Jag har självmedicinerat i hela mitt liv. Jag kallar det så, för supit har jag minsann inte gjort. Jag har suttit i min soffhörna och druckit mitt vin. Inte förstått att mina barn ser sin mamma blir personlighetsförändrad. Med åren har jag fattat hur mycket de hatat, och hatar, när jag sitter med det där vinglaset. Häromdagen, för fyra dagar sedan, ringde dottern och märkte att jag druckit. Hon blev jättearg. Därefter startade en sms-konversation där jag försvarade mig och var elak. Dagen efter det bestämde jag mig. Nu får det vara nog.

Jag blir snart 60, jag har jobb, lägenhet osv, men vill jag ha kontakt med mina barn får jag lägga ner detta. Mitt självförakt är enormt, och frågan är om jag någonsin kommer få respekt för mig själv igen. Kommer jag det? Och kommer mina barn det? Varje gång jag lovat barnen att det är slut med krökandet så har jag svikit. Jag är den som för det mesta dricker mest på kalas. Ibland kommer jag inte ihåg vad som händer i slutet av kvällen. Ibland sitter jag hemma och dricker både en och två flaskor vin. Dagen efter ångest: vågar jag kika i mobilen? Har jag skrivit nåt dumt till nån? Ångesten är svår när jag ser vad och till vem jag skrivit. Lättnaden enorm om jag begriper att jag faktiskt skött mig den här gången.

Idag är det fjärde dagen i mitt nya liv.

BElisabeth

Jag har suttit här hela eftermiddagen och kvällen och läst och läst och läst. Inser att vi har våra alkoholhistorier allihop. Med olika svårigheter. Jag vet att min dotter inte kommer lita på mig på länge, jag har heller inte talat om mitt beslut. Hon får upptäcka det själv. Men jag gör detta också för min egen skull. Jag hoppas få utskrivet nån medicin som tar bort suget från alkoholen. Den finns inte där jämt, suget alltså. Svårigheten är att NÄR jag dricker är det svårt att sätta stopp. Jag vill bara ha mer. Därför kan jag ibland känna skräck över sociala sammanhang: Kommer jag klara att dricka måttligt? Ibland fixar jag det, ibland fixar jag det inte. Suck :(....

om man kan dricka måttligt eller inte. Jag kan det inte med många andra, tar vi det första glaset leder det till flera glas som leder till ett gäng dagar i en rad. För oss handlar det om att aldrig ta det första glaset. Och det är en sorg men enda sättet för oss att inte dö i förtid.

Jag har också en dotter som jag har fått bygga upp tilliten till. Hon bor dock halvtid och mina fylleslag har vart mestadels när hon inte har vart här. Men dom fattar ändå. Dom märker ändå. Jag är periodare och har inget sug alls i 3-4 veckor sen kan det slå till hårt. Och då dricker jag i 7-8 dygn konstant.

Om du kan eller inte, jag vet inte. Det är ju som att kuta på ett minfält.

Men ska du åka på resa med din dotter så vore det kanske en bra ide att hålla sig nykter då, eller inte dricka alls om det skapar oro i henne när hon ser dig dricka. Kanske den veckan är början på något bra? Varför inte se det som en nykter vecka med dottern där nya upplevelser kommer, kanske ny tillit kan skapas? Gör nått fint av den veckan. Och inkluderar inte det alkohol så slipper du ju iaf sabba det för din dotter. Det kan ju vara så att det väcker avsky när hon bara ser ett glas i din hand?

Kanske din dotter är orolig och det visar hon genom ilska.
Jag vet att det värsta dom vet, våra barn, är när vi ljuger om det.
Min dotter säger drick ihjäl dig, om du vill välja det, men LJUG inte för mig.
Det gör ont, att vi som har fött dom, vi går bakom deras ryggar.
Många unga skriver i anhörige forumet. Att dom är oroliga. Att dom får ta hand om sina föräldrar.

Våra barn ska inte behöva ha den oron. Det är inte schysst.
Men det är vi som skadar dom vi älskar mest....

Kram

MM

BElisabeth

Du träffade mitt i prick där med resan. Och jag har redan tänkt på det och kommer hålla mig spik nykter. För henne spelar just det där glaset i handen en stor roll, även om det bara blir ett glas. Det väcker minnen, känslor, avsky etc etc. Så det kommer bli så. Till skillnad från dig så kör jag inte en vecka i sträck, men kan mycket väl kröka i två dagar under helgen. Och mår då skit, eftersom jag känner min dotters ögon i nacken. Mitt dåliga samvete är enormt. Men för hennes skull kan jag gå igenom berg tror jag. Och nånstans måste jag börja. Det här forumet har hjälpt mig idag.

Jag hade tänkt prata med terapeuten och försöka komma åt problemet istället för symptomet (alkoholen, självmedicineringen). Men det funkar nog inte så. När jag läser här i forumet så inser jag att en klar hjärna hjälper mig bättre än en luddig hjärna. Jag har ett fredagsbeteende, koppla av i soffan efter arbetsveckan och klämma några glas (läs: två flaskor) vin. Vaknar på lördagen, på lördag e.m är jag i farten igen. Blir bakis på söndagen, kurerar mig och skittrött när arbetsveckan ska börja. Vilken cirkus :(. Jag har inte så många vänner där jag bor, bor inte längre i min hemstad. Och barnen har flyttat hemifrån. Delvis ensamheten som gör att jag tar sällskap av vinet. Men det är något jag får klura ut. Under tiden: En dag i taget.
Tack för pepp! Och kloka råd :)

BElisabeth

Idag var det tandläkarbesök. Bet av en tand strax före jul. Härligt att kunna kliva ur sängen nykter och fräsch. Våga sitta bland passagerarna på bussen utan att vara rädd att stinka alkohol. För att inte tala om att sitta så nära den kvinnliga tandläkaren och ändå känna sig trygg, fräsch och icke-bakis 1000 kr fattigare åkte jag hem glad och nöjd. De pengarna hade jag krökat upp på ett par veckor. Nu gick det till nyttigheter.

När jag kom hem så städade jag lite. Och kände mig hungrig! Jag har inte varit hungrig på mycket länge. Mina måltider är minimala. Ändå har jag gått upp några kilo i vikt sedan i somras. Beror väl på alkoholen. Levern kan inte bränna fett när den jobbar med alkoholen. Har jag nyss lärt mig. Men tog fram en hemlagad lasagne som jag sparat i frysen. Gott! Julmust på det. Tyvärr har jag, sedan ett par dagar, börjat röka igen. Trots att jag hållit upp i tre månader. Och nu mår jag dåligt över DET! Men jag får börja sluta (!) om nån dag eller två igen.

Just nu är jag lite less och har tråkigt. Normalt tar jag då ett glas vin och kanske hamnar i soffan med en bok. Nu får julmusten träda in.

Hoppas allt är bra med er!
God fortsättning!

Man ska tydligen äta smått hela tiden när man ska sluta med A. Hjärnan har svårt att skilja på sug och hunger. Så ät på.
Långt till bikinidags, man kan ju inte fixa allt på en gång. Mulliga och rika blir vi. Bättre än nersupna tänker jag.

En kopp kaffe, en bok i soffan är inte heller fel :)
Är du rastlös, kolla på dokumentärer.
Idag var det Dr Mikael som pratade om A på nyhetsmorgon och det finns mycket annat att se också.

Tips att googla på:

Holknekt Min sanning
Camilla Kuylenstierna diverse klipp på Youtube och tv 4 play
Dr Mikael och Tilde om alkohol.

Ha en fin fin kväll :D

BElisabeth

Jag har ångest. Alla mina rutiner ligger söndertrasade. Julen var konstig med bara dotter och mig. Dessutom jobbade hon. Så det blev lite ensamt. Sen är jag ledig mer eller mindre fram till 9 jan. Ska bara in och kika lite på jobb då och då. Har ett par möten på olika instanser, men är i övrigt lös och ledig. Och trött. Trött på mig själv. Trött på att läsa här om alla söndertrasade liv. Glad att några hittat en väg tillbaka. Själv känns det som en jävla stor ökenångest resten av mitt liv. Inte ens ett lugnande glas vin kan jag unna mig. Eller kan och kan. Vill inte. Och min insikt att jag faktiskt ligger risigare till än jag trodde är läskig. Min dotter har sagt i flera år att jag är alkis. Jag? Aldrig i livet. Men börjar inse att hon kanske har rätt :(. Helvetes jävla skit! En skitkväll ikväll.

Jag ska läsa de saker du tipsat om MondayMorning. Men inte nu. Tack.

Loffeloffe

Din dag fem är väl lika med avklarade... 120 timmar...gånger 60 blir det...7200 minuter... gånger 60 blir det...430000 sekunder i runda slängar. Tror jag. Jesiken! Hade jag inte en aning om. Reeespect sister! Du slår mig väl med så där 400000. Fast inte tävlar man. Annat än med sig själv och sina mål. Förstås. Men jag längtar till dag 5. Det gör jag.
Kul med denna din tråd så kan en kika in å heja på dåådå. Håller tummarna!

Karin01

Tack för att du delar med dig. Vilken fin mamma du verkar vara.
Ska följa dig här. Kram!

BElisabeth

Jag är ofta utan alkohol. Väldigt ofta. Eller.... i alla fall fem dagar i veckan för det mesta. Ibland har det faktiskt gått 14 dagar. Men jag har skadat mina barn under uppväxten. För de såg ju också biverkningarna med när mamma drack de där kvällarna. Tryggheten försvann. Jag har aldrig smugit med att jag dricker. Det kanske jag borde ha gjort. Smygandet har börjat nu de senaste åren av nån anledning. Skillnaden nu och då är att jag fattat att jag skadar mina ungar. Även om de är vuxna och utflyttade. Framförallt dottern som jag har en nära kontakt med. Men när hon på sistone sagt att hon kommer ta avstånd från mig om jag inte lägger ner så skrämmer det livet ur mig. Hon är ju min stjärna, mitt hjärta!

Karin01, jag är en skitmamma som utsatt mina barn för det här. Ändå säger dottern att jag är världens bästa mamma, ... det är bara det här med drickandet som hon mår dåligt av. Hon behöver kunna ringa hem och veta att jag faktiskt är talbar och kommer ihåg vad jag säger i telefonen. Numera är hon fullständigt hudlös vad gäller mig: hon lägger på om hon hör att jag druckit vin. Vilket ökar min ångest :(. Drickandet stör mitt självförtroende, min självkänsla, självföraktet ökar. Om jag nu är så jävla bra enligt henne, varför sitter jag då och tutar vin?

Din fråga Monday är intressant. Den kan nog besvaras med att jag nog aldrig tagit det här beslutet innan. Jag vet att jag nog inte bör dricka mer. Nånsin. Och jag är lite rädd måste jag erkänna. Vem fan är jag att slå mig på bröstet och tro att jag är nån som bara kan lägga av? Jag ser ju i hela forumet hur full med fällor livet är och de där sabla snubbeltrådarna finns överallt.

Loffe, haha! Har du suttit med kalkylatorn! Du är för skön!!! Tack :)

BElisabeth

Jag har tårar i ögonen av allt snällt ni skriver. Jag är inte värd det! Min son förbjuder mig att överhuvudtaget dricka när jag tillbringar en helg eller så hos honom trots att hans svärföräldrar sitter bredvid och tutar i sig både vin och whisky (de har också lite svårt att hantera alkoholen), men det funkar bra att avstå. Men det visar att han tagit skada av mitt drickande. Jag har krökat sen jag var 16. Och alltid varit den som varit fullast på fester. Jag skäms när jag tänker på det. Jag VILL inte tappa kontrollen. Men det där glaset, som är en så god idé just då, pockar på och sen vaknar jag nästa morgon och begriper inte hur jag fått av mig kläderna och kommit i säng. Jag är rädd att titta i mobilen, för säkert har jag skickat NÅT jävla skit. Förr slapp vi både sms och sociala medier och det var lite lättare att glömma och förlåta. Men skrivna ord är svårare att sudda bort.

Det verkar också som om toleransen blir lägre nu. Vilket gör att jag dricker lika mycket men får fler och fler blackouter. Tur mitt sällskapsliv är magert. Annars hade jag väl gjort bort mig fullständigt. Jag är för gammal för det här. Jag vill kunna uppföra mig, jag vill att min dotter ska vara stolt över mig, jag vill att mina barn åtminstone skall kunna minnas en nykter mamma den dagen jag försvinner. Jag vill inte att de ska känna att fyllkajan äntligen försvinner.

... så igenkännande med barnen,

Du är värdefull! Låt oss fixa detta nu för OSS SJÄLVA och för våra barn.

KRAMAR❤️

BElisabeth

Funderar lite så här på onsdagkvällen. Dottern och jag har enbart haft kontakt med sms sen julafton, hon har jobbat. Och jag funderar lite, om jag nån gång vill dricka en flaska vin, EN flaska, nån kväll... är det verkligen mitt problem att hon blir sur och arg då? Jag menar.... håller jag det på en bra nivå så borde det ju inte störa någon? Men hon verkar så hudlös. Hon har egna problem med årstidsdepression, ångest, osv. Hur mycket jag har del i det vet jag inte. Men jag stöttar alltid, gör brandkårsutryckningar när hon behöver mig, ställer upp då och då och betalar en räkning eller två ifall nåt hänt så att lönen inte räcker till osv. Och det erkänner hon ju att hon gör. Men ibland skulle jag vilja, faktiskt, få ta ett glas vin utan att få så otroligt dåligt samvete. Är det bara jag som ska finnas till för andra? Jag har alltid fått ställa upp, fått huka mig, fått finnas där osv. Och för det mesta kan jag ju hålla det på en bra nivå. Men jag känner mig trampad på. Eller är det min hjärna som lurar mig igen? Min självömkan? Alla andra har ett liv, men inte jag. Och så tas min sista kompis ifrån mig.

Fan.

Loffeloffe

Det är klart att mina barn vet att jag dricker, möjligen vet de inte riktigt i vilken omfattning och vilket problem det är. Jag skulle vilja tala om det för dem och diskutera det med dem i synnerhet om7NÄR! jag skulle få ihop en månad nykter. - Kanske är detta den största anledningen att försöka sluta dricka, kanske kommer jag själv i första rummet. - Efter en lång arbetslöshet fick jag ett par vik för ett par månader sedan. Tredje dagen efter att jag börjat klev jag av bussen stupfull här hemma, benen vek sig och jag störtade med ansiktet före i asfalten så blodet sprutade. Folk runt omkring skulle nödvändigtvis hjälpa till men jag tog mig därifrån och fick stopp på det hemmavid. Dagen därpå sade jag på jobbet att cykeln slirat och jag fallit omkull. Sedan dess har jag två gånger fått sms från jobbet som frågat var jag är någonstans när jag inte dykt upp - det är delvis ok för nästan allt mitt jobb kan jag sköta över Nätet, dessutom hade jag sagt att jag ville börja på halvtid för det var något år sedan jag stod i hetluften senast. En sista sak som hänt de här två månaderna är att jag missade ett mycket viktigt möte för jag var inte kapabel att ta mig ur sängen och sjukskrev mig i ett par dagar..... Ajajaj. Är det så illa? Usch vad pinsamt. - Till del har jag väl uppfört mig så för att jobbandet inte är nödvändigt för mig, jag har till slut fått en tjänstepension eller vad det heter som jag kan överleva på ändå. Men den absolut största delen är att jag inte klarat av att hålla mig nykter helt enkelt! Några par veckor fick jag det vansinniga infallet att jag skulle skaffa min fylla mellan 5 och 6 på kvällen för att kunna vara halvnykter och kunna ta mig upp dagen därpå...Lita på mig, det funkar inte.
Jag har också haft lite hjärtproblem och legat intagen några gånger. Personalen är så himla fin och trevlig men ibland kan medpatienterna driva en till vansinne. Jo. Många är så fina! Men sedan finns det de som gnäller, snarkar, gapar, tjafsar om att maten är så dälig, som får in en TV på salen och har ljudvolymen på allra högsta nivån, som ska berätta sina liv. Det allra värsta? Att en tappat allt självbestämmande, alla möjligheter att rå sig själv, gå ut och gå, gå på bio, ligga och läsa i lugn och ro. Kanske ännu värre ofrihet än när man dricker för man kan ju inte ens dricka... Så jag vill inte dit, näää.
Utflugna barn har jag två. De är bägge mina ögonstenar och jag fattar inte att de blivit så fina som de blivit, det måste ha något med storkens bristande orienteringssinne att göra.
Den ena hör av sig en eller två gånger i veckan och vill prata om det ena eller det andra, tipsa om något,vill hälsa på eller ordna så att vi gör något ihop. Den andra, som jag hjälpt mycket mera och verkligen försökt prata med...där har det ofta varit mycket dåligt med relationen och jag vet inte om det någonsin blir så väldigt bra även om vi tycker om varandra väldigt mycket. Jag har ofta upplevt honom som mycket otacksam och väl någon gång i något upphettat sammanhang sagt det också. Sådant gör man inte. Oavsett provokationen. Men jag är i alla fall hyfsat bra på att be om ursäkt och mena det. För "barnen" är ju ändå vårt ansvar, vi skaffade dem till världen. Och, i alla fall i mitt fall så höll jag - rätt eller fel - mina föräldrar ansvariga för mycket.
Känns som att detta blev förfärligt långt, och kanske borde det hamnat i min egen tråd, det handlar ju i allra högsta grad om mina erfarenheter och inte dina, EB. Faast parallellerna är väl uppenbara. Och jag är mycket tacksam att jag har en unge som verkligen gillar mig och säger det, det hade varit så mycket svårare utan henne. Men det är inte i förstone för hennes eller bror hennes skull som jag måste sluta dricka utan för mig själv. - Även om det väl är fullständigt nonsens att dela på motivationen på det viset. Egentligen är det väl den där fullständigt söndertjatade WinWin-situationen. Idag kör vi på lose-lose, imrogon på win-win:-) Kram på dig EB! och kram på er alla här på forumet!

Famiglia

Som du skrev för några inlägg sedan så hade jag med extremt svårt att se mig som beroende. Nu har jag bestämt mig att vafan är jag inte beroende är det ju bara att sluta.

Relationen till sina barn, föräldrar, fru eller sambo är väl alla i grunden ganska lika. Har man klampat i klaveret några gånger så har man en uppförsbacke att ta sig upp för. Men ni är familj, det finns ett speciellt band mellan dig och dina barn så kämpa på. Ser de att du verkligen försöker lägga vinet bakom dig och jobba med relationen till dem så kommer de göra detsamma.

Ge inte upp, kämpa på!
Kramar

BElisabeth

Loffe, jag har ju aldrig haft såna konsekvenser av mitt drickande som du haft. Jag dricker ju liksom hemma, så ute på krogen osv så har jag skött mig sen jag lämnade tonåren och yngre vuxenåldern. Jobbet har jag också skött, lätt bakis ibland men jobbar själv. Min styrelse träffar jag nån gång i månaden. Så jag jobbar ju själv. Kanske är det att jag skött det "snyggt" som jag känner att jag kan fortsätta. Men så jäkla snyggt har jag inte skött det. Har haft några längre samboförhållanden där mannen druckit, och då har jag halkat med. Men mina små barn också :(. Där har jag visat jävligt dåligt omdöme. Och det är detta dom minns. Och gjort dom hudlösa. Sonen har jag mindre kontakt än jag skulle önska. Han bär inget agg till mig dock, han har bara fullt upp så mamma kommer ju inte som prioritet. Dottern och jag har daglig kontakt. Jag var nyss nere hos henne och vi satt och pratade om vår blivande resa utomlands i januari som bara hon och jag ska göra. Blir himla mysigt. Och jag kommer sköta mig ända ut i fingertopparna.

Jag blev otroligt berörd av vad du skrev Loffe. Om jobb, om dina fylle-olyckor, om ditt hjärta. Nånstans kanske man får säga att det är nog.

Famiglia: Jo, relationer är desamma. Och är man inte beroende är det bara att sluta. Men även de som gillar att ta sig ett glas nån gång i veckan och sköter sig, vill kanske inte vara utan det? Då är de väl inte beroende? Eller? Jag vet, vill gärna hitta en utväg att nån gång få ta mig några glas vin.

En sak är säker, så länge det inte är ok med dottern så kommer jag inte dricka. Tycker hon att det på allvar är ok att jag tar en öl när vi reser iväg, så kommer jag göra det. Men jag kommer hålla stenhård koll. Ser jag att hon blir minsta oroad så blir det inget. Men.... vi får se.
Ha en fin kväll!

Famiglia

Tror du tänker helt rätt när det kommer till din resa med dottern. Var bara lyhörd så kommer allt gå toppen. Förmodligen kommer denna resa vara början på ett ännu bättre förhållande till din dotter där ölen eller vinet känns ännu längre bort.

Jag förstår precis vad du menar med att få ta ett glas vin. Jag var tokig på krogen när jag var yngre men har sedan 25 års ålder skött mig i sådana sammanhang. Även när det kommer till firmafester, tjänsteresor, bröllop, midsommaraftnar, 30-40års fester, nyår, krogbesk med polarna, alla dessa sammanhang fungerar jag i, ser till att jag inte dricker för mycket och spårar aldrig. Så farför skulle inte jag kunna unna mig ett gott glas vin? Jo min fru har satt ner foten, det är det men framförallt barnen som får mig att vilja sluta. Jag tror inte att jag druckit mitt sista glas vin men jag kommer vara extremt lyhörd om jag gör det och frågan jag kommer ställa mig. Är det värt det?

Hej BElisabet
Jag är periodisk alkoholist och kan inte dricka en droppe alkohol utan att gå in i en period. Ändå känner jag igen mig i dig. Innan jag tar mina perioder minskar jag ner alkoholproblemet. Jag önskar att jag inte har det och skönmålar för mig själv.

Dina barn har tagit avstånd från ditt drickande och eftersom dina barn är viktiga för dig är det en negativ konsekvens. Ja, du kanske tvingas välja mellan vinet och dem.

Nu har du en möjlighet att resa med din dotter och visa att du kan avvara alkohol i hennes sällskap. Ändå leker du med tanken att hon kan tycka att det är ok att du tar en öl. Varför lägga på henne detta? Jag är övertygad om att din dotter vill se dig avstå från alkohol för din egen skull.
För din egen skull, alltså. Din dotter vill ju sin mamma väl, hon vill inte se dig lida helt enkelt. Och hon har säkert sett hur du lidit.

Ja, detta är min uppfattning när jag läst din tråd. Jag kan ha fel.
OM jag vore som du skulle jag skaffa antabus inför resan och ta dem så jag faktiskt inte kan falla för en impuls. Detta kan vara ett första steg att föra ut vinglasen ur er relation.

Men du känner ju ditt eget problem bättre än jag så ta mitt inlägg som en hypotes.
vänligen
Ikaros