Hej!

Jag har läst här inne mycket och blivit stärkt av det. Min sambo vilken jag har varit tillsammans med i 2 år och precis flyttat ihop med, dricker för mycket. I fredags köpte han t ex en bag-in-box och drack upp den i princip helt själv. Han köpte den eftersom han skulle koppla in en ljudanläggning och tyckte då att han behövde dricka under tiden. Sen när han inte klarade av att koppla in den själv så gapade han till mig att det nu var min tur att installera eftersom han varit duktig att bära hem den från affären. Jag blev naturligtvis arg och då var han tvungen att dricka ännu mer.
Sedan kom nyårsafton och då köpte han öl, whisky och cava. Detta drack han i princip upp själv. Han blir aldrig bakfull. Jag förstår inte hur en människa kan dricka så mycket alkohol utan att stupa?!
Min sambo blir väldigt grälsjuk då han är berusad och jag kan inte häva det även om jag försöker att vara smidig när jag märker att detta beteende börjar.

Efter att jag flyttat in till honom så har grälen, kritiken, fyllespelen tilltagit och jag kan inte fatta hur dum jag var som sa upp min lägenhet och flyttade dit.
Han får utbrott när han inte hittar saker, när det är för många kuddar i soffan etc.
På nyårsafton eskalerade det och han gick för långt enligt mina gränser. Gapade och skrek, kastade ut kuddar i trappuppgången. Dagen hade börjat hur bra och mysig som helst, vi lagade mat, tog en promenad. Vi är ju egentligen kära.

Funderar nu på att ta en andrahandslägenhet som jag hittat och flytta om några dagar, kan bo där fram till mitten av maj. Men, vad gör jag sen?
Jag är så ledsen och besviken. Rädd att förlora honom, tänk om han bara behöver tid för att vänja sig vid att vara sambo?

I 2 dagar har jag bott i min dotters lägenhet (en liten etta) och nu ska jag åka tillbaka till honom efter jobbet, är väldigt nervös för det. Han var väldigt arg och aggressiv på nyårsafton och även nyårsdagen varför jag gav mig i väg. Han skrek också att han ville att jag skulle ge mig av. Sen lade han ut en fin bild på oss två på Facebook och detta beteende känner jag igen i att han ångrar sig. Vi har inte haft någon kontakt alls under dessa 2 dagar.

Min sambo är berusad varje helg, dricker någon dag under veckan också men jobbar och sköter det. Han har dock ingen bil. Efter att jag flyttat in så har det blivit mer alkohol vilket han säger beror på stressen och omställningen att jag flyttat dit och stört hans rutiner (han övertalade mig att flytta). Han kan bli så vansinnigt arg och kan skälla ut mig för en bagatell ( glömt köpa toapapper tex) och han kan inte släppa något när han väl blivit arg utan det ena efter det andra dras upp, kritik mot mina barn också. Han ber aldrig om förlåtelse, hur löjliga anklagelser och påståenden han än kommit med. Han surar i några dagar och sen är det som bortblåst. Jag vet att han även skällt ut vänner för hur de beter sig, vad de pratar om, hur länge etc så han har knappt något umgänge alls. Alltid under alkoholpåverkan men han har även kort stubin annars också.
Jag kan inte förstå hur dum jag varit som flyttat dit....Visst såg jag att han drack för mycket men inte så här! Behöver nu råd om vad jag ska göra!

Innerst inne så vet jag väl att jag borde flytta, leva mitt eget liv. Ekonomin påverkas ju också. Han gör impulsköp som han först visserligen frågar mig om men om jag tycker att vi ska vänta lite så blir det ju ett stort gräl av det.
Jag är så rädd att mista honom, tänk om han bara behöver vänja sig vid samboskapet? Är det värt att bo i en andrahandslägenhet till i vår och sedan hoppa runt bland massa andra andrahandsboenden? Vi har inga hemmaboende barn att ta hänsyn till, tack gode gud! Ska jag ställa ultimatum och flytta ut och ta risken att det helt blir slut? Kan jag hoppas på att han bättrar sig med tiden?

Muminmamma

Hej. Är oxå rätt ny här. Min man har exakt samma beteende som din sambo. Vi har 2 barn tillsammans och jag har 2 sedan tidigare. Vi har varit gifta i 10 år och han har alltid druckit mkt, men de sista 3 åren har det varit ca 6 dagar i veckan. Samma utbrott som din sambo, samma om man glömmer köpa toapapper. Jag inser att det aldrig kommer sluta om inte jag väljer att gå. Vill inte utsätta barnen för att vara hos pappa själva varannan vecka, men tror inte han klarar det. Styrkan finns hos oss. Stannar man blir man svagare och svagare. Stå på dig.

BElisabeth

Jag är i alkoholens riskzon. Men har även växt upp med förälder som var alkis. För femton år sen dejtade jag en man intensivt under ett år. Han gillade ett glas då och då. Jag hade två barn. När jag sagt upp min lägenhet flyttade jag hem till honom. Då rämnade allt. Han krökade jämt! Och hade riktigt dåligt ölsinne. Han brukade våld i sängen och jag mådde skit. Efter ett år gav jag upp, fick en hyresrätt dit jag flyttade. Phu - jag kom undan med bara förskräckelsen. Men även mitt missbruk eskalerade under de månaderna. DU kan inte göra något. Att han skyller på omställningen är ju bara tragiskt. Vi är otroliga på att ljuga för andra, allra främst för oss själva.

Hade jag varit du hade jag inte gått tillbaka till honom. Du kommer må sämre och sämre tills du bara är en våt fläck. Naturligtvis avgör du själv men jag lyfter ett varningens finger. Begriper han inte själv att han håller på att kröka bort relationen med dig, så lär inte du kunna få honom förstå det.
Kram!

Saga689

Jag åkte hem igår efter jobbet, var helt skakig av nervositet. Var ju hos min dotter i 2 dagar helt utan att höra av mig. Han var väldigt ångerfull, inte jobbat mån, tis men inte heller druckit något. Magen var tydligen helt förstörd vilket jag förstår efter så pass mycket alkoholintag under helgen. Åh, det är såå svårt när man älskar någon. Hoppet finns ju där än så länge... Jag vet inte om jag vågar bryta upp nu direkt och ta den här andrahandslägenheten. Jag måste ju i så fall bestämma mig innan helgen! Dessutom får jag bara hyra den fram till maj.

MrsW

Hej, jag e oxå helt ny här! Har gjort ett långt inlägg om hur min situation ser ut "alkohol o spelmissbrukande man", o jag känner igen mig såå i din berättelse! Han reagerade exakt lika när han druckit, då hatar han mina kuddar i soffan tex, att jag inte handlat hem "rätt" grejer, han grälsjuka, ja det e mycket som stämmer in på din o min berättelse!

Det jag undrar är vet nån om ERA problem i din närhet? El är du som jag va (för fram till 6 mån sen) att du bär runt på det här själv? Du kommer inte kunna hjälpa honom själv, han kommer inte ta emot hjälpen sålänge han själv inte inser sitt missbruk, att det e skillnad på att bruka alkohol o att missbruka! Att ta hjälp av nån utifrån är steg ett, en vän, en släkting, hans kollega...ni behöver tänka ultimatum! Man får bli den elaka, det e fruktansvärt jobbigt, jag är där just nu....min man har ersatt alkoholen med nätkasinon...nu ska vi ha en intervention igen....jag e påväg att lämna men vi har två små barn ihop o hus så inte bara att "dra"... vet inte heller hur mitt liv kommer att se ut de närmsta månaderna men efter de senaste dagarnas funderande och även tagit min första kontakt med ett anhörigcenter så vet jag iaf en sak: jag behöver inte bestämma nu hur allt ska bli, en dag i taget, o det e hög tid för mig att bli ego o se till så jag när bra, för mina barns skull!!

All styrka till dig, o beslutet om du ska flytta el ej kan du bara ta själv....hade jag varit i sin sista utan barn som bor hemma hade jag redan flyttat!
Kram

Saga689

Jag har en väninna, som dock bor utomlands och en släkting till mig som vet om det. Även ett av mina barn stöttar mig men vill inte dra in någon för mycket. Men, jag bestämt mig för att inte hålla detta inom mig själv utan vara ärlig.
Jag tänker precis som du, att om jag bara haft pengar och kunnat köpa en egen lägenhet så hade jag lämnat men det är inte så enkelt. Jag tror att man, eftersom man ju ändå har hopp, hittar "svepskäl" för att ta steget fullt ut.
Det har gått bättre sista tiden. Visst har han druckit men det har inte varit bråk. Det är dock väldigt påfrestande att umgås, se film med någon som inte riktigt hänger med pga berusning.
När jag tar upp att jag tycker det är trist, jobbigt när han dricker sig full så kontrar han med att jag ju dricker så mycket kaffe......

AliceAlice

Helt krasst, du tar stora risker om du stannar, en man med det beteendet har gått över gränsen vad gäller psykisk misshandel, när som kan du vänta dig ett slag. Till slut vänjer du dig vid livet ni lever- normaliseringsprocessen och det blir ännu svårare att lämna, du riskerar också att bli psykiskt svagare och tvivla mer på dig själv!

Om du flyttar och får bo där till maj så kan du kanske ge honom den tiden till att förändra sitt liv?

Mycket styrka! Kram

MrsW

Ja håller med!! Även om man gärna vill leva efter principen att pengar inte är allt så när det väl uppstår olika problem va de än nu må vara, så vore inte allt men väldigt mycket så mycket enklare!!
Vi äger hus ihop....menar hur gör man då? Ingen av oss har råd att köpa ut den ena....inge råd att med dubbla boenden heller så det är helt klart en av anledningarna som gör att jag iaf inte tar steget....än...

Försöker oxå att göra saker som jag gillar, men tycker det e svårt för lyckas alltid få dåligt samvete för det....varför e det så? E jag ensam att känna så?

Det där med att du dricker mycket kaffe....jag får höra att han tjänar ju mer än mig som att det rättfärdigar hans spelande...
Kramar

Saga689

Försök att inte ha dåligt samvete när du gör egna grejer. Du har ju ansvar för ditt liv. Vardagarna tillsammans med min sambo är bra, ibland underbara så länge jag inte tar upp alkoholen dvs. När helgen kommer är jag på helspänn och kan inte koppla av såsom jag borde. Jag jobbar heltid och lider av en kronisk sjukdom som gör att jag blir väldigt trött och hade behövt helgvilan.
Därför har jag nu bestämt att jag ska göra upp egna planer för helgen och inte gå in i någon konflikt när han är onykter. Förra helgen gick jag ut på stan, till biblioteket själv. När jag tog en kopp kaffe ringde han och frågade om han fick sällskapa. Vi fick en trevlig fikastund tillsammans utan något tjat om att ta vägen om puben (han brukar alltid vilja ha en söndagsöl)
Nu återstår det att se hur nästa helg blir. Pengarna är som vanligt slut men förmodligen får han fram pengar till åtminstone några öl skulle jag tro.