Hej då alkohol! I dag är det dags. Jag har varit inne och läst i ett par år och inspirerats av er kamp men inte vågat ta den själv. Men i dag är det dags. Nu är sista glaset drucket! Tack kära alkohol för alla härliga stunder men nu behöver jag gå vidare utan dig! Mitt liv behöver ta en ny riktning och du hjälper inte mig längre utan är som en falsk snuttefilt som jag använt alldeles för mycket de senaste åren. Jag älskar att dricka vin men konsekvenserna börjar bli för höga. Jag längtar efter en hel natt där jag sover, jag längtar till att vakna upp på morgonen utan ångest eller oroa mig för huvudvärk och trötthet. Det är dags att ta stressen på allvar och inse att alkoholen är en alldeles för stor del i mitt liv. Så tack och hej kära alkohol, nu skiljer sig våra vägar åt! Jag hoppas verkligen att jag klarar att stänga dig ute från mitt liv och att du håller dig borta en lång tid. Tänker att jag gett dig väldigt mycket tid, nu är det dags att du ger mig tid att vara mig själv utan dig!

Du har tagit ett viktigt steg mot ett annat liv utan giftet. Fortsätt att läsa, här finns många kloka personer med bra tips och erfarenheter. Och skriv din egen berättelse, lycka till!

frostydog

Vilket lyckat alias du har förresten. Precis det vi längtar efter, en morgondag utan alkohol som stökar och stör! Har laddat upp med alkoholfritt hemma och fullt schema i helgen så kommer att göra mitt bästa för att lyckas. Tack för att du svarade så fort! Känns skönt att faktiskt skriva ned tankar på forumet också istället för att bara läsa även om läsandet nog har fått mig hit. Det ska nog gå bra det här bara om jag är förberedd på att det också blir en kamp ett tag framåt...

frostydog

Har funderat en del över utmaningarna som kommer att komma. Mitt första steg är att se till att hålla mig upptagen idag så att jag inte åker till bolaget. Har köpt en flaska alkoholfritt vin till ikväll. Så har garanterat två dagar utan alkohol. En bra början för mig då jag brukar dricka varje dag.... Risksituationer kommer att bli dagligen, är alltid sugen på em och vill ha vin på kvällen. Känner redan en viss stress över att inte ha ngt hemma, känner mig lättirriterad och då har jag inte ens börjat ännu med det hela så oroar mig lite för det. Jag vet att jag kan hålla upp 1-3 dagar men sen tycker jag alltid att jag klarar mig bra och tänker att det var nog inte så farligt. Det längsta jag hållit upp var 3 veckor för ett tag sedan och då var jag helsäker på att jag skulle klara minst en månad... Jag har nu fått på papper att jag lider av stress och sömnsvårigheter och att alkohol bidrar till detta så har högre motivationsfaktor denna gång. Ska försöka hitta på saker att göra på kvällarna nästa vecka som inte har ngt med alkohol att göra. Läkaren tycker att jag ska gå på yoga så ska ge det en chans. Men vet inte riktigt vilka andra verktyg jag har att ta till, kanske därför jag skriver här, då blir det på riktigt på något vis. Känner starkt sug idag men har bara en halvtimme kvar att stå ut så sitter med en kopp kaffe i handen och skriver här! Ska klara detta denna gång! Finns det någon "lista" på bra idéer för hur man klarar att sluta såhär i början?

... till att sluta är förmodligen det mest avgörande. Vad kommer du att vinna på att sluta dricka? Hur ser ditt liv ut om 1 år när du klarat detta? Vinsterna kommer redan efter någon vecka.
I övrigt: Ha koll på basala saker som att äta bra, sova bra och motionera. Trötthet och hunger har förstört för mig ett antal gånger.
Skriv upp alla negativa konsekvenser alkoholen ger dig, du kommer säkert på en hel del.
Undvika vissa miljöer och personer?

Du verkar beslutsam, det är sååå skönt att slippa förgifta sig ☺!

frostydog

Tack Morgondag! Känner mig väldigt beslutsam men ändå kom tankarna på em om det är dumt att sluta... Men stannade hemma så har inget vin att dricka. Skönt att det är söndag i morgon och på mån jobbar jag kväll så kan inte köpa något. Hoppas att efter tre dagar ska det kännas mycket lättare än vad det gör just nu. Ska se till att ha koll på de basala sakerna, hoppas att mitt beslut hjälper min sömn också! I dag blir i alla fall dag 1 på min alkoholfria resa:)

AlkoDHyperD

När du tänker tanken att du vill dricka, eller att det skulle vara gott med lite vin ikväll, osv..
Stanna upp precis där och då. Utforska.
Hur ser situationen ut?
Hur känns det i kroppen?
Vad hände precis innan du tänkte ”sug”-tanken? Och vad blev din respons i tanke och känsla?
För att uppgiften ska bli mer verklig kan du sedan skriva vad du upptäckte här.
Kram

frostydog

låter som en bra övning. Lär ju inte behöva vänta länge på att få den känslan.... Men har i dag vaknat tidigt och alldeles klar i huvudet trots en dålig natt med många uppvakningar och lite sömn. Trots det känns det härligt att sitta här i soffan med en kopp kaffe och känna att jag klarade dag ett och att det var en lördag! I dag ska jag se till att klara dag 2. Njut av en fin söndag alla därute!

frostydog

Och där kom suget! Som en klocka...runt 15-tiden. Provade övningen från AlkoDHyperD att utforska suget. Satte mig ner i soffan med datorn och började känna mig lite stressad inför morgondagens jobb, kände suget i hela bröstkorgen och tänkte att nu skulle det sitta fint med ett glas vin eller två... Brukar ofta dricka rätt mkt på söndagar och tänker nu att det har nog med stress att göra inför måndagen. Vilken tur att jag bokat en extra ridlektion ikväll så att jag får något annat att tänka på. Men blev en liten tankeställare att suget kanske är väldigt kopplat till jobbet och stressen där? Får testa övningen fler gånger för att se om det är andra triggers än stress. Suget lär nog inte avta på ett tag men dag 2 är snart avklarad så känner mig väldigt nöjd med det.

AlkoDHyperD

Vilken seger att du idag valde att låta bli trots att söndagar tidigare inneburit vin. Och att du förebyggt genom att boka in annat på kvällen.
Skriv mer om hur din situation ser ut, nästa gång suget kommer. Och fortsätt utforska lite till. Vilken känsla förknippar du t ex med stress inför jobbet?
You’ve got it! Bara fortsätt i den andan
Kram

frostydog

Vilket härligt pepp, underbart! Ger kraft och styrka och gör mig ännu mer beslutsam att jag ska klara det den här gången. Känns riktigt häftigt att dag 2 snart är slut och inte en droppe alkohol. Ska nog fundera lite över stress och vad som triggar igång alkoholsuget. Måste nog ta stressen på allvar och göra något åt den..

AlkoDHyperD

...för att komma på vad det är för känslor man vill döva eller väcka är bra. Jobba på två fronter så att säga.
Både försöka förhindra problembeteendet och även försöka hitta problemet man försökt lösa genom problembeteendet...
Ha en god nykter kväll!

frostydog

och det känns som evigheter.... Går bättre än förväntat men tror det mest har att göra med att jag håller mig upptagen så jag inte hinner åka förbi bolaget. Blev så rastlös i dag efter jobbet och tokstädade! Ville bara slappna av med ett glas vin... men vet ju att det inte blir ett. Så tog mig samman och åkte och tränade på kvällen. Började redan dividera med mig själv att jag klarat det så bra så att jag nog kan hålla mig till att dricka ett par ggr i veckan och inte så mycket och då är det bara dag 4. Så nej tack alkohol, jag vill ha ett långt uppehåll från dig även om du drar i mig en hel del. Men vi ska inte ses på väldigt länge!

frostydog

Tuff dag idag, känt mig ledsen och trött. Vet inte om det är värre för att jag inte dövar med alkoholen eller vad det beror på. Känner mig känsligare än vanligt och motgångar är svårare att ta. Väntar på att det ska börja vända, att livet utan alkohol visar sig vara bättre än med..
Men inte druckit idag i alla fall vilket jag är stolt över!

AlkoDHyperD

Vad innebär det för dig att känna så?
När du känner dig ledsen, vad behöver du då?
Hur har du fått det behovet uppfyllt?
Och trötthet, vad säger du till dig själv om du känner dig trött?
Vad har du tidigare fått för gensvar från omgivningen om du uttryckt behov av t ex tröst, omsorg och vila?
Jag tror att svaren på de frågorna kan hjälpa dig att se mönster och triggers.
Om alkohol har varit ett sätt att få tröst och vila behöver du försöka hitta andra vägar att få det.
Även om det säkert finna många andra triggers och anledningar till att dricka är känslor du har här och nu en bra början. Och även om du inte druckit för att döva skadar det inte att utforska det som dyker upp i nykterheten.
Man känner sig inte alltid bättre när man slutat med alkohol, snarare tvärtom, eftersom hjärnan behöver reparera sig och balansen i signalsubstanser och hormoner återställas.
Precis som när det gäller depression är det lite lurigt att vänta på bättre mående. Risken finns att man utvärderar för ofta och blir uppgiven när den förväntade förändringen inte motsvarar det man hoppats.
Det du kan göra är att se vad du faktiskt gör. Dina handlingar kan du styra (med det är inte sagt att det är lätt) men känslor bara är.
Har du följt den uppgjorda planen, gått i den riktning du ville, är målet nått. Och när du tänker att du lyckats med dina föresatser hjälper tanken till att dra med sig känslorna, på längre sikt.
Kram

Vilken givande läsning, blir inspirerad! Jag håller på att nyktra till sedan några veckor, men har pendlat lite fram och tillbaka i min beslutsamhet... Vi får stötta varandra frostydog! Idag den 1 november (har hunnit bli 2:a) börjar återigen ett nytt liv. Nu ska jag lyckas!! Är så trött på giftet..... Stor kraam!

frostydog

Får många tankar utifrån ditt inlägg AlkoDHyperD. Visst är det farligt att förvänta sig resultat på en gång och utvärdera innan man ens har kommit över tröskeln! Har idag på morgonen träffat en psykolog för första gången, delade inte med mig av alkoholfrågorna men fick fundera över stressfaktorer och hur man väljer sina tankar och handlingar i olika situationer precis du beskriver. Måste nog fundera lite större i livsstilsfrågorna och kanske göra beslut som inte är optimala karriärsmässigt men som i långa loppet kanske är nödvändiga.

Silvac, beslutsamheten är det som hjälpt mig de här dagarna! Vi kämpar tillsammans! Istället för "Sober October" får vi köra "Sober November"! I dag ska jag till systemet men för att handla alkoholfritt vin:) Dag 6 ska klaras utan alkohol!

frostydog

Gick inte bra. Rätt intentioner m inköpt alkoholfritt vin men gick på halloween fest. Hade det varit igår hade jag klarat det. Var på BUP idag med min dotter och fick jobbiga besked. Ända till 17 trodde jag ändå att jag skulle fixa det men 30 min senare står jag på bolaget. Känner redan besvikelsen slå till, det gick ju så bra! Faan att man inte är tillräckligt stark fast viljan finns.. slutade i tid i alla fall men det hjälper ju inte så mkt. Hopplöst!