Tredje gången gillt

Jag har som alkoholberoende, eller tydligare som alkoholist, tidigare haft två långa uppehåll från alkoholen. Första gången var uppehållet tre år, andra 16 år. I slutet på båda dessa uppehåll hade jag tankar kring att kunna börja dricka under ordnade former, alltså någon enstaka gång och då med rimliga mängder alkohol. Detta var förmodligen en slags längtan efter att slippa vara alkoholist, att istället få vara "normal" (vad nu det är). Bättre kanske att säga att man ville få uppleva att vara en icke-alkoholist. Självklart har detta inte fungerat annat än en kort tid i början. Sedan har det spårat ur med alldeles för mycket drickande.

Karaktären av mitt drickande är att jag är periodare. Och det beror på att jag dricker såpass våldsamt att jag inte orkar dricka hela tiden. Perioderna varar några veckor, med kvällsfyllor under vardagarna och rejäla fyllor på helgerna. Eftersom jag inte vill dricka byggs en kraftig ångest upp, som dämpas av alkoholen, men som släpps lös ungefär som när en fördämning brister när jag slutar dricka. Sedan mår man väldigt dåligt. Men man återhämtar sig långsamt, och får tillbaka självförtroende och styrka. Då kommer "suget" och längtan efter alkoholen, och man ramlar snart dit igen i en ny period.

De två långa uppehållen som jag skriver om i inledningen har båda föregåtts att ett kraftigt och negativt destruktivt drickande, som kan liknas vid ett nästan livshotande självskadebeteende med alkoholens hjälp. Ja, nästan som en längtan efter att få dö med alkoholens hjälp. Men när man överlever kommer abstinens och ångest av obeskrivlig styrka.

Nu har jag åter igen haft en period med drickande, där det till slut blev ett sånt här sjukt destruktivt drickande. Jag mår till följd av detta fruktansvärt dåligt.

Min stora önskan är nu att få kraft och styrka att för tredje gången bli fri från alkoholen. Och nu för gott.
Ja, jag vet att man inte ska sätta upp långsiktiga mål, utan ta en dag i taget.

Jag har flera gånger varit inne och läst på Alkoholhjälpen. Ett fantastiskt forum tycker jag. Så många nyttiga och tänkvärda saker är skrivna här.
Jag tar själv nu steget och börjar skriva här. Förhoppningsvis kan det vara en hjälp när suget så småningom kommer smygande.

Och en sak har jag förhoppningsvis redan bidragit med: Inte ens 16 års uppehåll kan ta bort alkoholistfasonerna ur kropp och hjärna.

Mvh
Pi31415

Nyttan

Tack för hälsningen. Är här och läser om det vidare livet. Jag är nyfiken på hur det ska gestalta sig. I sin linda är min nyfunna nykterhet nyfiken på allt jag har missat under de senaste åren. Jag har ju inte missat allt men nog har jag varit i dimman lite väl långa stunder, nog har jag sovit (utan drömmar) lite väl många timmar och nu ser jag plötsligt hur mycket vackert det finns i livet. Det påminner lite om när jag fick glasögon för min närsynthet och första gången jag gick ut med kontaktlinser. Plötsligt såg jag kontraster och detaljer som gått mig förbi innan jag insåg att jag hade ett synfel.
Så spännande att vara här!
Kram

Grattis till dina 70 dgr, verkligen beundransvärt, vill oxå dit, så inspirerande att läsa om de som går före. Ta du ett par goda bloss ur din pipa o ha en skön kväll

Krumeluren

Enormt bra gjort. Jag läser din text och du låter som du har kommit i en harmonisk fas. Grattis till dig!
Piptobak luktar så gott. Hoppas att du njuter av din återupptagna hobby.
Allt gott och fortsätt i samma spår.
Kram!

Lite som du skriver om synen och synhjälpmedel, tycker jag att det fungerar med känslolivet och måendet när man är nykter. Sinnen och känslorna är då inte inkapslade eller avtrubbade av alkoholen, så man upplever med större skärpa och mår bättre.
Samtidigt är det lite lurigt detta med måendet när man är nykter. Först mår man bättre, ja rejält mycket bättre, i början på nykterheten. Men sedan kommer variationerna, som väl då är de naturliga svängningarna eftersom man varit nykter en tid, och då gäller det att se upp, i synnerhet om dalarna i måendet sammanfaller med sug efter alkohol.
Men, i genomsnitt mår man mycket bättre utan dessa förrädiska alkoholhaltiga vätskor som många av oss kämpar mot.
Ja, jag vet ju att du har som mål att försöka nå måttlighetsdrickande. Det är ett helt okey alternativ för de som klarar det. Jag gör det inte, utan det är total avhållsamhet från alkohol som är mitt enda fungerande alternativ.

piprökandet är en höjdare. Förutom att det är gott, så är det för mig riktigt rogivande att stilla sitta och puffa på pipan. Dessutom har jag redan kunnat använda piprökningen som ett hjälpmedel. När jag är trött och sliten på jobbet och de förrädiska a-rösterna börjar, typ "Nog skulle det vara gott med ett par öl efter jobbet idag", så kan jag tänka "Nehej, det går absolut inte för sig. Jag ska istället ta en mugg kaffe och ett pipstopp, och gå ner i varv och koppla av när jag kommer hem efter jobbet". Det fungerar väldigt bra.

Jag hoppas att jag inte frestar någon att börja röka igen med mitt skrivande om piprökning.

Nu har jag fått resultatet från hälsokontrollen med blodprover och koll av leverstatus.
De flesta mätvärdena var normala, något enstaka ett gränsfall men inget alarmerande.
Men så togs blodproven nästan 2 månader efter senaste alkoracet, med mycket B-vitaminer och flera veckor efter att den intensiva värken i levern slutat.
Levern måste vara ett stryktåligt organ. Jag har ju många års alkoholmissbruk i bagaget, med en normalkonsumtion på 1-2 helflaskor sprit per dygn, och upp mot 3 helflaskor under de värsta perioderna. Huva!
Å andra sidan ger väl inte blodprov något svar på skrumpleverstatus vad jag hört och läst, så kanske sitter jag här med en lever som ett torkat plommon. Men, om ingen mer alkohol pumpas genom levern så lär den inte försämras.

Nu har jag jobbat en vecka. Ganska stressigt och rörigt från start, med följd att sömnen försämras och tröttheten ökar samt att de stressrelaterade sugen efter alkohol börjar ge sig till känna. Just vad jag räknat med och förberett mig för.
Jag vet att jag kommer att få en kämpig höst och vinter med många svåra sug. Men som jag skrivit tidigare så är jag inte rädd eller orolig för den kamp som jag har framför mig. Det är i stället så att jag vet att jag har den framför mig, och jag är inställd på att klara av det. För, i så fall, kommer jag att stärkas och få betydligt bättre självförtroende och självkänsla. Bevarad nykterhet kommer att ge bättre självkänsla. Jag kommer att bli en lugnare, tryggare och säkrare nykter alkoholist. Det är det jag förberett mig för, det är det som är mitt mål. Kampen har börjat.

(Just nu spelas Stop med Sam Brown på radion. Oerhört bra låt. Och stopp för alkohol är det som gäller för mig!)

Hoppas att ni alla får en bra lördag och att ni har framgångar i kampen mot alkoholen. Kämpa på!

Levande

Full av beundran för ditt sätt att ha en plan för hösten.
Och kroppen är fantastisk som står ut med allt man utsatt den för.
Önskar dig en riktigt fin lördag

Liten stor

För inspirerande läsning. Hjälper! Duktig du är!

i andra halvan av augusti, med ett bra välmående tack vare nykterheten. Lite funderingar och tankar lägger grunden för ännu en nykter dag. Annars innehåller dagarna nu några eller flera sug bl.a. orsakad av min stressiga och röriga arbetsplats. Men jag är så väl förberedd för dessa lömska undermedvetna processer så de riskerar inte att sabotera mitt beslut att leva nykter.

Jag skriver inte dagligen här på forumet nu, men är in flera gånger om dagen och läser i trådarna. Många givande texter finns att ta del av. Vi är många som kämpar för att komma loss från alkoholens grepp. Det är så fint med all värme och allt stöd här på forumet. För mig har forumet betytt väldigt mycket. Det har hjälpt mig på flera positiva sätt.

Idag uppnår jag 80 nyktra dagar, när denna lilla augustidag har övergått från framtid till historia.

Kämpa på och hoppas ni når framgångar i er kamp mot alkoholens mörka baksida

Japp, japp det är jag. Jag uppskattade dina kloka ord i min tråd. Allt man egentligen redan vet, men ändå behöver höra - om och om igen. Vore dock skönt om den nyktra stigen kunde vara en nykter motorväg istället ;-)

Kram på dig

måste jag ständigt vara observant på egna känslomässiga svängningar och tillstånd, och ständigt beredd på att stå emot, hindra, sug att leda mig ner i träsket.
Ett exempel på det är ifrån slutet på veckan. Jag hade ställts inför en liten utmaning på arbetet, som jag löste och utförde på ett lyckat sätt. För detta fick jag mycket beröm av en kollega, och det ledde till att jag blev väldigt glad och positiv. Genast kom jag på att jag då fick vara vaksam. Jag har ju tidigare i mitt liv fått starka behov av alkohol och börjat dricka för, och i, alla upptänkliga sinnesstämningar och humörsvängningar, och i synnerhet när man haft större personliga med- eller motgångar. Och mycket riktigt, nu när jag snabbt hade ryckts upp från ett småtrött tillstånd till en stor nöjdhet med mig själv, så kom det genast ett sug och en längtan efter ett rus. Så jag fick fullt upp med att motarbeta detta snabbt uppblossade alkoholbegär.

Denna händelse fick mig att inse att när jag tidigare missbrukat alkohol och varit beroende, ständigt måste gå runt och vara min egen personliga assistent som är uppmärksam på svängningar i humör och sinnesstämning, samt på miljöer och situationer. Ja, sedan när sugen dyker upp ska jag också vara min egen säkerhetsvakt som hindrar mig från att börja dricka. Som ska hindra handen från att sträckas ut. Detta innebär att man ständigt blir begränsad i sitt liv.
Men, alternativet skulle innebära så oerhört mycket större begränsning. Att börja dricka skulle innebära att jag blev fjättrad vid spritflaskan. Att jag skulle vara instängd i ett slags alkoholfängelse, där "permissionerna" till stor del skulle upptas av planerande av nästa fylla och införskaffande av mer alkohol.
Så för att bevara nykterheten, och ett betydligt bättre liv, måste jag fortsätta att vara min egen personliga assistent och säkerhetsvakt, och få leva med vissa begränsningar.
Valet är inte svårt att göra med lite eftertanke.

Hoppas ni får en bra och synnerhet nykter lördag

Levande

Brukar säga att livet funkar bäst en regnig tisdag i oktober, inte för glad, ledsen eller arg utan lagom.
För toppar åt något håll triggar och man får lära sig hantera dem.
Önskar dig en fin lördag