Hej alla.
Jag är en kvinna på 35+ och har ett riskbeteende/riskbruk. Kanske alkoholist.
Jag bor i ett vackert hus. 3 barn i mellanstadie + högstadie. Gift. Stabil ekonomi. Pluggar för närvarande på universitet igen. Bra jobb.
Jag har inte kunnat hantera alkohol på många år. Det blir alltid fel. Jag har smygt, ljugit, satt mig i konstiga situationer, bråkat med människor som står mig nära, jag har självmedicinerat med alkohol, men ibland har jag haft trevligt också. 9/10 gånger slutar ändå med total flopp. Jag kan inte dricka ETT glas, då tar djävulen över och jag vill ha ruset. Jag dricker inte varje dag, har aldrig tagit en återställare. Men jag har svår ångest, kroppen skriker dagen efter, det påverkar min man och mina barn. Vänner. Men hjärnan fortsätter att romatisera det där glittriga bubblet på fredagskvällen. Alla andra kan ju hantera det. VARFÖR KAN INTE JAG!!
Fast det vet jag ju egentligen varför. Min mamma är alholist. Min pappa är numera nykter alkoholist.
Jag växte upp med en svårt psykiskt sjuk mamma. Hon börjde gå in i psykoser när jag var runt året. Mina barndomsår innebar mycket kontroll, känna av läget, mamma inlagd LPT, LRV, LVM in och ut från psyket. Jag var ensambarn. Pappa tröstade sig med drickat men han var oxå en fin pappa. Jag hade min farmor, farfar, kusin och faster. Gick på BUP. Pappa och mamma delade på sig när jag var 12 år. Då orkade pappa inte mer, han blev förälskad i en annan. Jag valde att flytta med mamma. Vågade inte att hon skulle bo själv... Det fortsatte med in och ut på psyk. Läskiga män som kom och ssöp ner henne. Åkte hem på rasten från skolan för att titta till henne. Pappa var uppslukad av den ny kvinnan, men jag hade mina andra nära. När jag var 14,5 träffade jag min man. Han var 18 år. Han blev ju som en bror. Jag hade svårt att gilla pappas nya. Men de höll ihop i 20 år. Det var inte ett bra förhållande. Han började supa mer och mer. Mamma blev vräkt. Bröt mammakontakten. Jag flyttade till min man. Körde på stenhårt i skolan. Gymnasie, högskola direkt, min man och jag strulade lite, men hittade tillbaka. Födde 1 2 3 barn.. De åren drack inte jag alls, var ingen festprisse när jag var ung. Men när barnen började bli äldre så blev det mer och mer fest. Och jag vart oftast fullast.Min pappas drickande eskalerade, han nya brydde sig inte så värst när vi sa att han måste ha hjälp. Jag är van att prata med socialen och psykiatrin, vardagsmat...så han började med lite antabus... gick så där... Fick en bauta kris med min man, villa lämna honom, gjorde de ett tag... då började jag dricka mer och mer.
Sen har det fortsatt. Jag har tänkt på mitt drickande i 3 år. Har fruktansvärt skam och skuld. Min pappa söp nästa ihjäl sig, han fick ett dille på Psyk isamband med avgift. Men han kom till ett hem. Och nu har han varit nykter i 2 år. Detta gör att jag skäms ännu mer. Jag som har varit så arg, skrikit, gråtit etc .. och så sitter jag själv nu i samma skit. Dricker inte i paritet med de han drack... dricker vin... inte varje dag...men jag kan inte sluta när jag börjat.
Är så trött på allt mitt drama som jag själv åstadkommer... men det är så svårt. Jag tänker "jamen denna gång, då fixar jag de!"... hållt upp i 4 månader.. och så skulle jag "testa" igen. Mår ju bara skit- HUR JÄVLA SVÅRT SKA DE VARA ATT SLUTA??!! Jag har ätit antabus, tror inte på den lösningen.... jag har en kontakt med beroende men den känns så där... väldigt löst. Men jag kanske har hållt upp mitt fina skal lite för bra vid besöken...
Jag vill verkligen lägga av nu.

En mycket bra fortsättning mot nykterhet är att skriva här..Du är smart, vetgirig och modig..Det behövs för att bli fri från alkoholen..Du har klarat långa nyktra perioder..Hur ska du göra för att fortsätta nykterheten? Hur kändes det när du mådde som bäst nykter..Vad blev det för vinster för dig..Du har ett arv som nästan alla har på forumet . Genetiskt missbruk och beroende. Det sitter i hjärnan och har alltid funnits.På vissa av oss kickar det igång på första försöket..Andra måste dricka i flera år för att bli beroende..Beroendet försvinner aldrig fast vi håller upp i åratal. Det är livslångt, kroniskt..När vi fattar det och aldrig tar det första glaset, då är det fint att leva oftast..Det går att bli fri..Jag lovar..Kram..

Hej LillaLady!
Din historia högg mig rakt i hjärtat då vi har väldigt mycket gemensamt. Vi människor fungerar ju så, om vi kan relatera känner vi större empati. Du och jag är i samma ålder, har barn, en välpolerad yta och studerar på universitetet....
Jag slutade dricka för mer än ett halvår sedan och att vara nykter har gett mig styrkan och möjligheten att förändra riktningen på mitt liv. Hade jag inte slutat dricka skulle jag aldrig klarat studier på universitetet t ex...
Min pappa drack under min uppväxt och även min faster och farfar har haft problematik men det har inte varit så allvarligt som för dig, dock har ju även jag det i generna. Vi som har dessa gener har fått ett handikapp här i livet och det är något vi behöver vara medvetna om men inte skylla på.
Vi måste också vara medvetna om att alkohol är en smutsig drog som inte spelar rent spel, den triggar oss på många plan och är inte lätt att tas med. Vi är inte svaga och karaktärslösa, vi har bara en fruktansvärt kraftfull motståndare... Precis som Miss Lyckad säger måste vi förstå att det är ett kroniskt tillstånd och det måste vi förhålla oss till resten av våra liv.
Efter graviditeten med mitt sista barn ammade jag bara en månad. Sen slutade jag för jag ville dricka. Det tog inte mer än en vecka så var jag tillbaka i gamla spår och sedan eskalerade det bara. Utifrån kunde ingen se, även om några anade, hur illa det var men den dag jag slutade kändes det som om jag valde mellan liv och död. Men kanske det inte behöver gå så långt?
Jag tror du behöver ta in det du redan vet, att du och alkohol inte är kompatibla. Vi kan helt enkelt inte ta det där första glaset. Punkt. Jag saknar det men jag saknar det numera på samma sätt man kan sakna att vara barn eller ung: då man slapp vuxenlivets alla baksidor. Men det gör ju inte att vi försöker gå i barndom igen eller hur?
Det är ok att sakna och för all del glorifiera men samtidigt måste vi acceptera att den tiden är förbi. Sånt är livet?
Hur slutar man då? Skapa nya modeller i din hjärna. Det kan vi, hjärnan är fantastisk på det sättet, vi är inte som vi är, vi kan ändra på oss.
T ex kan man behandla fantomsmärtor bara med hjälp av en spegel....
Våra tankar är inte något abstrakt som vi inte kan styra, våra tankar och känslor är vi, delar av oss, och när alkoholen kidnappar dem kan vi ta tillbaka dem genom kraften hos just våra tankar. Låter säkert hur flummigt som helst men det är precis tvärtom: det handlar om synapser, nervbanor och celler. Så väljer jag iallafall att se det då det gör det lättare att amputera mitt alkoholberoende.
Inte säkert detta var till någon hjälp för dig men kontentan blir ändå: När vi slipper bördan av alkoholen ökar chanserna till ett bra och värdefullt liv, så enkelt är det.
Styrkekramar till dig, du är långt ifrån ensam i din kamp.
❤️??‍♀️

LillaLady

Tack för bra ord och pepp. Det stämmer allt det där med synapser och tankebanor. Att lära sig tänka annorlunda. Det är väl det som blir min kamp nu.
Jag kan tycka att det är jobbigt att berätta för andra. Hur ska jag göra när jag tackar nej.... Min bästa vän som jag tycker så mycket om är rätt glad i drickat, kommer vi kunna umgås? Det är mycket som snurrar i skallen nu. Jag vet ju att jag mår som allra bäst när jag är nykter. Jag är dock en så otroligt impulsiv människa. Kommer det en bra låt på radion...solen lyser ... vips så kommer suget på att NU ÄR DET FEST!
Men jag ska göra det jag kan. Försöka ska andra vanor... Det är en trygghet att man inte är ensam. Ska följa er väg. Tack.

God morgon! Jag är likadan, när livet bjuder på fest tackade jag inte nej, allt var en anledning till att dricka... Hade aldrig kommit på tanken att gå på fest utan alkohol och vissa av mina vänner känner jag att jag nu måste hitta ett annat sätt att umgås med.
Hittills har jag sagt som det är till alla jag mött där frågan om alkohol dykt upp och har endbart mötts av visst mått beundran men mest stor förståelse. Kanske har jag bara haft tur men jag tror det finns en kunskap bland människor idag att alkohol ställer till det för många på alla samhällsnivåer och det är inte längre lika skamfyllt att ha alkoholproblem. Dock accepterat till en viss gräns... Är man som du och jag (jag gör ett antagande att ditt missbruk inte uppfattas av andra) och kanske tillhör medel- eller övre medelklassen är vi priviligierade. Jag har upplevt att människor beundrar mig för min styrka att bryta ett mönster INNAN det i deras ögon gått för långt. Innan jag supit bort min klasstillhörighet, familj och ekonomi.
Jag har sagt: Nej tack, jag dricker inte alkohol längre. Ibland frågar de varför och då svarar jag att alkohol bara får mig att må dåligt numera och att jag inte tyckte jag kunde kontrollera drickandet längre.
"Åhhh vad du är stark/duktig och insiktsfull"... Jag har haft tur och är priviligierad, jag vet, men när det gäller nära vänner tror jag inte man ska vara så orolig. Jag har även märkt att fler än man tror har erfarenhet av alkoholberoende på ett eller annat vis och de har större förståelse än man kan tro.
Vad jag menar är: Sträck på dig hur liten du än känner dig, varje stund du inte dricker kan du vara stolt över. Och om det besvärar dig hur din omgivning kanske kommer reagera; var situationens regissör, även om du inte känner dig stolt och insiktsfull kan du agera så. Vissa kanske motsätter sig tanken på att spela en roll, att det ger en känsla av falskhet men jag ser det som att för oss blir det en nödvändig rustning. Det är ju ganska svårt att kritisera någons livsval om personen i fråga visar glädje och stolthet över sitt beslut, eller hur?
Och vad tror du möts av mest förakt: nykterhet pga att man insett att man har ett problem eller att man dricker för mycket och alla andra inser att man har problem?
Vad gäller din bäst vän, börja med att prata med henne. Vem vet hon kanske också känner ångest över sin konsumtion och ni kan hjälpa varandra?
Min bästa vän och jag har typ alltid druckit när vi setts och när jag berättade för henne visste hon redan att jag satt i skiten... Efter det har vi nått en helt annan dimension i vår vänskap då hon har ett ganska allvarligt riskbruk själv som hon blev medveten om genom mig. Vi är bundna med ett osynligt band till varandra och vi litar på varandra på ett helt annat sätt nu.
Ta en dag i taget och ta en situation i taget.
Ikväll ska jag på fest med ett gäng glada drickare (inklusive min man som vet att han har ett beroende han med men som vägrar ta tag i det) och jag har ingen aning om hur det kommer gå men jag tänker ha kul, that´s it.
Var stolt, du är inte livegen och du har tagit upp en strid som du vet är svår. Det kräver mod och styrka, DET är beundransvärt.
Ett nyktert liv är dessutom så mycket bättre än man tror....
Kram på dig!!

Mirabelle

Så bra att du har hittat hit! Jag har svårt att ge råd, då fester inte varit min grej på många år, ja egentligen sedan jag i yngre 20-års-åldern insåg att fester bara spårar ur för mig. Om jag måste gå på fest undviker jag drickat, eller lägger hela mitt fokus på att kontrollera hur mycket jag dricker. Fest är skittrist. Det är hemma i soffan jag dricker vin, för att varva ner. Och det är det jag insett att jag måste sluta med. Men inte en människa kan fatta varför jag som redan är så måttlig och puritansk valt att sluta helt. Det är bara jag som vet hur A-hjärnan kontrollerar mig. Även jag tillhör den priviligierade medelklassen med utbildning, familj, bra boende, ansvarsfullt jobb. Life in order.

LillaLady

I går föll jag för skiten. Idag skäms jag. Efter allt fint som ni skrivit. Men jag vill verkligen förändra detta. Så mkt självförakt idag.

Mirabelle

Det tjänar inget syfte att klanka ner på dig själv. Fundera en gång på hur det blev som det blev. Identifiera trigger och risksituationen. Gör en ny plan där du eliminerar just den risken. Släpp och gå vidare, en erfarenhet klokare. Kram

PP

Av din situation och bakgrund. Även om du säkert känner solklart hur läget ligger till, förstår vi ändå inte hur ofantligt mycket värre det faktiskt kommer att bli. Om vi inte lyckas leva ett helnyktert liv. Jo, jag skulle faktiskt vilja råda dig till det. Som du ju vet är alkoholpeoblemen genetiskt betingade, och kan även förorsaka andra sjukdomar, och garanterat fördärva relationer. Önskar dig kraft, viljestyrka och envishet. Lycka till!
//PP

LillaLady

Återigen tack för stöd och pepp, har nog inte fattat förrän nu vad det betyder. Idag känns det ju helt solklart att aldrig mer dricka, mådde ju så ofantligt skit efteråt. Men jag oroar mig över min otroliga impulsivitet... den drar mig ner i fördärvet. Det är precis som att jag slutar tänka... Jag har tagit mig an programmet här på Alkoholhjälpen. Plus att jag ska träffa en arbetsterapeut på beroendemottagningen nästa vecka. Det känns just nu som en omöjlighet för mig att jag ska lära om... ta rätt beslut, stanna upp och tänka. Är så rädd, tänk om det är kört för mig. Tar gärna emot era kloka råd.

Mirabelle

Jag har egentligen mest erfarenhet av barn som är väldigt impulsstyrda (pga NPF), men jag tänker mig att det kan vara liknande för vuxna. Den som är impulsstyrd KAN inte tänka efter före, när den hamnar i en situation där impulserna uppstår. Man måste 1) sluta förvänta sig logiskt tänkande i dessa situationer 2) Förebygga och planera så att dessa situationer inte uppstår. Alltså, kräv inte av dig själv vad du redan vet att du inte kan leverera. Utsätt dig inte för de situationerna. Det är bara grymt, leder till upprepade misslyckanden och krossat självförtroende. Superbra att du ska till beroendemottagningen. Terapeuten kommer att kunna hjälpa dig att navigera rätt och planera för att lyckas. Kram