Tredje gången gillt

Jag har som alkoholberoende, eller tydligare som alkoholist, tidigare haft två långa uppehåll från alkoholen. Första gången var uppehållet tre år, andra 16 år. I slutet på båda dessa uppehåll hade jag tankar kring att kunna börja dricka under ordnade former, alltså någon enstaka gång och då med rimliga mängder alkohol. Detta var förmodligen en slags längtan efter att slippa vara alkoholist, att istället få vara "normal" (vad nu det är). Bättre kanske att säga att man ville få uppleva att vara en icke-alkoholist. Självklart har detta inte fungerat annat än en kort tid i början. Sedan har det spårat ur med alldeles för mycket drickande.

Karaktären av mitt drickande är att jag är periodare. Och det beror på att jag dricker såpass våldsamt att jag inte orkar dricka hela tiden. Perioderna varar några veckor, med kvällsfyllor under vardagarna och rejäla fyllor på helgerna. Eftersom jag inte vill dricka byggs en kraftig ångest upp, som dämpas av alkoholen, men som släpps lös ungefär som när en fördämning brister när jag slutar dricka. Sedan mår man väldigt dåligt. Men man återhämtar sig långsamt, och får tillbaka självförtroende och styrka. Då kommer "suget" och längtan efter alkoholen, och man ramlar snart dit igen i en ny period.

De två långa uppehållen som jag skriver om i inledningen har båda föregåtts att ett kraftigt och negativt destruktivt drickande, som kan liknas vid ett nästan livshotande självskadebeteende med alkoholens hjälp. Ja, nästan som en längtan efter att få dö med alkoholens hjälp. Men när man överlever kommer abstinens och ångest av obeskrivlig styrka.

Nu har jag åter igen haft en period med drickande, där det till slut blev ett sånt här sjukt destruktivt drickande. Jag mår till följd av detta fruktansvärt dåligt.

Min stora önskan är nu att få kraft och styrka att för tredje gången bli fri från alkoholen. Och nu för gott.
Ja, jag vet att man inte ska sätta upp långsiktiga mål, utan ta en dag i taget.

Jag har flera gånger varit inne och läst på Alkoholhjälpen. Ett fantastiskt forum tycker jag. Så många nyttiga och tänkvärda saker är skrivna här.
Jag tar själv nu steget och börjar skriva här. Förhoppningsvis kan det vara en hjälp när suget så småningom kommer smygande.

Och en sak har jag förhoppningsvis redan bidragit med: Inte ens 16 års uppehåll kan ta bort alkoholistfasonerna ur kropp och hjärna.

Mvh
Pi31415

I går besökte jag ett stort köpcentra. Käkade lite, shoppade ytterst lite, samt fikade lite. Satt ett tag när jag fikade och studerade hur människor beter sig på just köpcentran i mellandagsrean.
Kom på att likheter med lämmeltåg finns. Stressande, irrande, irritation, några lätta knuffanden och smått kaotiskt.
Men där finns ju också stora skillnader mellan lämlar och människor.
De eventuella 5-15% av lämmelpopulationen som skulle kunna vara så genetiskt betingade att de kan utveckla alkoholism, är lyckligt ovetande om det. De kan aldrig få den erfarenheten, eftersom evolutionen inte (hunnit) selektera fram en såpass utvecklad storhjärna hos lämlar, med tillräcklig intelligens och kreativitet för att kunna framställa etanolhaltiga drycker, och sedan förtära dessa i sådana mängder att beroendecentrat i reptilhjärnan med dopaminskurar tar herraväldet över storhjärnan.
Inte heller har lämlar en storhjärna med ett så utvecklat abstrakt tänkande att de startat handel och skapat ekonomier, och likt människor drivit fram de tre dominerande ekonomiska områdena vapen-, porr- och drog-industrierna. De kan inte som människor utveckla alkoholism, atombomber, avarter inom sex eller droger 1000 gånger starkare än heroin.
Inte heller är frekvensen för lämmeltåg lika stor som köphysteri-tågen bland människor, där förutom mellandagsreor finns alla möjliga varianter som t.ex. black fridays, lönehelger m.m.
Skulle någon lämmel ändå någon gång bli kraftigt berusad, lär de förmodligen dessutom bättre klara av att hålla balansen på sina fyra ben, och skulle de inte det, så har de betydligt kortare fallsträcka till marken om de tappar balansen.

Så skillnaderna är nog betydligt större än likheterna mellan lämlar och människor.

Undrar om 2017 blir ett lämmelår?

Börjaom

Aldrig tänkt på lämmeldjuret särskilt mycket innan. Men tack för den lektionen, tänkvärt och underhållande. Sitter här och ler brett för mig själv. :)

Hoppas du haft en fin jul och hunnit plöja igenom bra böcker och haft det riktigt avkopplande och bra. Tänkte på det du skrev om hur avkoppling och ro inte ger dig något sug utan mer tvärtom. Känner verkligen igen mig i det där. För min del började de riktigt osunda alkoholvanorna för ett par år sedan just för att bota stress från jobbet, varva ner och få fly från verkligheten för en stund. Sen eskalerade det hela med att det alltid fanns något att fira, något att sörja o.s.v o.s.v. Men nu när jag fått möjligheten att gå ner i varv och både har tid och ostressigt runt mig så känns suget mindre. Slutsatsen är att jag framöver måste lära mig strategier för att hantera stress och andra sinneslägen som gör att tankarna på alkohol kommer.

Så jag tar mig en lugn förmiddag framför brasan med en bok... :)

eller kanske ditt nick borde vara Börjaompåallvar, eftersom det är det du gör den här gången. Det är jättebra om man vet när sug, tankar på A och triggers är som värst, och planerar i förväg. Planerar hur man mentalt ska vara beredd. Då blir man också tryggare med sig själv.

Mitt största problem (precis som de flesta andras) när jag skulle sluta med alkoholen förra gången (för över 20 år sedan) var min stora rädsla för sug efter, och tankar på alkohol. Jag hade ju gång på gång varit chanslös när jag haft dessa sug tidigare, och jag var riktigt illa ute efter mina dryckesperioder, med ibland upp till 3 helflaskor sprit per dygn (=direkt livshotande).
Lösningen efter mycket grubblande var: Jag skulle inte vara rädd för sug och tankar, eftersom de inte kunde undvikas, men ännu viktigare, alkohol kan inte hux flux materialiseras inne i min kropp bara för att jag tänker på alkohol (skulle vara en billig lösning för de som vill dricka). Nej, för det krävs att jag dricker alkohol, och då måste handen sträckas ut först!
Att hindra en fysisk handling, det går, att hindra tankar eller undermedvetna processer, är svårt eller omöjligt.

Det första avklarade suget efter det, gjorde att jag kände en liten euforisk lycka. Jag skulle kunna överleva! Ja, jag trodde faktiskt att jag skulle supa ihjäl mig innan jag funnit min lösning.

Jag använder samma strategi nu den här gången. Och det fungerar lika bra nu.

Självklart ska man ta all annan hjälp man kan få. AA körde jag bl.a. med förra gången. Den här gången utbytt mot detta forum.

Du kan lyckas, du kan klara av det också, om du förbereder dig bra och är beslutsam Börjaom.

Och jo tack, det har varit en lugn och avkopplande jul, med mycket läsning och välbefinnande.

omtanke och empati är företeelser som lindrar, lenar och stöttar.
Forumet hjälper!

Gott nytt år alla forumanvändare

konstnären

blev glad, Jag lunkar på och har avverkat 3 veckor. Börjat kvickna till först nu, så sanningen är att återfallen blir hårdare och att ta sig tillbaka har tagit ett par veckor. Det är det verkligen inte värt. Vet att suget kommer efter ett tag, men jag ska emot det och låta det passera hur lång tid det än tar. Jag blir glad att läsa dina inlägg och dina kloka råd till alla. Du verkar leva i harmoni med livet nu, och visst är det underbart.
Jag önskar dig god fortsättning
Kram Konstnären

nyktra stigen fortsätter lugnt och säkert, ett steg i taget.
För varje dag som går, ökar tryggheten och säkerheten med det fria livet utan A.

Levande

Härligt att du hittat ditt lugn och önskar dig en fin dag

Jag går brevid dig på din promenad.
Snart är det vår och då knallar vi på i vårsolen.

Vi är snart inne i Februari! Och då är det ju nästan Mars.
Och är det nästan Mars, där är det ju nästan VÅR

Kram Pi

Ja vi går mot ljusare tider.
Och du får mycket gärna vandra bredvid mig mot ett nyktert och hållbart liv.
Risken är väl dock stor att jag inte orkar hålla ditt tempo om det gäller en vanlig promenad, det verkar vara fart och fläkt på dig,
och jag är ju en långsam gubbe.
Men på den nyktra stigen hoppas jag innerligt att vi båda kommer att kunna rada upp fler och fler nyktra dagar. Som ett pärlband utan slut.

Kramar tillbaka

Här är det fullt ös hela tiden. Utom då jag dricker, då däckar jag.

Spelar ingen roll hur fort vi går. Så länge vi tar oss framåt.
Vi vet ju riktningen - - - ditåt --- >

Hej Pi31415
Jag letade upp din "tråd" när du skrev till mig om periodisk alkoholism som en transportsträcka mellan fyllor. Mitt i prick.

Liksom du har jag en gång varit nykter mycket länge. 13 år mellan 1988 och 2001. Sedan perioder med i bland mer än årslånga uppehåll. Fyllornas intensitet och uppvaknande ur dem har dock blivit allt värre. Vid flera tillfällen har döden varit mycket nära.

Jag har nu läst alla dina inlägg och kan i skriva under på allt även om personliga variationer naturligtvis finns. Nu skall jag försöka grundlägga en varaktig nykterhet genom att vara nykter 2017. Det kommer förmodligen att gå bra eftersom 1 års nykterhet inte brukar vara särskilt besvärlig för mig. MEN jag måste se upp och det verkligt svåra blir att uppföra en byggnad av varaktig nykterhet.

AA har tidigare varit till stor hjälp för mig och jag kommer att gå där även nu. I det här forumet kommer jag att vara kontinuerligt aktiv. Jag har även hjälp från beroendekliniken. Medicinerar alltså vilket är en skillnad mellan oss. Antabus, Campral och Serotonin samt sömntabletter vid behov.. Jag vågar ännu inte minska på medicinen. Nykter sedan tre månader.

Ja, nu kommer jag att följa dig och komma med kommentarer och tankar. Bra att ha hittat dig.

vänligen Ikaros

Jag har haft två jobbiga dagar på arbetet. I går var jag och mina närmaste kollegor, samt chefen, på en konferens/utbildning, där vi bl.a. skulle lära oss att samarbeta bättre genom att förstå och respektera varandra bättre, samt genom att ge varandra positiv feedback. Större delen av dagen satt vi på sittovänliga stolar i en ring och skulle ha diverse pratövningar och lekar för oss. Den här typen av aktivitet är kreativitetsdödande och hemskt långtråkig för mig. Jag stänger av det mesta av det inkommande sorlet och sysselsätter mig mest åt dagdrömmeri.
Jag vet av erfarenhet att sådana här "dyra-konsult-kurser" inte ger någon varaktig förbättring på en arbetsplats. Och i synnerhet inte då grundproblemet är för hög arbetsbelastning och stress.

I dag var jag på medarbetarsamtal med min chef. Från att hon öppnade munnen till näst sista meningen, var det bara negativiteter. I stort sett allt jag gör hade hon anmärkningar på. Helt uppenbart hade min chef gett sig dispens från detta i utbildningen i går om att vi skulle ge medarbetare positiv feedback. Nej inte helt, för hennes sista meningen var ändå ett kort "Trevlig helg!".

Självklart sitter jag nu här och är trött, ledsen och arg.
Stora förändringar av sinnesstämningar har åtskilliga gånger varit ett startsnöre till en ny suparperiod för mig. Hade dessa två dagars händelser utspelat sig för 1-2 år sedan, hade hemfärden från jobbet gått via bolaget med ett rejält inköp, för att sedan efter hemkomst och med fördragna fönster, snabbt druckit mig mot ett behagligt mörker där jag kunnat ta time-out från den stygga verkligheten.

Det positiva är att jag inte har drabbats av något sug. Och även om jag skulle göra det, så skulle det inte få mig att överge min nykterhet. Det känns bra ut. Och det är viktigt för mig. Jag har kanske kommit så långt med bygget av mitt nyktra liv, att motgångar och att bli illa behandlad av andra människor inte får mig att behandla mig själv illa. I morgon ska jag vakna utan bakfylla, och till ännu en nykter dag. Ja, jag ska då faktiskt ge mig själv lite positiv feedback för det.

Så här sitter en trött, ledsen, arg och illa behandlad alkoholist och bevarar sin nykterhet.

Levande

Så många gånger jag har försökt dricka bort min chef, öppnat dunken innan jag fått av mig jackan två snabba glas och lugnet infann sig.
Men när man varit nykter ett tag har man lärt sig släppa det utan att försöka dränka chefens ord i vin.
Härligt att du klarar det så bra, önskar dig en fin kväll

Sa chefen till dig hur du skulle göra förbättringar? Annars är det ingen ide hon öppnar munnen! Kan hända chefen mår dåligt och låter det gå ut över andra. Bra att du inte låter människan förstöra det du åstadkommit nu. Alltså nykterheten du så bra jobbat ihop själv. Jag tycker du verkar vara en fantastisk person så, stå på dig ! Annars gör någon annan det... Ha en fin kväll :)