Det här är mitt första inlägg på denna tråd. Jag har tidigare skrivit i tråden -förändra ditt drickande, men det var länge sedan nu. Jag har ett eget riskbruk som jag jobbar på men, det är svåret då jag behövet ett stabilt lugnt liv. Det ser inte ut så.

Igår kom min mamma hem efter att ha legat på sjukhus och sedan eftervård i nästan 4 veckor. När hon åkte in var hon katatonisk och kroppsvätskor hade släppt, hon var inte kontaktbar. Ett långvarit hårt drickande gjorde att kroppen inte orkade mer. Båda mina föräldrar dricker och de dricker mycket och nästan varje dag. De kan inte sköta sin hygien, byta kläder, laga mat. De bara dricker. Jag har försökt att hjälpa dem i så många år med allt praktiskt men nu orkar jag inte längre. När mamma åkte ambulans in till sjukhuset hade jag inte varit där på nästan 4 månader. Jag behövde skydda mig själv för att inte gå under, men det har gnagt i mig hela tiden och jag har oroat mig. Så rasade då allt och mamma hamnade på sjukhus i ett förfärligt tillstånd. Hon hade säkert inte duschat på 6 månader eller mer, full och helt okontaktbar. Efter alla undersökningar konstaterade det att det var ingen stroke, utan kroppen orkade helt enkelt inte. Undernärd, sönderdrucken och i en helt annan värld. Min mamma kände inte igen mig, trodde att det var 1972, frågade efter sin mamma....

I 3 veckor har jag gått igenom deras obetalda räkningar, ringt hyresvärd, Intrum Justisia, Kronofogden, flera Biståndshandläggare, telefonbolag, kreditbolag mm. Jag har ägnat hur många timmar som helst åt att deras ekonomi, för att de inte ska bli vräkta. De har pengar men det hjälper ju inte om räkningarna inte betalas. Min pappa har köpt massor på kredit då flera affärer inte har kontanthantering. Han har inte förstått att han kan betala med sitt bankkort, suck.

Efter att min mamma varit nykter i 3,5 veckor började hon bli sig själv igen. Pigga ögon och ett busigt leende på läpparna. Hon mådde bra av att få varit på sjukhus och eftervård. God mat och många att prata med. Hemma är hon isolerad och har bara pappa. Jag hade velat att hon skulle få en plats på ett äldreboende och att pappa skulle kunna hälsa på henne. Men så lätt går det inte. Igår kom mamma hem och allt är nu som vanligt igen, såklart. Det enda som hänt är att vi alla har hjälpt henne att må bättre så att hon kan dricka igen. Om jag är bitter? Nja, snarare uppgiven och ledsen. Just nu känns det mer som -ska detta aldrig ta slut?

Det är inte bara det att de dricker, de behöver hjälp med allt möjligt. Jag har städat, lagat mat, handlat och funnits till för dem. Nu har vi ordnat hemtjäst 3 ggr/dag, men jag oroar mig för hur det ska gå? pappa kan vara jättebesvärlig och hans humör.... Hur kommer hemtjänste att ställa sig till två fyllon? som är inkontinenta och ligger för ankar? Pappa har nog inte bytt kläder på flera månader och luktar förfärligt (han vägrar).

Det kommer inte att dröja länge innan mamma är på sjukhus igen, tyvärr. Jag har sagt till pappa att mamma inte får dricka mer, att hennes kropp inte klarar mer. Han blev jätte arg på mig och skrek -hon kan väl tänka själv. Tja, det kan hon faktiskt inte. Det är han som serverar henne vin, det är han som handlar. Han kommer att döda henne! Båda är sjuka i alkoholism, jag vet. Men idag är mamma så världsfrånvänd att hon inte skulle komma på att hon ska dricka. Hon minns helt enkelt inte och hon hade varit utan alkohol i nästan 4 veckor.
Nu släppet jag taget och låter hemtjänsten hjälpa dem. Mamma får hemsjukvård och biständshanläggare är inkopplade. Nu behöver jag ta hand om mig själv. De här veckorna har gjort mig sjuk, min kropp har sagt ifrån. Jag har (eller borde ha) ett eget liv, med familj, barnbarn som jag vill finnas för. De har fått stå åt sidan alltför många ggr. Mina föräldrar är gamla, 82 år och det kommer att ta slut någon dag. Tråkigt bara att deras sista tid ska behöva bli så eländig. Det gör mig så ont men också så arg. De har genom sitt missbruk skadat oss (idag vuxna) barn. Vi är tre döttrar och alla bär vi på sår och skador av olika grad. Vi har växt upp i ett svårt dysfunktionellt hem och lider av posttramaumatisk stress, vi har växt upp i en krigszon mer eller mindre. Med exprosiva utbrott, stryk, hot, fylla och en rädsla som aldrig vill släppa taget.
Jag har gått flera anhörigprogram på beroendemottagningen och har redskapen, men det räcker inte. Jag har även min egen sorg över ett vuxet barn som dog vid 24 års ålder av en olycklig blandning av alkohol och tabletter. Jag vill bara att allt ska vara lugnt omkring mig. jag orkar inte med dessa katastrofer...
Jag vill ha sinnesro!

så du har det! Rent spontant när man läser ditt inlägg: släpp dina föräldrar helt och hållet, bryt kontakten! Det är inte mänskligt att du skall försöka ta ansvar för deras misär! Bryt mönstret genom att försöka få ett bättre liv själv härifrån och framåt och även för dina barn och barnbarns skull! Verkligen! Vet att det måste vara jättesvårt att bryta men rädda dig! Låt samhället ta över! Sorgligt med ditt barn som dött! En stor sorg som du behöver ta hand om och bearbeta! Hoppas du har fler barn, inte för att någon ersätter någon annan men ändå! Kram

RaniLee

Jag har en vuxen dotter och barnbarnen som betyder oerhört mycket för mig. De är min källa till glädje och en av orsakerna till att jag är kvar och fungerar skapligt i livet. Jag ska ta hand om mig själv, genom att vila, sova, äta bra, avstå alkohol helt, boka massage, promenera och göra något som är roligt. Måste bara komma på vad som jag tycker är roligt? Det jag tyckte om förr, som att dansa har jag tappat all lust för. Jag får ta mig en ordenlig funderare på detta. Det är ju förfärligt om jag inte kan komma på något som är roligt, som jag kan göra för min egen skull...

Jag älskar att vara med barnbarnen, men då måste jag ju orka också. Jag får försöka träffa dem i små "portioner" och öka vartefter

nog bara att börja någonstans utan att tänka för mycket! Ta sköna promenader, rensar hjärnan från stress och ”dåliga” tankar och gör kroppen gott! Så kommer du nog på vad som gör dig glad! Ofta är det små saker som gör dagen bra! Kände mig nere häromdagen och tog en promenad runt sjön! Helt plötsligt började solen skina, njöt av det! Småpratade med ett trevligt par som också var ute och gick! Ja, sen kände jag mig på lite bättre humör! Massage låter som en strålande idé! Va skönt att du har en dotter och barnbarn att både ge och få kärlek av! Som sagt håll dina föräldrars grava problem på STORT avstånd!

RaniLee

Det har nu gått 6 dagar sedan jag hade kontakt med mina föräldrar. Jag har blockera dem på min mobil som är den enda telefonen jag har. De vet inte vart jag jobbar så de kan inte heller ringa dit. Mina syskon skyddar mig så jag får vara ifred och återhämta mig. Det har hänt en del saker som stärkt mig i mitt beslut att hålla dem på avstånd, långt avstånd.
Tack Nordäng67. Jag är ute mycket och går och det är verkligen läkande, särskild när det blir långta och gärna snabbt, så pulsen får arbeta. Jag lyssnar ofta på meditationspoddar och då kopplar hjärnan av fullständigt, så himla skönt. Jag ska iväg och simma idag och sitta länge i varma bastun och koppla av. Kanske får jag sova gott inatt, om inte lyssnar jag på meditationspodd och kopplar av (jag kan ligga utan att stressa upp mig, vilket jag är tacksam för).
I långa perioeder har jag varit så utmattad att jag inte orkat skriva. Jag är trespråkig, men kan bara hantera mitt modersmål just nu. Orkar inte varken läsa eller tala de andra språken, orden vill sig inte och stavningen går inte alls. Långvarigt medberoende, stress, dödsfall, sjukdomar i familjen har tagit så mycket kraft. Jag inser att det är jag själv som försatt mig i denna situation genom mitt medberoende. Jag kunde inte rå för att min son dog eller att mina systrar varit mycket svårt sjuka, men jag kunde ha tagit hand om mig bättre, men nu är det som det är. Jag är frisk, stark, modig, driftig och snäll, så det är inte så illa. Nu ska jag vara lika snäll mot mig själv och se till att jag får det bra, så jag orkar med mitt liv. Jag vill inte bara överleva, jag vill leva och känna glädje.

RaniLee

Distriktsköterkan ringde idag. Han och läkaren var igår till mina föräldrar då mamma har hemsjukvård, för sina stora "liggsår" under sittbenen. Min pappa hade inte velat släppa in dem och skrek att han minsan kunde sköta om henne själv. Han hade vrålat, varit oerhört aggresiv och smällt igen dörren. Efter en stund lyckades de övertala honom att släppa in dem, för att mamma behöver omvårdnad och få sin mediciner fördelade i dosetten. Kan riktigt se hur misären där hemma måste ha sett ut och vad de fick se. Stanken av urin/amoniak måste ha slagit dem rakt i ansiktet och så en aggresiv "björhanne" som vrålar ut sin ilska.
Hursom så ville distriktssköterkan att jag skulle hämta ut mammas mediciner för hjärta och blodtryck. Lyckades få ut dem utan hennes legitimation, då jag förklarade läget för apotelaren. Legitimerade mig (han skannade mitt leg) och han sa att så här gör de egentligen inte. Jag svarade -jag vet, men distriktsköterkan sa att det inte var farliga mediciner och att ni brukar kunna lämna ut.

Ska ringa distriktsköteskan imorgon och bestämma var vi kan träffas för överlämnade av medicin. Jag kommer nämligen inte att gå till föräldrarna. Jag sa bara kort att jag pallar inte och att han ringer och skriker åt mig, fast jag försökt att hjälpa dem. Behövde inte säga mer, hon hade ju just hört honom live.

Får man önska livet ur sina föräldrar, att de somnar in? Jag vill ju inte att de ska dö, jag har kämpat så för dem, men jag orkar inte med all denna galenskap. Alkoholism i livets slutskede med alkoholdemens, skador på lillhjärnan, all denna aggresivitet och total förnekelse.

När jag träffar distriktsköterskan ska jag be att han och läkaren gör en orosanmälan och helst skriver ett vårdintyg på att mamma behöver bli omhändertagen och placerad på ett demens/äldreboende. Det skulle kunna vara hennes räddning. Hon är så pass dement att hon inte saknar alkohol om hon inte får någon. Nyss var hon på sjukhus/eftervård i nästan fyra veckor och inte en endaste gång sa hon något om alkohol. Det märligaste är att hon inte heller hade abstinens. Får de inte det som dementa eller var hennes totala förvirring abstinens?

Ikväll är det lite tufft, men imorgon är en ny dag. Jag har en massa roliga saker inplanerade resten av veckan så jag ska släppa detta nu. jag har så mycket annat i mitt liv som är underbart. Ni som har barnbarn vet :) Jag ska få rå om dem i dagarna tre.