Då var det dags. Insikten. Det är dags att erkänna att alkoholen är ett problem.

Insikten har nog kommit många gånger, speciellt då man legat där och våndats med huvudvärk och torr mun, när bakfyllan gjort sitt bästa för att tala om för en det man sedan länge borde veta. Alkoholen är inte bra för dig, du ska inte dricka. Tyvärr verkar den där insikten försvinna i takt med att huvudvärkens släpper och efter ett par nyktra dagar tycker jag mig förtjäna ännu ett glas vin, det har ju varit så stressigt och det är ju det effektivaste sättet att slappna av på kvällen. Öl är ju så gott, jag förtjänar en öl nu när jag slutat äta godis.

Den där bakfyllan är sällsynt, nu för tiden. Jag försöker verkligen dricka med måtta. Sen att de blir varje helg, ett par glas på söndag (man kan ju inte låta en halvtom flaska stå…) några öl på tisdag efter en extra stressig dag, kanske ett glas vin till maten på onsdag och oj, där rök halva flaskan igen, bäst att dricka upp den på torsdag och se man på då var det fredag igen! Trots allt försöker jag dricka med måtta, försöker lägga mig innan jag blir för full så jag inte blir bakis dagen efter. För det är ju då, när man vaknar upp bakfull varje morgon, som man verkligen har alkoholproblem.
Det blir svårare och svårare att inte ta ett glas till när det första (eller andra eller tredje) väl är urdrucket. Kvällarna utan alkohol är så sällsynt få nu för tiden. Ångesten är ständigt närvarande. Rädslan.

Jag vill inte mer. Jag vill bara vara nykter.

Norrlandsbrud

Fint att läsa allt du skriver. Även om det är en del jobbiga saker. Kan inte relatera till hur det är att ha barn/ungdomar i hemmet då jag inte har några barn själv. Men kan relatera till det du kallar "belöning".
"Idag har jag städat lägenheten, tvättat, jobbat och tränat! Förtjänar jag inte ett glas vin? Bara ett?" Grymt jobbat till dig! Helgen börjar närma sig. Hur ser planerna ut? :)

Vaniljsmak

AlkoDHyperD: haha ja kanske är det så! Eller jag VET ju att det är så.

Hjärnklar: Hej, hallo där! Saknat dig här inne, hoppas ni har det bra i fjällen. Den här perioden är intensiv, det är den verkligen men det är helt klart värt det! Barnen är fina och underbara och helt otroligt krävande i perioder, precis som det ska vara.
Människan menar inget illa (det är min far), det är jag säker på. Det blir bara fel.

I_morgon: Vad fint sagt och vad kul att du hittat hit, välkommen!

Norrlandsbrud: Där är du ju! Blev lite fundersam på vart du tagit vägen ;). Innan jag fick barnen drack jag varenda helg och blev helt otroligt full. Jag gjorde pinsamma saker, fick minnesluckor och en massa sådant. Fy vad hemskt det var. Efter barnet blev det mer hemmadrickande var och varannan kväll.

Till helgen ska vi åka till en skidanläggning på andra sidan gränsen. Det blir med min mamma och låtsaspappa. Vi ska bo i husvagn tillsammans, det har vi gjort förr. I sådana här lägen blir det alltid öl och vin. Inte i stora mängder men ändå. Det blir som Hjärnklart skriver i sin tråd; kanske en öl till lunch, kanske en drink på afterskiin eller i bastun, ett glas vin till middagen och så vidare. Det ska bli intressant att se hur jag kommer hantera den situationen.

AlkoDHyperD

Låter som en skön weekend ligger framför dig. Avbrott från vardagen, skidåkning, (återhämtning?)
Vilken del av dig vill dricka den där ölen och drinken? Utan att ha någon åsikt om det är bra eller dåligt att testa hur det går, har du satt prislapp på dina valmöjligheter?
Vad kostar det dig att prova små mängder sällskapsdrickande? Vad är vinsten? Är den större än priset?
Vad kostar det dig att avstå helt? Vad är vinsten? Är den större än priset?
Hur som helst låter det härligt med luftombyte!

Kinna

Jag känner så igen mig på att trycka ner mig i allt jag inte gjort! Se istället det du lyckats med under dagen! Är så lätt att trycka ner sig själv!
Vad det gäller ditt barn så ordnar det sig! Det är skolan som har yttersta ansvaret att eleven når målen! Du kan bara stötta och trösta! Jag vet! Har själv gått igen samma sak med mitt barn! Kan behöva bli lite förbaskad då och då!

Vaniljsmak

Igår var en svår kväll, igen. Helt plötsligt är suget här igen. Det är så starkt, det är ett begär. Suget blandar sig med jobbiga känslor som jag inte kan sätta ord på såhär i efterhand. Negativa, ovälkomna, känslor och maken märker av det. Det är frustrerande då jag inte vet om dessa känslor triggar igång suget eller om det är de otillfredsställda suget som ger upphov till känslorna.

Jag är glad för att bolaget hann stänga innan suget blev för starkt. Ett tag diskuterade jag möjligheten att köpa hem 3,5:or från affären. Efter ett tag, när vi suttit knäpptysta i soffa och stirrat in i tv:n lite för länge, frågade maken om jag verkligen ville ha de för då skulle han köpa det åt mig. Men nej, nej de ville jag ju inte ha. Hade jag druckit det hade jag mått ännu sämre för någonstans där i allt de där suget bestämde jag mig ju för att jag inte skulle dricka just den där kvällen.

VI har sprit hemma. Vodka och någon ”fulwhiskey”. Ingenting jag dricker i vanliga fall men oj så jag börjat snegla mot flaskorna ... Hoppas de här suget beror på min hormoncykel och försvinner efter blödningen!

Hjärnklar: Ja, jag lovar att komma in och berätta hur jag än väljer. Det måste jag göra, för min egen skull!

AlkoDHyperD: Första gången jag läste ditt inlägg (#105) ville jag bara strunta i det. Jag vill(e) åka iväg och vara oförberedd för då kan jag skylla eventuella alkoholintag på att jag var oförberedd och inte hade någon plan. Det ska jag inte göra. Jag ska tänka igenom det men vet ärligt inte vad jag ska besluta mig för.

Kinna: Vad kul att du är här och läser! Jag vet egentligen att skolan har det yttersta ansvaret, de är ju utbildade för det här, men jag känner mig ändå ... otillräcklig. När jag var lite hade jag svårt för allt i skolan. Jag fick specialundervisning och klarade mig knappt grundskolan och gymnasiet. Nu har det ju gått bra för mig, jag får kämpa lite hårdare än alla andra men nu studerar jag på universitet, för att jag vill. Därmed inte sagt att man måste, men jag vill att barnen ska ha den möjligheten om de vill. Jag vet hur jobbigt det är när man kämpar med sådant andra verkar klara så lätt.

Kanske redan är för sent, men om du har beslutet ikväll tycker jag att du ska hoppa över drickat. Skidåkning en hel dag ger en skön känsla i kroppen som absolut inte blir bätte med alkohol. Tycker också att dina senaste inlägg har varit fulla av tvekan. Så även om det blir rätt lagom i helgen så gör du det lite svårare för dig om du väljer att dricka nu. Mitt råd är att du ska ta chansen att välja bort a den här helgen. Jag märker själv att det inte får vara för ofta och inte några stora mängder om det ska fungera att dricka ibland. Den första nyktra perioden är också väldigt bräcklig.

Vaniljsmak

Jag är tillbaka. Det var trevligt att komma bort och ja ... det blev alkoholintag. Egentligen inte i för stora mängder men efteråt kändes det onödigt. Det gav inte ... det gav egentligen ingenting. Även om jag är lite besviken på mig själv för att jag drack är jag glad över att resultatet blev att det inte känns värt det.

Det blir ett kort inlägg nu. Ville mest bara kika in och säga det, att jag drack så att jag inte skulle dra ut på det. Det är lite jobbigt att erkänna en sådan sak i sådana här sammanhang men nu är det gjort.

Vaniljsmak

Jag förstår att det känns dåligt. Jag känner en del skuld, eller kanske är det skam, över att jag drack. Jag läste ett inlägg av AlkoDHyperD (tror jag det var) i Hjärnklarts tråd där hon skrev om det där med att välja något som man vet är dåligt för en. Så var det för mig, jag valde något jag visst var dåligt för mig. Egentligen hade jag inga negativa känslor inför det när jag öppnade första burken och heller inga negativa känslor medan jag drack. Det är efteråt det kändes så himla onödigt. Det var helt enkelt inte värt det och nu har jag brutit min nyktra period och måste börja om igen.

Nåväl, nu har vi förhoppningsvis lärt oss någonting och tar nya tag. Vi åker tillbaka till samma ställe till helgen igen och den här gången har jag inga sug efter att "bara ta en öl" när jag väl kommer dit. Jag vet att den känslan kan ändras snabbt över veckan och ska försöka komma hit för att läsa när tvivlet sätter in.

AlkoDHyperD

Du är väl ingen brottsling?
Jag har i mitt jobb patienter med sjukdomar som kräver egenvård. Deras känsla av både sitt och omgivningens dömande om de "missköter" sin egenvård liknar kanske våra självdömanden här. Sådant som människor utan sjukdomen aldrig behöver ha dåligt samvete för, små saker i vardagen de flesta gör utan att reflektera eftersom det inte ger några större konsekvenser.
Erkänn istället ditt dagliga hårda arbete med din egenvård. Som en person med diabetes, till exempel, missar kolla blodsockret, eller äter en påse godis då och då. Omgivningen kan tycka att det är oansvarigt, eller att personen borde "sköta" sig bättre, men ser inte alla ansträngningar som görs däremellan.

Jag känner så totalt igen mig i det du skriver om att det faktiskt inte gav..någonting..att dricka A. Varm choklad med minttu i all ära, men jag drack varm choklad med vispgrädde utan minttu en annan dag, och det är väldigt gott!
Känslan av onödighet, att bryta nyktra dagar, känner jag som sagt igen. MEN...vi är på vägen och till den hör olika stigar och hinder, vi vet vart vi ska och kartan blir klarare och klarare. Att skriva här gör det tydligare för en själv.

Friskvårdstimme idag? :)

Vaniljsmak

Jag har vart rätt duktig med mina friskvårdstimmar Hjärnklar. Idag vet jag inte om det blir något nu mitt på dagen men senare ska jag och maken bege oss ut i längskidspåret. Vi lämnade barnen till fjälls med min mamma och har hela långa veckan för oss själva! Vi ska försöka passa på att göra allt det vi vill göra men inte kan i vanliga fall, utan att stressa för mycket. Någon eftermiddag kanske det blir att maratonglo en serie i soffan ;) Eller ja ... allt vi känner för förutom att dricka alkohol!

Vaniljsmak

Att lägga fokus på alla de dagar jag faktiskt har arbetat hårt och klarat det låter vettigt. Konstigt nog är så många vettiga saker så otroligt svåra. Jag antar att de är som med så mycket annat; insikt är det första steget!

Vaniljsmak

Ibland känns det som att jag bara skriver här när jag har dåliga dagar, men så är det kanske också. Det har varit många dåliga dagar, sett till alkoholsuget och det är nog helt i sin ordning när man försöker ändra en vana. Men igår mina vänner, igår var en bra dag! Barnen är med mamma och jag kunde fokusera på vad JAG ville göra. Efter plugget drog jag och maken ut på längdskidorna för första gången på ett par år. Vi åkte längst ett fint spår i skymningen och såg solen gå ner. Väl hemma bestämde vi att vi skulle äta varma mackor och slå igång en serie. En sådan som man inte kan se på innan barnen lagt sig i vanliga fall. Suget på alkohol var aldrig närvarande. Jag tänkte knappt på alkohol! Att vara ute och röra på sig hjälper så otroligt mycket, jag mår så bra efter en runda ute i friska luften.

Vaniljsmak

Det var ett par kära vänner till oss som vi sällan träffar då de inte bor i vår stad. Det här besöket var efterlängtat men också lite ... nervöst för min del. De är nämligen så att när de här vännerna är förbi så flödar ölen. Vi har alltid tagit oss ett par kalla, oavsett veckodag, då de kikar förbi. Jag var lite nervös för hur jag skulle hantera situationen. Inte för att jag var speciellt sugen på alkohol igår men man vet ju aldrig hur det blir när man ställs inför skiten. Vännerna sms:ade och frågade vilken tid de skulle komma och om de skulle medta dryck. Jag svarade vilken tid som passade oss och att jag för min del skulle dricka kaffe eller te och gärna bjöd på en kopp och om annan dryck önskades så fick de gärna ta med sig. Så de kom, de hade med sig öl och bjöd maken. Jag drack te och det var inga problem! Det blev någon skämtsam fråga om jag var gravid från den äldre vännen (som med jämna mellanrum verkar tycka att vi ska skaffa oss fler barn) men den yngre vännen förstod nog att det blivit för mycket på senaste och tänkte själv ta en vit månad snart.

Gårdagen var en stor vinst för mig. Det känns så bra att kunna vara i närheten av alkohol utan att känna tvånget att häva i sig skiten.

Vaniljsmak

Jag har behövt några dagars frånvaro, från det mesta som har med nätet att göra. Ibland blir det för mycket och jag behöver stänga av. Ibland blir jag för engagerad, för närvarande, ja nästan besatt och då behöver jag backa. Tyvärr räcker det inte alltid med att backa ett steg och nu är det gjort. Nu hoppas jag på att kunna återvända med en mer hälsosam närvaro.

Förra veckan snubblade jag runt med 3,5:or. 3 st ena dagen och 6 st andra dagen. Jag ville tro att jag kunde ta några svagare öl och hålla mig där men en fördubbling över en dag är nog en rätt stark indikator på att det inte fungerar. Nåväl, jag testade, det fungerade inte och jag får utgå ifrån det.

Vaniljsmak

Jag har inte loggat in här på länge. Överlag har jag försökt minska min närvaro på ”nätet”, jag har känt att jag behöver det. Det verkliga livet kräver så mycket, på så många plan och jag har behövt vara närvarande. Internet blir så lätt en tillflykt som jag använder allt för frekvent när jag egentligen behöver göra (jobbiga eller för många) saker irl.

Under den här tiden har det gått upp och ner. Jag har minskat på mitt drickande rätt rejält och med det sagt inser man att jag inte slutat dricka helt. Det blir några nyktra dagar följt av några dagar där jag konsumerar ett par- tre glas. Det ligger alltså på den nivån. Jag blir inte full, inte FULL-full, men påverkad och framförallt känner jag av att jag druckit dagen efter. Jag är inte bakfull med dunkande huvudvärk men kroppen är öm och jag känner av ett obehag. Det kan tyckas vara ett litet problem, vissa skulle till och med säga att det inte är ett problem över huvud taget, men jag ser mönstret. Jag ser att tanken på att ta ett glas om kvällen är självklar och att jag kan tänka ”idag ska jag inte dricka” och ändå sitta där med glaset i handen på kvällen. Dagen efter är jag besviken på mig själv. Det skulle ju inte bli såhär. Inte igen!

Jag vill ta tag i det här innan det hinner blir ett större (?) problem och jag tror att det här forumet är ett av mina viktigaste verktyg för det. Här kan jag sätta ord på alla de tankar jag tänker men sällan ger mig själv tid att reflektera över. Här finns andra i liknande situationer och här finns inspiration att hämta då det blir tungt.

AlkoDHyperD

..den knäcken på självkänslan du ger dig själv snarare än de glas du tar. Besvikelsen dagen efter, tankarna på att du gick emot dina planer. Är det den känslan du behöver få tag på innan du häller upp, som en motkraft till berusningens lockelse.
Så lätt att tänka "ett par glas skadar inte, det blir jag inte bakis av". Nej, men den psykologiska baksmällan, kan du ta med den i beräkningarna också? Och om du ändå väljer att dricka, kan du redan innan fundera över nästa dag och vad du kan säga till dig själv att din anledning var. Antingen kommer du fram till "jag tog med alla konsekvenser, såväl psykiska och fysiska, och valde att dricka för att...." eller så kanske du landar i att "nu har jag vägt stundens belöning mot morgondagens betalning och funnit att priset var för högt". Oavsett hur ditt val blir kanske det kan hjälpa dig till större vänlighet och förståelse gentemot dig själv och även hjälpa dig göra valen mer medvetna.
Kram