Hej, jag är ny här.
Har börjat förstå att jag har ett missbruksproblem med alkohol som på de senaste två åren även börjat bli ett drogproblem. 8 av 10 gånger jag dricker vill jag även ta andra droger. Jag vet inte varför jag håller på såhär, när jag mår så dåligt av det. Det jag egentligen mår sämst av är att jag faller tillbaka, gör om samma misstag och fortsätter. Jag menar, hur lite respekterar man sig själv inte då? Samt att många i min umgängeskrets ofta dricker och ibland tar andra droger, men inte säger de sig att ett problem, så då blir det svårt för mig att inse det hos mig själv med. Plus att man vill ju inte vara en av "de där som inte klarar av alkohol".

Min nyktra månad började i måndags, igår drack jag vin. Det blev bara några glas med en vän och min hjärna sa i princip "du lever bara en gång och du vill ha ett liv där du kan ta något glas vin då och då" så då gjorde jag det. Detta resulterade i att jag missade min träning idag som jag tänkt gå på. Dock inga större konsekvenser så, utan mer besvikelse på mig själv samt att en del av mig vägrar inse att jag har ett problem. Jag vill bara kunna vara som alla andra och det känns så ensamt att behöva ha ett problem.

Min historia med alkohol började i tonåren, inget utöver det vanliga där. Det var mer efter att min mor gick bort som jag började självmedicinera mig själv för att dämpa känslorna. Sedan tog jag mig ur det och började träna och mådde skitbra, sedan från ingenstans så började jag dricka igen för man var 22 och ville "leva". Slutade med att det var det enda jag gjorde. Det blir lätt så har jag märkt, krävs bara några dagars drickande som sedan håller i sig i veckor, månader osv. Tills det tillslut tar stopp i form av att jag får nog och lever superhälsosamt ett tag, tills jag tröttnar på det och dricker igen (....).
Varje gång något i livet händer som framkallar obehagliga känslor såsom uppbrott osv så börjar jag dricka, nu även på senare tid i form av att jag inte vet vad jag vill göra med mitt liv.

Jag är medveten om problemet och har numera min träning som räddar mig. Men jag vill verkligen sluta helt, särskilt nu när droganvändandet blir mer frekvent. Försöker ta dag för dag men blir så less på mig, en del av mig vill och en annan del vill inte. Känner mig typ hopplös och vill bara komma till acceptansen att jag har ett problem och göra något åt det.

Någon som har nån liknande historia, tips eller vad som.
Hur förändrar man sitt drickande och liv på bästa sätt?
Allt är välkommet!

Kram

Hej
Jag undrar vilken drog du tar förutom alkohol?
Det finns all anledning för dig att sluta med alkohol eftersom du är på "det sluttande planet". Försök ta hjälp! Att skriva här är en bra början men du har också AA och beroendemedicinska mottagning att ta till. Kommunerna brukar också ha enheter för den som vill sluta dricka.
Du är absolut inte ensam och avvikande för att du har problem med alkoholen. Mellan 10 - 20 % av svenskarna har sådana problem. Läs gärna här på forumet och begrunda.
vänligen
Ikaros

AlkoDHyperD

Hade ett riktigt gravt alkoholmissbruk mellan 16-28, därefter mest "punktfyllor". Jag ersatte alkoholen med träning och barnafödande och amning under 15 års tid hindrade mig från att dricka. Hormonerna under "barntiden" hjälpte ADHD-symptomen också, har jag senare förstått. Jag har bytt alkoholmissbruk mot träningsmissbruk. Periodsupandet började för ett par år sedan efter skador och överträning som hindrade mig från att träna lika mycket som tidigare.
Nykter nu, och mer beslutsam att hålla det, sedan tre månader. Varje återfall har varit längre och intensivare än det förra, så det får inte bli ett till.
Jag tror det är viktigt för dig att få hjälp med att utforska de där obehagskänslorna så du kan tillåta dig ha dem och förstå dig själv. Självtröst och självmedkänsla.
Utifrån det du beskriver tror jag du behöver vänja dig vid tanken att du nog är en av dem som inte kan dricka alls. Med träning som ventil kommer du klara ett liv i nykterhet, det är jag övertygad om.
Kanske skulle du sätta upp mål för din träning, som en morot att hålla dig nykter. Träna och dricka går inte ihop. Hur mycket du än tränar blir du varken starkare eller uthålligare om du sedan tar en fylla. Musklerna byggs helt enkelt inte upp då.
Kör hälsospåret nu, och jämför sedan de två livsstilarna. Vilken ger dig mest?
Ha det gott