Efter flera år av "för mkt av det goda" har jag insett att det har spårat ur och blivit ett problem. Jag har fått veta att jag är alkoholberoende, det gjorde mig iskall i hela kroppen. Jag?? Det stämmer liksom inte in på mig.. men jag kan förstå varför det har blivit så även om andra säkert skulle ha svårt att förstå. Idag blir min första dag med Champix, jag vill ta avstånd från både snus och alkohol men kan inte säga just nu hur länge. Tänker väl ett år men måste tänka en månad i taget tror jag. Vad har ni för erfarenheter av Champix? Vill säga att jag är så positiv och tacksam för att det finns något annat än AA, det här forumet och Riddargatan. Det känns helt rätt för mig. Kram på er alla!

Du vill förändra livsstilen när det gäller alkoholen och har tagit flera steg redan i din förändring. Att få beskedet att du är alkoholberoende var hårt samtidigt är du redan igång och gör något åt det, klokt! Du har ett starkt driv och har också startat en förändring när det gäller tobak, wow du verkligen helomvänder nu. Du vill att dessa beteenden ska vara enhetliga med dina värderingar och den du är.
Va bra du skriver dina funderingar här, hoppas någon har något att dela med sig av du kan vara hjälpt av!

Varma hälsningar
Rosette
Alkoholhjälpen

Villvetamer

Känner en sån rastlöshet i kroppen, tänker på snus och vin i stort sett hela tiden. Och är SÅ SÅ trött..... skulle vilja veta vad som händer i kroppen och när den här rastlösheten lägger sig. Behöver höra era erfarenheter, behöver verkligen stöd från er andra som vet vad man pratar om..

Börjaom

Är precis vad jag också känner. Men på ett väldigt konstigt sätt. Är rastlös men får inget gjort. Rastlösheten är så klart kopplad till att hjärnan vill lura oss att den här rastlösheten bara kan botas om du tar ett glas igen. Precis som suget.

För mig är rastlösheten värst vid de tider på dagen då jag brukade dricka, för min del kvällarna. Men också på sena eftermiddagen då jag vanligtvis några gånger i veckan inhandlade så att det alltid fanns hemma. När den värsta rastlösheten och suget kommer så gör jag något annat ett tag. Går ut en stund. Löser ett korsord. Eller vad man nu vill göra som skingrar tankarna. Fungerar bättre än att bara ligga i soffan och tänka och känna.

Tröttheten är inget konstigt. Jag var/är trött har dessutom börjat vända på dygnet. Sov och var trött. Det är din kropp som behöver det. Det kommer gå över.

Kämpa på!

Villvetamer

Precis så känns det, som att det bara är vin som hjälper. Märker att det är framförallt em och kvällar som är jobbiga. Grejen är väl att aktivera sig de stunderna som du sa, det var ett bra tips!

Det är märkligt, det är som att man har levt i en dimma under lång tid. Man bryr sig liksom inte på samma sätt längre på saker som man tidigare tyckte var viktiga. Det är oxå som att det är svårt att hålla koll på saker, typ händelser, födelsedagar... och att minnas tillbaka vad man gjort som varit speciellt under gångna året typ. Lite sorgligt att inse, man har ju varit mer engagerad i andra förut. Nu är det som att det inte spelar nån roll, man hör inte av sig förrän det är "nödvändigt".. känslolivet är så annorlunda oxå, är så avtrubbad. Känner ni igen det? Är det alkoholens effekter eller?

Villvetamer

Nu har jag ätit champix i 8 dagar, ingen alkohol och inget snus. Medicinen är en stor hjälp, den minskar suget. Det känns tydligt på em då det är dax för andra tabletten, suget börjar komma. Kommer vara här, där jag är nu över jul i en vecka till, sen är det åter till vardagen igen. Det oroar mig, hur ska man klara av det här?!?! Stå emot allt.. jag har alkoholistgener och tror att jag inte kommer fixa måttlighetsdrickande i längden. Känns väldigt tråkigt men jag tror att jag skulle kunna acceptera det om det är nödvändigt. På dessa 8 dagar har jag känt hur orken och framför allt glädjen har kommit tillbaks, hjärnan har vaknat ut dimman av vin!!! Är fortfarande avtrubbad känslomässigt.. kanske det beror på den långa tiden av för mkt alkohol? Jag känner mig faktiskt rädd och orolig över att återgå till vardagen igen, att inte klara av det här. Jag skulle bli så tacksam för tips och råd från andra som vet vad jag pratar om.

Önskar er alla det bästa under 2017!
Kram

10:e dagen i dag. Bra. Var inte orolig o rädd för de kommande dagarna med sug o tankar på alkohol. De är oundvikliga om man är beroende av alkohol. Förbered dig i stället mentalt på att du ska klara av dem. Bästa skyddet är att aldrig sträcka ut handen efter det första glaset.
Kämpa på, du är absolut inte ensam med det du går i genom. Vi är många!

Kolla runt i andras trådar också, om du inte har gjort det. Då kan det bli mer diskussioner du kan delta i. Hur fick du reda på att du var alkoholberoende? Läkarbesök?

Villvetamer

Har varit utan vin och snus i 13 dagar. Sedan tisdags har jag haft en sån längtan efter vin.. kommer att åka tåg imorrn och där finns det möjlighet att köpa. Har gått och funderat i flera dagar om jag ska eller inte ska dricka. Vet ju hur bra man mår och hur man faktiskt vill må när man går och lägger sig och vaknar nykter. Men alls de där timmarna på tåget kommer bli svåra att genomgå att jag inte tror att jag kommer fixa att inte köpa vin. Om DETTA är svårt, då blir jag på riktigt rädd för hur jag ska klara av livet i vardagen.

Tacksam för tips och råd :(

Villvetamer

Tack!! ❤️ Det ger kraft att känna stödet härinne. Det känns som att det är en plats där man får komma precis som man är och ventilera tankar och känslor utan att bli dömd.

Villvetamer

Tack för stödet! Ja det är väl just DET som är första steget att ta beslut kring, ska man tillåta sig det eller inte. Nu är jag inställd på att köpa vin på tåget imorrn. Efter 13 vita dagar. Det blir många timmar och jag tror inte jag fixar att bara sitta där och veta att det finns men att man inte får. Hatar det här just nu!! Fast jag älskar att jag kommit så långt jag gjort nu. Så himla lömsk sjukdom, det tar över allt. Det spelar ingen roll hur bra man har haft det. Det är generna som styr. Inser det mer och mer och det är hemskt att hamna i det här:( tackar för alla kommentarer och stödet, det ger kraft, energi och påfyllning. Allt gott!

Villvetamer

Tack för tipset!! Det ska jag göra, är ny här så har inte riktigt greppat hur det funkar än:) jag var på riddarmottagningen och fick veta det där efter samtal, frågeformulär, skattningsskalor, blodprov m.m. Känns så konstigt att höra det men samtidigt skönt att få veta sanningen.

Mags

Ta ett nyktert beslut tio minuter i taget i morgon på tåget. Å när suget sätter in så tänk på dina 13 vita dagar och hur stolt du är över dom. Å så tar du nytt beslut om tio nyktra minuter. Sysselsätt dig. Lyssna på ljudbok, kolla Netflix i mobilen, köp med dig godis och ät! Dina gener är som dom är men du kan styra över dina beslut trots dem. Kämpa på, vi är många som hejar på dig!!!

Villvetamer

Om en nykter månad. På tåget satt jag i 2,5 timmar innan begäret tog över, köpte en sån där halv flaska vin och hade dåligt samvete men blundade för det allt jag kunde. Nykter söndag och mådde bra på första arbetsdagen idag men så blev det en halv flaska idag oxå. Tänkte INTE men har läst nånstans om tips att bunkra upp hemma med alkoholfritt första tiden så det gick jag till systemet för och vad hände, ner slank denna lilla flaska. Har druckit upp den väldigt väldigt långsamt ikväll. Nånstans tänker jag att man kanske inte behöver slå på sig själv för de här snedstegen. Det kanske sker små förändringar om man jämför med tidigare ändå för det märker jag att det har gjort. Eller hur tänker ni andra? Hur ska man se på snedsteg?

Trevlig kväll, här är det godnatt.

Mags

att man bör fokusera på framsteg och inte bakslag eftersom skammen och ångesten annars riskerar att dra med en ner i skiten för lång tid framöver. Nu är du här, framme i vardagen och ska hitta strategier för nyktert leverne i vardagen. Nya tankar och nya tag! Du vill ju något. Annars hade du inte varit på just den här sidan och skrivit :)

Villvetamer

Så klokt, så är det ju faktiskt! Tack!

Svartvit

Bättre att gå till en vanlig livsmedelsbutik och köpa alkoholfritt, då lockas man inte på samma sätt av att köpa den där flaskan vin med alkohol.

Hur går det för dig i år? Har sett dig i nån annan tråd men skriver nu här till dig.
Ja som nån skrev du är definitivt inte ensam. Vi får kämpa på tillsammans. Jag har varit utan alkohol 14 dagar idag. Har inte varit det längre än så de senaste åren men NU kommer det att bli längre
Tanken är "en vit januari "! Det går över förväntan. Och det är så SKÖNT!
hör av dig om du vill och.berätta hur du har det nu i vardagen?

Björkek

Hej VillVetaMer! Försök att inte slå på dig själv för ditt snedsteg. Jag håller med det någon annan skrev längre upp i tråden att skam och skuld bara ökar på risken att dricka igen. Läser att du går på Riddargatan. Jag har funderat på att söka dit också. Tycker du att du får bra hjälp där?