyckandena). Själv får jag dock se upp lite med det så att jag inte lurar mig själv att jag dricker mindre än jag gör. Lycka till! Och det är så värt det. Stå ut med avstinensen nu till en början.

Märtan

Tack Sisyfos för all omtanke, är du lika snäll mot dig själv som mot andra undrar jag? Ger du dig själv samma uppskattning, omtanke och energi? En tanke bara ❤️

Det är med glädje och sorg nedräkningen har börjat. Jag har beslutat mig för att inte ha dåligt samvete över något jag dricker fram till söndag, inte det minsta. Sen vet jag att det är tuffa veckor som kommer. Första veckan är värst, men jag har aldrig kommit så långt att jag lyckats driva bort ledan, tristessen, oron i kroppen och rastlösheten?? Givetvis högst individuellt, men finns det någon tidsaspekt i detta, när man börjar må "bra" igen? Bättr sömn och piggare, mer energi och fysiska kickar kommer ju rätt snart, men det inre... Beroendehjärnan.

Kram och jag önskar alla en fin nykter dag! Själv tar jag snart mitt sista glas, så fint som hon gjorde den Ms Bryant ??

Märtan

Sista dagen att dricka hemma, imorgon ska vi bort och då är det ett avslut. Har berättat för min vän som vi ska till på lördag om mina planer och tankar runt ah. Att när jag vaknar upp hos dem på söndag kommer vara ett startskott till en fortsatt nykterhet. Min önskan är att även mina vänner ska komma till insikt och hänga på, har hittills inte lyckats motivera dem ens under mina "längre" vita perioder.

Blir att förbereda sängen för nästa veckas nattliga svettningar, trycka in vinglasen längst bak i skåpen, tömma all återvinning och alla boxar som står tomma i garaget. (Har hänt att jag varit så desperat att jag tagit mig ut ditt och "slattat" ihop ett glas av X-antal boxar ? Pinsamt)

Märtan

Idag är deb alltså här, sista dagen. De senaste dagarna, särskilt igår har varit väldigt mentalt förberedande. Alla gömda glas är bortplockade, diskade och inställda i skåp. Gjort listor för vad som ska göras och det känns lite som ett lugn lägger sig, som att jag förbereder för höst, en ny tid, en ny fas, ny frisk luft.

Igår rörde jag inte vinet på hela dagen före 16, fast det stod där och påminde sig. En känsla av avsmak men ro, jag brukar börja dricka mitt kära vin redan till frukost en ledig dag nämligen. Ikväll blir det kalas hos kära vänner, tydligt talat om att detta nu är sista på väldigt länge. Det känns helt ok just nu, men jag vet hur det kommer kännas närmsta veckan - avtändningen. Att gå från flera flaskor vin varje dag till ingenting. De första dygnens svettningar och sömnlöshet och de efterkommande dygnens ifrågasättande av valet samt rastlösheten. Men jag känner mig rustad den här gången, för jag Vet vad som komma skall, åtminstone de första veckorna sen kommer nästa kamp, men ett steg i taget.

När vi kommer hem imorgon "efter festen" är det söndag. Alla vinglas är undanställda, all alkohol är borta från huset, inga vinfläckar på golvet under platsen där lådan stod. Ingen mat som triggar drickande. Laddat med massor av annat gott i kylen samt många goda sorters te. Jag ser med spänning, sorg, misstänksamhet, ilska, glädje och alla känslor i en osmaklig kompott fram emot morgondagen.

Kram vänner och ha en trevlig lördag ❤️

Nyttan

Märtan, tack för dina tankar i min tråd. Du är så klarsynt och klok. Nu ska du vända dina insikter in mot dig själv. Ja, det blir en tuff vecka! Jag ser vad du har förberett dig väl.
Lycka till, var snäll mot dig själv och skriv gärna här på Forum.

Håll ut nu! Känns som att du verkligen har förberett ordentligt. Ska nog gå bra detta även om det blir en jobbig första vecka. Det är värt att genomlida den.

Märtan

Nu är dagen här, första dagen i mitt nya liv och jag vet att de närmsta dygnen kommer vara främst fysiskt jobbiga och til viss del även mentalt kanske.

Det känns nästan pirrigt detta!! Det känns fantastiskt och jag kan knappt bärga mig inför framtiden och alla förändringar!! Just nu kan jag inte ens föreställa mig måttlighet, det är otroligt avlägset så den tanken kommer jag inte ens smaka på på väldigt länge känner jag, då kommer det vara som att släppa lös demonen igen.

Anna o Sisyfos... Jag känner mig enormt förberedd den här gången och det ska mitt i all plåga faktiskt bli riktigt roligt det här, kanske fel ordval men jag tror ni förstår vad jag menar.

Blir att ladda med filtar inatt, kallsvettningarna är ju olidliga. Ha vatten vid sängkanten och tänka på hur härligt det kommer bli om några dagar när det återigen blir renbäddat och den riktiga sömnen kommer åter. Njuta av att vakna klar och komma ihåg hur kvällen slutade. Veta att jag kan sätta mig i bilen utan oro, känna hur kroppen blir lättare när man går uppför en trappa.

Fokusera på det positiva och analysera det negativa.

Kram vänner

Heddali

Det är en satsning på dig själv för livet! Häng på din egen starka övertygelse att du vill, kan och ska! Go girl ?!

Märtan

Tack Heddali, det behövs!!!

Redan nu sköljer det onda över mig. Humöret är på botten, rastlösheten kryper i mig och jag blir förbannad när jag redan nu ifrågasätter varför jag gör det här. Att jag lägger sånt starkt värde i ett rus, som alltid slutar skit ändå? Att det inte går att känna sig hel utan ah (klart det gör, men jag har nog långt dit).

Dagen verkar dessutom aldrig ta slut? Sjukt vad tid man super bort egentligen. Natten blir säkerligen stentuff, men det straffet måste jag ta. Fy fan vad starkt det är med ah, påverkan på ens inre!!

Godkväll och godnatt alla kämpar, jag ska fokusera på att överleva första natten nu... ??????