I tisdags bestämde jag mig...att denna helg skall bli en extra lång och vit helg (torsdag-söndag). Den första vita helgen på minst ett år. Kan inte minnas att jag skulle ha haft en vit fredag under hela 2016 (kanske inte 2015 heller!!). Men idag är en vit dag och en vit kväll. Första vita dagen var igår (kan tilläggas, bara den andra vita dagen totalt under januari i år...), den gick rätt så bra, förutom många tankar om jag skulle svänga in via systemet och handla vin när jag var påväg till en danskurs på kvällen. Jag var ute i god tid före kursen, så jag skulle ha hunnit, men lyckades ändra tankarna i sista minuten och ta den rätta svängen i rondellen, dvs vägen som ledde bort från systemet. Och jag var mycket nöjd när jag vaknade nykter imorse, efter en helt okej natt med sömn faktiskt, trodde jag skulle få mardrömmar och svettas, men det gjorde jag inte. Kanhända det kommer senare, om det kommer.... Jag har ju inte erfarenhet av så många vita dagar i rad under de senaste 2 åren. Så är smått orolig om jag kommer att få mycket abstinens.
Idag har jag dock inte känt av någon abstinens, men suget har varit sååå jobbigt! Det började redan vid 13-tiden när jag jobbade, jobbar hemifrån på distans de dagar som jag inte har jobbresor, reser ca 2 dagar per vecka, ibland kan det vara veckor som jag inte alls behöver resa. Men detta hemma-kontor jobb har ju samtidigt bidragit till mitt beroende, för jag kan lätt börja dricka vid 17-18 tiden när jag slutat jobba och hålla på till midnatt, då slockna i säng, palla mig upp vid 9, då jag inte ännu alls är i sådant skick att jag skulle vilja visa mig för folk, men det behöver jag inte heller, jag kan va kvar i pyjamasen och börja kvickna till i huvudet först kring lunch. Men jag gör ju inget bra jobb enligt mig själv, inte fått några klagomål än så länge för jag har skött allt som skall göras. Och under jobbresorna dricker jag mindre än hemma för att vara representabel och kunna träffa folk. Nå, detta en parentes, ursäkta om det blev för mycket jobbsnack, men kanske det finns någon här som hållit på likadant?
Vad jag egentligen tänkte skriva om var mitt sug idag, eftersom det är fredag....jag har ofta på fredagar unnat mig ett (eller två) glas vin redan till lunch, speciellt om jag legat bra till med jobbet och tänkt att jag kan avsluta dagen redan vid 16-tiden. Så idag hade jag inget vin hemma, och började den inre kampen mot hjärnan redan 13 tiden om jag skulle åka o köpa vin eller inte....och den kampen höll i sig mer eller mindre fram till dess att jag visste att nu är systemet stängt. I sista minuten tänkte jag ändra mig, 15 minuter innan de stänger bytte jag byxor och tog på mig jackan och var påväg att åka och köpa.... jag bor (tyvärr) bara ca 5 km från systemet så med bil hinner jag dit på 10 minuter. Det är många kvällar som jag rusat iväg strax innan stängning då jag fått panik över att jag inte har något vin hemma, fast jag hade bestämt mig för en vit dag, som förstås inte blev vit då. Men NU ikväll blev min dag vit!! Är nog jättenöjd nu att jag kan skriva det. Men samtidigt förskräckt att skall jag behöva ha en sådan här kamp mot suget varje dag nu!? Är det någon som vet när suget lättar? Mitt drömscenario skulle vara att det skulle kunna gå många dagar utan att jag ens tänker på vin, men kanske det är en utopi för en beroende person.
I alla fall är mitt mål nu att först klara 4 vita dagar nu under helgen (tors-sön) och sen utöka det till åtminstone januari ut. För att få ett avbrott i drickandet och se hur jag mår som nykter. Men jag inser ju att det blir en kamp...därför skriver jag här. Tack för att du orkade läsa!

Elias

Snart helg igen. Tillönskar dig klara vita dagar!!!
Kämpa på!

Coco79

Tack Elias, Ikaros och Famiglia för era snälla kommentarer! Har ju nog förstått när jag läst här på forumet att många gjort snedsteg med vita dagar och det hör väl till beroendet. Det som är jobbigt för mig är när jag gör ett snedsteg (när jag tidigare testat ha en vit period) är att om jag då dricker en dag så stannar det inte där. Då upprepar sig beteendet många dagar i rad. Vilket det gjorde denna veckan också. Även om jag tänkte att OK, jag drack bara måndag, men det blev tisdag-fredag också. Varför?? Jag var på jobbresa, och då 'hör det till' för mig att dricka, en vana helt enkelt, som jag inte lyckades bryta. Jag drack inte lika mycket som jag hade gjort om jag var hemma, för jag måste ju vara i jobbskick alla morgnar och vakna kl. 7. Men ändå. Jag gjorde det. Har en konstig känsla nu, inte direkt besviken på mig själv, men lite rädd och fundersam, att kommer jag kunna klara av att sluta dricka. Eller jag vill ju inte sluta helt, men i alla fall ha en längre vit period för att få något slags stopp. Ett tag. Börjat fundera i banor att söka hjälp. Även om jag egentligen inte vill det heller, på grund av skam. Men det är kanske det bästa jag kan göra för min egen skull. Fortsätter fundera ett tag till.
Önskar alla en fin dag!

Besvikelsen kommer att bytas mot stolthet, rädslan och skammen avta, om du tar steget att söka hjälp. Iofs gör du ju det redan – du är ju här! till nytta och glädje för oss alla.

Elias

Det är fruktansvärt svårt med dessa invanda situationer där alkohol liksom hör till. Man tänker inte själv, utan bara kör på som man alltid gjort. Snyggt jobbat av dig att ändå ha förnuft nog att stoppa i tid och lyckas vara pigg kl 7 varje morgon.
Om man jobbar i den utåtriktade sektorn i vår bransch (såg i annan tråd vad du jobbar med) är alkohol märkligt nog extremt närvarande. Det var nog där jag grundlade mitt förhållande till alkohol på 80-talet. Jobb och dricka gick hand i hand för alla. Alkoholen dessutom gratis. På den tiden flödade det bokstavligt talat, tro mig, och många trillade dit ordentligt och reste sig aldrig. Sedan fortsatte jag på den inslagna vägen även sedan det blivit alltmer restriktivt. (O)Vanans makt...
Tror att du står vid ett vägskäl nu, avstå eller låta drickandet vara "normalt", och förmodligen eskalerande, i din vardag. Ta den hjälp som finns! Även om jag mörkat mitt eget missbruk har jag flera gånger haft medarbetare med klara a-problem. Jag kanske känner signalerna bättre än många andra? Utifrån min chefsposition har jag aktivt sett till att de fått hjälp och får fortfarande tack från dem. Ingen annan har vetat om det, utan hela programmet har skett snyggt och utan insyn eller vetskap från omvärlden. Så ett tips från coachen är att du försöker den vägen. Det finns med största sannolikhet en strategi för detta på ditt företag också och du är förmodligen inte den första som signalerar om hjälp. Det måste ju vara bättre att själv be om stöd innan man tvingas dit av externa krafter. Att du har insikten är ett enormt första steg. Det svåraste i det jag beskrev ovan var alltid att slå hål på förnekelsen, trots det uppenbara.
Skrivet i all välmening, för det är du värd!
Kämpa på och njut av den vita helgen!!!

Coco79

Tack för din omtanke och stöd och tips! Och tack för att du utsett dig till min coach! Kan jag tolka det så? :)
Jo det finns en strategi för att förebygga eller reda ut beroende problem på mitt företag. Problemet är bara att jag inte vill att min arbetsgivare och chef skall veta om mitt problem. Har mera tänkt i banor att söka hjälp via AA och stadens beroendemottagning. Varför vill jag inte söka hjälp via jobbet om en sån möjlighet finns? Jo, jag bytte arbetsgivare i oktober och har nu som nyanställd en prövotid på 6 månader (ganska länge, på tidigare jobb har det varit 3 mån), och jag vill absolut inte att mitt beroende skall komma fram under dessa 6 mån. Tänk om jag blir sparkad pga det! Skulle vara såå skamset det!
Så jag måste sköta mig nu så att jag i alla fall får fast anställning. Vilket jag är ganska säker på att jag får, men inte om beroendet kommer fram kanske?!
Hurdan hjälp har dina medarbetare erbjudits på ditt företag? Bara nyfiken hur det kan gå till.

Ja som du skriver, om vår bransch...så himla sjukt egentligen att det fortfarande bjuds på alkohol på konferenser och dylikt. Jag är glad att jag inte jobbade då på 80-talet om det var ännu värre då... Fast jag vet inte om jag trillat dit främst pga jobbet, svårt att veta, men de är nog främst de senaste två åren som det spårat ur rejält för mig. Kombination av massa saker, sorg, separation, tristess, leda, ensamhet, depression, flytt, oro för föräldrarna osv...

Famiglia

Jag håller med dig Coco79, tur att vi inte jobbade på 80-talet om det var värre då. Problemet med ett jobb där det är middagar, konferanser, kundvård, resor m.m. Är att det e så himla vanligt och acceptabelt med alkohol. Visst, ditt beroende kanske inte kommer från just jobbet men den typen av vardag hjälper ju inte till direkt. Jag har börjat köra alkoholfritt på alla evenemang, vissa frågar, vissa fnyser men det får mig att må bättre. Nu när jag är ute och reser ser jag alltid till att ha träningskläder med mig. Blir det tråkigt på hotellet drar jag ner en sväng till gymmet, det brukar hjälpa. Det som driver mig är att jag vill se hur kroppen och knoppen mår när man är vit, detta efter mer eller mindre dagligt drickande en längre period. För mig är det bara positivt, piggare, mer allert, kommer ihåg mer, tar tag i saker m.m. m.m. Detta stycke kanske inte var till så mycket hjälp, vill bara att du skall veta att vi är fler som har liknande situation som du, det är svår men det går om du vill. Jag tycker även som Elias skrev att du skall ta hjälp, har otroligt svårt att se att någon skulle sparka en medarbetare pga just detta. Åter igen som Elias skrev, i vår bransch är det otroligt många som har haft eller har ett beroende, att ta tag i det själv samt belysa det visar bara på styrka från din sida., Bättre det än att någon annan flaggar för situationen. Kämpa på!

Elias

Är ju hedrande att bli coach! Annars var det bara en formulering från Parlamentet... Jag ger dig gärna tips och råd utifrån min erfarenhet, både mitt eget a-bruk och av att ha hjälpt andra. Men valen är alltid dina egna! Kan jag hjälpa dig att göra rätt val gör jag det gärna.
Bra att det finns en handlingsplan där ju jobbar. Det kommer att uppfattas som starkt att själv söka hjälp innan man "släpas" dit, precis som Famiglia skriver. Du missköter inte arbetet, så grund för varning och eventuell uppsägning så småningom finns inte. Däremot en skyldighet för företaget att hjälpa. Dock förstår jag ditt dilemma, som provanställd har man en svagare position och jag vet inte hur din chef fungerar. Så kanske klokt att vänta något i det här läget.
I de fall jag varit involverad som chef har jag identifierat medarbetare som gjort bort sig inför kunder pga fylla. Personligt samtal med medarbetaren, som såklart lovat bot och bättring, "engångsföreteelse", "kommer inte att upprepas" etc. Om det upprepats gick jag vidare via HR, som satte igång hela maskineriet via en extern konsult. Jag fick feedback från konsulten efter hans första möte med medarbetaren och baserat på det som framkommit blåste jag antingen av det hela eller så initierade jag hjälpprogrammet. Tryckte jag på ja-knappen blev jag bortkopplad från processen och det hela sköttes professionellt bakom kulisserna. Det var bara att observera framstegen, sådant märks, och det hela fungerade mycket bra och diskret. Ett stort plus i ditt fall är att man kan hoppa över steget att få insikt i problemet. Det har du klarat av själv.
Om du istället får samma hjälp via AA och/eller beroendemottagningen funkar ju det också. Det är resultatet som räknas!
Som du skriver är de invanda a-situationerna svåra. Kan du bryta mönstret där är mycket vunnet. Bor själv på hotell inatt och var på vippen att ta in en Mariestad direkt på restaurangen, invant beteende. Brukar bli en medan jag tittar på menyn, två till maten och en efteråt. Kanske en sväng via baren innan sänggåendet. Lyckades tänka till ikväll, så det blev en karaff bubbelvatten istället. Och en billig middagsnota!
Kämpa nu på och så gör vi denna vecka vit!!!

Coco79

Tack igen Elias och Famiglia! Blir glad över alla kommentarer jag får här även om jag denna vecka inte hunnit vara aktiv själv.
Är så trött över många saker nu, fysiskt, mentalt och över mitt drickande. Att jag inte kan låta bli när det finns till hands. Blev drucket igen under jobbresan fast jag egentligen inte ville, men automaten gick på. Okej, jag blev inte full (ja förutom på hemresan igår då) och allt gick bra tillsammans med min kollega, men ändå.
Hur ska jag göra för att avstå helt?! Det måste vara något fel på min vilja. Beundrar alla som kan stå för ett beslut. Jag tycks ju vela hit o dit hela tiden. Fast jag vill inte fortsätta mitt 'drickarliv' så som det har varit senaste tiden. Och det är tungt att varje dag gå den inre kampen ska jag eller ska jag inte. Fast jag har sagt högt för mig själv när jag vaknat att idag blir en nykter dag...så kan jag ändra mig mot kvällen. Suck.
Vill bara vila nu under helgen och vara nykter. Jag hoppas jag klarar det!! Imorgon kväll borde gå bra för får besök då av min kusin med man som skall hjälpa mig med några praktiska saker här hemma.

Elias

Du beskriver att du egentligen inte vill dricka, men att du inte kan låta bli när det finns tillgängligt. Du lovar dig själv på morgonen att ha en nykter dag, men ändrar dig framåt kvällen. Vill ha kontroll, men kan inte. Ser du mönstret?
Det är inget fel på din vilja, men du har två viljor - en på varje axel som viskar i varsitt öra. En svart och en vit vilja. Jag känner så väl igen mig själv i detta och brottades våldsamt dagligen med samma problem i åratal. Nyårshelgen körde jag helt nykter, ett långt uppehåll för mig i det läget jag befann mig i. På något sätt hjälpte det mitt förnuftiga jag att få grepp om sin listige antagonist och min vita vilja är nu starkare än den svarta. Några helvita dagar krävdes och sedan gick en vecka till med hjälp av extrem järnvilja och forumet här. Att jag inte var på jobbresa de dagarna gjorde också sitt till. Första tiden är ingen dans på rosor, men när man är igenom den lossnar det. Vinsterna kommer på alla plan. Jag lovar! Idag känner jag mig fri, men kommer att köra hela februari vit ändå. Vågar inte riskera någonting i det här läget.
Vila och a-fritt under helgen för dig väntar. Kör sedan nästa vecka vit, en dag eller timme om nödvändigt i taget, så är du en bra bit på väg. Varje vunnen dag är en seger som ger mersmak till fler segrar och segrar ger styrka och stolthet till ditt förnuft. Du får bita ihop och kämpa mot abstinensen samt parera med avledning när suget kommer. Som sagt, inte lätt men det går. Kan jag, kan också du släppa "snuttefilten" och räta på ryggen inför dig själv!
En strategi som hjälper mig är att jag kopplar a-stoppet till en viktminsknings- och kommaiform-ambition. Funkar för mig.
Håller tummarna så de vitnar för dig i din strävan mot nykterhet och livsglädje!!!

anonym11208

Hur går det för dig? Känner så igen mig i det du skriver. Man vaknar på morgonen och såklart ska man avstå för vinet, men det är ganska mysigt att ta ett glas när kvällen kommer, det blir dock inte bara ett glas, och då är det inte så mysigt längre, särskilt inte nästa dag. Jag har druckigt en hel del under helgen, men idag ska jag vara nykter, jag tar en dag i taget. I morgon vet jag inte, men just idag ska jag skippa vinet. Varje glas som man inte häller i sig är en vinst!!

Coco79

Tack för att du frågar! Det går inte så bra men idag är och förblir det en vit dag. Som du säger, varje glas mindre eller inte alls är en vinst! Skulle nog ha velat dricka idag eftersom jag känner mig stressad, men hade så mycket att göra på jobbet så kunde inte för då skulle jag inte ha kunnat koncentrera mig längre. Igår blev det dock alltför mycket drucket, så har skuldkänslor idag. Vad håller jag på med! Därmed lite enklare med en vit dag idag. Onödigt o dumt att inleda veckan med att dricka. Dessutom tidig väckning o resa imorgon. Kämpa på du med!

Coco79

Tack igen för ditt pepp! Jo har insett det att jag följer ett mönster, tappar kontrollen. I helgen har jag läst massor om alkohol, bl.a. om att ha en kidnappad hjärna. Jag har definitivt det! Och verkligen två viljor, varav den vita inte har lyckats växa sig stark ännu. Men det ska den få börja göra! Har skrivit i min kalender o gjort upp ett vitt mål från och med 12/2. Jag tror jag behöver ett datum i nära framtiden som jag bestämmer lite i förväg, istället för plötsligt bara en dag som hittills. Veckan efter det datumet borde innebära en bra och realistisk chans för mig, inga resor eller andra stressmoment. Jag skall inte heller dricka varje dag fram till dess. Det har i varje fall hållit idag, en vit måndag! Hoppas du haft en bra start på veckan!

Elias

Så härligt att du inte ger upp! På söndag blir inledningen på den vita seglatsen. Kanske det startar med gropig sjö, men det kommer att lägga sig och bli mer och mer harmoniskt. Ge inte upp i början bara, så kommer du att få känna vinsterna och en starkare vit vilja. Bra att du inte kör alkoholindränkt ända in i kaklet, utan tar det lugnt med några vita dagar fram till den 12:e. Visst klarar du detta!
Veckan har startat bra och idag har jag den 39:e vita dagen om jag räknat rätt.

Coco79

Elias, tack för din omtanke! Men nej, det går inte bra nu heller.
Jag mår dåligt över mig själv. Att jag inte lyckas fast jag tror att jag bestämt mig. Det är väl just det, att jag inte bestämt mig på riktigt. Jag skulle börja med vita dagar i söndags, men har druckit varje dag ändå. Igår blev riktigt katastrof. Och det fanns ingen annan orsak än att jag ville börja dricka redan kl 16 på eftermiddagen. Jobbade då ännu två timmar till här hemma och det gick fint och allt kändes roligare, gjorde bara enklare uppgifter. Men sen drack jag upp allt jag hade hemma, två vinflaskor, en öl och ett sista glas rött. På TOK för mycket!!

Nu sitter jag här och har loggat min alkoholkonsumtion för denna vecka, är uppe i 21 glas på tre dagar. Jag vet inte hur jag skall få stopp på detta! Är inte klar i huvudet och borde ha jobbat ca 3 timmar redan idag men har inte börjat än. Börjar vid 12 tiden. Det är inte lätt att vara nykter med hemmajobb, trodde jag skulle klara det bättre när jag får vara hemma hela denhär veckan, men då dricker jag ännu mera än jag skulle om jag var på jobbresa. Kanske det är dags för mig att söka hjälp, drömde om det inatt faktiskt. Att jag var tvungen att gå på hälsokontroll och då upptäcktes hur dåligt min kropp mår. Det är det jag också är rädd för, tänk om jag får någon fysisk sjukdom av mitt drickande. Är rädd för det men vågar inte gå och ta blodprov för att kolla t.ex. levervärden.

Elias

Har tänkt på dig...
Det låter inte bra, detta. Egentligen har du nog bestämt dig, men där finns ett annat jag som också bestämt sig. För det motsatta. Kampen mellan svart och vitt, ont och gott, smala och breda vägen osv.
Du ska absolut inte ha alkohol hemma nu! Det går inte.
Du drack allt som fanns hemma igår. Du har väl inte handlat hem idag?
Tycker absolut att du ska söka hjälp. Kommunens alkorådgivning eller din vårdcentral. Ring det första du gör imorgon!
Håller tummarna stenhårt för dig och att du ska lyckas i din tuffa kamp! ✊✊✊✊✊

Coco79

Tack Elias för att du tänker på mig! Det känns bra att veta. Jag har också tänkt på dig och hur du klarar din vecka i Barcelona, för visst är du där nu? Håller tummarna för dig också!!
Jag måste nog tänka mera på att söka hjälp och kolla var jag ska börja. Ditt råd är bra att ringa genast imorgon, men kommer inte att göra det imorgon. Skall jobba bara halv dag, sen köra till föräldrarna för att vara där under helgen. Har ganska fullt program, ska också vara barnvakt till brorsdottern på lördag kväll så då kan jag inte dricka som tur. Utmaningen imorgon blir att inte köpa vin på vägen dit, vilket jag brukar göra. Har en vana att dricka vin till maten hos föräldrarna och några glas efteråt, ja, en flaska brukar det typ bli. Mina föräldrar dricker inte vin och förstår inte hur jag gillar det. Mamma brukar dricka en eller två drinkar före maten, inget mer. Pappa dricker inte alls längre, även om han är/var alkoholist när jag växte upp. Vi har aldrig pratat om detta hemma, jag tror han bara lade av själv i nåt skede, jag vet inte hur det gick till. De har heller aldrig kommenterat om de tycker att jag dricker för mycket, vilket kanske är konstigt, men vi pratar inte om sånt med varann.
Är i varje fall nu nöjd med min nyktra dag idag och det var inte svårt idag! Men det beror väl på mina skuldkänslor från gårdagen.

Elias

Härligt att höra att du haft en nykter torsdag. Köper du inte med dig vin inför besöket hos dina föräldrar blir det hela helgen också. To-sö = 4 vita dagar!
Precis tillbaka på hotellet efter en lång middag. Det gick åt mycket vin, så fort en flaska var tom byttes den mot en full. Jag höll mig till vatten. Flera som sitter i hotellbaren och eftersläcker nu. Före årsskiftet skulle jag också suttit där, men är i sängen istället. Känns bra.
Njut nu av en fredagsmorgon utan bakfylleelände!