För 3 veckor sedan bestämde jag mig för att inte dricka alkohol på ett tag. Det var efter ett besök hos en terapeut - första besöket efter sommaren. Jag sa till henne jag tappat kontrollen över alkoholen. Hon tyckte att jag skulle söka mig till beroendecentrum. Ordet beroendecentrum gav mig en chock och tårarna sprutade, men jag visste direkt att det var rätt. Är tacksam för hennes rakhet. Har haft en mycket pressad situation på jobbet och jag kände mig nästan utbränd men även sliten p g a alkohol. Ångestfylld. På ett obehagligt sätt hade vinet börjat ta en alldeles för stor plats i mitt liv. Jag har i många års tid tänkt på mitt drickande, att jag borde minska, sätta upp regler. Tog t ex en vit månad jan 2013. En avbruten vit månad jan 2014. Men efter skilsmässan för drygt 2 år sedan har livet stundtals varit rätt dekadent, festande och sökande efter bekräftelse. Jag har ett bra jobb, vänner, 3 barn, hus och ingen har någonsin sagt något om mitt drickande. Jag har läst lite här på forumet och det är väldigt speciellt och stärkande att läsa att det finns fler med liknande tankar och problem. Nu har jag sökt hjälpt och bestämt mig för att avhålla mig helt tills dess att jag lagt upp en strategi för framtiden. Vet inte hur den skall se ut? Aldrig mer än 1 glas, aldrig mer än 2 glas. Aldrig på en vardag. Jag vet inte - men jag vet att jag inte klarar det här utan att ta hjälp och för mig viktigt att ta tag i detta drastiskt - inte bara lite sådär halvdant. FÖR jag är sådan som alltid/nästan alltid är med och festar längst. På en fest kollar jag ofta in hur glasen fylls på - hur andra dricker. Jag ser till att åka iväg med tomglas innan min mamma kommer på besök. När jag lagar mat på vardagar kan ibland det där matlagningsvinet nästan ha hällt upp sig självt. Jag har tackat nej till saker ibland, för det varit skönare att veta att hemma kan jag dricka ett par glas. NU har det gått 3 veckor. Jag känner mig fräsch och tänker klarare. Har varit på en fest och drack saft (!) hela kvällen. Ingen frågade varför jag inte skulle dricka. Varit på en middagsdejt med en man. Varit på en finare restaurang med mina barn och drack alkoholfritt vin. Tror jag tar ramlösa nästa gång. Jag har ingen fysiska abstinens eller skador. Utan jag måste bara lära mig att leva på ett nytt sätt. I hela mitt liv har alkohol funnits med i massa trevliga situationer. Och nu måste jag lära mig att leva och ha det roligt utan a - eller med några regler som jag inte satt upp än eller vet hur jag skall göra med. Det bästa med att inte dricka är att jag kan pussa på mina barn när som helst - utan att vara rädd att de skall känna något. Det här var kanske rörigt - men jag ville bara skriva av mig.

Avslutat konto

Grattis till dina vita veckor! I din text verkar det som att det har gått relativt enkelt för dig att bara sluta. Har du inte kännt av något sug alls? Hoppas att du klarar av att hitta den balans du söker. Längtar också efter den där rena känslan du beskriver att kunna pussaoch krama barnen utan att vara orolig att de ska känna att man druckit vin. Bra jobbat!

Nike Athena

jag vill förtydliga att alkohol har varit med i trevliga situationer, men det har varit saker som inte är smarta eller trevliga, utan äckliga, pinsamma och sorgliga:
- taxichaufförer som fått stanna för att jag måste kräkas på väg hem i natten
- dansat utmanande med 15 år yngre män på firmafester
- sovit bort värdefull lediga soliga dagar p g a bakfylla
- mina väninnor fick torka mina spyor och ta hand om mig under en resa
- kört bil till tidiga fotbollsmatcher med antagligen tveksam promillehalt

Den personen vill jag inte vara längre.

Nike Athena

Tack Patetisk! Det är både lätt och inte lätt. Mest oroar jag mig för längre fram. Har redan tänkt på julen. SÅ nice att lyssna på jullåtar och dricka lite vin när man stökar. Fatta - det har jag redan tänkt på! Men idag är det lätt. Kände mig låg idag - ledsen och jag kände den där känslan som kan dövas med ett glas. Men då var det skönt att veta att det inte var ett alternativ. Det är kanske så det måste bli med julen. Men jag har inte bestämt.

Avslutat konto

Tror att man gör rätt i att inte bestämma för mkt i förväg. Man blir ju så besviken på sig själv för alla svikna löften man givit sig själv och andra och lägger mer tyngd på den redan tunga börda man har. Det är nog bäst att bara ta en dag i taget. Jag vill trots allt känna att jag har ett val. Låtsas lite att jag låter bli att dricka för att jag vill det. Inte för att jag som i mitt fall nog måste låta bli. Kanske för alltid...Då känns framtiden allt för tung. Har inte börjat fundera på julen än dock, hehe.. Men du har rätt känns grått att tänka sig en jul utan glögg, midsommar utan snaps osv. Men jag tror att iallafall har en alltför romantisk bild av dessa tillfällen som tyvärr aldrig till slut överensstämmer med verkligheten.

Nike Athena

Känner mig mycket fräschare än tidigare. Starkare och klarare. Det syns lite grann på vågen. Jag kan pussa på mina barn närsomhelst. Snart kommer en barnfri helg och det gäller att hitta på aktiviteter som gör det lättare att avstå. Kanske bio? Tror jag kommer försöka avstå a helt i 90 dagar och under den tiden lägga upp en strategi för framtiden. När jag läser här inser jag både att jag verkligen har ett problem, men även att jag dragit i handbromsen ganska tidigt.

Hej! Jag har läst din tråd och känner igen mej. Du får gärna läsa min berättelse om det nu kan vara till någon hjälp. Jag tror tanken om ett längre uppehåll är väldigt bra. Jag höll upp i en knapp månad utan problem, lite längre hade inte skadat.
Jag dricker aldrig hemma, bara på krogen men har då svårt att stoppa. Men det är till stor hjälp att ha haft en nykter period, för då vet man att det ofta går bra. Man blir stärkt.

Nike Athena

.. och jag känner igen mig. Jag har också svårt att sluta på fest. För mig enklast just nu att avstå helt. Och nödvändigt eftersom all energi går till barn och den svåra situationen på jobbet. Får se framöver hur min strategi skall se ut. Då kan jag ta inspiration från det jag läser här. Tack för det!

Nike Athena

Har ändrat rubriken på min tråd så den bättre beskriver ämnet.

Jag har inget sug. Det känns bara lite tråkigt. Och skönt. Kanske verkar överdrivet att jag är här?

Tänker på hur jag skall lägga upp helgen. Vill ha några aktiviteter som inte har med alkohol att göra. Och jag ska testa någon alkoholfri öl. Någon skrev att Staropramen var bra.

Fredde

till alla dina vita dagar det är mycket starkt gjort av dig och fortsätt på den vägen:) Tror på dig och ha en underbar Fredag:)

Nike Athena

Igår var det den 28:e helvita dagen. Tänker på lite olika strategier för framtidens alkoholintag men det är bara lösa idéer. Just nu skönt att inte dricka alls.

du beskiver så bra.. man fantiserar ihop en verklighet av vad ett glas vin gör för känlan.. men hur är verkligheten? den stämmer sällan överens, jag har iallafall lurat mej själv, för jag vet att jag alltid blir för full, eller är på väg att bli för full och om jag inte blir det kan jag nästan undra varför jag drack, vad var poängen, kunde ju ha druckit något utan alkohol? ja man tänker inte så i stunden men efteråt..

ler när jag läse rom din känsla och hur bra du verkar må utan den. för mej har det gått tre dagar och jag känner redan en liten sorg för framtiden, men som ni skriver, en dag i taget, jag tror du gör helt rätt kanske dumt att knycka hela framtiden i ett svep- en dag i taget, en period i taget, sen fortsätta med en dag i taget lycka till starka kvinna, jag hoppas jag kommit lika långt som dej snart <3

Nike Athena

... blev det igår. Det går bra. Svårast / tråkigast när jag skall laga mat på helgen. Har gjort det med alkoholfri öl. Ganska gott ändå. Det är toppen att kunna ha full närvaro med barnen, vakna fräsch m m

Tack Petrahelenaa! Hoppas att allt går bra för dig?!

Fredde

Bra jobbat Nike:) Jag ligger hack i häl efter dig i nykterhetens tecken;) Kämpa på jag tror på dig:)

Nike Athena

Tack både Allva och Fredde! Att ni finns här och kämpar med mig.

Nike Athena

Jag har berättat för mina föräldrar, min bror och mina närmaste vänner om att jag tar en paus från alkohol och att jag skall ändra mina vanor framöver. Det har varit en av de mer positiva sidorna av denna resa. INGEN har dömt mig. Alla har varit väldigt positiva och uppmuntrande. De har nästan varit lite imponerade av mig. Jag vet att detta beslut dessutom fått mina föräldrar att minska sin a-konsumtion rejält. När man pratar med folk kan man ibland höra att de tänker på sin egen konsumtion. För mig är det en milstolpe att prata om mitt drickande. Att säga som det är. Det är ett så tabubelagt ämne. Särskilt kanske för oss kvinnor.

Nike Athena

Att avstå i 100 dagar. Det kommer gå bra. Någon fest, någon tjejmiddag, någon AW och kanske någon dejt - tillfällen jag behöver parera. Mest ser jag dock möjligheter med den energi jag kommer få att göra annat. Kan känna mig mer närvarande, både med barnen och på jobbmöten.

Halsar alkoholfri öl när jag lagar mat. Det ger en bra känsla.

Fredde

Att du satt upp ett mål som du kan sträva efter jag tror det är lättare att lyckas då med det man tänkt sig. Viktigt oxå är att man klappar sig själv på axlen och sträcker på sig och känner sig stolt över sig själv just för man klarat sig hit där man är i dag för det gör allt lite lättare på den krokiga vägen man vandrar:) Kämpa på:)

Nike Athena

Det har gått 41 helt nyktra dagar. Känner mig fortfarande förundrad över att jag tog beslutet att avstå helt ett tag. Och stolt. Det är för mig inte så svårt att avstå men jag saknar att dricka vin och lyssna på musik, dricka vin och prata, dricka vin och laga mat, dricka vin och dricka vin helt enkelt. Men också skönt att slippa. Nästa vecka har jag tid hos en beroendemottagning. Men jag redan att jag fått väldigt mycket hjälp av att läsa på detta forum. Den input och stöd jag hittills fått från Er är ovärderlig. TACK!