Det är verkligen konstigt att tänka på hur bilden av mig själv kan ändras från min kostymklädda figur med hög position inom näringslivet till otaliga spyor på tidiga lördagmorgnar, hukande över toaletten. Huttrande och blek, kall av ångest. Från viktiga möten på jobbet där jag förväntas leda och styra till att smyga in på bolaget med kragen uppfälld spanandes efter "rätt kassör" som inte satt där sist. Från att läsa sagor för barnen och stoppa om dem till att skicka sms på fyllan till personer jag kände för 20 år sedan. Vem är den idioten jag har inom mig som dyker fram så fort det vankas A. Min ständige följeslagare som älskar att locka mig i fördärvet och få mig helt utom kontroll. En viskande röst "du är ju ändå helt värdelös så drick på en stund så slipper du tänka". A är en "vän" som roar sig på min bekostnad och som jag låter hållas. Jag börjar bli trött nu. Orkar inte mer ångest och skam. Tack för mig och tack för du läste!

Har också ett bra jobb och "klarar av"'allt - men tydligen inte alkohol. Kan inte sluta när jag väl har börjat, och hittar alltid anledning att fira eller trösta med vin, med baksmälla, ångest och tankar på bättring - tills jag några timmar senare är där igen.

Så bra att du skriver. Jag är bara inne på dag 10 som nykter, men det hjälper massor att läsa och skriva här.

Jag läser och läser här sedan många år (det hjälper mig mycket) men har svårt att omsätta det i praktiken. Har målat in mig i ett hörn för det känns så svårt att be om hjälp. Jag är så stark och duktig, "inte ska jag skämma ut mig genom att berätta för någon att jag har alkoholproblem". Lös det själv säger hjärnan! Javisst ska bara ta en drink först nickar hela kroppen.

Det känns som jag är kidnappad av en otäck opålitlig typ som bara vill skada mig. Ibland får jag chansen att fly då tar jag den men kommer bara några meter innan jag får ångest och vänder åter till min plågande för det är konstigt nog det tryggaste jag har i en otrygg värld. Sorry alla metaforer men det är svårt att beskriva hur jag känner och har det annars.

... satt också för mig långt inne. Man kan ju undra varför. Ska klara själv! Hmmm, varför då kan man ju fundera på. Vi som har mer eller mindre drabbats av denna sjukdom (som den klassificeras som), varför ska det vara svårt att söka hjälp? Är det bättre att köra ner sig själv och sin familj i fördärvet? o s v. Hur som helst så kan du säkert känna igen dig i många som säger: Jag gav upp! Jag insåg att jag behöver hjälp! Jag tog hjälp, vilket var det bästa jag gett mig!

Du har tagit ett viktigt steg genom att också börja skriva här. Detta forum är en fantastisk hjälp med många som gått före och delar med sig av erfarenheter utan att döma.

Ja, giftet/alkoholen som verkar ha nästlat sig in i din hjärna vill inget annat än att förgöra dig. Den ger dig tillfällig lindring, men kräver alltmer. Och slutet på den resan är tydligen inte vacker.

Du är inte ensam med detta problem. Det finns inget skamfyllt i att be om hjälp. Så vad kan du ta för första steg i detta som du ännu inte tagit?

//M

Välkommen!Du känner säkert till att det finns olika vägar att gå. Företagshälsovården, vårdcentralen, beroendecentrum, aa,.Själv funderade jag i flera år hur jag skulle få hjälp.Ville ju inte skämma ut mig. En dag på mitt utvecklingssamtal med min nya chef, visade hon ett mail för mig, som min dotter skickat.Det handlade om mig och min sambos alkoholmissbruk. Det kändes verkligen som om någon dragit ner byxorna på mig.Men min nya chef som också jobbat som missbrukshandläggare var otroligt vänlig och förstående.Det har gått väldigt bra för mig.Nykter sedan 1 år och 10 månader. Det kunde jag aldrig tro för 2 år sedan.Att sluta dricka var 1000 gånger lättare än att försöka minska.Det känns som om du är på det klara med att du vill ha en förändring.Ha strategier för nykterheten.Planera aktiviteter som inte innefattar alkohol.Sätt upp ett datum och sedan 1 dag eller 1 stund i taget.Snart har du flera dagar vecor osv.Du verkar ha insikt och vilja.Kram..

AlkoDHyperD

Förstår rädslan för att visa upp en sida av sig själv som inte alls passar i kostymen. Ändå är det skammen och döljandet som ger näring åt lidandet - både det manifesta problemet dvs alkoholen och det som finns inuti. Känner du skam inför delar av dig själv är det svårt att inte dra den med sig inom andra livsområden. Och då blir risken att vlija döva ännu större.
Kanske kan du använda din ställning till din fördel istället för att låta rädslan för att förlora den bli ett hinder.
Om du utåt sett är en kompetent person som leder och kanske är en förebild för andra finns ju den personen kvar. Dina tidigare prestationer skulle kunna motverka det du fruktar. Du har förmodligen redan en viss status och auktoritet utifrån hur du beskriver dig som yrkesperson. De flesta människor ser inte ner på den som blottar sina sk svagheter. Om du börjar i det lilla, kanske berättar för en enda person som du litar på, och ser vad som händer.
Eller sök professionell hjälp för ditt allmänna mående och känn dig fram när du fått kontakt, om det är en person som du kan berätta mer för.
Det är inte allt på bordet eller totalt undangömmande det står emellan. Man kan börja lite grann, avslöja lite grann, öva i att öppna sig. Ifrågasätt dina föreställningar om hur du kommer att bli bemött genom att prova i små steg.
Lycka till och kram

Okoshira37

Hej. Läste ditt inlägg. Stämmer så bra. Har precis blivit medlem. Känner exakt likadant. Var en social glad person. Tränade mycket. Nu vill inte ha några vänner inte umgås med släkt. Isolera mig . I alla fall bra skrivet.

Okoshira37

Hej. Jag skulle vilja veta. Jag var väldigt aktiv förr. Innan denna flaska kom. Har försökt sluta. Men slutar bara i flaskan. Så fort jag får en mottgång så bara hamnar jag bara på samma ställe. Vet inte hur jag ska agera när jag kommer till det jävla tanken. Frågan är hur ska jag gå runt det.

Saga45

Jag är också chef (styr en skuta som seglar dygnet runt) med hög lön som kräver leverans. Går lysande med det mesta på jobbet, jag gillar mitt jobb. Gissar att dina axlar sjunker 5 cm efter den första drinken, att ryggen kröker sig lite och kavajen byta ut mot den sköna munkjackan med ett litet hål i. Stort ansvar på jobbet kräver en ventil, få pysa ut lite, få landa, få njuta av lugnet och kvällen.
Jag har insett att jag måste sluta dricka vin när jag lagar mat på kvällarna. För mig känns det bäst att det är mitt beslut, jag gör det för min skull, för min framtid, för min egna lycka. Det mesta jag gör om dagarna är ju egentligen för någon annan, styra jobb skutan, styra upp hemmet och ordna så att barnen och familjen får allt de behöver (kärlek och värme). Så nu har jag helt slutat med alkohol, på helt obestämd framtid, för min egen skull. När jag tänker på hur allt kommer bli om jag fortsätter dricka vin, det kommer ju eskalera, hur ser det då ut om 10 år. Vill jag leva mitt liv då?
Hur mycket dricker du? Hur länge har det varit så?
Nu är jag på dag fem, helt alkoholfri. Jag räknar dagar nu. Jag vet att jag har drukit färdigt för en mycket lång tid framöver. Har 2 tillfällen denna veckan då jag kommer erbjudas alkohol på jobbet, tar bilen istället för lokaltrafiken eller cykeln. Trots att det blir betydligt mer omständigt att parkera :) Här är skyddsvallarna uppe, jag prioriterar mig själv.
Berätta mer om hur dina tankar går. Stor kram till dig!

Det är bara hållbart om man slutar eller gör alkostopp för sin egen skull.Det kan jämföras med att göra förändringar kring sin egen person för någon annan.Troligen dömt att misslyckas. I början visste inte jag om mitt beslut var tidsmässigt eller ej.Brydde mig inte med det.Efter någon månad upptäckte jag att varför förstöra mitt liv och mina relationer med alkohol? Hela jag blev vacker(hehe) glad, rakryggad.Fick massor med positiva effekter jag inte kände till. Jag valde bort vissa vänner, eller umgås med dom på dagtid. Förändringar som gör nykterheten lättare.Framförallt frågar jag och pratar med andra som gjort resan till nykterhet.Kram..

Sheana

Mycket bra och målande beskrivning över missbruket, känner igen mig otroligt mycket i det. Känner också igen det där med att gå och spana efter "rätt kassör" har fått för mig att de känner igen mig på mitt närmaste Systembolag numera så jag har bytt, ibland kan jag åka till andra sidan stan i ren noja över att folk ska börja känna igen mig.

Tack alla som svarat! Jag är så rörd att ni bryr er. Det är många kloka ord som jag tagit till mig. Tyvärr har jag svårt att omsätta det i praktiken men med lite coachning blir det kanske liiiiite lättare. Läser här varje dag och det stärker. Snart är det helg och jag vet att det kommer bjudas A. Tänker hålla mig ifrån. Kanske låtsas dricka för att ingen ska märka o fråga. Orkar inte ta den diskussionen än. Men sedan kanske... kram till er ❤

Väldigt fint skrivet och talande för många av oss här! Jag undrar ibland varför det är så otroligt viktigt att vara duktig och lyckad? Du är säkert en jättefin människa bortsett från att det gått bra i arbetslivet! Många av oss gör så dvs: värderar oss själva efter hur väl det gått i arbetslivet. Sorgligt! Vi är väl inte det vi gör? Du kan och är någonting mycket mer än ditt jobb!

Månsken

och väldigt många här har liknade historia. Igenkännande det där med vem är den där idioten även jag blir efter lite alkohol. Jag är expert på att släta över mina fyllor med att det var ju inte så farligt, lite full kan ju alla bli osv. Men det är ett problem eftersom jag har en osund relation till alkohol. Hoppas det går bra för dig i helgen! Kämpa på ?

Migos

Se inte alkoholen som något som styr över dig, utan du styr över alkoholen!
Tänk på alla dumma beslut, ångesten du känner och andra negativa konsekvenser nästa gång du är sugen på att dricka.
Lycka till❤

Tänkte berätta lite om min historia med A. Alla hemskheter jag gjort som idag fyller mig med den skamligaste skam. När jag tänker på det blir jag alldeles kallsvettig av ångest. Och ångest gör att man/jag vill dricka och glömma. Så. Här är listan:

Spytt i en taxi på väg hem från krogen. 35 år gammal.

Somnat på jobbet bland mina kollegor. Mitt uppe i arbetet. Slocknade tvärt. Hej då och godnatt

Däckat när jag hade barnen ensam. De är lite större så inga små barn men ÄNDÅ:((( hänt en gång och aldrig mer! Aldrig någonsin får det ske. Har varit nykter varje gång de är hos mig sedan det hände förra året. Det är bra.

Skällt ut folk jag knappt känner för jag fått för mig saker.

Haft sönder saker. Mina och andras.

Tappat flera mobiler.

Glömt jackor i kroggarderoben otaliga ggr.

Spytt ner mig i sängen.

Ringt fyllesamtal till personer jag knappt känner. Grinar. Skrattar. Pinsam.

Kört bil full en gång. På natten.

Varit otrogen.

Skvallrat om saker som jag lovat hålla för mig själv.

Det var några. Finns säkert tusen till. Återkommer. Kram

tänkte skriva medlidande, men det lät lite negativt:)

Jag har också gjort flera av sakerna du har på listan... Jag har också ett ansvarsfullt jobb och jag har inte heller berättat för någon om mina problem med alkohol. För mig har det varit till stor hjälp att läsa och skriva på forumet, att hitta andra som är som jag (har ingen i min närhet som har samma problem, jag blir alltid fullast;)). För mig är det helt uteslutet att berätta för någon vän eller, ännu värre, min chef eller läkare. Det finns inte på kartan i nuläget...

Sedan jag blev medlem här har jag försökt hålla mig nykter i drygt 30 dagar och har lyckats de flesta. Och de dagar jag druckit har det inte varit tillräckligt mycket för att bli "pinsam". Alltid något. Forumet hjälper mig när jag vill dricka, tänker att jag inte vill "svika" mina "vänner" här :):). Haha, låter galet, det är ju mig själv jag sviker när jag dricker.... men jag brukar inte prioritera mig själv..

Kram och lycka till!!