Hej på er!
Jag har valt att gå med i detta forum för att få stöd i mitt beslut att sluta dricka. Jag har valt att personifiera alkoholen i en berättelse. Det känns som att jag kan lära mig att avsky denna peron lättare än något jag inte förstår. Jag delar den nedan och vill gärna ha många synpunkter på mitt synsätt samt stöd i kampen där många av er kommit mycket längre än jag. Jag är inne på dag två som nykter. Texten är lång. Hoppas många av er orkar läsa och kommentera.

Att ta farväl av en gammal kär vän!
I lördags vinkade jag av en gammal kär vän till mig. Vi träffades redan under högstadiet under skoltiden och trivdes ganska bra tillsammans.

Under åren träffades vi lite sporadiskt men tog upp vår vänskap mer seriöst efter att jag separerat från mina barns mor. Han fanns där vid min sida hela tiden och stöttade alltid när jag var ledsen, arg, sjuk och även såklart när jag bara ville ha lite skoj.

Åren gick och jag träffade en ny kvinna som jag sedan gifte mig med. Kompisen gillade detta och var med mig även nu.
Efter ett slag insåg jag att han var ganska egoistisk och krävde mer och mer utrymme i mitt liv. Det fick han också till en början. Han var ju min bästa vän.

Problemen eskalerade och han krävde hela tiden mer och mer av min tid. Han trängde sig på vid olämpliga tillfällen och ville att jag släppte mer och mer av mina intressen och övriga vänner.
Efter ett tag blev han avundsjuk på min fru också då hon sade till mig på skarpen att han måste visa sig mycket mindre hos oss.
Jag fortsatte dock att träffa honom i smyg i garaget, pannrummet, arbetsrummet, etc.
För en vecka sedan bad han mig stanna hemma från jobbet för att umgås. Jag ställde såklart upp för min vän. Efter två dagars intensivt umgänge bestämde jag mig för att nu måste vi gå skilda vägar.

Jag hade en resa inplanerad med några grannar och hustrun till fjällen. Jag bestämde att detta skulle bli en avskedsfest för min gode vän som därmed fick följa med. Jag talade med min vän och förklarade att han måste hålla sig i bakgrunden om han skulle få följa med. Det lovade och höll han faktiskt.

Natten till lördag umgicks vi för ett sista farväl och på söndagsmorgon vinkade jag av honom när han moloken och besviken lämnade fjällstugan.

Min kompis namn? Han heter Alkohol!

Han undrade hur länge han måste hålla sig borta och jag svarade: ”Jag vet inte. Det kan röra sig om dygn, veckor, månader, år eller för all framtid”.

Nu känner jag ju min förutvarande kompis ganska väl och förväntar mig att han dyker upp längs vägen helt oanmäld men då gäller det att konsekvent visa honom på dörren. Jag vill ha mitt liv tillbaka som det en gång var.

Saknar jag min vän? Oerhört mycket stundtals. Vi har ju gått genom större delen av livet tillsammans. Han har alltid funnits vid min sida, alltid ställt upp och aldrig lämnat mig. Men jag vet också att han förstört så mycket genom sitt egoistiska beteende. Det kan jag aldrig förlåta honom!!

Så ha en trevlig resa gamle kompis!! Hoppas att vi inte ses igen.

NyaMagnus

@Rövarkulan: tack för din fina kommentar rörande min text! Innehållet var något som bara kom till mig känslomässigt när jag bestämde mig för att sluta dricka. Vi alkoholister vet alla att alkoholen är en stor fiende men likt förbenat så känns det ofta som en skilsmässa från en gammal vän.

Jag har läst denna text på AA och blivit uppmanad att skicka in den till redaktionen för AA's tidning så tydligen är det många som känner igen känslan.

@Sinntuss: tackar som frågar. Jo det går bra och jag passerade nyss 30 dagar (kostar på mig en liten klapp på axeln :-)) jag mår jättebra och har funnit en fantastisk gemenskap hos AA samt en insikt som jag inte hade innan. Jag har ju alltid trott att alkoholen var mitt problem. Jag menar jag har ju allt! Bra jobb, underbar hustru, framgångsrika fina barn, villa, sommarstuga osv. Det enda skiten i livet är alkoholen. AA har dock lärt mig att det alltid finns underliggande problem att dricka på. Alkoholen är bara ett symtom. När man hittar roten till problemen och bearbetar den så kommer nykterheten nästan automatiskt.

Denna process är jag inne i nu tillsammans med mina vänner på AA. Självransakan är jobbigt men absolut nödvändig och därmed skönt att arbeta med.

Tack för att ni finns här i forumet också. Ni är mina möten mellan mötena och det är ovärderligt!

Kämpa vidare alla fina där ute!

NyaMagnus

....efter kvällens möte i AA. Har inte haft tid att gå ännu denna vecka så nu längtar jag efter gemenskapen lite extra.
Fortfarande håller jag nollan mot alkoholen och det känns bara bra. Vitt is da shit :-)

Nä, nu är det dax att åka till mötet!

Ha en finfin kväll alla!!

NyaMagnus

....bara bra!
Det rullar på och jag har fortfarande inte vikit en tum från stigen. Känner mig faktiskt lite stolt över läget. Önskar bara att jag kommit till insikt tidigare.

Jag mår bra, sover gott och har funnit många nya vänner i gemenskapen på AA. Känner mig trygg i nykterheten med alla de verktyg jag samlat på mig men samtidig känner jag mig ödmjuk inför det faktum att det kommer fler prövningar längs resan.

1,5 månader är ju trots allt inte en lång tid även om det är rekord för mig senaste 20-års perioden :-)

//M

NyaMagnus

...60 dagar som helt alkoholfri!
Känns bra och nu tar jag fart mot de stora 90 :-)

Ha en fin dag alla och kom ihåg att kan jag så kan alla :-)

Evigt ung

Bra jobbat med 60 nyktra dagar ?Du inspirerar mig till att fortsätta hålla mig nykter! Om "bara" 57 dagar är jag där! ?
det känns som en evighet...

NyaMagnus

Tack för glada tillrop!
Känns riktigt bra om jag kan hjälpa till och inspirera andra.

@Evigt ung: Det kan kännas som en lång tid men tiden går fortare än vad man tror. De 60 dagarna känns som 60 månader sedan för mig med tanke på att det har hänt så mycket positivt under dessa dagar att jag knappt kan förstå det själv. Det har visat sig en rad vinster på alla plan.

Tiden har gått fort men dryckeslivet känns avlägset om ni förstår mig rätt :-)

Kör hårt alla!

//M

Coco79

Wow! Så strongt gjort av dig med 60 nyktra dagar. Jag hoppas jag kan säga det framöver också! Men just idag känns jobbigt, snart kväll före helgdag och brukar alltid dricka då, i och för sig andra dagar också, men känns extra jobbigt idag.

Kram för din fina insats!!

Sinnituss

Du är min förebild, din tråd var en av de första jag följde och den inspirerade mig i mina första steg här. Du förtsätter att inspirera!
Kram!

NyaMagnus

Jag blir så glad när jag läser att jag lyckats inspirera någon att motarbeta denna sjukdom som skapar så mycket elände för beroende och deras omgivningar.
Jag har börjat få mitt liv tillbaka.

Via AA har jag blivit sponsor till en annan beroende som lider. Vi har funnit varandra väl och det är otroligt givande att få hjälpa andra. Hon ger mig oerhört mycket också i mitt tillfrisknande.

Jag stöttar en kille på distans också som nu hållit sig från flaskan ett tag via våra dialoger. Att hjälpa andra ger mig stort stöd i min egen kamp. Som vi säger i AA :"Endast genom att ge bort det vi har kan vi behålla det" Då talar vi såklart om nykterheten.

Kämpa vidare alla ni fina där ute!

//M

Evigt ung

att du stöttar andra också ?
Det låter skönt att du börjar få ditt liv tillbaka. Jag ligger 57 dagar bakom dig men jag är på väg!

Bedrövadsambo

Att våga be om hjälp och få hjälp, för att sedan hjälpa andra - det ger mig hopp om mänskligheten! Har inte erfarenhet själv av AA men av patientföreningar, och det ger mig oerhört mkt att kunna hjälpa andra ❤️

NyaMagnus

Att hjälpa andra är själva ryggraden i AA som jag uppfattat saken. Grundarna av AA var stämplade som obotliga aktiva alkoholister utan möjlighet till ett nyktert liv. Det var i samband med att man började diskutera med och hjälpa andra som man kom på att man fick en varaktig nykterhet. Givetvis har övriga steg inom AAs modell också stor betydelse men att hjälpa andra är centralt och viktigt.

Genom att hjälpa andra med samma problem får vi konstanta påminnelser om vår egna kamp och blir starkare. Att se någon må bättre och att göra skillnad känns för de allra flesta bra. Det stärker också välmåendet och minskar suget.

Detta forum fungerar ungefär på liknande vis. Skillnaden är möjligen strukturen i de 12stegen inom AA och de nära 100 åren av erfarenheter att ta del av.

Så alla ni som skriver om er kamp, delar med er av erfarenheter, delar med er av tips och rapporterar framgångar hjälper också andra. Skillnaden är att det inte blir lika riktat som i ett sponsorskap. Lika viktigt i alla fall.

Fortsätt hjälpa varandra här i forumet och kämpa vidare! Det finns faktiskt inte någon nackdel med att vara nykter:-)

//M

NyaMagnus

Idag firar jag 90 dagar som helt nykter!
Det känns fantastiskt på så många sätt! Framför mig ligger en sommar fylld av ork, glädje och framtidstro. Svårt att tro att för endast 90 dagar sedan var jag inställd på att mitt liv inte skulle bli bättre, jag skulle dö av direkta eller indirekta alkoholrelaterade anledningar. Hemskt att minnas den känslan.

Jag skulle ljuga om jag säger att resan varit lättsam hela vägen. Det har stundtals varit tufft men resan har också bjudit på möjligheter att arbeta med mina egna karaktärsfel och därmed funnit många anledningar till mitt drickande. Kom ihåg att drickandet endast är symtom på underliggande orsaker. Jobbar vi på rotproblemen så kommer nykterheten till oss.

Nästa vecka ska jag börja hålla möten på AA. Känns skönt att få engagera mig och hjälpa andra.

Njut nu av en riktigt fin och nykter midsommar! Kom ihåg att vi brottas med alkohol. Den är listig, falsk och stark!

Kram till er alla!

//M

Trevligt att nykterheten fingerar bra för dig.
Ja visst finns det många gånger bakomliggande orsaker till drickandet. Sen orsaker drickandet många problem, så det blir en nedåtgående spiral.

Önskar dig en trevlig och nykter sommar.

Ellan

Stort grattis till 90 nyktra dagar. Fortsätt på vägen du hittat.?
Kram
Ellan!

Bedrövadsambo

90 nyktra dagar, och nu ska du börja leda AA-möten också ????? Wow, vilken resa du har gjort! Stort grattis till det!