Hej. Jag har läst här i 1,5 år snart. Jag är runt trettio år och jag minns hur jag som yngre verkligen kämpade emot alkoholkulturen. Jag vägrade börja dricka och slutade umgås med de som drack i tonåren. Jag hatade när vuxna drack trots att inget allvarligt hände, men jag hatade personlighetsförändringen hos de vuxna när de drack. Åren gick och att vara nykterist i gymnasiet gjorde mig så utanför så i slutet av gymnasiet slutade jag kämpa emot och började dricka. Gick ut varje helg och drack måttligt. Kände mig äntligen normal fastän varje festhelg gav mig ångest. En kemisk ångest antar jag. För i övrigt gjorde mitt drickande att jag passade in och jag hade många vänner.

När jag gifte mig drack jag väldigt sällan men pga mycket ensamhet i relationen började jag dricka allt mer. Fastnade i en hemskt dålig ovana och drack för ofta och för mycket och var bakis på jobbet.

Sedan blev jag gravid. Jag minns hur jag upplevde det som att det räddade mitt liv. Jag drack inte på tre år och jag mådde så bra. Fick ett till barn och drack väldigt sällan.

Men de sista två- tre åren har något hänt. Jag har långa perioder då jag inte dricker men så faller jag in i ett dåligt beteende där jag dricker för ofta. Och jag hatar det!!! Hatar hur jag mår av det. För ett år sedan trodde jag att jag var deprimerad och jag slutade dricka. Ganska snabbt kände jag mig glad och nöjd och insåg att det var alkoholen som gjorde mig sjuk. Ändå dricker jag igen! Inga stora mängder (kanske) men ändå för mycket och för ofta periodvis.

Jag tror att min egen far är sk. periodare (inget han erkänner) och min farfar var alkoholist. Och jag tror det är därför jag varit så emot alkohol större delen av mitt liv. Men kanske är det också det jag "drabbats" av? Jag känner mig som en nykterist och alkoholist i samma kropp?!

Jag är så trött på att falla igen och igen och nu bara måste jag lyssna på mitt inre som säger åt mig att inte dricka- nånsin. Men jag vet inte om jag klarar det. Jo, jag klarar det alltid ett par månader när jag väl bestämmer mig, men faller alltid tillbaka igen. Och jag orkar inte mer. Jag och alkohol passar inte alls ihop och har aldrig gjort det. Jag får sådan ångest av det. Jag vet inte om jag dricker mkt jämfört med andra men egentligen spelar det väl ingen roll eftersom exakt varje glas får mig att må dåligt...

Nu tänkte jag i alla fall att det kanske hjälper mig om jag skriver här. För jag vill så gärna sluta dricka! :-( För alltid.

Sannah

Just när man inser att livet är så mycket bättre utan. När det är en tanke som dyker upp och minnen kommer tillbaka. Ett liv från förr och hur det var då. En viktig påminnelse om hur det var.
Ett liv idag som du vill leva. En stolthet och känslor som är riktiga inte syntetiska. Kärleken till dina barn som jag själv känner så igen! Ett liv med barnen som man njuter av och tar tillvara på!
Jag är glad för din skull och tack för att du delar med dig det inspirerar ❤️

Lim

Tack Sannah för ditt inlägg ❤ jaa en påminnelse från ett liv från förr... det kan vara så nyttigt ibland och särskilt bra känns det när man inser att man är på en annan bana nu än då.

Idag är det 7 december. Tänk att det är så vansinnigt mörkt ute precis hela tiden och jag ändå inte mår uselt eller är deprimerad. Det har väl aldrig hänt förr nästan. Även då jag varit nykter förr har jag aldrig mått såhär bra inombords.

Livet bjuder sannerligen på problem och oro och besvär. Även nu. Men det känns helt annorlunda nu än förr att tackla allt. Jag tror det är för att jag har självkänsla nu. En god självkänsla. Och hörrni det är nog inte bara för att jag inte förstör hjärnan längre utan nog också för att jag är stolt över vad jag klarar av. Att sluta dricka fast jag var så beroende av det på nåt sätt..... Hur starkt är inte det?? Helt grymt starkt. Det är klart det höjer självkänslan och självförtroendet när man klarar det.

Icke beroende har ju till och med svårt att aldrig dricka.

Tur för mig så älskar jag julmust. Saknar ingen annan dricka ett dugg.

Ha en fin kväll allihop ❤❤

Lim

God kväll,

Söndag 10 december. Nu har jag varit fri 10 månader precis. Jag skrev först 9 månader. Men det är ju 10.

Idag har jag inte haft kaffe hemma. Jag har saknat det mycket! ? men på grund av ren och skär lathet struntade jag att gå och köpa. Nu på kvällskvisten fick jag tag i lite snabbkaffe. Underbart! Så nu satt jag mig med en kopp bredvid barnen som spelar tvspel.

Jag har smågrejat hemma idag och bara tagit det lugnt i övrigt. Suttit rakt upp och ner i soffan och tvättat och sånt. En sån söndag hade fått mig galen förra året. Jag hade blivit så rastlös att jag hade kunnat gråta. Och det hade jag löst med att antingen åka iväg och göra massa saker (fast jag är i stort behov av vila just nu) eller så hade jag köpt öl fast jag absolut inte ens vill till affären. Men idag klarade jag mig till och med utan kaffe. Och jag har haft det skönt! Ingen rastlöshet alls.

Jag har dock ätit fyra bitar cheesecake och det känns ju lite onödigt såhär i efterhand ?

Hoppas ni har en skön andra advent med mkt återhämtning om det är det ni behöver, precis som jag.

Kramar!

Trevligt att det går bra med din nykterhet.

Att kunna koppla av och inte känna rastlöshet, ja det är ytterligare en av många vinster med nykterheten.
Detta att kunna finna och njuta av ett naturligt lugn. Det är skönt.

Hoppas det fortsätter att gå bra med din nykterhet. Det är du värd.
Tack också för alla fina texter du ger oss att läsa.

Lim

Tack snälla pi31415 ❤❤?

Ja visst är det skönt att kunna koppla av på ett sätt som inte går om man dricker! För så är det, jag kunde aldrig göra det förut. Varken berusad eller nykter. Men nu, med en läkt kropp och ett läkt sinne så går det!! Å vad jag önskar jag kunde ge alla den känslan i julklapp. Låta alla förtvivlade som försöker sluta dricka få den här känslan.

Det är en stor önskan jag har... att alla som behöver sluta dricka gör det och att hopplösheten och rädslan försvinner.

Jag glömmer aldrig när jag var ute och sprang (jag har skrivit om det här tidigare för det är ett starkt minne) och jag var bakis. Jag VILLE sluta dricka. Och jag sprang och hade panik i hela bröstet för jag visste då att min vilja inte räckte. Jag trodde att jag aldrig skulle lyckas sluta och det var så avskyvärt att inte kunna lita på mig själv. Där och då ville jag inte dricka men jag förstod att jag skulle göra det snart igen ändå. Och det gjorde jag. Många gånger till.

Men plötsligt var jag redo och trots att det stundtals var jobbigt de första månaderna så kunde jag låta bli att dricka.

Ibland blir jag rädd att jag nångång ska börja dricka igen. Och då minns jag att jag var så rädd jämt förut. Nu är jag det bara ibland om jag tänker på framtiden men jag hoppas och tror att jag kan fortsätta såhär resten av livet. Allt annat vore bara så dumt och sorgligt...

Kram och godnatt ❤ och styrka till alla som kämpar!

De ger nog hopp till många. Det är så stärkande att läsa alla positiva inlägg. Själv behöver jag dock båda sidor. Blir oerhört inspirerad av dem det går bra för och samtidigt skrämd till avhållsamhet av dem som ännu inte klarat av att sluta, som fortfarande är där jag nyligen har varit och dit jag inte vill igen.

Känner igen mig i att även fast jag inte ville dricka, så visste jag att jag skulle göra det ändå. Har också kommit till den punkten då jag helt plötsligt bestämde mig "på riktigt". Det var när jag, efter att ha läst här och fått pepp, äntligen tog steget och berättade för min man. Sedan dess känns allt så ärligt enkelt.

Tack för alla inspirerande ord! ♡

Lim

Tack vinäger och miss lyckad ??❤❤

Jag sitter och funderar på nästa sommar. Det blir min andra sommar sedan jag lyckades sluta dricka helt. Jag tänker mig att jag kommer att vara stark och må bra då. Inte tveka och få sug som sommaren som var.

Ser som målbild hur jag kommer att ha ork på ett helt nytt sätt. Inbillar mig (och hoppas) att jag ska vara som ett vandrande träningsväsen ?? Nä det lär ju knappast ske, men jag ser iallafall framför mig hur jag kommer att ha kraft. Inte lika mkt behovs av att vila som i somras och inte lika trött som nu på vintern. Det känns härligt att fantisera lite ?

Nu är jag trött som om det vore natt och det är bara att acceptera. Snart är det nytt år också. Det ska bli fint att skriva nyårslöfte, HELT NYKTER HELA 2018. Och jag vet att jag kommer hålla det ????

Kramar!

anonym17136

Lim .. Såå glad att det går bra för dig och jag är helt övertygad om att du kommer att hålla ditt löftet om ett nyktert 2018 ⭐️⭐️⭐️ Kramar till dig

Lim

Tack Lerigen!! ??

Försökte posta ett inlägg nyss men det försvann. Kvar blev "bredvid spisen står en flaska" ? fortsättningen på det var "glögg, alkoholfri förstås".... Och att jag tycker det borde finnas glöggflaskor som ser ut som fina saftflaskor istället för som vinflaskor.

Resten orkar jag inte skriva om ?

Tack igen Lerigen.

Godnatt alla ?

anonym17136

Lim .. jag läser och är med dig och kämpar på din resa och jag ör säker på att många fler här inne också gör det ? Även om jag låter riktig förnuftig nu .. så var det jag som för drygt två år smög och gömmde och hade mycket egendomliga svar och förklaringar på saker o ting .. ja du förstår säkert vad jag syftar på .. Men vi har alla ett val här i livet och det går att ta sig ur detta hemska beroende som a är ..det är både du och jag ett exempel på och många andra här inne ⭐️ Din man borde vara rädd om dig och barnen .. så jag hoppas verkligen att han tar sitt förnuft till fånga och förstår vilken fin familj han har ? Kramar igen

Lim

Tack Lerigen, det hoppas jag också ?

Helgen var väldigt bra och fin och övergick till vab-måndag. Jag har slagit in lite julklappar. Är så glad att jag gör allt helt nykter. Jul är en märklig tid. Mysig och fin men också så laddad av förväntan etc. Det är inte konstigt om det blir alkohol då. Egentligen. Men jag är så glad att jag inte behöver det i alla fall.

Nu ska jag tackla sjuka barn, förkylning hos mig själv och de sista förberedelserna med julklappar. Och så behöver jag storstäda. Tack gud för att det enda jag dricker är vatten, kaffe och julmust.

Ha en fin kväll. Kramar till Alla.

Lim

Tänk att det snart är jul igen. Jag har slagit in julklappar och varit ute på stan (gud vad mkt folk) och kom hem med feber. Känner mig helt svag nu. Och börjar känna att mörket ute är jobbigt igen. Har ju känt mig rätt glad denna vinter trots mörkret men nu har det kommit ifatt mig lite. Behöver sol nu. Mitt immunförsvar är dåligt och jag är sjuk för ofta....

Funderade ju förr på ljusterapilampa men vet inte om det är att kasta pengarna i sjön, de är ju inte så billiga. Men det är ett tag kvar av vintern. Fast å andra sidan går det åt rätt håll nu. Mörkaste dagen har varit. Yay!

Fick lite tankar på A idag. Inte ett sug men tankar. Ska inte skriva mer utförligt om det för det kanske skapar sug hos nån som läser.

Men jag är otroligt glad att jag inte dricker. Jag lider med de som ska handla sånt nu också mitt i julruschen. Slösa pengar på det så att de inte har råd med sista julklappen kanske. Stå i köer. Dricka under pressen och vara bakis under juldagarna. Snacka om att krångla till livet.

Det känns så lätt för mig att det enda jag behöver tänka på är om möjligvis ica håller stängt under röda dagar. Systemet har jag inte besökt på snart ett år.

Jag tänker inte ens köpa alkoholfri öl för det har jag inte gjort på länge heller, sedan i somras. Eller ska jag det kanske bara för sakens skull? Jag har snart förduckit mig på julmust ?

Det är inget stort problem iof haha. Antingen köper jag det eller inte. Och antaligen inte.

Kram till er alla ❤

Som alltid tänker på andra..Jag har börjat lära mig att försöka tänka på mig i situationer som gynnar mitt mående..Inte bli egoist, men inte heller alltid tänka på vad andra behöver..Medberoende. Tyckte AA boken behövde ändras om för dom som hade svårt med det andliga..Varför då kom jag på sedan..Jag har inte svårt med den andliga biten..Då så..Den som har det får stå för det själv..Ganska skönt att komma på sådana små saker som säger så mycket om en själv..Varm kram till dig lim och familjen❤️??✨

AlkoDHyperD

Att kroppen och hjärnan skickar budskap som jag behöver lyssna på.
Sug (om aldrig så subtilt) betyder impuls att döva något, komma bort från något och frågan man behöver ställa sig är - vad?
Kanske det finns billigare alternativ för dig, Lim. Det låter som du verkligen behöver vila på något sätt. Om längre semester är omöjligt kanske i mindre portioner. Några timmar för dig själv, eget spa hemma?
Stor kram!

Lim

Tack miss lyckad och AlkoDHyperD ❤

Jag är jättesjuk idag. Mår så dåligt. Men det betyder att jag iaf kommer vila idag ?

Sedan blir det lite julsemester.

Min man kom hem full imorse. Jag vill inte ens säga vilken tid för det är så sjukt. Nu vill han ha medlidande för att han mår illa? Ja men sluta drick så försvinner alla diverse besvär!!

Han stinker. Äckligt är det. Skönt nog så kommer han sova hela dagen så jag slipper se honom. Sedan vaknar han nog med ångest. Och om ett par dagar dricker han igen.

Jag får ju ganska ofta visat för mig varför jag aldrig kommer att vilja dricka igen. Det som kommer upp framför mig när jag hinner tänka tanken på ett glas vin till exempel är illamående, ångest, bakis och stank. Inte längre så mkt mitt eget minne av det utan jag ser min man framför mig nästan.

Känner mig ledsen över att barnen får se honom såhär. Jag ser på dem att de blir obekväma. De är väldigt mammiga och har alltid varit det. En period var det inte så (när han inte drack och höll sig mer hemma). Men nu är de mammiga igen. Som tur är så är jag ju 100 procent närvarande. Och jag tar med dem på allt jag gör. Och en dag om det inte ändras här hemma så kan vi flytta. Men såhär skulle jag aldrig kunna lämna dem varannan vecka. De får bli större först och sedan får vi se.

Tack och lov har jag en hel del strategier för att lyckas göra så att de märker så lite som möjligt. Men de börjar nog fatta mer och mer... tillsist är det omöjligt att de inte märker.

Men det här gör ju att jag lever till viss del som ensamstående. Ibland måste jag vabba till exemplet fast min man är hemma för att han är bakis. Det händer inte ofta nu men förut var det jätteofta.

Jag skulle vilja varna alla som dricker så det påverkar familjen... att det kan verka som att er partner inte far så illa eller har tankar på att lämna er. Men de har de antagligen. De kan som jag ha planer för framtiden som ligger och gror och växer sig starka och tillslut ger de sig av.

Min man är en fin pappa när han inte dricker. Han är lekfull ofta och älskar våra barn högt. Den sidan tynar bort av alkohol.

Ett vitt liv är det enda jag kan tänka mig. För alltid.

anonym17136

Skickar över Stora Varma Kramar till dig ❤️ Känner hur ledsen jag blir och tårarna är inte långt borta när jag läser dina rader .. Så hemskt vad a gör med oss .. . Lim .. Idag är kortaste o mörkaste dagen , även om solen nästan har visat sig lite ute idag .. Sen vänder det och vi går mot ljusare tider igen .. Lite positivt i mörkret .. Stort krya på dig och kramar igen ❤️

Lim

Vad fint och medlidsamt du svarat mig Lerigen ❤ tack ❤ det värmer mkt.

Jag läser kommentarer på sociala medier kring vit jul. Och jag håller ju med i sakfrågan att man ska låta bli alkohol på julafton om man har barn med. Håller ju med mer än de flesta säkert och jag kommer ju absolut inte dricka på jul. Men jag märker att många som skriver inte vet hur det är för de som har svårt att inte dricka. Eller som har ett beroende. Det räcker liksom inte med att de ser ner på de som dricker och skriver att "kan de inte vara utan på julen har de ett problem". Jaa det har de nog och det hjälper inte att folk utan förståelse för beroenden skriver hur vita och nyktra de är och hur fel de som dricker gör.

Önskar att det var mindre skam i beroenden för då kanske jag vågat skriva också och sagt att jag inte dricker på jul men att det förut var en kamp för mig att låta bli. Och att jag förespråkar vit jul men förstår att det inte är lätt alla gånger.

Och sedan tycker jag att det ska pratas mer om att vara nykterist eller alkoholberoende i allmänhet. Prata mer om barn som far illa och hur alkohol påverkar oss negativt med depression som följd etc. Inte bara kring jul. Det är helg 104 dagar om året plus lite till med röda dagar och därtill kommer sommarlov och andra semestrar. Är alla de dagarna fulla med alkohol så är väl det lika illa som att det dricks på jul. Att komma hem från skolan till en full mamma till exempel? Det är det ingen som pratar om så ofta för det kan folk inte ens förstå. Men att de inte dricker på jul "skryter" de gärna med.

Jag tycker det ska bli förbjudet att göra reklam för alkohol till exempel. Och att presentera vin i morgontv. Tror det skadar mer än vad mkt annat gör. Om jag ser en film på tv hinner jag se ett flertal alkoholreklamer innan den är slut. Både för vin och whisky. Hur känns det i magen för barnen när de redan oroar sig för om det ska bli fylla hemma snart?

När jag var barn HATADE jag när mina föräldrar drack. Särskilt min pappa. Han var snäll och extra generös men jag tyckte det var obehagligt. Han ville ge mig pengar och sånt men jag sa nej för jag visste att han inte var sig själv. Jag lever alltså med en vetskap om att barn kan fara illa av alkohol även om det inte sker hemska saker.

Jag önskar förstås innerligt att alla barn ska få en vit jul. Och ett vitt år!! Men för att det ska ske måste skammen bort från alkoholismen. För då kanske de som behöver hjälp att sluta vågar söka hjälp. Nu sitter nog många fast i träsket för att de inte klarar det själv. Jag har ju haft sån tur som klarade att sluta på egen hand för jag hade aldrig nånsin vågat söka hjälp. Det är sanningen.

När jag var barn var jularna alltid vita och det är jag tacksam för. Men sedan dess har min pappa druckit ikapp det där. För en vit jul löser inte problemen för resten av året.

Lim

Mitt i natten, snart morgon nästan. Har kollat på film och struntade i att tiden gick eftersom det är ledigt nu några dagar för mig.

Gick på toaletten innan jag lade mig i sängen nu och tänkte på att det nog är ett antal personer runt om i landet som gjorde samma sak som jag, fast berusade. Och nu kanske de lägger sig i sängen och har en orolig sömn framför sig. Jag skriver det inte elakt eller hånfullt utan jag känner mest ledsamhet. Och en enorm oro för om mina barn i framtiden kommer dricka. Jag dör inombords av tanken.

Jag har så många tankar nu på A men det är pga vit jul kampanjen. Så det är mest konstruktiva tankar liksom. Och kritiska och sorgsna etc. Noll sug.

Känner mig otroligt tacksam för min nykterhet. Tacksam för att jag plötsligt insåg sanningen på allvar och klarade av att följa den sanna vägen.

Godnatt och snart godmorgon allihopa ❤