Hej

Blev nyss medlem... jag är helt utan erfarenhet vad gäller alkoholism.

Jag har en syster som jag tror är beroende av alkohol. Min oro har funnits länge, kanske i 3-4 år... minns inte när min oro började pocka på.

Vi bor inte nära varann. Jag ser inte hur hon dricker till vardags. När vi väl ses märker jag att hon börjar dricka, i mina ögon, alldeles för tidigt på dagen. Det har funnits tillfällen när jag känt en doft av ammoniak eller att det luktar "gammal fylla"om henne.
När vi talas vid i telefonen kan jag höra på hennes röst att hon druckit.

Jag har tidigare frågat henne om hennes alkoholvanor. Hon har erkänt att det blivit för mycket, men inget om att hon har problem.
I somras fick jag för mig att det gick bättre, men nu är jag så gott som säker på att det är tvärtom. Jag tror faktiskt att det är riktigt illa.

Det är min syster och jag vill göra något för att hjälpa. Hon har yttersta ansvaret - hon måste själv bestämma, men jag tänker att hon bör vara medveten om att jag ser, att jag förstår - att hon inte kan dölja sitt alkoholproblem för mig. Det är nämligen vad hon gör - låtsas som om det inte finns. Jag vill på något sätt få henne att förstå detta, men också förstå att jag finns här för henne.
Jag vet bara inte hur jag bör gå till väga!
- ska jag säga
"jag älskar dig, Jag vill ha dig kvar länge, jag kan följa med dig och söka hjälp"
"jag vill inte umgås med dig om du dricker, men mycket gärna om du låter bli"
"jag vill inte tala med dig när du är onykter... vi hörs imorgon"...
Har funderat på så många sätt att göra detta, har varit för osäker för att ta steget, men nu måste jag försöka göra något.

Tacksam för råd från er som har erfarenhet

/ÅsaTina

Tillägg
Min syster är ensamstående med barn, umgås inte med vänner - är mycket ensam. Jag är den närmaste hon har.

Blueeyes

Hej!
Har tyvärr inte så många råd att ge i din sits men jag vet att du kommer få råd av alla underbara människor här.
Det är jättebra att du inte blundar för hennes oroblem utan vill hjälpa till. Att skriva här är en bra början.

Skickar styrkekramar.

baraframåt

Hej ÅsaTina!

Uppgivenhet, maktlöshet, oro ... några av känslor alkoholen i slutändan skapar. Kan vara så att det är ensamhetskänslan och det tuffa som ensamstående med barn där tid till sig själv inte finns som lockar din syster till denna falska "vän". Hon har tur att ha en syster som du, som bryr sig och inte blundar.

Jag är ingen expert heller, men tror att jag hade försökt fånga henne i en stund när hon inte är påverkad, beskrivit hur jag ser på hennes alkoholkonsumtion och påmint henne om tider då hon faktiskt klarade av livets upp- och nedgångar utan alkohol. Att både det förflutna och saken att hon klarar av att ta hand om sitt/sina barn själv visar vilken styrka som finns inom henne, men att alkoholen kommer ta den ifrån henne och leda allt åt fel håll. Allt! Jag hade frågat hur hon vill att framtiden ska se ut: vill hon vara delaktig i sitt/sina barns och så småningom barnbarns liv, vill hon kunna stå ut med sig själv och känna att andra vill umgås med henne osv

Min poäng är att jag skulle nog prata allvar med henne innan jag kommer med hot (förutsatt att hon inte har svikit, ljugit, utnyttjat och manipulerat pga sitt missbruk). Valt den kärleksfulla vägen där jag är beredd att ge stöd men inte ta över ansvaret för tillfrisknandet. Jag skulle absolut försöka få henne att söka professionell hjälp. Som ett första steg :)

ÅsaTina

Stort tack för svar!
Precis det du skriver, är det jag tänker på...
Det är svårt ibland att uttrycka sig så att man tolkas rätt. Det jag skrev var inte alls tänkt som hot. Jag vill ju umgås men inte i samband med alkohol. Jag vill prata men inte när hon är onykter. Jag tänker att jag helt enkelt talar om för henne hur mycket hon betyder för mig, att jag vill ha henne kvar länge.
Ang. barnen...
Jag minns ett tillfälle när hon sa att hon inte tror hon blir så gammal...
Jag ifrågasatte då varför och ställde de frågor du föreslår. Själv tänker jag alltid att jag ska bli gammal, bli farmor/mormor, försöka hålla mig i sådan form att jag ska orka.
Min syster har mkt dålig kondition, har gått upp i vikt och har problem med värk i kroppen på olika sätt. Hon började röka igen när hon blev ensam. Jag förstår att det känns mycket tungt för henne att ta tag i alla bitarna, men i min värld måste ju alkoholen vara det första och viktigaste att ta tag i. Sedan kan hon fundera på de andra sakerna. Det är alkoholen jag kommer att koncentrera mig på.

Jag ska ställa frågorna om framtid igen när vi träffas. Jag har bestämt mig för att det är dags att prata. Hoppas jag hinner dit innan hon börjat dricka...

/ÅsaTina

vän och kompis du är ÅsaStina !
Jag är nykter alkoholist och det jag kommer ihåg från de väldigt få som ville/kunde prata med mig om mitt drickande så är det de som ärligt sa att de brydde sig om mig. Den saken är svår att slingra sig undan från.
Jag kommer också ihåg alla pikar om att det luktade "fest" om mig men det är enbart pinsamma minnen som bara fick mig att må mer illa.

Att sätta gränser för sin egen skull är så viktigt, inte ens försöka prata om det är en fylla på G, inte anklaga, massor av kärlek men INTE "tyckasyndom". Att per telefon avsluta fyllegagg tycker jag är rätt otrevligt då jag inte har koll på hur den andre reagerar men det är viktigt för min egen skull att göra så och vidare försök till samtal leder ingenstans. Jag har nyligen gjort så med en bekant som dessutom är tablettberoende och där kände jag mig orolig eftersom jag inte själv använt piller i mitt beroende och således inte vet/kan reaktionen.

Har du möjlighet att ta med en vän när du träffar syrran ? En konfrontation behöver inte vara dramatisk men det underlättar om man är 2 så man enklare kan bibehålla fattningen. Och 2 ser mer än en. Om du ringer till en AA-grupp så finns det folk som mer än gärna ställer upp och hjälper till. Fördelen är också att det är nästintill omöjligt att manipulera en annan beroende då alla lögner redan är använda.

Alkoholism är den ensamma sjukdomen, ingen annan hade det så jävligt som jag hade.....trodde jag. När jag sen upptäckte att det jag gjorde var mer än vanligt beteende hos andra beroende så kändes det som en lättnad. Vi är alla så lika. Och vi som gått ner oss i sjukdomen behöver nog mer kärlek än någon annan. Om man nu kan gradera mängden kärlek.

Lycka till och fortsätt gärna skriv här för din egen skull.