Hej alla fina och kloka här inne!

Jag registrerade mig här för ett par veckor sedan då jag under en längre tid funderat över mitt drickande. Har ännu inte skrivit något här inne, men känner att det är dags, mest för min egen skull. Tror det är oerhört viktigt att få ned sina tankar och känslor på "papper" och därmed kanske kunna förstå sig själv bättre. Eller åtminstone få ur sig något av allt det som hela tiden byggs på.

Jag är en 26:årig kille som fram tills för 1,5 år sedan studerade flertalet ämnen på universitetet, men nu är jag alltså färdig. Eftersom arbetsmarknaden är som den är så har jag sedan dess tyvärr gått arbetslös. I början gick det bra, men med tiden så blev det så att jag började dricka, dels för att jag ändå inte hade någon tid att passa dagen efter, och dels för att få ha lite roligt och slappna av. Man hamnar utanför när man inte har ett jobb eller skola att gå till. Dessutom så saknas de där nödvändiga rutinerna. Så i början tog jag lite vin på helgerna. Jag märkte hur lycklig jag blev när helgen kom, och tänkte att ett glas på måndagen skulle göra måndagen lika härlig. Och så höll det på fram tills att jag drack 4-5 glas, 7 dagar i veckan. Detta har jag gjort i cirka ett år, med ett sommaruppehåll då jag sommarjobbade. Och det faktum att jag kunde hålla upp under sommaren har hela tiden gjort att jag inte sett mig som en riskdrickare. Nu i höst återgick jag dock till det gamla mönstret, och fram tills för två veckor sedan drack jag återigen varje dag.

Under samma period, eller egentligen ganska kontinuerligt under hela livet, har jag haft flera hjärtesorger, som har gjort att jag har fått väldigt dålig självkänsla. Jag har i och med det isolerat mig från omvärlden. Jag har aldrig haft svårt att få vänner eller varit utstött, utan det har handlat om att jag tagit avstånd från människor mer och mer, parallellt med att jag druckit mer och mer. Jag har bytt mitt sociala liv mot ett liv med flaskan, eller mitt fall boxen.

Jag har ett relativt bra liv generellt, man ska verkligen inte klaga. Men det är något som gör att jag hela tiden vill dra mig undan, och ta till flaskan. Den ger mig sådan ro, och den finns alltid där. Jag har funderat på om det är så att jag gjort mitt val här i livet och om jag alltid kommer vara ensam. Det märkliga är att jag inte skräms så mycket av det. Det är som det är, mest.

Det jag skräms av är den fysiska delen av alkoholen. Jag tränar mycket, och springer bland annat marathon osv. Det är en balansgång hela tiden mellan alkoholen och träningen. Det är inte bra att dricka varken före eller efter träning, så jag kan aldrig träna på det sätt jag vill, och heller aldrig få ut de resultat jag egentligen skulle vilja ha. Och utöver detta så är jag livrädd för hur min lever har det. Jag får ofta hudutslag i ansiktet när jag druckit, och det är inget gott tecken.

De senaste två veckorna har jag som sagt funderat än mer på allt detta, och har dessutom varit nykter 12 av 17 dagar. Det är tufft, främst mentalt. Det känns inte som att jag har ett fysiskt begär, utan mer ett mentalt. Jag vill så gärna slappna av lite, släppa vardagen för en stund. När jag är nykter så går jag alltid på högvarv, tänker och känner. Jag har mycket ångest. Min träning är som terapi, men jag kan ju inte springa hela dagarna heller. Jag tror en av de största bovarna är att jag är ensam och sysslolös. Skulle aldrig få för mig att dricka varje dag om jag hade saker att göra med andra människor.

Under mina nyktra dagar har jag otroligt svårt att somna, och det är helt klart det värsta med att inte dricka. Förut hann jag knappt vingla fram till sängen innan jag somnat, men nu ligger jag där timvis med ångest och rastlöshet. Idag var första morgonen som jag vaknade någorlunda utvilad. Och dessutom med nästan fläckfritt ansikte!

Ikväll ska jag se på fotboll, vilket är ett av mina stora intressen, så ikväll kommer jag kunna stå emot suget. Jag ska försöka hålla mig till fredag. Det är mitt mål. Sen får vi se.

linn

Hej broder, vad bra att du tog dig mod att även skriva din egen tråd. För mig har det betytt mycket och fungera som en dagbok under min kamp, som både är bra och jobbig att läsa. Ta en dag i taget!
Ha en bra dag!

Gunda

Jag gick med här för ca 1 vecka sedan, jag började skriva ganska omgående, då jag hade ett så stort behov av att sätta min situation på pränt. Jag vill och kan inte prata med någon i min närhet om hur jag har det.
Jätte bra att du också började skriva och fortsätt med det, det är en lisa för själen.
Att få lite kommentarer och att någon ser en, känns bra och det stärker.
Ha en bra kväll med fotbollen.

Jag är tillbaka här igen. Och ja, jag dricker fortfarande. Jag är rädd för hur levern mår, men annars mår jag bra. Började skriva upp hur mycket jag dricker för 44 dagar sen, och under den tiden har jag varit nykter under 14 utspridda dagar. 32% av dagarna om jag räknar rätt? Känns mycket om jag ska vara ärlig. Har en del ångest med jämna mellanrum som jag tänkte kanske lindrades om jag skrev av mig lite här inne. Finns ingen jag kan prata med om detta, så detta blir min första kanal utåt. Tror det kan vara bra.

Hej Broder! Och god morgon, vilket jag hoppas att det ändå är... Läste din tråd från början. Önskar jag hann skriva mer till dig men det får bli senare? Vill ändå ge dig en pepp att först och främst gå till en läkare och kolla din lever. Vet att det är svårt att erkänna sin relation till alkohol men du behöver nog få ett konkret svar på hur din kropp mår...
Det du skrev om att som nykter alltid gå på högvarv, tänka och känna. Det skriver jag under på, alkohol har under många år gett mig ro. Tyst i huvet. Men så hjälpte det plötsligt inte längre. Lugn och ro blev plötsligt bara svart istället. Grumligt minne istället för njutning. Det höll inte så nu har jag varit nykter sedan 31 juli.
Känner och tänker för mkt, är konstant på språng, i rörelse. Men jag låter det vara så. Jag har såklart mått fruktansvärt dåligt periodvis nu i höst men de stunder jag mått bra är värda allt! Och jag känner hur de blir fler och fler ju längre tiden går.
Lycka till broder!?
Kram Amanda

Ja, det är ju den effekten alkohol har till en början, tyst, ro och sömn... men vi har passerat den gränsen både du och jag. Du har inte nått botten ännu... alkoholens negativa effekter handlar också om ångest, oro, initiativlöshet, dålig självkänsla. Du beskrev ditt liv för ett år sedan: inget jobb, få vänner, alkoholen oåverkade möjligheten att träna. Vad har hänt på den fronten? Alkohol är din sämsta vän för att hjälpa till med sånt. Du oroar dig för levern, men fundera lite över påverkan på hjärnan. Missbruk släcker ner vissa områden och de behövs för att du ska ta dig upp från där du är.
Man får ångest av alkohol. Den slutar få den lindrande effekt som den hade från början och spär på all ångest istället. 14 nyktra dagar är bra, men 30 onyktra? Och till vilken nytta? Glömma, sova, slappna av. Nej, prova en lite längre nykter period. Då ser du skillnaden. Om det inte är något för dig, kan du alltid börja igen. Usch, det är inte meningen att låta snorkig på nåt sätt. Jag har druckit, slutat och sen börjat igen. Känner igen resonemanget... om att vara nöjd över de nyktra dagarna trots att de är få. Nu har jag slutat igen och samlat tillräckligt många nyktra dagar för att få effekt. Därför predikar jag... som en nyfrälst, förlåt för detta.
Dina nyktra dagar är för få för att du ska se de positiva effekterna av att avstå. Alkoholframkallad ångest. Alkoholen är din sämsta vän, som begränsar dig, håller dig nertryckt ochvdessutom förstör din hälsa. Gör dig fri!

Är tillbaka här igen. Går länge mellan gångerna, men känns som att jag nu är här för att stanna. Är så svårt för jag vet ju att jag har problem, men samtidigt är det så svårt att hela tiden behöva erkänna det för sig själv. Det räcker inte att erkänna det en gång och sedan börja leva, utan man måste göra det hela tiden, varje dag, och så stark är jag inte.

Har druckit ganska intensivt senaste månaderna och känns som att jag kommit till vägs ände. Längtar (just nu) inte efter en kall öl eller ett glas vin, men längtar efter känslan. Jag blir så lycklig, och när man inte är lycklig så saknar man den där lyckan ännu mer. Jag för alkoholdagbok och är 144 dagar in. Av dessa dagar har jag druckit 108 dagar, och varit vit 36 dagar. Ibland känns det mycket, och ibland känns det inte så farligt. Men det ÄR mycket. Och jag dricker alltid väldigt mycket de dagar jag dricker.

Vad som får mig att försöka sätta stopp är hur min kropp ser ut. Jag har alltid tränat mycket och därför hållit mig i bra form, men tanken på hur jag hade sett ut utan all denna alkohol gör mig ledsen och besviken på mig själv. Även resultaten på tävlingarna hade såklart varit mycket bättre, och jag är ju en tävlingsmänniska som alltid vill bli bättre och slå nya rekord.

Nu har jag tränat bra två dagar i rad, och varit vit i tre dagar i rad. Att vara utan alkoholen är alltid lättast i början, men ju längre tiden går desto mindre "skada" tänker min sjuka hjärna att det gör. Jag har "förtjänat" lite vin ikväll genom att vara vit de här dagarna. Det är det där förtjänandet som jag har störst problem med.

Vi får se hur kvällen utvecklar sig!

Emma79

...med att förtjäna vin efter ett uppehåll. För mig kunde uppehållet vara en dag eller två.

Det ÄR mycket, det du dricker. Inget snack om saken.

Jag firar 14 vita dagar idag, gör inga stora planer för framtiden tar en dag I taget.

Men något som jag läste I ngn annans tråd idag har fastnat. Om att man känner att man “måste” dricka. Att det nästan är en plikt. Det är så befriande att bara bestämma- Nu lägger jag av! Istället för att dividera fram och tillbaka.

Så tänker jag!

Tess45

Jag började också att unna mig A.
Jag menade att jag hade förtjänat alkohol pga god prestation på plugget.
Å andra sidan så hade jag "förtjänat" A när något gick emot mig.
Den där mysiga känslan vi vill ha kommer att försvinna.
Vi behöver tillslut dricka för att förhindra abstinens.
Min abstinens bestod av att svettas som en gris, totalt avsaknad av sömn, en mage i uppror, illamående, händer som darrade, finmotoriken försvann så jag kunde fysiskt inte skriva inför tentor.

Man kan såklart intala sig att man precis som jag inte har karatefyllor med minnesbortfall eller kraftig ångest.
Ett fyllo är man likförbannat. ?

Sjukdomen kommer att galoppera och man dricker tillslut för att man inte fungerar utan.
Man dricker för att bli "normal".
Till sist kommer meningslösheten ifatt och i mitt läge stod det mellan leva eller dö.

Vad kloka ni är. Känns som att ni ligger långt före i era tankar, och att jag fortfarande förnekar mitt problem lika mycket som jag erkänner det.

Räknade igår att perioden innan jag kom tillbaka hit drack varje dag i 25 dagar i streck. Sedan dess har jag druckit tre dagar och varit vit i 6. Och de dagar jag druckit har jag bara druckit ett glas. Låter ändå ganska mycket fortfarande, men för mig funkar det nog bäst att dra ner långsamt och ha med mig tankarna, än att sluta tvärt och sen falla dit rejält efter någon dag.

Det värsta just nu är allt det jag förknippar med alkoholen. Allt jag brukar göra medan jag dricker. Allt det blir så mycket tråkigare nu. Men det är väl en vanegrej. Mår ju bättre morgonen efter om inte annat.. :)

Allt handlar om att huvudet måste hänga med. Inte gå för snabbt fram och ta för stora beslut. Långsamt, långsamt!

Emma79

Är skitsvårt och jätteviktigt.

Att se sin tillvaro på lång sikt.

Att på något sätt ha en plan.

Från en som på Dag 20 börjar känna en stor saknad av kickarna samt tvivla på om alkoholen verkligen var ett problem ?