Nu är det dags. Jag vill inte dricka alkohol mer.

Debuterade sent, en bit in på gymnasiet. Då och i tidiga 20-årsåldern förekom förvisso okontrollerad fylla, men det var ingen normavvikelse. Dessvärre har konsumtionen ökat i frekvens och intensitet och effekten blivit alltmer oförutsägbar. Det är inte så coolt att vara snart 30 och oftare än inte hamna i medvetslöshet, bråk med respektive, aggressiva utspel, tårar etc. när en bara skulle ta ett par öl. Spårar förändringen delvis till psykiskt mående och bristfälliga mat-/sömnvanor samt ökad ålder, men tror att problemet alltid funnits. Alkoholiserad pappa, faster, moster och morfar. Osund relation till flera saker och "beroendepersonlighet" (socker, nikotin, tidigare träning + alkohol). "Allt-eller-inget-mentalitet", d.v.s. att ordet lagom inte existerar i min värld. Antingen tränar jag inte alls eller så är det dubbla dagliga gympass. Samma med alkoholen, tänker jag. Kan inte dra ner eller dricka med måtta.

Jag skriver här för att få mitt löfte till mig själv i skrift och för att berätta för er. Detta är också ett löfte till min sambo som, tack och lov, fortfarande finns kvar i mitt liv. Det är ett löfte till framtida barn. Till vänner som råkat ut för mina utspel. Jag vill aldrig utsätta någon för det min pappa utsatt mig och hela resten av sin omvärld för. Jag vill vara självständig och fri från beroendeställningen gentemot diverse substanser. Jag lovar att jag inte ska dricka alkohol idag. Imorgon tar jag ställning på nytt.

Bedrövadsambo

Var de goda då? De alkoholfria ölen? Tänker att det kan vara ett jättebra substitut om man vill ha en "festlig känsla" utan baksidan av drickandet.

melancholia

...så smakade de alkoholfria alternativen förvånansvärt bra! Måste säga att det finns goda alternativ om en klarar av det utan att trigga igång. Det gick bra som sagt, men jag märkte att jag höll samma tempo som vid tidigare "hinkande" vilket gjorde magen lite arg (sånt man märker av i nyktert tillstånd!). Får prova mig fram och se vad som fungerar och vad jag mår bra av. Kan tipsa om Mikkellers drink'in the sun om någon söker en god och somrig alkoholfri öl :)

Zorro

Stort grattis till dag 9. På dag 12 nu och det är en kamp varje dag. Tycker det är helt galet att normen är att dricka! Vill man inte gå ut och ta en öl" betraktas man som något från en annan planet. Ingen kommer få en alkis att sluta dricka förrän man själv vill. Självklart finns det yttre omständigheter som påverkar men beslutet att sluta är mitt! På samma sätt hävdar jag min rätt att INTE dricka. JAG avgör om jag vill dricka eller ej. Jag ska inte behöva bli ifrågasatt och jag ska definitivt inte behöva motivera mitt beslut att inte dricka.Så fortsätt hävda din rätt att själv besluta! :-)
Jag har också varit inne på om jag ska ta allt på en gång. Alkohol, rökning, socker, men beslutat att ta en sak i taget. Det är en så enorm kamp att inte dricka så ciggen får vänta!
Kämpa på!
Kram!
/Zorro

melancholia

Först, tack Zorro för din kommentar! Jag håller helt med dig om de märkliga, urstarka normerna. Som du säger är det vi själva som bestämmer, när vi väljer nykterhet liksom när vi tidigare inte gjort det. Det är tydligt att ingen annan kan (eller bör) styra våra beteenden. Grattis till dina 12 starka dagar! Jag försöker inspireras av din kloka självmedkänsla - ett steg i taget!

Min semester är över och jag har jobbat idag. Det känns som en generell skyddsfaktor under de 8-9 timmar jag befinner mig på arbetet - inte en tanke på alkohol. Däremot på hemvägen - HJÄLP vilket sug. Strålande solsken, överfyllda uteserveringar och "jag förtjänar"-tankar i ett enda virrvarr. Planen var från början att gå och träna efter jobbet, men det fanns ingen chans. Fick fly med blotta förskräckelsen och har nyss låst dörren om mig. Klarar inte riktigt av den inbjudande, alkoholmarinerade miljön där utanför just nu.

Försöker vara noggrann med att dricka vatten och äta regelbundet för att hålla suget i schack. Fungerar så där just idag ärligt talat. Men jag är fortsatt nykter, fortsatt hoppfull och stolt över mig själv. Trots att jag inte riktigt kan släppa cigaretterna än och inte klarade av att träna. Så lätt att trilla in i "all-in"-tänket vid förändring. "Nu ska jag bli en helt ny och rätt igenom hälsosam människa", helst över en natt. Nåväl. Det får bli en annan dag.

melancholia

Nykter. Börjar dock känna av det där som flera andra på detta forum skriver om - "oj, vad bra det går! Om det var så här lätt att sluta kanske jag kan prova mig fram med att dricka igen...". Bullshit och hjärnspöken. Samtidigt också en sorg och en ilska över att inte kunna bestämma själv utan digra konsekvenser. Och ändå, någonstans, ett lugn och en stolthet över att ha klarat mig så här långt. Blandad kompott idag. Har alltid haft svårt att förhålla mig till saker som är tuffa, men som bara ska löpa på. Gillar att kunna se ett slut, dela in i projekt och mål, och bestämma en tidpunkt där jag lyckats. Här finns ingen sådan. Ingen magisk siffra där nykterheten inte längre behövs eller där jag är färdig med utmaningen.

Hur går det för er andra? Känner någon igen sig i dessa märkliga tankegångar?

Zorro

Hej igen melancholia. Dag 11 är värt en fanfar! Firar själv 2 veckor idag. Har sagt tidigare att jag är expert på att sluta! Man blir det när man börjar igen och därmed tränar på att sluta! :-) Att inte börja igen är det knepiga!
"Oj vad det gick lätt" känner jag väl till och åkt dit på många gånger. Denna gången går jag inte på "den lätta"! :-)
Hjärnspöket och alkoholen har en enorm kraft! Trots alla negativa effekter och trots att man mycket väl har klart för sig varför man inte vill dricka kämpar alkoholen med att övertyga en om motsatsen.
Gå inte på det där med "oj, vad lätt det gick", Ta en dag till, en till, och en till...... Stå emot!
Själv vill jag inte ha tillbaka panikångesten varje morgon. jag vill INTE genomlida 3 dagar med abstinens igen! Jag vill INTE vara "den oföretagsamme" där inte ett skit händer och inget görs. Jag vill INTE riskera att åka dit i en blåskontroll. Jag vill INTE (det viktigaste) förlora min sambo för att jag inte kan låta bli! Finns tusen skäl till!
Jag har bestämt mig för att fixa dag 15! Se till att du fixar dag 12!
Kram
/Zorro

Du har så rätt. Denna resa har inget mål. Bara att inse det.
Bara att paddla på och hålla sig flytande.
Och svar ja, alla här inne har dessa tankegångar att
nu kanske det funkar bra igen, hjärnan glömmer och läker
ihop....

Men man är ganska snart tillbaks på ruta 1 med samma
galna alkoholintag som tidigare.

Med hopp om att du lyckas med din resa

Vänligen

MM

melancholia

Zorro och MondayMorning. Skönt att få validering i att de flesta har dessa tankar (och att det gäller att inte trilla dit).

Och Zorro, grattis till dina 14 dagar! Magiskt! :)

melancholia

Har gått bra. Det funkar...

... och är ganska tråkigt. Inte så att det triggar mig att bryta nykterheten, men jag funderar på om det är så här det kommer att kännas? Det är ju löjligt egentligen, att alkohol skulle vara det "roliga", eller "guldkanten" i livet. Vad finns det för andra guldkanter? Vad finns det för alternativa sätt att få en helg, fest eller tillställning att kännas festlig? Eller att lyfta en vanlig sketen vardag när livet känns trist? Tacksam för alla sorters tips och input.

Radar77

Grattis bra gjort! Funderar också på detta kring hur livet i nykterhet kommer att kännas. För mig är det inte så att jag har kul specifikt när jag dricker men för att över huvud taget ha kul behöver jag flytta upp "grundnivån" i kroppen så att när något kul sedan händer så känns det roligt och bra. Jag har läst en del artiklar på ämnet senaste veckan och jag hoppas att det är mina signalsystem i hjärnan som fått sig en törn av bl a alkohol och att det blir bättre efter hand.

Bedrövadsambo

Jag tror det blir bättre efter ett tag. Alkoholen höjer dopaminet, som gör att du mår toppen. När du slutar med alkohol rasar dopaminet, och du blir generellt nedstämd. Det där kommer att stabilisera sig med tiden. Fokusera på att göra saker du normalt mår bra av, utan alkohol förstås.

melancholia

Tack för era kommentarer, jag hoppas att det stämmer med dopamindipp och framtida stabilisering. Behöver någon sorts förklaring just nu till att det känns tufft. Orkar inte riktigt vara vettig på det där präktiga sättet, typ "livet blir vad jag gör det till, det är helt mitt eget ansvar hur jag mår" (även om det är sant).

Dag 13 som nykter idag, på väg o bilen mot ett midsommarfirande och en långhelg i en sommarstuga. Sannolikt den största utmaningen hittills utan konkurrens. Väskan är laddad med alkoholfri öl och bubbelvatten, och jag har min fina sambo med mig som kan stötta vid svacka. Dock kommer alkoholen att flöda och resterande 14 personer i sällskapet kommer att snapsa, blanda drinkar och dricka öl. Stålsätter mig mentalt. Jag ska klara detta. Bara denna midsommarafton ska jag vara nykter.

melancholia

Allt har gått bra för min del. Blev ifrågasatt vid flera tillfällen, men valde att säga att jag tar en paus från alkohol just nu. Av någon anledning köptes det argumentet bättre än när jag sa att jag slutat dricka. Och pausförklaringen är inte i sak fel - det är vad jag intalar mig själv varje dag att detta är. Ett uppehåll. Bara idag. Förhoppningsvis blir uppehållet långt och ihållande.

Nu: dagen-efterpizza utan bakfylla, men alkoholfri öl istället för återställare. Jag mår bra. Trött (framförallt mentalt efter all anspänning) men glad. Stolt. Dag 15 rullar på och snart är en halv månads nykterhet avklarad.

Stor kram till er med förhoppning om att midsommar gått bra!

melancholia

På tåget efter en 45 mil lång körning. Otänkbart att jag vågat mig på det söndagen efter midsommar något tidigare år. Har rentav inte kört bil just någonting de senaste fem åren, så det var skakigt. Men vilken seger att klara av det, och dessutom att köra inne i Sthlm. Vilken frihet! Grädden på det nyktra midsommarfirandemoset. Jag känner mig stark och stolt, och som att detta kommer stt gå bra. Försöker att njuta av och lagra in den känslan för stunder när det kommer att vara mycket svårare. Kram på er och tack för allt stöd och all inspiration!

melancholia

På tåget efter en 45 mil lång körning. Otänkbart att jag vågat mig på det söndagen efter midsommar något tidigare år. Har rentav inte kört bil just någonting de senaste fem åren, så det var skakigt. Men vilken seger att klara av det, och dessutom att köra inne i Sthlm. Vilken frihet! Grädden på det nyktra midsommarfirandemoset. Jag känner mig stark och stolt, och som att detta kommer stt gå bra. Försöker att njuta av och lagra in den känslan för stunder när det kommer att vara mycket svårare. Kram på er och tack för allt stöd och all inspiration!

melancholia

... har flutit på. Jag känner mig lite nere, och det blir värre med den uteblivna feedbacken här på min tråd de senaste dagarna. Det låter kanske löjligt och egocentriskt, men så är det i alla fall. Ligger ensam i soffan medan sambon är ute och - just det - dricker öl med vänner.

Känner sig alla som inte dricker utanför och ensamma då och då? Varför har jag ett så stort behov av stöttning när jag gör detta för min egen skull?

Ska försöka sova och komma på bättre tankar. God natt till alla som kämpar där ute <3

Sannah

Duktig!!! Ser att vi ligger i ungefär samma fas i tid! Jag är på dag 13 snaart på dag 14 :)
Känner som du, lite ensamt och som om jag betraktar allt som händer från en egen ensam punkt.
Kram till dig!

Tofslan

Speciellt i stugan där på midsommar, det vet jag inte om jag skulle ha klarat. Och vad skönt att få köra bilen dagen efter, färsk i sinnet. Även om du inte får svar varje gång du postar så är det nog många som läser och blir peppade av dina inlägg. Fortsätt kämpa och skriva här :)

Bedrövadsambo

Alla känner sig ensamma då och då. Oavsett om man har problem med alkohol eller inte. Det är en helt normal känsla. Just nu är de negativa känslorna förstärkta hos dig, pga dopaminbristen. Det rättar till sig så småningom. Du kan hjälpa kroppen genom att motionera, äta bra, och vila mycket. Läs/lyssna på böcker för att skingra tankarna. Läs och skriv här på forumet för att sätta ord på vad du tycker, tänker och känner. Varje gång du drabbas av suget - läs igenom din tråd och påminns om varför du gör det här. Du kämpar på jättebra!

AL

..som Bedrövadsambo säger. Håll dej sysselsatt. Läs trådar och skriv av dej..för din egen skull...som en påminnelse för dej själv. Det är bra att gå tillbaka och läsa i sin egen tråd. Pepp o stöd är skönt men jobbet måste man göra ensam...och då finns kloka tankar från andra att fundera över.