Hej alla! :)
Jag är helt ny här men hoppade rätt in i detta forum "Det vidare livet". Varför kan man undra? Ska man inte vara i de andra forumen först? Saken är den att jag redan vet att jag dricker för mycket, så jag behöver inte diskutera det det i det forumet. Och att kontrollera mitt drickande har jag redan provat otaliga gånger: vit månad, 3 vita månader, 4 vita månader et c och det enda resultatet av dem har varit att jag efter nykterheten väldigt snabbt gått från en flaska vin då och då till en liter vin, till två liter (en idag och en i morgon...) till BiB inom loppet av någon månad. Jag har även provat 2 glas vin 2 dagar i veckan med konstant sug och längtan efter mer. Det funkade inte heller någon längre tid.

Japp, vin var min grej och jag har druckit lite var och varannan dag de senaste drygt 10 åren blandat med uppehåll. Jag skriver att vin "var" mig grej eftersom jag slutat. I fredags drack jag för sista gången.

Det var inte någon plötslig insikt som ledde fram till beslutet. Det var mer att jag rannsakade mina erfarenheter och insåg att ett uppehåll till bara kommer att leda till samma sak igen, att drickandet accelererar efter uppehållet. Att ha dörren "på glänt" kommer bara göra mig konstant sugen och längta efter att den nyktra perioden ska ta slut. Och sen ökar konsumtionen väldigt fort. Jag har också upplevt det svårare och svårare att motivera mig till ett uppehåll. Det tar allt längre tid av mental förberedelse, ibland flera månader. Så nu när det liksom kom som en gåva så tog jag möjligheten.

Jag kände bara att jag inte orkar ha den här ständiga kampen längre: dricka/inte dricka, borde ta ett uppehåll men inte idag, hinna handla, handla tillräckligt eller inte? Stressa till systemet när jag tidigare bestämt mig för att det inte ska vara mer nu osv. Jag är så urless på det. Det tar så mycket kraft och energi jag kan lägga på annat.

Jag avskyr också den passivitet som mitt drickande innebär. Så mycket värdefull tid som bara försvinner

Jag hatar att vara bakis, vakna kl. 05 på morgonen med vätskebrist och bultande huvudvärk. Svagheten i kroppen när ja behöver vara stark.

Jag är också urless på den beroendeperson jag börjar utvecklas till som jag inte vill vara.

En annan tanke som kommit allt oftare till mig har varit: Det är bäst att sluta nu medan jag fortfarande kan.

Sen har jag skaffat mig lite fritidsaktiviteter som både kostar och kräver mycket av mig, så jag har inte heller råd eller ens tid längre. Kanske har jag gjort det undermedvetet för att jag vill leva ett bättre liv?

Efter att ha läst så många fantastiska forumtrådar den här helgen känner jag stark motivation. Jag vet att det finns ett oerhört stöd här.

Jag är lite rädd såklart, för många olika saker: t ex att få starkt sug och falla av vagnen. Men jag tänker att beslutet att sluta helt, att inte ha någon dörr på glänt, är det bästa och det enda alternativet. Och just det kommer också att hjälpa mig + det här forumet.

Jag är också rädd för hur jag ska kunna hantera min känslor i framtiden utan alkohol. Det är ffa på grund av känslor och tunn hud som jag använt alkohol för att lugna mig och "må bra" som sen blivit en vana. Kanske är jag HSP? Jag kan bli väldigt överladdad efter en arbetsdag med många möten och har jättesvårt att gå ner i varv och somna in trots fysisk aktivitet. (Jag är ju som så många andra här en ansvarsfull och högpresterande person). Tips någon? Jag kan ju säga att mitt nya fritidsintresse har med hästar att göra och det hjälper mig mycket. Rogivande örtte är en annan hjälp i dagsläget även om jag gärna sett att det var ännu mer rogivande. Jag har vid några tillfällen bett om att få insomningshjälp men blir helt letargisk dagen efter av de som läkarna envisas med att skriva ut. Så jag har lagt ner att ens fråga om insomningshjälp.

Jag är också lite rädd för att livet ska kännas tomt och meningslöst utan alkohol men nu när jag har läst så många trådar av olika personer som slutat, så känner jag mig inte så oroad för det. Det verkar som att så många fått mycket bättre livskvalitet och självförtroende och gör fantastiska saker för att förändra sina liv till det bättre: nya jobb, nya hus, separationer (från makar som fortsätter förneka sitt beroende) osv. Så mycket kraft och företagsamhet.

Jag har funderat på vad jag ska säga till vänner och bekanta? I nuläget kommer jag nog berätta hur jag tänker för mina närmaste. Till dem lite längre ifrån mig kommer jag säga att jag har tagit en paus. (Sen hur lång den pausen är har ingen med att göra) Jag har lite övervikt så de kommer att förstå att jag vill ge viktminskningen en ärlig chans. Sen om/när jag går ner och vill behålla min nya målvikt och av den anledningen väljer att inte dricka så kommer de att förstå det med.

Ja det var lite tankar jag hade nu som jag vill dela med er. Jag tänkte använda den här formtråden som lite av en dagbok/terapi för att jag ser att andra har gjort så. Kommentera gärna.

Var ett tag sen jag skrev i din tråd. Snart 8 veckor, strålande! Verkligen målande om detta om festen...., visst kanske det skulle vara kul några timmar. Men dagen efter då...., usch och fy. Hoppas du får en god natts sömn!

skogsfrun

Jag har hållit upp förut flera gånger minst lika länge. Skillnaden då har varit då att uppehållet varit temporärt. Det är det inte den här gången.

Fortfarande bråkar tankarna i huvudet med varandra; en sida säger att jag kan dricka längre fram. Den andra säger: det var inte det som var mitt beslut: Mitt beslut var för alltid!!!

Just därför är det stort! :)

Tack Morgondag för ditt inlägg. Fester blir nog aldrig samma sak när man är nykter dessvärre. Men jag trivs egentligen bättre i mindre grupperingar med människor jag har en djupare relation med, än stora och stökiga fester med en massa anonyma ansikten. Jag har också uppnått en ålder där man går på fest för jubilarens skull snarare än man går dit för att festa loss och träffa någon, så jag tycker det känns helt ok i alla fall.

Ha en fin kväll nu alla hjältar som kämpar därute!

Mycket bra jobbat...Jag läste i pi314s tråd något som fastnat hos mig.Det kvittar om det går massor med år, så försvinner aldrig beroendet.Har även läst forskning om ämnet att det blir spår i hjärnan som minns vad man är beroende av.Det går ju heller inte att tro att man kan ta lite droger efter många års uppehåll. Alltså ligger beroendet och lurar i hjärnan för att vid rätt tillfälle slå till igen och man sitter fast i träsket .Kram.

Jag känner igen mig så mycket i det du skriver, jag har inte varit nykter så länge än, är inne på min 23 dag men ju längre tiden går destå mer inser jag att jag nog aldrig mer kommer dricka. Jag är helt säker på att dividerandet med mig själv att jag nog kan dricka igen kommer komma så småningom om, men jag ska försöka bygga upp mig tillräckligt så jag kan stå emot. Jag tror att våra egna tankar i våra egna trådar kommer att hjälpa oss mycket, åtminstone tror jag att det kommer hjälpa mig. Ha en fin söndag! Kram!

Vapenlös

Grattis till dina 2 månader! Du är grymt bra och du borde vara superstolt över dig själv.

blancanna

Starkt. Känner igen mig så i det du skriver, all tid som tas i anspråk. Har också haft svårt sova, varva ner. Meditation, hypnos, affirmationer för att sova, vara drogfri osv med binurala toner har hjälpt mig, hade inte klarat det utan. Finns hur mycket som helst på youtube, använd hörlurar. Går inte att hålla sig vaken ens om man försöker:)

Tack för din inspirerande tråd, jag har också inset att jag måste sluta helt. Jag ligger dock bara i uppstartsfasen och försöker få alla korten på plats. Idag är iallafall dagen jag inte dricker mer, mycket tack vare din fina tråd.

Ellan

Grattis Skogsfrun!!!❤️ Fortsätt på din resa mot ett nyktert liv.
Kram
Ellan

skogsfrun

Nu har jag kollat om hela Doctor Foster på Netflix för att kunna se säsong två. För det första är det skrämmande hur lite jag kommer ihåg? När jag försökte minnas den utan att ha sett de första avsnitten mindes jag inte ett skvatt. När jag började kolla började jag känna igen delar och efter ett tag kom jag ihåg handlingen. Efter ett tag. Det är skrämmande vad alkohol gör med minnet.

Men det andra jag tänkte på var: FY FAN vad de dricker överallt och hela tiden på TV!!! Jag älskar verkligen brittisk TV, gärna kriminaldraman, men i varenda avsnitt hälls stora skvalpande vinglas upp ur klunkande flaskor med tjusiga etiketter och min alkoholhjärna jublar och tycker att det ser "såå normalt" ut. Det ser till och med helt normalt ut när de stöter på svårigheter och därför dricker mer som när Dr Foster halsar direkt ur flaskan vid ett tillfälle. Helt normalt ser det ut att trösta sig med lite vin när det är motvind. Alkoholhjärnan säger att lösningen på mitt problem är att ha en massa vin hemma hela tiden (rött, vitt, rosé... ) för då behöver man inte ha det där dividerandet i huvudet om att köpa-inte köpa utan man kan ta några glas vin när man kommer hem, helt normalt "som alla andra gör".

Nej, ni kan vara lugna: jag håller inte på att trilla dit. Jag vill bara kasta ur mig de tankar som gnager i huvudet när jag ser på TV. Men det är som du säger Ms lyckad. Har man väl trillat över kanten så sitter nog ränderna och rutorna i hjärnan för alltid. Så man får vara extra försiktig.

Tack alla för gratulationerna, på lördag är det tio veckor. :D

Tiden sniglar sig fram här på forumet. Det känns som jag varit nykter ett halvår men så är det inte. Jag är stolt men jag känner att mina försvar har sjunkit undan lite. Inte så att suget har återvänt men min alkoholhjärna gör sig påmind med glorifiering av alkoholen. Det är bra att kunna komma in och läsa här på forumet då, både min egen tråd och även andras trådar, både de som lyckats och de som riktigt sitter i skiten och vill ur för femtioelfte gången.

Ett friskhetstecken jag noterat är att själva vanan att ta till alkohol i alla möjliga och omöjliga situationer faktiskt är helt borta. Ibland slår mig tanken att förr hade jag tagit något som hänt som en förevändning för att få gå till systemet och handla vin: firande, oro över något, en lättare konflikt osv. Allt hade varit skäl nog att handla vin. Nu behöver jag det inte längre. Jag trodde att jag skulle ha svårare att hantera känslor utan alkohol. Faktum är att jag tycker det är enklare. Jag ringer en vän bara när det behövs. Och på det stora hela så gillar jag mig själv mer nu när jag är stolt över mig själv så jag mår faktiskt bättre även av den anledningen.

Tack alla igen för pepp! Jag är också väldigt glad att min tråd betyder något för några mer än mig själv. Det är en stor hjälp att både skriva och läsa här. Kämpa på Ms Lyckad, Jojo, Vapenlös, Ellan, nystart, blancanna, Morgondag och alla andra antialkoholsuperhjältar <3. Kram och godnatt!

Jag är så gammal att jag minns när tv:n kom till norrlands inland... Vi satt med hakorna nedramlade och tittade på allt där ute i världen, bl.a. häpnade vi över att den första repliken när folk träffades var "Would you like to have a drink?" Herregud – dom drack sprit som vi drack kaffe!! Kunde det verkligen spegla verkligheten? Eller var det en produktplacering av alkoholindustrin? undrar jag så här i efterhand!

skogsfrun

Hej alla. Jag har haft en svacka på riktigt. Jag fick biverkningar av en medicin och blev riktigt deprimerad. Först var allt frid och fröjd men gradvis fick jag kroppsliga symtom som var väldigt konstiga och så småningom högre ångest och sen depression. Usch. Först idag läste jag ALLA biverkningar och kunde notera check på flera av de ovanliga. Nu när jag har mått dåligt så har jag faktiskt haft sug vid flera tillfällen som värst i går kväll och idag. Det är som den där sura känslan av ledsenhet i bröstet triggar beroendet hos mig och jag har fått allt mer intensiva tankar på vin. Jag har i alla fall INTE druckit något och slutat med medicinen som jag hoppas ska lämna kroppen inom några dagar. Det känns bra att skriva här. Jag var vid ett vägskäl både igår och idag. Firar tre månader i morgon och tanken på det hjälpte mig faktiskt över krisen. Kram alla,

Bedrövadsambo

Det är tyvärr vanligt att det blir värre när man börjar med SSRI, som en biverkning. Men det går över! När kroppen vant sig vid substansen börjar den göra nytta. Otroligt bra gjort att stå emot att dricka. Och faktum är att alkohol hade förvärrat ditt mående ytterligare. Ångesten tar möjligen en paus, men kommer tillbaka etter värre. Som om ångesten kapslas in av alkoholen och sen fullkomligt exploderar. Jag dricker måttligt i vanliga fall men under mina depressioner har jag inte druckit någonting på flera månader. Bara för att inte förstärka ångesten ytterligare. Det är så jävla jobbigt ändå. Styrkekram ❤️

skogsfrun

Medicinen är inte mot depression alls, men tack i all fall för stöd och pepp bedrövadsambo och Morgondag.