Jag har precis bestämt mig (igen) för att avsluta en 20årig överkonsumtion av framförallt vin.
Jag har försökt förut, varit här inne och läst, tänkt att det inte är ett problem och det är aldrig ett problem att sluta. Problemet är att inte tappa fokus och starta igen.

Jag slutar nu för att alkohol ger mig ångest och sömnproblem. Jag är trött på att vakna mitt i natten med den där känslan att något som jag inte riktigt kan sätta fingret på är helt fel.
Jag är trött på att köra barnen till skolan med en intensiv önskan att det inte ska vara någon nykterhetskontroll på vägen.
På senare tid tycker jag mig ha fått kommentarer från omgivningen om min alkoholkonsumtion. Grannen pratade om att alkoholister förnekar sitt missbruk tillochmed för sig själva. Och visst förnekar jag 8 glas vin en tisdag kan te sig normalt för en del men det är nog inte det egentligen...
Dax att bryta alltså och denna gång ska jag vara ärlig mot mig själv. Det är lätt att sluta problemet är att inte börja igen.
Kortsiktigt mål är att klara helgen. Idag är dag 5, efter helgen är det en hel vecka.

Tofslan

Verkligen duktigt att hälla ut vinet, det betyder att du är seriös med att sluta.

Jag brukar också ha lite dagliga mål, men inte så krävande. Vet inte om de alltid behöver vara roliga men typ "ta dig upp ur sängen", haha nämen kanske laga någon god maträtt till middag. Eller ta en lång promenad. Kanske fixa/städa något i lägenhet. Gå till gymmet etc. Det hjälper hålla tankarna i styr tycker jag :)

Sinnituss

Tack Tofslan, jag får ta en dag i taget. Nu finns det inget vin hemma så då måste det ju gå bra. Idag har det iallafall gått bra. Vi har målat och fixat. Jag och grabben har tagit 2 pokemon-turer så jag har kommit upp i mina 10000 steg utan att ta en extra kvällspromenad.
Målen för i morgon är att avsluta målningen i lillstugan och sedan åka till en gårdsbutik och titta på kor och köpa glass.
I morgon hoppas jag att vi kommer vara pigga nog att spela pandemia. I kväll orkade vi inget brädspel.

Låter som en mysig semester, med lagom mycket aktiviteter. Bra att du hällde ut resten av vinet. Jag kämpar med dej! ?

Sinnituss

Det blir inte alltid enligt planen men ganska bra ändå. Dottern insjuknade i feber under natten och återfanns i soffan då jag skulle köra maken till bussen vid 6 tiden.
Min planerade tur till gårdsmejeriet blev av men då vi kom fram var det en miljon barnfamiljer där. Det visade sig att det var ko-safari på fredagarna. Vi körde hem utan glass och köpte tråkig GB glass i lanthandeln här istället.
Min lilla sjukling orkade inte vara med och måla idag så det blev till att måla själv. Nästan klar nu, bara en strykning till av listerna.
Lite sugen på att gå in och köpa en flaska vitt till smörgåstårtan då jag hämtade maken vid bussen, men det blev Ramlösa citrus precis som planerat till den.

Sinnituss

Jag måste bestämma hur jag ska göra med morgondagens middagsbjudning. Vi brukar ju bjuda på vin, jag brukar dricka vin några dagar efter en sådan tillställning. Jag måste ha en annan strategi. Kanske köpa mer lagom mängd vin.

Idag ska jag fixa sista presenterna och slå in dem och baka tårta. Det blir en bra dag.

Tänkte bara skriva att det där med roliga mål löste sig själv lite när nykterheten blivit en vana. Finns på nåt sätt ett mer inre lugn då. Själv fick jag försöka jobba lite med mig själv med att vara i och njuta av nuet. Höll på att stressa mig igen en stor sevärdhet... irriterad på maken och dottern för att de skulle stå så länge och titta. Sansade mig faktiskt, men fick mig en tankeställare. Varför måste jag alltid planera nästa steg?
Å andra sidan gör du helt rätt som tänker över vininköpet. Kan ni köpa flaskor? De går ju t.o.m att lämna tillbaka.
Lycka till!

Sinnituss

Så väl jag känner igen den där otåligheten att nå nästa mål..
Utvärdering av dag 4.
Jag måste troligen prata med maken om det här med vin iallafall. Han köpte hem en Box till morgondagens middag, och öppnade den till middagen idag för att det kunde vara gott med ett glas till den grillade maten. Han dricker alltid ett glas, jag dricker aldrig bara ett glas. Ikväll blev det 2 glas och jag ska inte ha något mer.
Funderar över vad jag vill med det här egentligen. Jag vill må bra, vara stark, klara saker. Kan jag inte göra det och dricka 2 glas vin. Kan jag det ens utan vin? Trött på det här.

Sinnituss

Idag måste jag lägga upp en hållbar plan. Jag kommer dricka vin. Planen är att dricka 1 glas till maten och ett till ostbrickan efter. Jag ska dricka vatten medan jag lagar maten och skicka det återstående vinet med en vän hem. Hon känner till mina svårigheter att inte tömma en öppnad Box så hon kommer att hjälpa mig.
I övrigt ska jag bara ha trevligt och njuta av vännernas sällskap.

Låter som en bra plan, tycker jag. Bara du gör som du skriver med boxen. Du behöver kanske lite mer stöd av maken? Han kan ju inte köpa hem boxar... nu verkade du klara det bra ändå, men det är så onödigt att behöva testa.

Tofslan

Hur gick det med planen igår? Själv har så himla svårt att hålla mig till 1-2 glas. Köp inte hem boxar! Det är så himla onödigt.

höstlöven

Heja dig. Så starkt att du kämpar på. Jag har också fallit så många ggr. Ibland med vidrig ångest. Jag tycker det är omöjligt med 1-2 glas. Funkar det för dig? Påt igen hur det än blir.

Sinnituss

Funderade på att låta bli att skriva eller att skriva att det gick bra, men det gjorde det inte.
Hur som helst så är boxen slut nu och jag ska ta nya tag. Jag hade tänkt att vi skulle köpa flaskor till middagen och jag måste kommunicera bättre med maken.
Nu är han på landet och jag hemma. Jag har tänkt i tankar som att ersätta boxen så att han inte ser att jag druckit upp allt. En strategi jag använt de senaste åren men jag ska inte göra så nu.
Trött på mig själv, på allt faktiskt. Måste hitta det roliga i tillvaron. Guldkanterna i en grå vardag, utan att för den skull ständigt vara påväg någon annanstans.

Sannah

Alla dessa tillfällen vi lär oss!
Du är på väg mot något bättre och du kämpar! Jag har gjort otaliga försök med planer! Tillslut orkade jag inte mer! Jag valde att sluta helt. Men man måste få prova, trilla dit, för att sedan hitta sin väg och plan som funkar!
Kram!

AlkoDHyperD

Jag hör det så ofta: måste hitta glädjen, måste tänka positivt, måste göra sånt som jag tycker är kul mm
Om man känner sig nedstämd, eller mår dåligt på något sätt, är det dessvärre svårt att framkalla ett önskat känslotillstånd. Strävan efter att känna glädje eller lust medför - som i all strävan mot ett mål - att vi gör bedömningar om hur vi lyckas nå dit. Som knsla av lust t ex Checkar av inåt för att se om det kommit lite lustkänslor...
Minnet är lite subjektivt också. Överdriver hur behagligt det ska kännas och hur lycklig man ska vara.
Varje gång önskan/målet inte kommit närmare eller uppnåtts (jag känner mig fortfarande låg, fan också) tillkommer hopplöshets och misslyckandetankar.
Sannolikheten för att hitta obehag, olust mm är stor om man letar efter det inåt - dessa känslor utgör ju "hotet" och hot är vi programmerade att uppmärksamma.
Jaha. Hur ska man då komma ur den negativa spiralen?
1. Alla känslor får finnas, de är budbärare och uttrycker behov, man kan inte välja vad man känner. Men om man tillåter känslan kan energi läggas på annat än försöka hålla den borta.
2. Eftersom man inte kan tvinga fram lust måste fokus ligga på handling. Att utföra handlingar som bidrar till något av värde för mig eller andra. Att inte förvärra är också en sådan handling.
3. Fysisk hälsa först. Gör vad som är möjligt för att bibehålla eller förbättra hälsan. Ökar chansen att dn psykiska följer med (men det kan ta tid)
Att må dåligt är den "rena" skiten. Att inte tillåta sig må dåligt men ändå göra det och därmed uppleva sig misslyckad eller hopplös; det är den "skitiga" skiten.
Det är inte den rena skiten som skapar lidande, utan den skitiga❤️

Sinnituss

Sannah och AlkoDHyperD för att ni tog er tid att skriva en kommentar.
Bra tips att ta det fyskiska först, kanske inte känna efter för mycket än utan bara köra på. Upp från diket och ut på rätt väg igen.
Plan för dagen får då bli att bara vara och ta en lång promenad.

Hej!
Låt bli att ersätta! Jag vet inte hur många gånger jag har halkat in i drickande just för att jag ersatt alkohol så att det inte ska märkas. Då kan man dels passa på att handla lite extra, dels dricka av det man köpt för att ersätta. Vansinnigt! Mina värsta perioder har varit de få gånger jag har varit tvungen att ersätta sprit.
Jag förstår din känsla av att du inte vill prata med maken som du skrev i #180. Jag har varit så illa tvungen att prata med min sambo. Det har fungerat bra. Och det har faktiskt känts dom en lättnad när man väl gör det. Han tar inte ansvar för mitt drickande. Jag dricker heller inte öppet hemma. Hoppas så att jag också slutat med smygdrickandet igen.
Man kan behöva lite stöd för att få stopp. Och ingen som handlar hem som en överraskning. Kan du inte bara säga att du vill börja nya jobbet nykter och fräsch? Det kanske inte måste bli så stort? Hur som helst: fantastiskt bra att du skrev... och På't igen.

Sinnituss

En del dagar är inte bra.
Jag ersatte inte vinet utan berättade för maken att det är slut nu och att jag vill att vi inte köper hem mer då jag inte kan hantera det. Jag hade förväntat mig att han skulle stötta mig i detta men han blev istället arg och tyckte att jag måste skärpa till mig för barnens skull. Det är ju det jag försöker... Slutade med jättegräl och jag tog mig en 15km promenad för att lugna ner mig. Idag är inte min stabilaste dag...
Nu ska jag bara låta familjen sköta sig själv ett tag. Jag ska läsa bok och inte säga något jag kommer ångra senare.

Gunda

att han tog det så då du sökte stödet.
Känner lite så även här att min man menar att det bara är att skärpa sig.
Men tror i mitt fall är att han inte vet eller förstår vidden av missbruket.
Jag har inte vågat berätta riktigt hur det är, har du berättat fullt ut hur det ligger till? Jag tror inte att de fattar innan man tagit alla detaljer så är det här i alla fall.
Hoppas att det löser sig och stt bu får honom att förstå.
Kram

Sinnituss

Maken och älsta sonen lagade middag till oss ikväll och tog hand om tvätten. Sonen körde ut en kompis han har haft boende här den senaste veckan så det blev lugnt i huset igen.
Ätit ordentligt och nyttigt idag. Promenerat och myst med katten. Så här efteråt känns det iallafall bra att jag har tagit upp alkoholen med maken. Han kommer inte köpa hem något i fortsättningen och se till att det vi eventuellt får i present kommer att försvinna. Upplägget känns tryggt.
Nu tar jag sats framåt.

Sinnituss

i ett gammalt hus är jag. Jag har haft koll på det en längre tid och nu är det ute till försäljning. Massor av jobb skulle det vara att få det i ordning och för att ha råd med det i längden skulle vi behöva sälja vårt nuvarande sommarhus.
Jag lyckades få maken att gå med på att följa med på visningen som är till helgen men han är praktiskt lagd och vill inte byta vårt fungerande lantställe mot en dröm som behöver enormt mycket jobb för att bli verklighet.
Jag tillåter mig själv att drömma lite iallafall. Jag har ju inte varit inne i huset så jag vet inte riktigt om det motsvarar mina förväntningar. Vi får se till helgen helt enkelt.
Idag flyter allt i semesterlunk igen. Gårdagens storm har blåst förbi och jag känner mig lugn och lycklig. Jag har handlat hem bra god mat och ser fram emot en lugn dag. Ikväll ska jag ta en tur i motionsspåret, dax att ta en joggingtur även om jag fortfarande har en lätt huvudvärk från min vinorgie här om dagen..