Tredje gången gillt

Jag har som alkoholberoende, eller tydligare som alkoholist, tidigare haft två långa uppehåll från alkoholen. Första gången var uppehållet tre år, andra 16 år. I slutet på båda dessa uppehåll hade jag tankar kring att kunna börja dricka under ordnade former, alltså någon enstaka gång och då med rimliga mängder alkohol. Detta var förmodligen en slags längtan efter att slippa vara alkoholist, att istället få vara "normal" (vad nu det är). Bättre kanske att säga att man ville få uppleva att vara en icke-alkoholist. Självklart har detta inte fungerat annat än en kort tid i början. Sedan har det spårat ur med alldeles för mycket drickande.

Karaktären av mitt drickande är att jag är periodare. Och det beror på att jag dricker såpass våldsamt att jag inte orkar dricka hela tiden. Perioderna varar några veckor, med kvällsfyllor under vardagarna och rejäla fyllor på helgerna. Eftersom jag inte vill dricka byggs en kraftig ångest upp, som dämpas av alkoholen, men som släpps lös ungefär som när en fördämning brister när jag slutar dricka. Sedan mår man väldigt dåligt. Men man återhämtar sig långsamt, och får tillbaka självförtroende och styrka. Då kommer "suget" och längtan efter alkoholen, och man ramlar snart dit igen i en ny period.

De två långa uppehållen som jag skriver om i inledningen har båda föregåtts att ett kraftigt och negativt destruktivt drickande, som kan liknas vid ett nästan livshotande självskadebeteende med alkoholens hjälp. Ja, nästan som en längtan efter att få dö med alkoholens hjälp. Men när man överlever kommer abstinens och ångest av obeskrivlig styrka.

Nu har jag åter igen haft en period med drickande, där det till slut blev ett sånt här sjukt destruktivt drickande. Jag mår till följd av detta fruktansvärt dåligt.

Min stora önskan är nu att få kraft och styrka att för tredje gången bli fri från alkoholen. Och nu för gott.
Ja, jag vet att man inte ska sätta upp långsiktiga mål, utan ta en dag i taget.

Jag har flera gånger varit inne och läst på Alkoholhjälpen. Ett fantastiskt forum tycker jag. Så många nyttiga och tänkvärda saker är skrivna här.
Jag tar själv nu steget och börjar skriva här. Förhoppningsvis kan det vara en hjälp när suget så småningom kommer smygande.

Och en sak har jag förhoppningsvis redan bidragit med: Inte ens 16 års uppehåll kan ta bort alkoholistfasonerna ur kropp och hjärna.

Mvh
Pi31415

Här har du en till...knäpp alkolist. Som tar en stund för förberedande o lite sinnesro. Du vet pi, du är aldrig ensam därute när det stormar. Kram o ha en bra o nykter dag.

Rosa Pantern

Hej Pi!

Läser gärna dina inlägg, och hoppas det går bra! Du är så klartänkt och medveten.

Läser och ser att du använder din intelligens och analytiska förmåga på ett konstruktivt sätt.

Vet att det inte alltid räcker ändå, men envishet och trosvisshet hjälper nog sista biten.

Och så det där mystiska "rätt i tiden". Det är liksom "dax".

Kanske är det då någonting som mognat inom en, men det kan kännas som en gåva från makterna, tycker jag, som smugits in.

Personligen har jag haft annat än alkoholberoende att handskas med, istället problem med ätande och att interagera med andra människor.

Ja, håll ut och kämpa vidare!

Och rätt vad det är, kanske förr än du anar, ska du se att du bara känner dig mycket mer harmonisk!

Så ha i minnet, att när något är jobbigt, så kan det faktiskt - kanske helt överraskande - vända inom kort.

Att alltid ha det som en tanke...

Ja, det har varit ett knep för mig.

/lite rosa moln från Pantern!

en lugn stund och förberedelse inför dagen. Ställtid, med tankar på den kommande dagen.

Jag närmar mig dagen med ett halvårs nykterhet. Det känns mycket bra ut att leva nykter. Jag är glad för att jag tog tag i situationen i slutet på maj och med en kraftansträngning lyckades bryta den nedåtgående spiralen med alkohol, ångest och skam. Nu bygger jag upp ett liv i frihet.

Nu är jag förberedd för ännu en nykter dag, i frihet.

Levande

Är en bra fas du är i och du låter lugn och trygg i detta.
Tack för du delar med dig av din trygghet i din nykterhet.
Önskar dig en riktigt fin dag

LenaNyman

Önskar dig den bästa av helger. Stor kram.

Nu i slutet på november har jag nått ett halvår i kalendern med nykterheten.

Först lite sammanfattande tips och råd:
Vilja och styrka måste man söka och finna inom sig. Det är ju jag själv som ska vara nykter, ingen annan kan vara nykter åt mig. Självklart ska man ta emot råd och stöd från andra, t.ex. här på forumet. Viljan att sluta dricka föds när man kommit till insikt om allt elände, all tragik och alla fysiska besvär som alkoholen ställer till för en. Styrkan att låta bli alkoholen är stor när man nyligen gått ur en period med destruktivt drickande och har ett mycket dåligt mående. Sedan kanske styrkan sviktar. För att bibehålla tillräcklig styrka krävs ett dagligt och seriöst arbete, med kloka tankar och val.
Var inte rädd för sug och tankar på alkohol. De kommer helt naturligt, och utan att man kan undvika dem, om man varit alkoholberoende och druckit sig till ett omprogrammerat beroendecentra i hjärnan. Se i stället till att vara väl förberedd när de kommer. Oavsett sinnesstämning, mående, miljö och yttre påverkan, så ska man alltid ha klart för sig att man ALDRIG kan sträcka ut handen efter det första glaset. Detta blir en viktig trygghetsfaktor som säkerställer att nykterheten kan bevaras.

Hur är det med mig och hur mår jag då?
Jag känner en hyfsat stor trygghet i nykterheten, jag är inte orolig för att klara att bevara nykterheten. Jag är inne i en period med ganska kraftiga sug. Men de är mest irritationsmoment. Jag hade tidigare i höst en mindre depression, men den var helt relaterad till min arbetssituation. Just nu är jag inne i en period då jag känner ganska stor harmoni och nöjdhet med tillvaron.

Jag känner mig tillfreds med att veta att jag aldrig mer behöver fundera på om jag någon gång i framtiden skulle kunna börja måttlighetsdricka. Jag har ju provat detta tidigare efter två längre nyktra perioder, på 3 respektive 16 år, så jag vet med 100% säkerhet att något sådant experiment vore dömt att misslyckas. Detta ger mig en trygghet. Tankar på framtiden är endast inriktade på bevarande av ett nyktert liv.
Jag läste en sak i dagstidningarna för ett tag sedan som gav mig en bra liknelse. Räddningstjänsten på en ort någonstans fick larm om en brand ute i skogen. De trodde att det var ett dåligt skämt, eftersom det var flera minusgrader och några cm snö. Men det visade sig stämma, det brann på ett ställe i skogen. Förklaringen var att någon gjort en brasa tidigare i höst, och sedan inte kontrollerat om allt var släckt. Ovanför marknivå var det släckt, men en del av elden hade gått under marken, och lite glöd höll sig vid liv och låg och pyrde i veckor, för att flamma upp när en liten mängd syre tillfördes. På samma sätt förhåller det sig med en nykter alkoholist. Vi har en pyrande glöd av alkoholbegär som vi ständigt bär på. Tillförs lite alkohol så startar hela processen, och den svårsläckta alko-elden börjar härja och förgöra kropp och psyke. Så det gäller att inte tillföra någon alkohol. Det gäller att aldrig sträcka ut handen efter glaset.

Korta stunder uppkommer inom mig en känsla av nästan euforisk lycka över att jag äntligen är på rätt väg. Mot ett nyktert liv i frihet, utan alkohol, ångest och skam. Men, detta varar bara korta ögonblick, för jag dämpar mig, jag vet att jag inte får ha för bråttom. Jag är inte där än. Läkningsarbetet tar lång tid, kräver målmedvetenhet och uthållighet. Men till slut ska jag nå dit, och då blir det tredje gången gillt ...

Mick

Vilken fantastisk tråd du har, jag tar till mig av dina erfarenheter av att leva ett nyktert liv.
Fantastiskt bra jobbat...

av min tråd Mick.

Jag har läst lite i din tråd. Du kämpar på tappert och skaffar dig fler och fler erfarenheter.

Ett litet råd i all välmening. Var inte rädd och oroa dig i förväg för kommande sug och tankar på alkohol. De kommer helt naturligt som ett brev på posten om man skaffat sig nån form av beroende. Precis som andra drifter och behov. Försök istället att förbereda dig mentalt i förväg på att de kommer så du kan få ett övertag. Försök också om det går att undvika miljöer/situationer som triggar sug den första tiden.

Fortsätt kämpa, du kommer att lyckas

Mick

Dessa råd ska jag följa, det är en lång resa detta och mycket att lära sig, det finns nog ingen med ett alkohol beroende som lyckats sluta första gången, man trillar på vägen mer än en gång, men jag tror stenhårt på att det går.
Trevlig kväll
Mick //

där jag drabbats av alla sorters sug som tänkas kan. Ja stundtals har jag t.o.m. tyckt mig känna smaken av olika typer av alkohol, allt från öl till sprit.

Därför har jag fått vara extra vaksam, och gång på gång fått påminna mig om att jag oavsett vad som händer, oavsett hur mycket mitt beroendejag längtar efter fel sorts belöning, oavsett hur svåra sugen och tankarna är, så ska jag bevara nykterheten.
Dessutom är det för min del bra att jag kommer in i sådana här svackor där sugen härjar och sliter. För om jag måste kämpa riktigt hårt och målmedvetet stundtals, så kan jag inte längre fram i nykterheten börja tänka att det var en baggis att vara nykter. Att jag lätt skulle kunna göra om det, att starta om vid ett eventuellt återfall. Nej, så tusan heller.

Jag vill ha en hård kamp, med riktiga dagsverken mot sugen ibland. Tidigare under hösten har det stundtals nästan varit för lätt att vara nykter. Nästan så att jag varit besviken. Men det behöver jag inte vara nu längre.

Jag vet att ju längre jag kommer tidsmässigt i nykterheten, så kommer sugen och tankarna på alkohol att minska mer och mer, för att till slut kanske klinga av helt. När, och om, det kommer vet jag inte. Men just nu får jag jobba hårt för att vara en nykter alkoholist. Och det kommer jag att fortsätta att vara. En dag i taget.

Tror att du har helt rätt inställning. Minns att du ofta pratat om att inte låta sug generera rädsla utan istället acceptera, känna och vänta ut det hela.

Dessa råd har varit ovärderliga för mig, nu fick du ju använda verktygen i riktigt skarpt läge!

Hoppas du får en fin fredagskväll!

Bra att du är ärlig mot dig själv! Det är grunden för att kunna förändrat nåt! Det som är bra är att du haft långa uppehåll utan alkohol. Då kan du göra det igen! Önskar dig lycka till!!

// tombor