Jag har självmedicinerat i hela mitt liv. Jag kallar det så, för supit har jag minsann inte gjort. Jag har suttit i min soffhörna och druckit mitt vin. Inte förstått att mina barn ser sin mamma blir personlighetsförändrad. Med åren har jag fattat hur mycket de hatat, och hatar, när jag sitter med det där vinglaset. Häromdagen, för fyra dagar sedan, ringde dottern och märkte att jag druckit. Hon blev jättearg. Därefter startade en sms-konversation där jag försvarade mig och var elak. Dagen efter det bestämde jag mig. Nu får det vara nog.

Jag blir snart 60, jag har jobb, lägenhet osv, men vill jag ha kontakt med mina barn får jag lägga ner detta. Mitt självförakt är enormt, och frågan är om jag någonsin kommer få respekt för mig själv igen. Kommer jag det? Och kommer mina barn det? Varje gång jag lovat barnen att det är slut med krökandet så har jag svikit. Jag är den som för det mesta dricker mest på kalas. Ibland kommer jag inte ihåg vad som händer i slutet av kvällen. Ibland sitter jag hemma och dricker både en och två flaskor vin. Dagen efter ångest: vågar jag kika i mobilen? Har jag skrivit nåt dumt till nån? Ångesten är svår när jag ser vad och till vem jag skrivit. Lättnaden enorm om jag begriper att jag faktiskt skött mig den här gången.

Idag är det fjärde dagen i mitt nya liv.

BElisabeth

Du är klok. Jag läser och tar in vad du skriver.
Hon begriper ju att om hon själv vill ta en öl så måste hon ju räkna med att jag gör det med? Eller? Kommer vara försiktig. Men antabus? Aldrig. Rent psykologiskt vore det förödande för min självkänsla. Kan själv. Hoppas jag.

BElisabeth

En dag som alla andra har gått. Ibland trevligt, ibland jä***gt tråkigt. Jag har pysslat lite, träffat dotter, lagat mat. Allt som jag brukar. Och haft lite tråkigt. Det är DÅ jag skruvar upp korken ur flaskan. Men inte i dag. Funkar ju det med. Mitt problem är att förr har jag kunnat vara utan i dagar och även över helger, men mest för att jag inte haft lust att dricka, men har KUNNAT om jag velat. Nu "får" jag inte, så då vill jag ju. Eller jag får ju, om jag vill, men nånstans i bakhuvudet så är det något som säger nej. Så.... dags för sängen med boken:).
Gonatt alla! Sov gott. Ses imorrn :)

Lena72

Jag kommer ihåg när jag o syrran skulle banta ihop. Jag åt inget när hon såg o vräkte i mig när hon ej såg.
När jag fick frågan varför jag unnat mig nått gott när de vet att jag bantade så blev jag ån att jag åt 2 st stora! bakelser.... för att nån sa att jag inte skulle?!
När jag slutade röka så var jag tvungen att ha cigg hemma, då kunde jag låta bli. Inga cigg hemma, då blev jag galen för jag inte kunde!
Tror jag är en " tvärtomare"

Kämpa på! En dag i taket!
Kram

Börjaom

Känner så igen mig kring det skrev igår kväll. Jag kommer ihåg min farmor som alltid sa att när man var liten "att barn måste ha tråkigt ibland för att uppskatta det roliga". Ligger nog en del i det, inte minst med hur samhället ser ut och fungerar med dess tempo.

Men jag vet hur det är. Men du får något gjort i alla fall. Att tömma diskmaskinen är ett projekt. Borde tvätta med gör det inte. Oerhört rastlös, full av energi men inget kommer ur mig. Hoppas det vänder snart.

Men poängen är ju att i dessa stunder inte tillåta sig själv att döva eller välja flaskan då. Eller ännu bättre som du - inte vilja. Heja! :)

Blåklocka

Hej!
Jag lever med en man som är alkoholberoende. Han kan hålla uppe med sitt supande i perioder då han bestämt sig, antingen då jag får nog och inte spelar med i denna sjuka cirkus som hans supande leder till för mig och min son. Som längst höll han uppe i 12 veckor, och det verkade som att allt gick bra och att han var glad och stolt. Han hade dock lagt in en brasklapp om att han skulle börja dricka igen- men på ett " normalt sätt".
Nu har han gjort det sedan en mån tillbaka. Och tyvärr. Han dricker inte på ett normalt sätt.
Så till dig skulle jag vilja säga, tror du att du kan nöja dig med ett glas? Enligt det jag erfarit, så kan inre en alkoholberoende person dricka någonting. Ja, det är en tuff " sanning". Men verkligheten stämmer inte alltid med ens förväntningar. Det är ett förskönande av en verklighet som tyvärr inte finns tillgänglig för personer som har ett missbruk.
Läs gärna om hur hjärnan och dess funktioner påverkas av tex alkohol. Det blir kraftiga obalanser i lycko/ känslor av mening och att man blir deprimerad är vanligt då man slutar med alkohol som du nu gjort.
Om man inte är förankrad och ärlig med varför och för vem man slutar, då kan nog dessa tankar och " ursäkter" komma om att " Jag kan ju bara ta ett glas, jag är ju i min ensamhet och det drabbar ingen annan".
Men det gör det.
Vi som är anhöriga till någon som har alkoholberoende, vi påverkas av att den som dricker gör det. Den vägen som innebär att dricka på ett " normalt " sätt, den vägen är tyvärr inte tillgänglig om man druckit sig till ett alkoholberoende...
Tuffa ord kanske, men jag tror att du behöver ta hjälp och släppa skammen över att situationen är som den är. Du är värd det.

BElisabeth

Jag har insett att jag druckit mer än jag skrivit här. Minst en flaska vin i veckan och en box på helgen har det varit. När jag nu vaknar, efter att ha varit fräsch i 7 dagar känns det märkligt att inte vara bakis. En skön ren känsla. Men tassar lite på tå än så länge. En roller coaster detta. Ögonen är rena och plufset i ansiktet på väg att dra sig tillbaka. Synliga spår är lite lättare att ta på.
7 dagar - ett helt liv.

BElisabeth

Du träffade mitt i mitt dåliga samvete. Tack. Behövde det!

Blåklocka

Stor kram till dig och du ska klappa dig på axeln och se det som en tillgång att du faktiskt kan ta till dig av synpunkter och tankar som inte svarar mot det som din " beroendedjävul" försöker hitta på.

BElisabeth

Min far var alkis. Svår. Hur han rodde hem det begriper jag inte. Han var ständigt packad men klarade jobbet om han hade ett par starköl med sig. Han arbetade som gymnasielärare tills han var 60. Sadlade om och sen var han nån sorts beräkningsspecialist för kärnkraftverken här i Sverige. Jag vet att jag har det i generna. Mina halvsyskon har det inte. De är på mammas sida, även om vi växte upp tillsammans. Miljö gör mycket, men arvet är stort. Han gjorde oss illa genom sin onykterhet, men vi hade ju mamma. Mina barn hade bara mig. Inte ok.

Har varit på jobbet nån timme och kolla post och gjort min plikt :). Nu ska jag iväg och shoppa lite inför vår resa. Bara tre veckor kvar - blir underbart! Jag har aldrig på något sätt druckit mig onykter på våra resor och det kommer verkligen inte hända den här gången. Vi ska snorkla, bada, simma, äta gott, sola, läsa, prata. You name it. Ser fram emot det.

BElisabeth

Stack iväg till jobbet vid 10-tiden och var där ett par timmar. Tomt så det ekade. Bara jag där. Inte mycket att göra förutom att sprätta lite post. Var iväg sen på lite mellandagsrea. Jösses så mycket folk! Hittade lite söta toppar. Och strumpor till dottern. Hon klagade häromdagen att hon aldrig kom iväg att handla sånt, så jag passade på. Hon blev jätteglad :). Därefter åt jag lunch inne i city. Dörr i dörr med Systembolaget. Vilken rusning det var dit! Folk är törstiga:). Jösses. Själv satt jag med en hälleflundra och en karaff vatten. Väldigt väldigt nöjd med mig själv. Normalt hade jag beställt en stor stark. Lite sugen på det var jag, men min självrespekt är större. Sen kattvakt ett par timmar, då tösens 3-veckors inackordering varit ensam lite för mycket. Och sen hem. Så nu sitter jag här och mår alldeles förträffligt. Det känns som en lätt resa detta. Inser att det där med ensamdrickande är slut för min del. Det är både beklämmande och tragiskt. Faktiskt. Och eftersom jag inte har något stort umgänge i min nya hemstad, väldigt väldigt litet faktiskt, så lär det inte ens bli speciellt mycket sällskapsdricka. Så det blir en nykter tjej det här.

Nu är det åttonde dagen och jag känner mig ganska tillfreds med livet. Sover taskigt bara. Tror jag trycker i mig en sömntablett ikväll och lägger mig relativt tidigt.
Ses!

Börjaom

Starkt och bra att kränga en karaff vatten i sällskap med god fisk och systemet som granne..:)

Jag har varit en mästare på ensamdrickande och det är verkligen en befrielse. Som du skriver - så oerhört tragiskt när man ser tillbaka på det. Har inte heller ett särskilt stort umgänge men är lite orolig för det sociala livet ändå. Oftast handlar det ju om alkohol på ett eller annat sätt. Middagar, after work och så vidare. För min del så gör mig inte ensamheten särskilt illa och just nu kanske det är bra. Bra att stå på egna ben.

Grattis till den åttonde dagen! :)

BElisabeth

Jag ÄR en ensamvarg. Och trivs med det. Men ibland behöver man sällskap och då var vinboxen perfekt. Men nu orkar inte jag vara en ständig bakis kvinna som inte orkar annat än jobba eller ligga i soffan. Idag tänker jag ge mig ut på en promenad och därefter ska jag och en flaska tillbringa eftermiddagen i köket. Flaskan kommer inte innehålla vin, utan Ajax :). Eller visst ja, måste upp stan och köpa böcker att tillbringa nyåret med:). Det körde ihop sig:). Nå, det löser sig.

linus

Det låter verkligen som att du är på väg åt rätt håll, vad kul att läsa! Och strålande att du fixar en plan inför morgondagen (böckerna)! God kväll!

BElisabeth

Det måste nog vara något fel på mig. Firar in nyåret med bok och en folköl :). Smällarna börjar ta fart runt min fastighet och hood. Jag ligger i min enorma soffa som egentligen skulle rymma åtta pers. Men himla skönt.
Hoppas allt väl med dig och att nyåret blir ett bra minne imorgon:).
Kram på dig!

Hej Elisabeth! Hoppas du har en skön nyår! Själv sitter jag i joggingbyxor och t-shirt med datorn i knäet och TV:n på högsta volym (för att dämpa ljudet av alla raketer för hundens skull!). Det är så skönt att vara nykter och veta att man kommer att må så himla bra imorgon när man vaknar! Det bästa jag vet är att gå ut tidigt på söndagsmorgnar med hunden, då alla ligger och sover - många med bakrus, och man själv är pigg och fräsch! Då kan man få klappa sig själv lite grann på axeln med gott samvete!
Ville bara säga att du är en kämpe och att jag håller på dig! :)
Kram på dig!

Karin01

Undrar också hur det går. Kram!

Famiglia

Jag undrar med? Gick resan med dottern bra?