Just så ja, nu äntligen vågar jag ta steget. Vågar kliva fram - om än anonymt - och erkänna att jag har problem med alkoholen. Jag har alltid tyckt om det rus som alkoholen ger. I ungdomen provade jag att röka hasch några gånger men jag gillade det inte. Man blev ju bara seg och satt som förstenad och tittade på en fläck på väggen, jag ville ju ha kul och ha party och det kunde alkoholen erbjuda. Nu, lite drygt 40 år senare har den fått mig i sitt grepp. Beroendet har kommit smygande genom åren eftersom jag druckit i min ensamhet för att stressa av och för att trösta mig själv. Det senaste året har det hänt mycket i livet, en förälder har dött, sonen har flyttat hemifrån och jag har bytt jobb. Inget av detta är onaturligt utan tillhör livets gång, men jag har använt alkohol till att döva känslan av förlust och ensamhet och till att hantera stress. Och när min särbo, för några månader sedan gjorde oväntat slut, så tappade jag greppet och började dricka nästan varje dag. Jag kände mig så ledsen, så övergiven, så oälskad och så orespekterad att jag med gott samvete kunde öppna vinflaskan när jag kom hem från jobbet. I början var det ett par tre dagar i veckan och då bara ett par glas men det övergick ganska snabbt till att bli nästan varje dag och nästan en hel flaska varje gång. Det har tröttat ut mig. Jag som redan har det stressigt fick ännu mer stresspåslag. Jag visste att det var fel men jag kunde inte låta bli. Tänkte att det var bara för idag eller att idag dricker jag bara en folköl (eller två).

Sedan i vintras har kvällarna ägnats åt att titta på serier på datorn, dricka vin och fylleäta. Jag har gått upp åtskilliga kilon bara på de tre senaste månaderna och viktökningen är en stark faktor till att jag vill förändra mitt liv, förutom dålig sömn, mycket ångest och starka skamkänslor. Jag skäms så oerhört mycket morgonen efter jag druckit när jag ser den tomma flaskan, brödsmulor, ostbitar och papper från choklad ligga framme.

Jag tog kontakt med Riddargatan1 och fick tid hos en sköterska. Pratade om målsättning och behandling, fick ta prover och häromdagen träffade jag en läkare. Som jag hade längtat till det mötet! Jag fick klara besked, jag hade utvecklat ett alkoholberoende, det syntes i slutpoängen i det formulär man skulle fylla i. Det framkom också i provresultaten, inga stora lever- och blodplättförändringar, men tillräckligt för att ge utslag. Ordinationen blev nykterhet i en månad med hjälp av Antabus. Jag äta Antabus? Tänk att det har gått så långt för mig! Men här är jag nu, skriver på ett forum för alkoholberoende och i morgon tar jag min första antabusbehandling. Det blir också den första dagen på en nykterperiod.

Janne

Skitbra att du gick till läkaren. Se det som en tävling, dina levervärden skall vara mycket bättre om en månad! Längre än så behöver du inte tänka just nu tycker jag. För efter en månad i nykterhet kommer dina prioriteringar ändrats, du kommer säkert dricka fler gånger i framtiden, men det skall man inte se som jordens undergång eller anledning till livslång ångest.

TV-serier och alkohol är min fetich också, en oslagbar kombination. Karaktärshöjande, kroppsvårdande och intellektuellt utmanande.... :-)

Min resa är liknande din, fick lite utslag på "levermätaren" och bestämde mig att det är jag som bestämmer.

Så jag matade frysen full med is, klyftade upp två citroner och lade i ett burk med lock i kylen. Sen tog jag vinkaraffen, lade i citron och is och tog med till TV-soffan med vinglaset. Drack säkert 2-3 liter citronvatten per kväll de första dagarna, med ett jävla pissande på natten som följd såklart.*

Nu har jag dragit ner på citronvattensupandet men det hjälpte mig genom de första dagarna iaf.

* Jag har börjat ligga ner i soffan igen, de sista åren har jag alltid suttit för att kunna sippa på glaset mest hela tiden... Snacka om skön sekundärvinst. :-D

Gråsparven

Hej Janne! Tack att du såg mitt rop i cyberrymden och svarade. Jag skrattade högt åt din beskrivning av hur tv-serier och alkohol påverkar o din sekundära vinst. Citronvattensupandet var en rolig beskrivning och samtidigt ett riktigt bra tips.
Ja jag vill förbättra levervärdena, så det blir nyktert liv en månad framåt. Det är så långt (och det känns länge) som jag kan omfamna.
Hur länge har du varit nykter?

Trevlig kväll i tv-soffan!

Janne

Jag drack senast för femton dagar sedan. I veckan skall jag lämna blodprov igen. Spännande.

bumbibjörnen

Jag tänkte precis lika dant när jag förlorade en förälder. Att jag hade rätt att dricka vin för att klara av sorgen. Att jag kunde unna mig något sådant. Bara för att döva lite. Det var tyvärr starten av ett 2 års vardags-drickande, och skolkning från jobbet, fyllor etc ... men jag kan verkligen relatera till hur man tänker.

Sedan insåg jag att jag inte hade en bra relation till akohol och hittade hit jag med. Det var väldigt skönt.

Kämpa på!

Gråsparven

Tack @Bumbibjörnen att du delar med dig och för påhejande. Vi är nog många som unnar oss alkohol. Det finns alltid en anledning. Lycka till @Janne med blodprov. Femton dagar nykter, grattis! Ska bli intressant att höra hur dina levervärden har förändrats.

Jag blev ordinerad antabus av läkaren på Riddargatan1 som en "krycka" och tack och lov för den kryckan. Om det inte vore för den hade jag suttit här hemma ikväll igen med vin eller folköl (om systembolaget hade stängt) och föraktat mig själv för att jag inte ens kunde hålla emot i två dagar. Idag jobbade jag och det var intensivt och mycket att göra så när jag slutade för dagen kände jag mig trött. Vandrade genom stan i eftermiddagssolen och kom på att jag hade ingenting planerat, ingenting att se framemot. Människor satt i grupper och skrattade med vin och öl på uteserveringarna vilket ledde till att jag kände mig ensam och nedstämd. Öppnade dörren till lägenheten och såg ett stökigt och ostädat hem. Otrivsamt. Trötthet, ensamhet och otrivsel skulle ta mig raka spåret till vinhyllan i köket om det inte vore för den där kryckan. Lade mig på sängen (istället för att öppna en vinflaska) och vågade känna lite på tröttheten och oron, det skulle jag aldrig ha vågat tidigare. Skrev ner känslorna och exakt vad jag hade gjort idag. När jag var klar hade oron minskat och tröttheten kändes inte lika akut. Jag orkade fixa lite mat och har nu suttit framför tvn och ätit.

Okej, det är inget glamoröst liv, ett ganska ensamt liv då jag lever själv, men det är nyktert och det är snart slut på dag 2.
Imorgon ska jag på middag där det kommer att serveras vin. Måste komma på någon bra anledning till att säga nej.
Tack för kryckor!

Gråsparven

Kort notering till mig själv. Allt gick bra på middagen. Det funkade att säga att jag dricker äpplemust (medhavd ekologisk). Märkte att redan efter ett par glas blev det svårare att föra ett samtal med de andra gästerna. De blev liksom envetna och det var svårt att göra sig hörd. Det gjorde ingenting. Jag njöt av att sitta där bland människorna och äta av den goda maten och inte minst njöt jag av att vara nykter.

När jag kom hem hade jag massor av energi så jag ställde mig att stryka kläder inför veckan. Sådant gjorde jag förr, för längesedan, innan vinet krävde sitt. Förlamade. Orkade betala räkningarna också trots att klockan var sen. Efter denna lilla uppdatering släcker jag ner. Godnatt.

Jag har också ofta druckit för att döva känslor vid förlust av anhörig och vid ensamhet. Starkt av dej att söka hjälp och ta tag alkoholberoendet! Det går att förändra sitt liv till det bättre, det börjar jag sakta men säkert komma underfund med. Jag kämpar gärna med dej på vägen. Hoppas du hade trevligt på middagen, utan vin. Vet att det inte alltid är lätt att tacka nej men egentligen finns de ju massor av goda anledningar att inte dricka. Jag har haft samma problem även vid såna tillfällen.

Gråsparven

Skönt att höra att vi kämpar tillsammans! Tack.
Jag hade trevligt utan vinet, faktiskt.
Jag ska läsa din tråd i morgon. Nu är det nattinatti.

Gråsparven

Det har varit en intensiv vecka, massor av jobb. Om det inte hade varit för min krycka så hade jag druckit i kväll.Tröttheten skulle ha fått mig till att "bara ta ett glas gott rött vin ikväll". Ett stort och välfyllt glas. Som hade blivit både två och tre och kanske något till. Jag fantiserade om det på vägen hem, att få korka upp. Plopp.
Istället har jag dövat mig med fett och socker och Netflix. Det gick det med. Nu sova.Slut på dag 5.
Godnatt alla som kämpar utan krycka, ni är de riktiga hjältarna.

Ps Mitt förra inläg "Superkrafter" är borta. Brukar inlägg försvinna?

Gråsparven

då vet jag att den finns men var? Kommer du ihåg månne?
Är ny här så jag vet inte om det finns en sökfunktion.

Dag 6. Jag tog ledigt idag. Drack min Antabus brus på morgonen före kaffet. Det är en viktig sak att göra och gör mig påmind om att jag inte kan dricka överhuvudtaget just nu. Softade på förmiddagen men fick lite fart mitt på dagen. Städade sonens rum och bytte sängkläder och lite annat. Han kommer hem för sommaren på fredag och jag vill att det ska kännas välkomnande och hyfsat fint här hemma. Idag har jag inte alls tänkt på vin. Kanske beror det på att jag sovit gott, ätit bra och har varken varit arg eller ledsen (HALT). Jag drar slutsatsen att när jag är i vila och harmoni, triggas inte vinmonstret igång. Inte lika kraftigt i alla fall.
Liljekonvaljerna doftar gott i köket. Det är försommar och livet är kanske värt att leva i alla fall.
Godnatt och sov gott!

Gråsparven

För ovanlighetens skull vaknade jag fräsch en måndag. Det var längesedan. Mycket längesedan.
Tänk vad jag har fått kämpa på måndagsmornarna efter en drickhelg. Jag borde få medalj för min kämpaglöd och hålla-masken anda och jag är inte ensam. Har sett att forumet består av otroliga människor som har en energi och en fighting spirit som går utöver det vanliga. Tänk vilken mängd energi vi använder till att bryta ner alkoholen i kroppen samtidigt som man inte ska visa hur slutkörd, bakis och skamsen man känner sig. Vad kommer vi inte kunna uträtta den dagen vi använder superkrafterna till något annat?!

Gråsparven

Dag sju. Blandade känslor. Har varit glad och energirik på jobbet. Det var längesedan som jag inte kände mig pressad och hade en bekymmerrynka i pannan och en irriterad min då jag blev störd. Jag märkte att mina anställda mådde bättre. Kan det bero på nyktert leverne?

Idag har jag längtat intensivt efter min fd fästman, han som blev tvärless och som bara försvann, som inte ville förklara mer än i ett enda telefonsamtal. Han som sa att något brast, då jag än en gång kritiserade honom efter det vi hade umgåtts med andra. Nu inser jag att vinet var en av orsakerna till mitt bristande tålamod, kritik och allmän trötthet. Jag söp bort en lugn, klok, intelligent, rolig man som verkligen (åtminstone till en början) älskade mig. Det är så sorgligt. Han har stor integritet och har han bestämt sig så har han. Det är bara att inse att det kommer aldrig bli vi två igen, hur mycket jag än jobbar med mig själv och hur nykter jag än kommer att vara i framtiden. Så, jag måste och vill tänka att jag gör den här resan för min egen skull, för att bevara och vårda de relationer jag har i sonen, syskon och vänner och för att nästa gång (otroliga tanke) vara mer avslappnad och trygg i mig själv. i mötet med en man. I mitt nyktra själv.

Hur går det för dig Dionysa? Shall I stay or should I go? verkar vara din fråga. Berätta om du har lust.
Godnatt

Gråsparven

Sonen kom hem, langade in sina kartonger och väskor och drog sedan vidare till en kompis. Det var roligt att se honom. Kramen jag fick kändes varm och innerlig. Det är så skönt att han är hemma igen efter två terminer, om än för en stund. Nu är min bror här och det känns också bra. Vi ska bila tillsammans i morgon så det finns tid att prata. Vi får se om jag berättar eller inte. Berättar om min behandling och alkoholproblemen.
Slut på dag 8 och inget sug efter vin. Over and out.

Ellan

kommer när de kommer. Känns det rätt så kommer de automatiskt. Skönt att du tar hjälp! Att acceptera sin situation är inte en enkel sak men det är först då vi kan agera och göra en förändring. Bra jobbat i nykterheten. HALT är ett bra verktyg och att ställa sig frågan; är detta bra för mig och min nykterhet? Vi ställs ofta inför situationer och val där autopiloten slås på och vi kör på som vanligt. Helt plötsligt stannar vi upp (ofta för sent) och undrar vad det var som hände. Fortsätt på din väg.
Kram Ellan!❤️

Gråsparven

Jag har kommit ut! Kommit ut ur garderoben med mina alkoholproblem. Okej jag berättade inte alla detaljer för min bror och syster och absolut inte hur mycket och hur ofta jag har druckit, men jag vågade tillstå att jag druckit under veckodagar, att jag hade ett sug och att jag drack för tröst. Senare åt vi middag tillsammans och de drack vin. Min svägerska som inget visste frågade om jag åt medicin eftersom jag inte tog något vin, (jag brukar ju inte vara den som tackar nej när det bjuds). Jag svarade att det har blivit lite mycket på senaste tiden och att jag därför tagit en vit månad. Det blir kanske två också, sa jag. Mina syskon sa inget särskilt när jag jag berättade för dem, var för sig. Min bror blev lite förvånad att jag drack under veckorna. I hans värld har man problem då och det har man nog, fastän jag inte sett det så under minst tjugo år. Pratade med sonen igårkväll då han kom hem efter några öl ute med kompisarna. Han frågade hur det var med mig, och han undrade hur jag nu mådde efter det att min särbo gjort slut. Han undrade om jag druckit vin på kvällarna under våren. Varför frågar du det? undrade jag. Han svarade inte, jag tror inte att han vågade. Trots att jag smugit och trott att jag varit hemlig så vet han nog mycket mer än vad jag tror.
Jag är så glad för min Antabus. Imorgon blir det en tablett igen.

Gråsparven

Ja jag berättade för syskonen i helgen och det landade rätt. Tror jag. Tack att du läser. Jag gillar modeller och HALT är enkel och bra. Jag fortsätter på min väg och jag hoppas att det funkar på din. Vi kämpar på!
Kram till dig.

Gråsparven

Tack Bedrövadsambo för uppmuntran!
Igår var jag stark. Igår var jag segerviss och oövervinnerlig. Jag hade till och med berättat hur det var ställt för mina syskon. Men ikväll är jag allt annat utom det. Jag är trött och trött och trött. Missmodig. Jag tänker på vin och samtidigt tänker jag inte på vin. Fattar ingenting. Det är dag 13 och det har gått ganska bra hittills mha kryckan antabus. Jag vet att jag blir jättesjuk om jag skulle dricka med Antabus i kroppen så det går helt enkelt fetbort. Hjärntvätt. Men har Antabus påverkat mig och mitt beroende till det bättre, egentligen? Jag vet inte, jag har ju inte provat att vara nykter utan hjälp tidigare. Är det nu på dag 13 som det svåra börjar? Nu flyger jag inte fram längre och känner mig lätt, cool, äkta och oerhört duktig. Är det nu mörkret kommer och allt som jag dolt och glömt med alkoholen börjar träda fram ur skuggorna? Det känns en aning läskigt.

Efter denna korta kvällssejour här på forumet flyr jag nu in i mitt nya beroende - tvserier. Men kanske lite bättre än vin, trots allt.
Någon sa att summan av alla laster är konstant. Stämmer det, någon som vet?

PS jag läser många av era inlägg och jag trycker på hjärtat, men jag brukar inte ge mig in i debatten/skicka uppmuntran så ofta. Jag orkar inte, men det kanske kommer så småningom.

Hjärtan till alla!