Hej.
Jag älskar vin.. en middag utan vin är ingen middag... Så låter det i mitt huvud. Jag har börjat dricka några glas vin varje dag nu. Jobbar med ett fint jobb på dagarna. Ingen vet.
Jag vet att jag måste sluta men vet inte hur. Blir ledsen och får ångest direkt om jag bestämmer att idag ska jag inte dricka. Känns som en sorg/förlust att inte få känna vinets goda och lugnade effekt något mer.
Hur ska jag göra??

Saga45

Förstår dig så väl. Hur länge har du drukit så, hur mycket blir det på en vecka?

Jag kände precis som du, jag ville inte sluta dricka vin men jag visste att jag måste sluta. Det finns ett liv där bakom den tunga alkoholgardinen. Det finns andra saker man kan göra för att känna lugn utan att betala den höga priset som alkohol tvingar oss att göra. Ta hand om dig!

Inno

Saga43.
Låg och funderade i natt. Tror det är 2-3 år nu. 15 glas i veckan ungefär. Tiden går så fort. Det är säkert längre än vad jag vill erkänna. Jag blir aldrig full men känner mig rofylld. Har du slutat?

Inno

Hur gjorde du Jojo? Ersatte du suget med något? Jag dricker inget idag och vet inte vad jag ska göra istället. Hela kroppen skriker.

Men det kommer bli bättre. Efter första veckan blir det enklare. Känner du att du inte klara det så ring din vårdcentral och be om hjälp. Första veckan åt jag typ 4 hela vattenmeloner på kvällarna istället för att dricka vin och sov 12 timmar om dygnet.

Inno

Tack för ditt svar.
Jag känner mig sjuk... Har gått och lagt mig nu. Vattenmelon blir det till att inhandla i morgon.

... tror jag. Att sluta med ett beroendeframkallande gift är en utmaning. Speciellt om ens hjärna pratar i termer att man älskar giftet och man inte tror eller ser att man ska kunna äta mat utan det. Jag skriver gift om alkohol för att det just är ett gift. Ett lömskt gift som kortsiktigt hjälper dig att slappna av och lurar dig att känna dig lycklig, stark o s v. Men det enda detta gift vill är att sakta med säkert förgöra dig och att du ska prioritera giftet framför det mesta annat i livet.
Sen finns det en "romantisk och förljugen" sida av detta, som jag och många med mig har gått på. Vi ska ju vara så kontinentala och mysiga, och dessutom på helgerna kröka till lite mera rejält.

Det som hjälpte mig att sluta förhoppningsvis och förmodligen för sista gången var att jag ändrade inställning till detta gift. Jag VILLE verkligen sluta. Jag slipper dricka och jag vill ha ett riktigt liv bortom dimman. SÅ vad vill du egentligen? Vad skulle få dig att genuint vilja sluta med skiten?

Några verktyg (förutom ovanstående) jag lärt mig i detta forum och på annat ställe som du kanske kan ha nytta av.
1. Se till att ha koll på basala saker som sömn och kost. Många dricker på aftonen då man egentligen kanske är hungrig. Eller trött. Se till att hitta en bra motionsform där du börjar på lämplig nivå. Våra kroppar är gjorda för att röra på oss. Vi får en kick av att röra på oss.
2. Skriv upp alla negativa konsekvenser som alkohol ger dig, det kan bli en rätt gedigen lista. Visualisera och minns dina "värsta" baksmällor... Så vill man inte må. Hjärnan har en tendens att glömma efter ett tag...
3. "Spela hela filmen" d v s visst kan det vara härligt och skönt ett par timmar när man druckit 2-3 glas vin eller öl, men sen då. Hur brukar "filmen" sluta? Hur mår du på morgonen? Eller på natten när du vaknar kl. 02:41?....
4. Läs och skriv på detta forum, eller kanske gå på möten. Detta forum är fantastiskt på många sätt och vis, finns många kämpar och det du skrivit finns ju kvar som en påminnelse är a-hjärnan försöker ta över igen.
5. Behöver du hjälp i början, t ex med antabus? VC kan hjälpa dig med detta om du vill.
6. Se till att fyll den tid med det du tidigare lagt på giftet, t ex en ny hobby, återuppta ett intresse. Unna dig saker

Det var några ord från mig, har själv varit utan nervgiftet i drygt 3 månader och det är sååååååååå j-a skönt att SLIPPA DRICKA!
Det finns ett riktigt liv bortom dimman.

Lycka till och på återhörande!

Saga45

Jag har bestämt mig för att slutat helt på obestämd framtid. Vet inte om jag någonsin kommer våga dricka vin igen om jag lyckas bli kvitt känslan av att vin är avslappning.

.... av giftet. Vet själv av egen erfarenhet. Min oro och ångest är i princip som bortblåst. Hade under flera år vid några tillfällen panikångestattacker, som jag korkat nog försökte medicinera med alkohol. Ja, lugnade systemet en stund eller ett par timmar, visst gjorde giftet det. MEN sen då..., då kom den tillbaka med ännu större styrka.

Läste en gång att närmare 99% av det vi människor går och oroar sig för inte inträffar. Det är vår hjärna som kan ha en tendens att spåra iväg, "det inre dramat" kallas det tydligen.

Som jag skrev är motion och rörelse fantastiskt för att ta ner oro och för att istället ge oss välbehag på naturlig väg.

Ta en dag i taget och bestäm dig när du vaknar: Idag slipper jag dricka! Dagar blir veckor, du blir starkare och starkare!

Men en del som slutar verkar ha det tufft ett par veckor med att man känner sig nedstämd. Det är tydligen rätt vanligt då hjärnan är van att man med giftet ger den onormalt höga dopaminkickar.

Personligen mådde jag rätt bra direkt, jag tänkte och kände hur skönt det var att slippa alla negativa konsekvenser!

Jag kände/känner samma sak! Mat är ointressant utan vin och kvällen är trist.
Men nu har jag inte druckit på elva dagar.
Det blir bättre och bättre!
Alkoholfritt vin (många smakar pyton, men vissa är ok) och chips och unn i allmänhet. Och sömn. Skäm bort dig på alla plan och unna dig allt. Utom alkohol.
Och läs och skriv här varje dag, flera gånger. Du är inte ensam.
Kram!

Tess45

Jag har börjat köpa en svindyr juice.
Den är förbaskat god och jag känner mig lite lyxig när jag dricker den.
Vill jag vara mindre nyttig så funkar chips med dipp, godis och energidryck.
Jag försöker alltså vänja hjärnan vad som funkar som belöning utan A.

Inno

För att du berättar att du känner lika. Härligt att du har klarat 11 dagar!!
Jag har känt mig så låg och värdelös idag. Inget känns kul. Har städat och plockat för att få tiden att gå.
Är det så här det kommer kännas jämt nu? Bara en strävan att ta sig igenom dagen för att sen lägga sig... Dag två har gått nu, ny dag i morgon.
Kram

Inno

Det var en bra ide. Ska hitta nåt jag med, som jag tycker känns lyxigt att unna mig.

Inno

Tredje dagen nu.. gick förbi hyllorna med vin på affären. Tänk att jag klarade det! Kanske jag lyckas lägga mig utan att ha tagit ett glas idag också. Fast det är många timmar innan jag kan lägga mig, måste hitta på något så jag inte trillar dit. Känns riktigt tufft idag. Vill bara sätta mig med ett glas rött och mysa i solen.

Bara några timmar av ditt liv kvar till en ny nykter dag!! Se en serie.. eller TV.. eller läs en bok/tidning.. och låt tiden gå..

Kram och lycka till!!

AlkoDHyperD

Vad brinner du för? Eller vad brann du för innan vinet tog över? Vad skulle kunna väcka ditt intresse, engagera dig så du blir helt uppslukad? Andra människor, träning, skapande, samhällsengagemang, naturen, eller något helt annat. När rastlösheten dricer dig till vansinne, kan du sätta på musik på riktigt hög volym och bara uppslukas? Skriva? Läsa? You name it!
Till en början kan tvångstankarna på alkohol vara så starka att allt annat känns meningslöst, men det klingar av med tiden, lättare om du hittar något annat att fokusera på. Lycka till

Saga45

En promenad till coop, lite kvällsgodis (något du aldrig testat tidigare) en varm dusch/bad, kryddigt te, c-vitamin brus (överdosera gärna) och börja kolla på en ny tv-serie. Jag bara måste prova att riva ner ingefära i te, det låter faktiskt riktigt gott. Finns massa mystiska teer som har diverse smaker, provade ett med chili, det var riktigt hett. Känns lite som att jag bör nå den där första tiden av en längre nykterhets period innan jag kastar mig ut i aktiviteter. Känner du dig redo? Vad intresserar dig? Jag försöker avsätta en timme var kväll till min egna tid, läsa här inne på forumet slukar ju en del tid det med. Hur har din dag varit? Själv tänkte jag på vin vid kl 16, snart dax då att traska hem, det är nämligen så jag brukade köpa hem vin, och dricka under promenaden hem. Men, uppenbarligen tål jag inte vin, då jag riskerar att bli sjuk av det.

Inno

Tack för dina ord. Just nu tycker jag inget är roligt. Har lagat mat nu. Värdelöst att laga mat utan att dricka vin medans. Gjorde en god fläskfilégryta men saknar vinet!!!! Det här kommer aldrig gå. Jag ska klara till helgen sen vet jag inte. Jättejobbigt att spela glad för omgivningen, vill bara lägga mig och sova bort tiden, är så trött.
Hur går det för dig?