Hej!

Jag är en av alla de som är osäker på hur problematiskt min partners drickande är. Men, jag känner att jag måste lufta mina tankar och har stort behov av att prata om det hela. Jag tror jag behöver få lite input utifrån :)

Min flickvän är uppvuxen i en familj där bägge föräldrarna missbrukar och än idag är de missbrukare (min flickvän är 29 och föräldrarna 50-55). Det är huvudsakligen alkohol, men för framförallt mamman även droger. Jag träffade min flickvän en vild festnatt för fem år sedan, och till saken hör att jag själv också ibland känner att jag dricker för mycket. Min flickvän blir aldrig otrevlig när hon dricker, men hon har extremt svårt att sluta. Eftersom hon ibland även tar droger kan hon ibland festa i 36 timmar i sträck, återigen utan att bli otrevlig. Vi lever i en sfär med mycket alkohol och droger och det är inte ovanligt att folk i vår krets festar på flera dagar i sträck.

Själv tar jag aldrig droger och blir så trött efter en natt att jag måste sova. Min flickvän däremot kan hålla på i evigheter. Efteråt blir hon djupt deprimerad och helt nollställd och apatisk i upp emot en vecka. Hon skippar socialt liv, hennes kreativitet dör helt, hon blir otroligt initiativlös och ledsen. Redan sen början av vårt förhållande var jag tydlig med att det vi gör inte är bra, att jag vill tagga ner. Hon är helt med på det när vi pratar när vi är nyktra, men när det kommer till kritan när hon druckit klarar hon inte att skära ner/sluta dricka. Hon kan undvika fester och drickande i perioder, men då är det för att vi är tillsammans (och jag håller oss tillbaka), kanske är på semester själva, ute och campar, etc. Alltså en miljö där det knappt går att dricka. Men i hemmamiljö, i stan, verkar det vara omöjligt for henne att undvika alkohol/sluta när hon väl börjat.

I lördags träffades vi på dagen vi och hon sa ordagrannt att hon var sjukt osugen på alkohol och att hon nästan kunde känna avsky och äckel inför fest. Några timmar senare påbörjade hon trots det ett dygn av festande… det kändes som droppen för mig och jag har verkligen svårt att se att hon ska ändras.

De konkreta problem i relationen som uppstår av hennes festande är att hon kan prioritera bort mig ganska ordentligt. Om vi är ute tillsammans och jag frågar om vi kan gå hem och mysa när klockan är 05 på morgonen (ändå sent i de flestas ögon försöker jag säga till henne!), slutar det nästan alltid med att hon vill att vi ska stanna bara lite till och sen kommer hon (eller vi om jag blir övertalad) hem kl 10 nästa morgon. Vi har lovat varandra att gemensamt försöka dra ner, men det är ALLTID jag som föreslår att vi ska avsluta en fest när vi väl är fulla, att vi inte ska ta några öl till, etc. Detta skapar hos mig irritation, jag blir ledsen, uppgiven, etc. Det blir bråk. Det faktum att jag vet att hon druckit sedan hon var 11, bägge hennes föräldrar och syster är alkoholist, gör mig inte tryggare inför framtiden… jag är EXTREMT trött på att försöka skapa miljöer där vi undviker alkohol, säga till henne att sluta dricka, vara orolig när jag vet att hon är ute och festar, etc.

Samtidigt är hon aldrig otrevlig mot mig, aldrig arg eller direkt elak. Ofta frågan hon mig: vad är egentligen problemet? Då börjat jag ifrågasätta mig själv: är jag kontrollerande? Varför blir jag ledsen/arg när hon festar? Ska jag inte bara låta henne göra som hon vill? Jag blir förvirrad och vet inte vad som är upp och ner.

Det finns mycket mer att säga och ni kanske inte helt förstår min situation, men spontant, hur låter allt detta? Jag behöver guidning känner jag….

Tack på förhand!

henne göra som hon vill! Nåt annat kan man nog inte göra! Klargör hur du vill ha det och fråga hur hon vill ha det med framtiden! Sen får hon och du välja eller välja bort! Förstår din oro och tvivel! Detta är ett 100% osunt liv, INTE normalt! Inte i någon ålder och hon är ju 29 år, de flesta är stadgade då! Skaffa barn? Eh NEJ går inte! Vet inte om du längtar efter familj men det är ju helt omöjligt med de förutsättningar du beskriver! Bestäm dig för hur du vill leva och anpassa dig absolut inte till detta liv! Låter helt sjukt med droger, festa flera dygn mm! Klarar ni att sköta arbeten och annat med ett sånt liv! Hoppa av medan du kan och så får hon välja om hon följer med! Handlar väl inte bara om att "va trevlig även om man är full eller påtänd"! Och varningsflagg på hennes uppväxt! Djupt rotade vanor som kommit med modersmjölken!

Bedrövadsambo

Bestäm dig för hur du vill leva ditt liv. Berätta det för henne under lugna former. Skriv gärna ett brev till henne som stöd så du får med allt, och som hon kan återkomma till och läsa senare. Sen får hon bestämma sig för hur hon vill leva sitt liv. Verkligen bestämma sig. Det räcker inte att vilja vara nykter, det glöms snabbt bort om man inte på allvar bestämt sig. Finns det minsta utrymme för att börja förhandla med sig själv brukar det bara gå åt ett håll tyvärr. Och hennes uppväxt och gener talar verkligen mot henne, så då måste hon vara än mer bestämd. Hon måste göra jobbet, du kan inte göra det åt henne.

som Bedrövadsambo skrev om är bra tycker jag! Då kan hon inte tvivla på vad du vill! Och då kan du också skriva från hjärtat (och hjärnan) hur du vill ha det utan att någon påverkar dig! Handling omgående innan du själv är "förlorad" i hennes livsstil! Säkert en bra tjej i grund och botten men frågan är om hon har den rätta viljan att förändra! Ta reda på det!

liv

Din intuition är helt rätt, hon har proplem. Du överdriver inte: Jag tycker det låter helt sjukt. Hon behöver hjälp och inte mogen än. Säg till henne ni kan vara ifrån varandra så kan hon ju festa ifred.
Var beredd på att hon tycker att du överdriver. det är ett försvar . Oftast vanligt att man skyller på andra .
Jag har är mitt i allt och söker eget boende efter många års löngner. Det är så lätt att man fastnar i ett missbrukarförhållande och väntar och åren går.
Var rädd om dig

förvirraddelux

Jo tyvärr har det ju blivit ganska många ggr att jag dricker mer själv pga hennes oförmåga att sluta och att jag anpassar mig för att det inte ska bli bråk, och det har jag sagt till henne. Sen är det absolut så att jag också kan vara en festprisse och själv kan ta initiativ till fest, vilket gör det hela än mer komplext. Men det är ALLTID jag som är den som i praktiken drar i handbromsen och föreslår att vi ska gå hem, inte ta en öl till, etc etc. Och det är även jag som tar initiativ till att göra aktiviteter som inte innefattar fest. Men hur gör man med känslorna av att inte vilja lämna henne i sticket? Viljan att stötta henne och vara med i hennes kamp? Det låter så enkelt det ni säger, och jag vet ju i teorin att det är så man ska göra (alltså säga hur man själv vill ha det och låta henne göra sin grej). Men för mig känns det som ett tungt svek att lämna henne pga festandet.

liv

Du kan ju börja med att prata med henne när hon är nykter och inte festasugen. Förklara hur du vill att ni ska ha det: om hon är alkoholberoende så kommer hon kanske naturligtvis lova dig och tycka du överdriver. Att hon ställer till en bråk är ju att för att hon tar åt sig och försvarar alkoholen och sitt beroende.
Ge henne en chans och hjälp henne i kampen ,och jag hoppas verkligen att ni får ett harmoniskt alkoholfritt förhållande

Li-Lo

Utifrån det du skriver har du under en längre tid känt dig allt mer orolig, det börjar stå klart för dig att du och din partner har olika alkoholkultur. Det låter som att du verkligen har försökt att få det att fungera på olika sätt, genom att anpassa dig, genom att ta ansvar för er båda och framför allt genom att lyfta frågan. Så här långt har det inte riktigt fått den effekt du önskar. Att anpassa sig eller att försöka ta ansvar för något man inte kan ta ansvar för skapar oftast frustration och lidande. Det har du märkt. Att kommunicera däremot är en bra start och kan vara en framkomlig väg.

Jag skulle vilja ge dig rådet, take it or leave it, att börja med att tydligt prata med dig själv. Vad är viktigt för dig i livet, fundera på det stora frågorna då kan de vara guidande för dig nu. Frågor som: Vad mår jag bra av? Hur vill jag vara som partner? Vad söker jag hos en partner & varför? Vilka värden är viktiga och hur uttrycker jag det? Trygghet? Äventyrlighet? Kreativitet? Familj? Arbete? Andlighet? osv.. Det finns en myriad! Vilka är dina?

Om det känns okej kan dessa frågor sedan finnas mellan er, du kan ställa dem dem till din partner, skapa ett samtal. Ickekonfrontativt, nyfiket. I detta samtal kan ämnen som alkohol komma in. Hur passar alkohol in i detta? Droger? Sannolikt är det ett samtal under tid och kanske lär ni känna varandra på ett annat sätt. En annan fråga till din partner kan vara: Vad skulle behöva ske för att du skulle vara orolig?

Välkommen igen och stanna gärna här!

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

förvirraddelux

...stöttande svar! Ja det svåra är ju såklart att finna sitt eget svar i den frågan, för såklart ÄR hon ju en helt fantastisk och väldigt speciell person, så "valet" skulle inte vara lätt. Men funderade på vad du menade med: "En annan fråga till din partner kan vara: Vad skulle behöva ske för att du skulle vara orolig?". Inte helt säker på om jag förstod :)

förvirraddelux

....kanske också att hon själv ju visar upp tydliga tecken på ett "klassiskt medberoende" eftersom hon vuxit upp i en missbrukarfamilj. Hon har också i perioder gått in i depressioner och är enligt mig i stort behov av stöd från psykiatrin (generellt alltså, kanske inte bara kopplat till drickande). Därför blir det som att jag ibland tänker "om hon antingen söker hjälp för sitt drickande eller i alla fall tar kontakt med psykiatrin skulle det bli bättre mellan oss". Frågan jag nu ställer mig är: kan man ha det som ultimatum? Alltså typ: om du inte söker hjälp för drickandet och/eller ditt generella psykiska mående kan jag inte stanna kvar? Känns så hårt, men samtidigt är det exakt vad jag tror skulle behövas för att jag ska må bättre i vår relation....

Li-Lo

Jag ber om ursäkt för min luddighet. Frågan "Vad skulle behöva ske för att du (din partner) skulle vara orolig?" kan ibland generera till eftertanke för den som dricker och samtidigt ge den som frågar ett hum om hur alkoholen prioriteras i relation till annat.

När jag ändå är här skulle jag vilja ge dig min syn på ultimatum. Igen, inget facit utan tankar som förhoppningsvis kan bli hjälpsamma. Ett ultimatum är något man egentligen ställer till sig själv och är generös nog att dela med sig av. Typ, om du.... så ..... Ett ultimatum är således inget hot utan en tydlighet om vad som faktiskt kommer ske utifrån dina behov.

Vet man med sig att man "använder det" för att försöka påverka någon genom att skrämmas så tror jag att man är illa ute. Då kan det vara bättre att att säga:

"Det här önskar jag (och så det man önskar) samtidigt vet jag inte riktigt vad jag ska göra om det inte blir så, kanske behöver jag lämna dig, vara ifrån dig ett tag eller så kan vi hitta andra vägar jag vet faktiskt inte. Men jag är glad att jag fått berätta hur jag tänker."

Det är ett stort ämne och jag hoppas att andra användare ger dig sina berättelser, andras erfarenheter är viktiga. Tack för att DU delar med dig!

Hopp om en fin dag

Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

förvirraddelux

...förtydligandet och ännu ett stöttande svar. Intressant det där med ultimatum, jag känner att vi är i den punkten nu att nåt sånt måste göras, och dina tips om hur jag ska förhålla mig till det tar jag med mig! Det är en svår balans det där med att ett ultimatum inte ska landa som ett hot.... men jag ska försöka :)

Sara-83

Känner igen mycket i det du skriver! Är jag för kontrollerande, borde jag bara låta min man dricka osv. Han dricker mest på helger men kan inte sluta när han börjar. Vi har olika alkoholkultur och vad är det som säger att min är bäst? Att jag har rätt? Så svårt:/

Tycker det Li-lo skriver om ultimatum är så klokt! Att ett ultimatum är ställt till en själv inte ett hot mot sin partner! Har själv ställt ultimatum (flera gånger) till mitt ex som är alkoholist: sluta drick annars lämnar jag! Mitt syfte var att "skrämma" honom till att sluta! Gick inget bra eftersom jag inte alls var redo att lämna om han inte slutade! Det blev det som tomma hot han "vande" sig vid! Och det tog på min självkänsla varje gång jag hade ställt ett ultimatum som inte fick det resultat jag hade önskat! Jag svek mig själv kändes det som! Man kan inte med ord förändra någon annan möjligtvis med konsekvenser! Men inte ens hårda konsekvenser hjälper alltid! Den senaste tiden har jag valt att fokusera på mig själv istället! Är inlärd medberoende sedan barndomen genom en mamma med psykiska problem! Jobbar nu med att sätta upp målbilder för hur jag vill ha det i mitt liv! Tänker att det då är lättare att på ett tidigt stadium välja bort människor som inte "stämmer in"! Att man helt enkelt inte attraheras av människor som man måste förändra för att de ska passa in i ens liv! En alkoholist har ju sin fulla rätt att dricka men jag har ju min fulla rätt att välja bort! Så om man lever i ett förhållande där man känner att man måste/behöver ställa ultimatum ska man nog fundera över sig själv minst lika mycket som över sin alkoholiserade partner! Typ "varför är jag i detta förhållande, vad beror det på att just jag hamnade i detta?"! Säkert finns det människor som helt enkelt bara blir kära! Men i många fall, som i mitt eget, är det inte av en händelse så att säga!