Hej alla ni som kämpar. Jag avslutar det här året med förväntan och vånda. Jag lämnade min sambo för en vecka sedan efter att jag funderat väldigt länge på vad jag gör fel och hur jag ska göra för att ändra situationen, men så klart förstått nu att det inte är jag som kan ändra honom. Det förstod jag innerst inne tidigare också men trodde att jag skulle klara av att leva tillsammans med honom och stötta honom längs vägen. Känns det igen?

Jag vet att jag här är och nu har fattat rätt beslut. Men det gör så ont. Så ont att inte veta vad som händer med honom framöver. Så ont att se hans tårar och ånger.

Jag tar en dag i taget iallafall. Önskar alla er som kämpar nya krafter för 2017!

dig ett Gott Nytt År och nya upplevelser i ett rikt liv !

Trots att jag är alkoholist så känner jag så väl igen känslorna när jag "överger" en alkis, har gjort det några gånger.
När jag väl inser att jag inte kan hjälpa till att visa vägen så måste jag sätta en gräns för min egen skull och avsluta annars dras jag också med ner i skiten. Det är inget lätt beslut men ett måste.

Men jag lovar..........det blir så mycket bättre när navelsträngen är klippt !

Vinter 16

Kloka ord , men hur går det till när man bor under samma tak ?! Orolig så man kan kräkas själv . Försökt pratat m personen ,men som vanligt lögner o förnekelse !! Hur ska man få personen att FÖRSTÅ ? Vinter 16

Emjuli

Kan känna din vånda nu, och jag tycker du resonerar helt rätt.

Jag önskar att jag hade lämnat för länge sedan, men stannade kvar alldeles för länge. Trodde hela tiden att "bara jag älskar lite mer, kämpar lite till" så blir allt bra.

Nu är jag skild sedan fyra år. Men har egentligen inte släppt taget ännu. Vi har två vuxna barn och har levt tillsammans i över 30 år.

Fick också en uppenbarelse och insikt nu under jul och nyårshelgen. Efter en väldigt grov händelse så inser jag först nu att jag måste släppa, och ägna lång tid för att äntligen bli av med mitt svåra medberoende.

Det blir inte bättre för att vi stannar, vi bara skadar oss själva och går sönder ännu mer.

Lycka till och styrkekram!

Sorensdotter

Det gör ont att ta ett sånt här beslut, men så starkt av dig. Att komma till insikt är fruktansvärt till att börja med har jag märkt för att det är så svårt och känns så fel att tänka på sig själv. Men det är det enda valet man har tillslut. Ansvaret för sitt eget liv. Men underbart att du känner förväntan inför ett liv för din egen skull. All kärlek till dig

Amelie

Visst är det obegripligt hur det kan pendla så fram och tillbaka? Det tror jag vi är många som känner igen och kan skriva under på. Är det medberoenderollen som gör att vi tycker mer synd om den stackars missbrukaren än oss själva?

Jag känner igen mig i så mpnga trådar här på forumet där många har svårt att ta steget från en helt klart destruktiv relation. Jag är sedan 2 veckor tillbaka fast beslutsam att lämna min samborelation. Han har redan lovat att flytta och är o kollar på lägenhet i skrivande stund. Han har den senaste veckan visat upp en fantastisk sida och gjort allt för att påminna mig om de fina stunderna som vi har haft och vad jag går miste om i framtiden. Varje gång jag ser honom vill jag bara omfamna honom och säga att allt ska bli bra - jag tycker så förbaskat synd om honom. Han har satt sig i en riktigt jobbig sits, dålig ekonomisk och knappt några vänner. Han tvingas flytta ifrån tryggheten (mig) och klara sig på egen hand. Jag ser hur han gråter helt förtvivlat.

Men den våndan han visar är bara en bråkdel av det jag har fått uppleva. Varför tycker jag då att det är så svårt att tänka på mitt eget bästa? Varför säger hjärtat mer att jag vill stanna hos honom?

utan att ha något facit.
Att vi så utplånat oss själva att vi inte ens säkert kan säga längre vad som är lycka.
Välbefinnande njutning,framtidstro etc etc.

Vårat känsloliv har förknippats ihop med den som dricker.
Mår de dåligt så mår vi per automatik dåligt.

Jag minns första tiden jag var separerad,då visste jag utan att ha haft någon som helst kontakt med honom när han drack.
Jag fick ett tungsinne i mig som jag inte kunde bli av med och vid koll så visade det sig alltid att jag hade haft rätt.

Deras olycka kan vi ju avhjälpa,det är därför vi finns där och upplever någon sorts självberättigande.
Om jag lyckas lyfta min alkis något så mår jag också per automatik bättre,
Just för att de inte förmår bära sina egna känslor utan söker tröst så finns vi där som någon sorts medbärare av både alkoholismen och måendet de har.
I tron att om vi också är där och lyfter och hjälper så ska det bli lite bättre mående för honom och kanske också för mig.
Så det kanske också är en självbevarelsedrift,.

Att låta bli att hjälpa en som mår dåligt skär så djupt i ett medberoendehjärta att vi ofta har mycket svårt att klara av det.
Istället går vi in och hjälper på ett sätt som lindrar plågan.
Det är det du just nu gör.
Försöker stå på dig i en situation som är bedrövlig.
Och får ta all den kraft du behöver för att avstå lindringen.

Men du gör rätt och det vet du och det som då kan komma när man lyckas är lindringen.
Lättnaden som bokstavligen går ur kroppen så man blir flera kilo lättare.

Men man måste öva på det och det är nästan ohanterbart i början.

Amelie

...och det gör så ont. Alla hans grejer står packade och han kommer att vara borta när jag kommeer hem.

Och han har varit sååå underbar i flera dagar nu. Vet exakt vilka minnen han ska nämna för att känna att jag inte kan leva utan honom, att jag vill fortfarande bygga den framtid som vi tidigare har planerat. Han är så öppen, ärlig o motiverad som aldrig förr och har släppt idén om att han ska kunna kontrollera sitt drickande - nu inser han att det är total avhållsamhet som gäller.

Och nu släpper jag honom ochger honom aldrig riktigt den där sista chansen... Vill jag, orkar jag? Nej men jag har ju redan fattat beslut att det fick vara nog. Men är jag elak nu? Går jag miste om den bästa chansen...?
Åh min älskade, älskade...

Trötter67

Önskar att man kommer hem imorgon och han har packat och dragit härifrån. Vill att han flyttar till någon kompis men han vågar inte. Är så rädd att skapa supa ihjäl sig .stackars liten ångest ångest. Är så less på skiten. Jag sjukskriven mår piss . Jag går på terapin för anhöriga men han vägrar gå på antabus eller någonting som har med vård att göra . Sover inte. Men kräket sover så söt så. Blää

Odelsten

Jag tror att du gör helt rätt! Låt honom fokusera på att bli frisk från sitt beroende nu och på samma vis kan du i lugn och ro fokusera på dig och ditt eget mående. Vad som händer i framtiden är ingen som vet men om du vill/kan/orkar fortsätta stötta honom så är det ju inget hinder även om nu inte längre bor i hop? Tänk på dig själv och vad som är viktigt för att du ska må bra! Vad som händer med er relation i framtiden vet man ju inte kanske hittar ni tillbaka till varandra eller kanske kommer du känna att du inte längre vill ha ett förhållande med honom men det måste du ju inte besluta i dag. Förstår dock din känsla av att du sviker honom/ inte ger honom en sista chans men helt ärligt, hur många chanser har du egentligen inte redan gett honom? Skickar en bunt styrke kramar ❤