Hej. Nu har jag läst i många trådar och det känns mitt i allt det tunga, faktiskt som en lättnad. Jag är inte knäpp eller inbillar mig inte. Det är inte mitt fel att min man dricker. Jag är inte en idiot eller värdelös. Känslan av att va skuld till allt håller på att knäcka mig. Det är alkohol 5-6 dagar i veckan. 1 flaska vin och 3 starköl på en vardag slinker lätt ner.
Nu har jag en tanke som jag vill dela med mig. Kan man bli beroende av att vara medberoende? Detta låter nog underligt, men jag är konstigt nog, hur jag ska uttrycka det, trygg i min roll som medberoende. Att skydda, fixa till vara den som kör barnen när min man är för bakfull. Man är fast i att kontrollera ett kaos.

Vet inte hur många flaskor jag letat efter och hittat. Hur jag sitter på golvet i garaget och storgråter när jag hittar dom där vodkaflaskorna och vinflaskorna och de tomma ölburkarna. Ja ölburkarna gömmer han inte ens längre, de ligger slängda i hela garaget. Där sitter han på kvällarna och helgerna och röker och dricker och spelar och surfar på sin mobil. Jag jobbar heltid och har 2 gemensamma barn och 2 sedan tidigare. Min äldsta dotter hatar min man. Ja föraktar honom och de pratar inte ens längre. Min äldste son som snart ska iväg och jobba och plugga utomlands tycker han är en jäkla skit.
Min man är välutbildad och har ett bra jobb med en välavlönad chefsposition. På jobbet är han charmig, ytterst kompetent och väldigt omtyckt. Brukar få höra att "vilken tur jag har som har en sådan man".

Jag känner mig fast rent ekonomiskt och även när det gäller barnen. Nu kan jag distrahera dom och skydda på något vis. Känner inte att jag litar på honom med barnen. Han är en bra pappa, men mest irriterad eller frånvarande de sista åren.
Att vara medberoende har blivit som ett gift för mig. Så känner jag. Utan mitt medberoende vet jag inte vem jag är och hur ska jag kunna lämna när det ändå är hans drickande som livnär detta? Vet att detta låter så konstigt, men just nu är jag så nedtryckt av alla elaka ord och slutkörd av allt som skall göras.

Jag inser att detta inte kommer att kunna fortsätta så mycket längre till. Att varje dag bli tillsagd att hålla käften och att man är en idiot för man glömt köpa toapapper eller att fisken kunde lagats till på annat sätt, ja jag orkar inte så mycket mer.
Detta blev ett långt egoinlägg.

Muminmamma

Alla ni som är mina medsystrar här inne som Mulletant skriver.
Läser så mkt jag kan av det ni skriver.
Idag har min man druckit...igen. Det är varje dag nu efter jobbet om det inte är ngt jobb på kvällen.
Igår åkte han hem till sina föräldrar som är bortresta och " lånade" en flaska vin. Tårarna rann innan jag gav mig iväg på nattjobb.
Jag måste ta tag i detta på allvar. Har bara ingen ork.
Hur orkade ni som har gått vidare?
Stor kram r er alla! ❤

Lyra

Hur mår du? Läste att du börjat prata med en kollega du litar på! Å så bra!! Prata med fler!!
Du behöver inte skämmas! Du behöver prata om dig själv! Få hjälp att sortera dina tankar! Tag kontakt med vuxensocialen i din kommun. Berätta om situationen och säg att du behöver samtalsterapi! Eller gå genom vårdcentralen och säg att du behöver samtalsterapi för att du är så stressad att du snart går in i väggen.

Om jag relaterar till mig själv när det var som värst så var stressen i kombination med ensamheten det som när på tog kål på mig.

Till slut när det var nog för min del och jag satte ner foten. Ingen mer alkohol, så ville han att vi delar på oss. Han tycker att jag blivit för tjatig. Hahahaha. I vilket fall. Han har också gått i terapi genom socialtjänstens beroendemottagning under det senaste året och han har fått verktyg att hantera sitt drickande. Sin ångest. Han säger att han aldrig med kommer dricka på "det sättet" men inte sluta helt. Han gör som han vill. Vi skiljer oss nu.

Det känns som att efter jag började prata med fler och fler om vad som pågick och bad om hjälp. (orosanmälan på skolan efter att barnen fått gå till kuratorn, gjorde att mannen fick terapihjälp). Efter att jag satte ord på det och gick utanför vår lilla familj med hur det verkligen såg ut då började det hända saker. Då fick vi ögon på oss som gjorde att han inte kunde gömma sitt missbruk längre. Och ja. Han har haft 6 återfall under förra året även med alla dessa ögon på oss. Men det gjorde mig inte ledsen. Jag har sett på det hela utifrån med nya ögon. JAG vill inte ha det så här. Jag vill inte söka igenom hans telefon. Jag VILL INTE leta efter flaskor.
Och jag vet att när han är onykter, är det inte han. Det går inte att prata med honom. Det går inte att resonera. Det enda jag gör då är tar med mig barnen och åker därifrån.

Pratat mer! Med fler! Begär hjälp! Prata med barnen om vad som försiggår, på deras nivå. Se till att barnen får samtalshjälp.

hur har det gått med carina bångs bok? Har du hunnit läsa något!
Hoppas att du finner din styrka och att du får DITT liv som du vill ha det. Du FÖRTJÄNAR det! Stor Kram!

Lyra

som du skrev... "Hur orkade ni som har gått vidare?"

Två saker: min terapeut sa. "Du har en rättighet att bestämma hur du vill ha ditt liv, gentemot dina barn har du en SKYLDIGHET att se till att deras liv är tryggt och säkert". Med alkohol med i bilden hade mina barn det fruktansvärt.

Det andra var när jag insåg att antingen så går jag under själv eller så tar jag mig ur det här. En sak som Carina Bång skrivit sätter fingret på det "det är fel person som kämpar". Det är du som kämpar eller hur Muminmamma? Det är inte du som är alkoholisten. DET ÄR INTE DIN KAMP! det är hans.

Håll det in huvudet och se på det lite mer utifrån.. Ser du nåt nytt? Alkoholisten normaliserar och hela processen smyger sig in i vardagen. Hur vill du ha det... "Ingen alkohol alls i mitt hus" och " är du onykter vill jag och barnen inte träffa dig". Blev mina krav.

InteMera

Hur går det för dig Muminmamman? Tänkte på dig idag, kanske du bara inte orkat skriva på ett tag? Hoppas du haft en bra lördag idag i alla fall!

Muminmamma

Er omtanke värmer. Har haft det och har mycket. Jag börjar ta slut och har svårt att orka och få ihop allt.
Ska försöka läsa ikapp mig och skriva mer snart. Jag kämpar på. Än en gång. Tack alla och hoppas att ni har det bra ❤

Vilken lättnad att höra av dig! Fint om du läser och skriver men sök också annan hjälp! Om jag minns rätt hade du varit på samtal och känt dig bekräftad. Bra om du har en sådan kontakt. Håll fast vid den.

Du skriver att du håller på att ta slut och snart inte orkar få ihop allt. Nu behöver du, nej - nu måste du ta dig själv på allvar! Både ditt Muminmammanick, din trådrubrik och din visade omtanke om andra också här på forum - mitt i ditt eget kaos - säger mig att att du är en varm människa, bra på att ta hand om andra.... och bra på att sätta dig själv och dina behov i sista hand. Du behöver hjälp att stå upp för dig och barnen så att ni får ett värdigt liv!

Vet du, jag blev orolig på riktigt över vad som kunde ha hänt dig. Jag tror att andra här kände samma sak. Att leva i en situation som du beskrivit, med förakt och kränkningar, och ta på sig ansvar för att få ihop vardagen med stor familj - det tar slut på vem som helst. Det nöter ut ens självkänsla och självrespekt. Det skadar också barnen! Barn far illa av att leva i en miljö där en förälder gör den andra föräldern illa. Om du inte orkar göra dig fri för sin skull så tänk på barnen!

Det är inte alls säkert att 'alla' i omgivningen beundrar din man så mycket som du tror. Och som han själv tror. Många gånger har omgivningen sett och förstått men säger inget av (missriktad) hänsyn.

Hoppas jag inte tyngt din börda nu men jag kunde inte låta bli att skriva det som för mig är 'sanningens ord'. I bästa välmening!
Varm kram och mycket styrka till dig❣ /mt

PS Nånstans finns väl lite av en Lilla My också i dig? Känn efter.... Släpp loss lite av henne! DS

DrömmaBort

Hoppas du ändå ännu går på samtal. Och kanske fått nån förståelse på jobbet.
Har du alls fått känna att någon tar sig an uppgiften att kolla hur du mår? Jag menar är det bara du som ser till du får tider till samtal och håller dem, ber om hjälp då det behövs? Hur är det om du inte dyker upp på samtal, ringer de dej? Finns det någon som "tar hand om dej" mer som en helhet och på lång sikt? Någon som säger "nu gör vi så här" och till exempel kan föreslå att du sjukskriver dej ett tag eller om det går att man lätta på arbetsbördan på något sätt så du får vila ut? Kanske du ändå känner det är bra jobbet finns, så allt inte snurrar kring det där hemma?

Tänkte bara att det låter som om, du verkligen inte mår bra och att orken äts upp både pga mannen, jobbet och också att oroa sej överbarnen fast barnen förstår jag nog ger krafter att orka också

. Förstår ju man själv bär ansvaret att må bra, men i bland kan det att söka, be om och kräva hjälp vara en tidskrävande tung process man behöver hjälp i.

Mycket krafter åt dej, och hoppas du ibland får pusta ut och inte bara känner krav att ta dej i kragen och "börja må bättre".

InteMera

Hur går det för dig Muminmamma? Hoppas du alls haft tid att samla lite kraft, att du haft ens kortare stunder av lugn och glädje i allt det svåra! Skriv så gärna igen om du orkar, det är världens bästa terapi att lassa av sig alla jobbiga känslor i text här på forumet och mötas av så mycket värme och förståelse från alla här!

Muminmamma

Först vill jag säga tack för att jag finns i Era tankar. Det är guldvärt ska ni veta. Jag har läst i era trådar, men inte riktigt orkat kommentera något, men ni ska veta att jag tänker på er alla.
Det har varit och är en tung period. Jag befarar att tiden framöver kommer bli fruktansvärd och jag är rädd och ledsen och helt slutkörd innan.
Min man har druckit mycket hela den tiden då jag varit "tyst", Han är fortsatt otrevlig och gapar och skriker och behandlar mig och baren efter dagsform och humör.
Jag har gråtit så mycket och känner att hela familjen går sönder, ja dvs jag och baren, de stora som de små barnen.

Nu har allt ändrats på så kort tid. Träffade min äldsta dotters kurator i måndags. Hon ringde veckan innan och ville träffa mig. Detta enligt min dotter som är myndig och hennes beslut. Jag fick genast ett förtroende för henne och hon har arbetet mycket med familjer i situationer som just vår befinner sig i.
Vi pratade rent allmänt hur det var hemma initialt och hon sammanfattade och sa att det jag och Anna säger är detsamma.
Sedan sa hon att nu kommer det jobbiga. Pga det som har framkommit i samtalen med Anna så har hon en anmälningsplikt. Den kommer gälla de små barnen och riktar sig enbart på min mans missbruk och hans agerande i hemmet. Med den verbala, ekonomiska och delvis fysiska misshandeln.

Det kändes som om jag föll genom ett svart hål i golvet. Det svartnade och det kändes som om jag skulle kräkas. Vi pratade vidare och hon säger att min äldsta dotter ställer upp på att prata om det hon har sagt till kuratorn. Min äldsta dotter tar det steget som jag borde ha tagit. Älskade onge <3
Jag fick välja på att det skulle bli en anonym orosanmälan eller från kuratorn. Jag valde från kuratorn. Känner mig som en Judas just nu. Det känns som om jag hugger min man i ryggen med en kniv smidd av svek. Nu till det som jag skäms än mer för, det känns ändå som en form av lättnad. Vi får hjälp, vi blir sedda och jag måste va stark i detta för barnens och även för min egen skull. Förmodligen kommer jag straffas för mitt svek, men nu orkar jag inte mer. Min kropp säger stopp, min ekonomi är helt körd i botten och jag är ett vrak.

Kära ni är jag en svikare? Är så rädd för när vi blir kontaktade och ska dit på samtal, Min man kommer få ett utbrott när detta sker och tycka att han blir lurad och sviken och att vi är as som gör detta mot honom. Jag känner mig så rädd och så ensam och vet inte vad som ska ske nu.
Just nu är han borta denna veckan och det är lugnt hemma. Ingen som dricker och skriker åt mig och de små att hålla käften. Ingen som säger hur mycket fel jag gör, lagar fel mat, går fel och säger så jävla dumma saker. Det är lugnt och jag sörjer ändå samtidigt. Jag sörjer mitt äktenskap och den mannen jag skulle åldras med. Inget finns kvar. Tack för mina älskade ongar.

Stor kram till er alla underbara.

DrömmaBort

Fint att du ändå orkade skriva hit. Vi är nog många som följt med din tråd och gärna skulle se att du får så mycket hjälp och stöd som möjligt.
Alla gör vi vårt bästa, du med. Ibland är det lätt att kommentera som utomstående, men ingen har ändå varit just du i din situation. Försök tro att det här kan medföra något gott. Du kan inte ändra på det som varit, men du kan medge du behöver hjälp att se hopp i situationen och göra något gott av det. Hoppas du får hjälp att få din egen ork tillbaka, och att allt småningom vänder mot det bättrd.
Många styrkekramar!

Längst ned på botten.
Och vara så svag att du inte kan vara den muminmamma du egentligen vill vara är hemskt.
Jag har varit där och inte haft kraft att gå trots att allt förnuft skriker med 100 decibel i örat på mig.

Det är mycket svårt att vara i den sitsen att kunna se,men inte ha modet och möjligheterna att resa sig upp.

Jag tror att du ska förlita dig på kuratorn,samhället skolan osv och prata så mycket som möjligt.
Öppna upp dig,berätta om hur ni har det så kan dina fakta,dina problem läggas i knät på någon annan som har styrkan kraften kunskapen och modet.
För du har det inte just nu.

Att våga lägga sig platt och inse just detta kan vara det första och viktigaste steget på vägen mot ditt tillfrisknande.
Att du som är så svag just nu ska göra det rätta och det som krävs av dig kan vara övermäktigt.
Gör det viktigaste först och se till att du har flera som kan hålla dig i handen genom detta.

Lycka till med allt så ska du se att du kommer att känna att de myrsteg du ändå orkar ta av egen kraft är guld värda och leder dig rätt.
Från missbruk och in i en tryggare tillvaro för dig och dina barn.

Nykteristen

Det gör ont i mitt hjärta att höra hur det gått för dig Muminmamman men samtidigt kan jag förstå din lättnad över att faktiskt börja få den hjälp som är nödvändig i din situation. Den bördan som man inte orkar ta själv efter ett tag, du ska inte känna dig som en svikare för det är du och dina barn som kommer att gå vinnandes ur det här på ett eller annat sätt, även att vägen kommer bli lång och tuff.
Att du ens öppnar upp dig för kuratorn i detta fall med din dotters hjälp är starkt nog av dig och det är kanske det här som får dig att komma åt rätt håll och få den hjälp av samhällets system som du och ni behöver.
All lycka och styrka till dig i vad som komma skall, du har alltid oss att kunna skriva av dig, i med och motgång eller om än bara för att läsa de andra trådarna....vi är många som tänker på dig här! <3

InteMera

Oj Muminmamman vad jag lider med dig! Du ska inte känna dig som en svikare, beslutet om anmälan är kuratorns för att hon enligt lag är tvungen att göra det. Hur hemskt det än är och hur jobbigt det än känns just nu så är en sådan anmälan till för att hjälpa er! Din man ska inte kunna fortsätta med sitt beteende för att han knäckt dig att inte orka ta itu med det svåra själv, så nu kliver andra in och ställer honom framför spegeln och ber honom förklara för dem vad som pågår. Det är inte ditt fel och det är inte ditt ansvar att han är och gör som han gör, men du måste få hjälp att ta er ur situationen för de små barnen och din skull! Ni är värda bättre!

Jag minns så väl dendär skräckfyllda känslan när man får veta att en anmälan gjorts, det svartnar för ögonen och man vill kräkas, golvet gungar under en och man undrar om det är på riktigt. Är det en sån här familjesituation jag är i, där myndigheter ska in och blanda sig? Kan inte jag och vi hemma ta hand om barnen och vårt liv? Jag tvingades då komma till insikt om att nej, det kunde vi inte just då. Kanske jag, men inte vi då hans alkoholbruk gått före allt annat och jag inte själv lyckats göra nåt åt det.

Men ta för allt inte skulden och ansvaret på dig för den skull! Det är han som dricker, han som är verbalt och fysiskt oacceptabel! Vi är bara mänskor och inbland orkar vi bara inte göra mera för att problemen samtidigt blivit för många och för stora.

Försök nu även om det gör ont låta dessa mänskor hjälpa dig, se till de vet att det är han och inte du som är problemet och gå rakryggad in i samtalen med ambitionen att nåt gott ska komma ur detta för dig och barnen! Sänder dig en stor och varm styrkekram, för dem kan man aldrig få för många av!

Ursula

Muminmamman,
så bra andra har skrivit. Så rätt och riktigt.
Mitt i allt det hemska så har du en sån tur. Din dotter har tagit tag i saken och du fick förtroende för kuratorn. Det börjar röra på sig för er. Här där jag bor (utlandet) finns inte kuratorer etc till hands. Men det finns i Sverige.
Jag håller med vad övriga skriver: ta emot all hjälp du överhuvudtaget kan få.
Din man har börjat förlora taget över er, från och med nu.
Och även om du känner dig som en svikare, känn dig inte som en svikare. Det är du inte.
Kram från Ursula

AliceAlice

...ser det bra ut! Hoppfullt! Visst är det jobbigt men du är ingen svikare, det är andra som reagerat, du står bara upp för dina barn o dig själv.

Vet själv hur nervöst det kan vara, fundera på om du vill till mötet med honom eller själv, man kan ringa dem o be om att få komma på olika tider.

Be om hjälp för både din o barnens del, berätta hur ni mår o har det (det kan vara lättare om ni träffas separat!), säg bara att du är rädd för honom, vad han kan göra mot er. Förhoppningsvis får du träffa någon som är riktigt bra. Det är tyvärr ganska ovanligt att det startas utredningar utifrån en orosanmälan och det är i så fall hur barnen mår och deras säkerhet som de ska titta på!

Är barnen själv m honom när du arbetar? Har för mig att du arbetade natt... fråga hur du i så fall ska agera. Du måste arbeta men vill inte lämna barnen till honom...

Mina barns pappa erkände sitt missbruk första gången på ett sådant här möte, separat för jag var rädd. Även om inget eg förändrats i hans missbruk så är han öppnare idag om än inte helt ärlig, aggressionen har minskat i och med att vi vet, han trodde ju att han dolde det för oss... Bara det gör att bördan är lättare att bära. Han går på beroendemottagning och ibland har jag varit med, hans medicinska tillstånd är mycket dåligt, men en sak som kuratorn sa satte sig; om de får reda på att han har barnen själv, om än bara i fem minuter så skulle de skicka en orosanmälan och mina barn är bra mycket äldre än dina små! Kanske något att ha med sig i bagaget...

Mötet med soc är mycket värre i fantasin än i verkligheten!!! Mycket styrka o lycka till! Kram