... är inte illa däran än. Men alkoholen har fyllt ett tomrum i mig. Jag skulle beskriva mig som en självständig och beslutsam person. Trots det har jag inte lyckats än. Idag är min första dag. Bakåt har det varit enstaka vita dagar de senaste tre åren. Tills nu har jag druckit ca 1 flaska vin +/- nåt glas. Aldrig tuppat av eller blivit redlös. Men för mycket för mig och nu känner jag att jag hela tiden vill ha mer ...
Era ord har gjort mig mer övertygad. Ingen i hela världen vet vad jag brottas med. Ångest, trötthet och att bära denna tunga börda av skam. Skam två; har flera gånger kört onykter. Kan inte förlåta mig själv... vill bara gråta.

Känner starkt att jag vill tala om detta med någon vuxen som inte dömer mig. Inga i min omgivning vill jag oroa fast jag har barn och stor familj. Skäms fasligt när jag gömmer mina vinglas i skåpet. Det känns så fruktansvärt lågt. Jag som har höga ideal och säger till alla att våga visa er svaghet.. men det gäller inte mig. Sen om jag blir helt vit efter dagens beslut måste jag förklara mig på nåt sätt för alla. Strategin får bli att jag vill banta. Det gör ju alla.

Detta är min hemlighet. Tills idag för alla er som ser och läser mina ord. Jag behöver stöd.

Gick nyss ut i köket och hällde ut allt vin/sprit i vasken. Måste klara det utan nu.

/osäker och bestämd <3

Våransort

Vi är många härinne som vet vad du brottas med och här kan du öppna dig. Själv är jag inne på dag fem utan alkohol efter ett år av dagligt drickande mer eller mindre. Lycka till!

Lim

Hej och välkommen!

Vad BRA att du hällde ut allt du hade hemma. Det ger så mycket bättre förutsättningar att stå emot sug som kan komma. Då hinner du känna efter ordentligt och tänka till innan du gör något du ångrar.

Vilket bra datum att starta också.

Lycka till. Du har tagit ett beslut som kommer göra ditt liv mer harmoniskt i slutändan. ? Det ÄR underbart att vara nykter!

Här är vi många som gjort knasiga saker med nervgiftet i kropp och knopp. Du har tagit ett viktigt steg i att både börja läsa och även skriva. 'Ritualen' att hälla ut kan vara en tydlig signal till dig själv att: Nu räcker det! Nu vill jag slippa bedöva och förgifta mig!
Du kanske redan har koll på lite viktiga verktyg i detta, om inte kan jag dela med mig av ett par.
1 Se till att tillgodose basala saker som hunger, törst, sömn. Missar man dessa är det lätt att halka av banan.
2 Hitta någon rolig motionsform, vi är gjorda för att röra på oss, vi får endorfinkickar efter träning.
3 Identifiera risksituationer och planera för hur du ska hantera dessa
4 Skriv ner hur alkohol påverkar dig negativt.
5 Läs (och skriv) i detta forum dagligen. Här finns många cyberänglar som stöttar och även ställer bra och ibland utmanande frågor.

På återhörande och stort lycka till. Det andas beslutsamhet om dina rader!

Gunda

Så bra att du fixade en egen tråd, då blir det lättare att följa dig.
Välkommen hit och du har redan tagit en massa bra beslut!
Nu är det här, nu och framåt!
Vi är många här som bär på ångest över vad vi gjort, sagt och druckit. Men att slå
på sig själv är ingen bra ide, då det skapar mer ångest och därifrån kan det bli ett återfall.
Nej klappa dig på axeln och beröm dig, du har tagit ett jättekliv i ditt kommande liv.
Vi följer varandra och ger varandra stöd för att vi alla ska må bättre
och få vara stolta över oss, att vi kämpar en dag i taget!
Kram

Tigerlilja

Tack Våran sort! Trodde inte att jag så snabbt kunde få respons... känner redan nu hur viktigt det är att inte vara ensam med surret i huvudet. Dag fem låter som en evighet just nu.
Kram

Tigerlilja

Tack Lim! Ja jag ser fram emot att få känna att det är underbart med nykterhet. Just nu tungt dock, men med ett spirande hopp.
/Kram

Tigerlilja

Hej och tack Morgondag! Har ingen koll inser jag. Alla råd och verktyg välkomnas varmt. Att planera för hur jag ska hantera risksituationer känns just nu svårast. Så fort det är middag eller träffar ska alla ha NÅT, öl eller vin. Som jag skrev först är min enda strategi att först tacka nej och vara "upptagen" vid dessa sammankomster. = isolera mig. När jag sen stabiliserat mig får jag gå på linjen att jag "Bantar" och vill slippa spritens kalorier...

Kram o tack

Tigerlilja

Flera steg idag.
1) leta upp detta forum
2) söka kontakt o faktiskt våga berätta för nån
3) tömma förråden på all alkohol, ut i vasken
4) läst jättemycket här på forumet

Det känns svårt, men oändligt tack alla ni som gjort de första timmarna lite lättare

Kram

DetGårBättre

Jag tror det enklaste är att bara tacka nej till alkohol. Eventuellt att säga att det blivit lite för mycket på sistone. Att hitta på ursäkter är inte det bästa i långa loppet. Det är vad jag tror iaf. Själv tackar jag bara nej ifall någon erbjuder mig något.

Rövarkulan2

Det bästa är nog att vara ärlig både mot dig själv och andra. Man är inte någon "sämre" människa för att man är alkoholist eller helt enkelt dricker för mycket.

För min del är det bara till att köra rakt fram och berätta som det är, när det är svårt och jag vill ha hjälp från någon i familjen eller en god kamrat.

Lycka till!

Tigerlilja

Dags att fixa middagen. En vana sen långt tillbaka är att smutta/dricka nåt när jag lagar mat. Vin brukar det vara men med min första man var det en whiskypinne när man stod i köket och trivdes.
Ikväll har jag hällt upp en Non Alkoholic Carlsberg. Köpte även Fransk Limonade och Maxi Cola. Saknar vinet och ändå inte.

God kväll alla ni som kämpar på. Tänker på er alla och mig själv. <3

AL

..det är svårt i vissa lägen. Du ska göra som du känner just nu. Tids nog blir man starkare och mer beredd att stå upp för sig själv.

Mammy Blue

känner väl de flesta till. Det funkar som vit lögn tills du känner dej stabil. När slutet på den vita månaden närmar sej är det bara att klämma till med att den första vita månaden kändes så bra,så jag tar en till.
Men själv fick jag be om hjälp. När jag halkat runt i mina nykterhetsförsök i fyra månader och inte lyckats, så la jag ut en status på fejan om att jag är alkoholist. Efter fem minuter ringde den förste och ville hjälpa mej... <3
För övrigt - läs, läs, läs! Finns så oerhört mycket samlad kunskap och erfarenhet här på forumet, de andra har gjort all research så vi behöver inte uppfinna hjulet igen, typ.
/MB

skogsfrun

Du kommer att klara detta! Bry dig inte så mycket om var andra tycker och säg bara nej eller skyll på något: bantar, vit månad, hälsoperiod et c. Idag sa jag på frågan: "När man äter LCHF kan man väl ta ett glas vin?" "Jo, om man håller sig till ett, men det brukar ju inte jag göra" sa jag med ett skratt. Sen sa jag allvarligare att jag verkligen försöker ge mig själv en ärligt chans att gå ner. Det var ingen som sa emot. Så oroa dig inte, de fattar nog om du vill vara ifrån det. Sen hur länge det är din ensak. Mitt tips till dig är att utforska någon ny aktivitet som är oförenlig med drickande. Du kan behöva ersätta saknaden efter A med något kul, som bara är för dig. En del nöjer sig med att brodera eller läsa böcker. Båda är svårt att göra på fyllan. Andra hittar på något som kräver bilkörning. Någon börjar med fallskärmshoppning eller något annat som ger adrenalnkickar. Lycka till och skriv här så får du pepp!

joeli

Tänker att du redan varit det i första steget att skriva här. Förstår att det är tufft nu de första dagarna. Kämpa på en dag till du gör det bra. Ärligheten får vi nog tillfällen att jobba vidare med. Nu i början av nykterheten är man ju kanske ganska skör. Vi behöver snälla människor och alla förstår inte. Det kan vara bra att vara lite försiktig med vem man anförtror sig till tänker jag. Kram

massor av människor att förändra sitt liv. Var snäll mot dig själv. Känner du att ett socialt sammanhang känns jobbigt. Skyll på magen eller vad som helst. Det finns inget viktigare i livet nu än din nykterhet. Unna dig god a-fri dryck, godsaker eller annat passande. Läs trådar som verkar intressanta. Följ några från början som klarat nykterhet på ett sätt som passar dig. Tänk HALT. Suget lurar när man är Hungrig, Arg, Ledsen, Törstig. Kram

Tigerlilja

Ja, kraften för det kommer hoppas jag. Tack för uppmuntran
Kram

Gunda

Vill bara säga hej och önska dig en fin kväll.
En dag i taget är mitt motto!
Kram