Idag har jag varit spik nykter i 10(!) dagar och det har gått mycket lättare än jag trodde. Det var jobbigt i fredags med övergången till helg men sedan har det gått bra. Nu har jag inte druckit enorma mängder men definitivt över rekommenderad mängd, kanske 20 “glas” eller enheter eller vad man säger i veckan. Mer om det varit något speciellt.

Idag gick jag in i stadens nyöppnade alkoholfria gourmetbutik och köpte några flaskor vin och några öl. Plus att jag köpte grejer för att lära mig virka. Jag behöver något att göra när fingrar och hjärna blir rastlösa. Lite som fidget spinners för vuxna... Tidigare har jag smuttat vin eller plockat i mig godis...

Ansa

Du ger skäl till ditt nickname???!
Yes, nu kör vi april också. Jag är inne på drygt tre veckor och stressreducerar, tränar, läser och sökt professionell hjälp.
Vi har alla rätt att må bra!
Kram?

Mirabelle

Det håller jag också på med fram och tillbaka. Jag MÅSTE inte ha alkohol, men tar väldigt gärna till det som quick fix. Och jag mår inte bra av det. Vi har rätt att må bra, precis som du skriver. Härligt att höra att du är så beslutsam och har kommit en bit på väg med att återerövra din hälsa! Fortsätt så :)

Flyt med, det är så skönt när det rullar på utan den inre kampen. Åtminstone mitt mål är att nykterheten ska kännas naturlig, att alkohol inte ständigt finns närvarande, varken i mitt glas eller i mina tankar.

Som jag skrivit tidigare håller jag på och försöker ta mig upp ur depression och utbrändhet. Några av de steg jag tagit hittills:
1. Jag sökte hjälp när jag kraschade.
2. Jag bytte psykolog till en fantastisk som verkligen är lösningsfokuserad.
3. Jag använder övningarna från psykologen i vardagen.
4. Jag slutade med alkohol för att det messar med hjärnan.
5. Jag slutade med socker eftersom godis och alkohol varit trösten.
6. Jag påbörjade och genomförde ayurvedisk njurrening med olivolja och citron samt leverrening med detsamma plus emsersalt.
7. Jag köpte och genomför Ledins vitaminfasta för att ge kroppen en chans att läka och ställa om.
8. I morgon ska jag på tarmsköljning(!)
9. Varje vecka badar jag infraröd bastu för att på djupet bli av med slaggprodukter.
10. Nu ska jag boka in en helkropps lymfmassage.

Jag har inte en aning om det fungerar eller har någon verkan men det känns bra att göra vad man kan. Just det ja, jag lyssnar på bineural beats på Spotify eftersom det ska sänka hjärnvågorna (typ),

Nu ska jag strax snöra på mig promenadskorna och gå bort lite uppdämd ilska från ett möte jag hade idag. Det gick dock över förväntan.

Mirabelle

Du menar verkligen allvar med tillfrisknandet! Jag är ju i samma sits, men inte alls så avancerad. Försöker mest stå upprätt och mota bort förvirringen under arbetstid, och få så mycket återhämtning som möjligt i övrigt... Du gör ett bra jobb :)

Jag har funderat på många av de ”åtgärderna” du skriver om. Skriv gärna och berätta hur du tycker det fungerar!

Ikväll har jag genomfört 6 alkoholfria veckor! 42 dagar :-)

Min vitaminfasta går kanon. Jag har förlängt den med fyra dagar för att riktigt rensa ut kroppen. Sedan har jag beställt grejer för att genomföra en ayeurvedisk detox kallad kitchari. Jag har knappt tänkt på alkohol alls de senaste veckorna och glömmer logga så att jag får logga några dagar samtidigt.

Eftersom jag redan innan fastan slutat med alkohol, socker, koffein och gluten så har jag inte fått någon absinens från dessa belöningstriggande saker. Det känns härligt.

Det svåra framöver kommer nog bli varma kvällar vid grillen men alkoholfritt Rosé av god kvalitet smakar himmelsk. Annars har jag köpt en bok med enbart alkoholfria drinkar att ta till :-)

Jag har knappt haft något sug alls de senaste veckorna, allt har flutit på bra. Men. Nu ikväll vill jag nästan inget hellre än att öppna en flaska vin, käka en godispåse eller dyka ner i en chipsskål...

Jag börjar fundera på om jag helt sonika är beroende av kolhydrater, av socker... Hur är det för er andra?

Mirabelle

Så skönt att suget har lämnat dig ifred en period. Det är så viktigt att få andas fritt och samla kraft. Jag blev väldigt sugen på sötsaker de första två nyktra veckorna. Reagerade eftersom jag egentligen aldrig förstått mig på det här med sötsaker tidigare. Eftersom jag inte har för vana att mata sockermonstret gick det över rätt snabbt. Nu är jag inte sugen alls på det längre :)

Elise64

Då är jag förberedd...tack! jo jag har i alla tider missbrukat godis, ljust bröd och pasta... finns inget stopp i mig! Har slutat med det nu samtidigt med den vinfria tiden.., just nu är jag inte sugen på det... har gått med i viktväktarna... det jobbigaste nu är att jag inte får äta hur mycket jag vill, hur ofta jag vill..,denna begränsning är jobbig !

John-Erik

Det där låter intressant. Kitchari. Hur når jag detta?
Fixa själv eller köpa?
Gluten m.m. är inga problem men koffein är ju nyttigt. eller?
Se senaste rönen om just koffein
Socker ska ju självklart fetbort.
Du har duktiga 42 dagar, Grattis!!

Jag snubblade över Kitchari när jag googlade detox och kroppslig rening. Det fanns recept och beskrivning på ayurvedabloggen. Gott och smidigt tyckte jag.

Igår ”festade” jag till det och tog 2 glas alkoholfritt rödvin från Carl Jung. Fy h-e vilken baksmälla jag fick! Vaknade mitt i natten med klassisk rödvinsmigrän som satt i under många timmar trots tabletter. Då har man konstaterat att det oavsett vad får bli att skippa cabernet sauvignon framöver... Huva!

Idag brast min goda moral. Nej, jag drack inget men i gengäld fullkomligt dräpte jag ett halvt paket digestive som triggade igång belöningscentrat i hjärnan. Jag skulle ju bara ta ett kex... Misstänker att samma typ av respons kommer kicka igång om jag tar ett glas. Reagerar jag så starkt på ett digestivekex, hur ska jag då reagera om jag dricker alkohol igen?

John-Erik

Ursäkta sent svar: Såg det först nu. Tack. Kollar på Kitchari.

Ha det gott!

John

Jag befinner mig just nu på en stor sammankomst från onsdag till söndag. Nästan bara nya människor. Igår var jag nära att ge upp totalt vad gäller denna nykterhetsutmaning. Mitt mål är att ge kroppen en andningspaus till i mitten av juni men den här tillställningen tar knäcken på mig... Hur gör man? Med ett par glas vin/öl i magen trivs jag ofta ganska bra men nykter har jag:
-extremt svårt för att prata med folk
-svårt att vara social alls
-svårt att tycka att utekvällar är roligt
-svårt att hålla mig vaken...

Och let’s face it. När alla andra blir gladare, pratar mer med fler och man ser hur även de slappnar av i sammanhanget känner jag mig bara mer utanför den gemenskap som jag så väl behöver...

Just nu ligger jag på ett hotellrum och gråter. Ångesten över att inte klara av att vara social, att inte kunna kallprata och vara trevlig river i kroppen. Jag känner knappt någon här och inte ens de känner jag att jag pratar ohämmat med. min sociala fobi klarar bara någon timme i taget. I vanliga fall hade jag tagit ett par glas vin, fixat i ordning mig och traskat iväg till restaurangen på vilken jag förköpt middagsbiljett och pratat med folk hela kvällen med en hyffsat tilltagande alkoholhalt allteftersom kvällen går. Nu är jag söndergråten och vill än mindre visa mig ute. Linköping är tydligen sommarstaden nummer ett med stor ölservering på torget, många glada människor och pubar varannan meter. Hela min kropp skriker.
En ledig, solig kväll borde jag vara glad, sitta på en uteservering och njuta. Njuta av mat, dryck och trevligt sällskap. Men här ligger jag och konstaterar att pengarna jag lagt på middag ikväll kommer frysa inne eftersom jag omöjligt kan fixa till svullna, rödgråtna ögon och ett rödflammigt ansikte OCH sedan ha kul nykter.
HELVETE! Ska livet vara så här framöver?

Rosen

Det är en fråga om träning. Om man är van att alltid slappna av i sociala sammanhang med hjälp av alkohol kan det vara precis så jobbigt som du beskriver det.
Du kanske skulle börjat testa situationer där du känner dig någorlunda bekväm.
Vet inte hur allvarlig din sociala fobi är förstås. KBT brukar fungera har jag hört.
Tror i alla fall inte att man skall undvika för mycket utan utsätta sig lite mer vid varje tillfälle.
Du duger som du är, tänk på det.