Hej.
Jag är en tjej på 22 år. Jag började dricka alkohol när jag var 15 år. Ända sen dess har jag alltid haft problem med att kontrollera mängden jag dricker per kväll. Ett tag drack jag varje dag, då var jag 17 år och mådde dåligt av depression och annat. Eftersom jag insett mina problem så försöker jag tänka ordentligt på mitt drickande. Nu dricker jag en gång i veckan, jag tänker att jag bara ska ta 5 öl en kväll men när jag väl börjat så går det inte att sluta, det är omöjligt. Brukar kunna dricka en 15-20 starköl och blir sen så full så jag däckar och kommer inte ihåg något från kvällen innan när jag vaknar. Jag skakar, kräks ofta, får syn- och hörselhallucinationer och mår otroligt dåligt dagen efter. Jag vet att detta är illa och riktigt dåligt för mig och min hälsa då jag flertalet gånger både kräkts och kissat blod dagen efter. Jag vill så gärna sluta, och jag vill göra det på egen hand. Jag vet att jag kan också men jag känner mig så ensam i det hela då jag skäms något otroligt över detta och inte vill att någon ska veta. Jag mår bra som nykter och trivs med det men sen blir jag plötsligt uttråkad och längtar efter känslan att vara full. Jag känner att det är så orättvist att "alla" andra kan njuta av alkohol och ha en rolig kväll med det, medan jag ska stå utanför och vara den enda som inte dricker. Jag har som sagt dragit ner på antal tillfällen då jag dricker och mitt mål nu är att sluta helt. Finns det någon annan i samma sits? Någon som lyckats på egen hand? Känner mig helt hopplös och ensam just nu.

vet att jag klarar mig bäst, och att det är minst risk att hamna i alkoholträsket igen, genom att jag är nykter. Och att jag jobbar på att fortsätta vara nykter.
Nu känner jag mig tryggare och säkrare efter att varit ifrån A i drygt 3 månader.
Men det krävs flera månader till innan jag når ett lugn gentemot alkoholen.

Ju längre man är nykter, desto säkrare blir man. För varje nykter dag ökar sannolikheten att även nästa dag blir nykter.
Det är min erfarenhet och uppfattning.

Du klarar det också, alltså att vara nykter länge, om du verkligen vill och bestämmer dig för det. Du är ju på god väg.

Styrkekramar

Svartvit

Jag känner ju redan att jag inte är "fängslad" av alkoholen, känner mig mycket friare och just nu fungerar det bra. Hoppas att det gör att jag även i fortsättningen håller mig borta från de destruktiva drickandet. Tiden går inte längre åt att fundera på hur var och när jag ska bli berusad nästa gång. Jag uppskattar god mat och att bara vara nu, när jag drack som mest så åt jag ingenting på flera dagar. Tyckte det var smart att låta bli att äta för att lättare kunna bli full. Konstig man varit, vill inte falla tillbaka dit. Jag vill vara fri.

Svartvit

Jaha, det gick jättebra för mig i över en månads tid men igår misslyckades jag. Jag blev väldigt full, minns inte så mycket. Men jag gjorde många dumma saker som jag ångrar, jag har sån ångest. Vad ska man ta sig till?

answe77

Mitt enda råd till dig är att du verkligen gör allt i din makt att sluta dricka helt. Ta hjälp av vården, psykolog, AA etc. Är ju inget roligt råd att ge då vi alla innerst inne vill kunna hantera alkohol som "normala" människor och att lära sig att dricka måttligt. Men tro mig att det säkraste sättet för oss beroende att få kontroll är att helt avstå allt alkoholdrickande. Jag har provat allt genom åren för att bli måttlighetsdrickare. Gått från starksprit till öl, från öl till vin osv. Bestämt mig för att aldrig dricka ensam, aldrig dricka före ett visst klockslag osv. Det har inland fungerat en tid. Allt mellan 3 veckor och 11 månader men jag har alla gångerna sakta men säkert varit tillbaka på ruta 0 igen. Tillslut kunde jag bara kapitulera och inse att den enda vägen för mig var att sluta helt med all form av alkohol. Hittills funkar det bra men det gäller att alltid vara på sin vakt och att vara ödmjuk. Är så jädra lätt att trilla tillbaka igen. Önskar dig lycka till i kampen!
/ answe

Svartvit

Tidigare har jag inte velat sluta med alkoholen helt men jag känner just nu iaf att det inte längre låter som något helt omöjligt.
Jag vill bara att mitt liv ska vara bra, att jag ska kunna göra vad jag vill och uppskatta saker och ting utan alkohol. Jag vill våga göra saker jag inte gjort tidigare, jag vill ha energi och ett nyktert liv utan ångest. Jag tror på att det kommer bli bra, men det är så trist att det känns som att man förstör allt på grund av en kväll med alkohol. Det man byggt upp bara raseras av ett misstag.
Jag tackar det ödmjukaste för ditt fina svar, det uppskattas verkligen just nu. Tack!

Svartvit

Under de senaste tre veckorna har jag druckit TVÅ gånger!! Jag är supernöjd faktiskt. Tråkigt att jag senast för en vecka sedan var besviken på mig själv, men om jag tänker tillbaka på för ett halvår sen ungefär så drack jag minst 3-4 gånger i veckan så jag är stolt över mig själv. Det går inte fort, men det går framåt ?

Jag ser att du har det lite tufft ibland. Och jag instämmer i answe77s råd, att du bör överväga att ha som mål ett helnyktert liv, då det är oerhört svårt att försöka klara av att bli en s.k. måttlighetsdrickare. Jag, och många andra här inne, har ju misslyckats med sådana experiment.
Du kan lyckas om du verkligen vill, och tar rätt hjälp.

Kram och ha en bra helg

Svartvit

Jag lyckades sluta igår efter 4 glas. Hällde i mig massor av vatten och åt mat, sen var jag som vanligt igen, fast lite besviken. Som sagt så har det gått väldigt mycket framåt från hur det såg ut tidigare. Jag kämpar på och tycker även att jag trivs mycket bättre som nykter nu för tiden än jag gjort förut. Tack så mycket igen för dina ord! Kram :)

Svartvit

Hur går det här i höstmörkret? Jo ganska bra faktiskt. Senaste månaden har jag druckit max en gång i veckan. Igår drack jag några öl, men ingen minneslucka och ingen ångest. Jag hade roligt, blev lite elak mot en vän så vi inte riktigt kom överens men ingen stor grej. Har sagt betydligt värre saker när jag varit nykter. Jag trivs i alla fall bra som nykter, skulle vilja dricka ännu mindre men jag tycker det går bra nu. Tar nya tag från och med idag och kämpar på för ett bättre liv!

Svartvit

Jag skulle nog säga att den största anledningen till att jag tidigare misslyckats med att låta bli att dricka berodde på att jag inte trivdes som nykter. Jag tyckte det var en plåga och ville bars fly iväg från verkligheten. De gånger jag dricker nu är för att ha det trevligt och så, men då blir det betydligt mindre mängder och inte hemma i min ensamhet. Älskar att vara nykter, att slippa ångesten, att orka göra saker, kunna träna och bara känna sig fräschare. Det är så härligt! Istället för att få tacka nej till saker för att man är full eller bakfull. Nej, livet är bra just nu och jag är så tacksam för allt i min vardag. Hoppas det fortsätter såhär ?

Gunda

Låter så härligt att kunna vända tanken om sig själv, jag strävar dit jag också.
Gläds verkligen med dig!

Svartvit

Igår blev det lite alkohol, inga större mängder dock. Känns ok att dricka ibland, men livet kretsar inte längre kring alkohol. Förut gick mina dagar åt till att fundera på när man skulle dricka igen, jag längtade verkligen till att få dricka. Idag ser det inte ut så längre, idag funderar jag på vilka aktiviteter jag ska göra, vilken mat jag ska laga och när jag ska träna. Jag får inte längre den ångesten av att dricka för jag dricker på ett helt annat sätt. Det känns så himla skönt!!!

Svartvit

Jag tycker det är så otroligt jobbigt att jag inte tror på mig själv. Jag tror inte att jag kan, därför så försöker jag inte ens. Vill inte göra mig själv besviken, vilket jag slipper när jag inte ens försöker. Men för att komma någonstans i livet så måste jag börja tro på mig själv, måste börja kämpa för saker och inte ge upp. Jag vill klara det, det gäller inte bara alkoholen utan allt. Därför tänker jag vara nykter fram till nyår. Jag SKA vara det. Det finns inga andra alternativ. Jag vet att jag kan.

Svartvit

55 dagar, det låter både mycket och lite. Jag brukar ofta ha så dåligt tålamod och inte orka hålla på med grejer för att de tar sån tid, men tiden passerar ju ändå så varför inte passa på och göra något vettigt under tiden?! Tror detta kommer bli bra, jag har alla förutsättningar för det. Ha en härlig dag allihopa! :)

Gunda

Så sant att vi ska göra nått vettigt av tiden, att ta vara på sina egna förutsättningar i kampen mot A.
Vara rädda om oss och ta hand om oss.
Ha en skön dag.

Svartvit

Så nära det var att jag följde med en kollega och vän hem för att umgås och dricka lite vin. Det var såååå nära! Men eftersom jag jobbat hela dagen och är helt slut så tackade jag, efter många rundor med tänkande, vänligt men bestämt nej.
Tycker det är så himla krångligt, jag har inte längre bara alkohol i tankarna. Men när det är helg och man är ledig och är sugen på A, varför inte unna sig det? Nu när man tagit sig ifrån det utbredda drickandet. Dricka en gång i veckan, vad skulle det spela för roll, om jag nu tar det lugnt och inte gör massa dumma saker som ger mig ångest? Jag tycker livet är ganska trist i vanliga fall, men det blir trevligare med några glas vin eller några öl. Känner mig avundsjuk på dessa människor som klarar av att dricka måttligt och nöjer sig med en lättare berusning och liksom trivs i det. Många tankar.. Ikväll blir det i alla fall ingenting för min del, kommer förmodligen somna ganska snart. Dag 5 av 55 blir det. Får motivera mig själv med att jag kommer vara pigg imorgon, kommer inte ha någon ångest och kommer inte få i mig massor av onödiga kalorier så min viktnedgång blir lättare.
Hoppas ni får en härlig kväll ni också, vännerna på forumet. Stor kram till alla som vill ha!

Svartvit

Klockan är snart 15.30 och det känns som att det borde vara sovdags snart eftersom det redan börjat bli mörkt. Vänjer mig nog aldrig vid detta mörker, tycker det är otroligt deprimerande. Idag är det dag 6 av 55 utan alkohol, blir enkelt idag då jag är fullbokad med alkoholfria aktiviteter.

Hej Svartvit

Vad menar du med 6 av 55 ?
Har du en egen deadline på 55 dagar?

Tänd ljus inne, det hjälper till
Man blir varm och lugnare....

Kram