Det här är det första steget jag har vågat göra i riktning mot att dricka mindre - fast egentligen vet jag att dricka mindre inte funkar för mig. Jag har provat det förut, och finns det mer att tillgå så vill jag ha mer när jag väl har börjat. Så det jag behöver är att sluta, fast det känns tragiskt nog jäkligt trist och tråkigt att måsta göra det. Vin och öl har varit nåt att se fram emot, nåt att ha kul med, nåt att varva ner med, nåt att längta till. Men - jag har två små barn, en kär sambo som vet ganska väl hur det ligger till (även om jag smugit en hel del) och så mycket att förlora så jag vill sluta innan det spårar ur ännu mer. Jag vet inte vad mer jag ska skriva, jag är helt skakis bara av att göra ett inlägg här, men jag måste prova. För att bara göra tysta avtal om att sluta dricka med mig själv inne i mitt huvud är hopplöst - alldeles för lätt att övertala sig själv att det är bara för ikväll, bara den här gången osv. Jag är 32 år, mina barn så små att de inte fattar nåt än, och jag vill inte att de ska behöva göra det heller. Har läst lite av det alla ni andra har skrivit - det är skönt att kunna känna igen sig!! Jag som känt mig som världens ensammaste och sämsta person så länge.

Bönsyrsan

Jag förstår hur du menar, jag tror verkligen i mitt fall (som i ditt?) så är det här forumet en viktig skillnad mellan det här och tidigare tillfällen. Det tog emot att skriva att jag hade fallit dit igen - så snabbt! - och jag tänkte först att äsch, jag skippar forumet och sköter det här själv. Men jag skrev ändå till sist, och det är definitivt svårare för beroendehjärnan att ta över och servera ursäkter och incitament till att fortsätta dricka när den mer nyktra hjärnan har fått ner det verkliga händelseförloppet på pränt - och framförallt, fått kloka svar att läsa och begrunda! Hoppet om att loppet inte behöver vara kört för att jag körde i diket börjar vakna igen

Ja, för mig har forumet varit avgörande... Det och att jag inte kan dricka här hemma längre eftersom jag sagt att jag aldrig ska det igen. Men jag vet inte hur duktig jag hade varit på att övertala sambon att det fungerar att dricka litegrann om jag inte hade börjat skriva. Det var ju inte världens mest lyckade försök där i början och jag vet inte riktigt hur det fungerat om jag inte skrivit ner det till sist. Men det sitter rätt långt in att erkänna att man misslyckas ens för sig själv på det här forumet där ingen dömer... Komplicerat är beroendet och beteendet tycker jag. Men kanske har jag nu äntligen lärt mig förstå mig själv.

Bönsyrsan

Jag tror inte jag är lika långt kommen som du vad gäller självförståelse och sjukdomsinsikt, men det är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning att skriva här. Jag har dock inte sagt till sambon att jag inte ska dricka, känns som att jag drar mig för att utsätta mig för den pressen det skulle innebära med hans vakande öga... Men det är antagligen bara ett tecken på min bristande motivation.

Läste igenom din tråd och du verkar vara på god fot med ditt a-bruk. Jag funderar på om jag borde sätta regler kring mitt drickande, typ Max 3 glas eller så, om det fungerar bättre i längden att jobba för att vara måttlig jämfört med att jobba för att vara helt vit. Hur tänker du när du väljer att dricka? Gör du det med en medveten tanke kring hur du ska dricka? (Ber om ursäkt för om du känner att jag har utnämnt dig till min inofficiella forumsponsor med alla mina barnsliga frågor :)...)

Helt ok med frågor och bra att skriva ner hur tankarna går. Jag har en relativt kort period av uppehåll bakom mig. Jag har haft längre helt vita perioder tidigare, men då haft fokus på t.ex. Att klara tre mån. Och när det är gjort har jag kört igång igen. Jag har trappat ner, druckit fred, lörd piccoloflaskor, men sen fortsatt att dricka allt mer. Jag har druckit som belöning, som tröst, när jag behövt slappna av. Jag slutade dricka hemma i maj och har inte druckit hemma sen dess. Min svaga punkt är hemmadrickandet och smygdrickandet. Jag tycker inte om att vara full egentligen, vilket inte har hindrat mig från att bli det. Målet då har varit att bli full o sova.

När jag väljer att dricka nu är det med vänner, i sammanhang när drickandet inte varit nåt problem. Jag har varit orolig för att väcka begäret och har tänkt på att det inte ska bli för mycket, men som sagt mitt mål med fyllor har varit att sova och det målet har man ju inte ute. Jag skulle kunna låta bli helt just nu, men det verkar funka, så varför inte? Jag gillar gott vin och att umgås över ett glas.
Gränsen jag satt är att det inte ska bli så mycket så att jag blir full och bakis, så förståndigt som jag drack tidigare innan jsg blev mer tålig. Och det klarar jag ute.

Hemma tänker jag inte försöka.., eller jag har gjort det, men dricker jag två glas tappar jag omdömet och häller i mig allt jag kan.
Tror inte att jag är "botad" men kanske att jag har hittat en väg som funkar för mig. Och alkoholen är inte förknippad med belöning el flykt nu när jag dricker, kanske kan det funka då. Men om man gillar att vara full så tror jag att det är lite svårare, just för att man tappar omdömet efter ett par glas. Jag blev tidigare så bakis (innan beroendet kom) så jag har också en vana med att begränsa drickandet ute, vilket kanske underlättar. Så nu könns det som att jag hittat nåt som funkar för mig, men det är ett tidigt skede, så det kan mycket väl gå dåligt igen.
Oj, vilken uppsats det blev... O du som nog bara ville höra att det är lätt att begränsa :-).

Alamedaslim

Hej Bönsyrsan. Vi kan väl försöka att motivera varandra? Jag är en 25årig kvinna som också ska sluta nu. Det har gått alldeles för långt. Och jag vill inte gå på AA ifall någon skulle se mig.. har inte heller sagt till min sambo eller någon övrig i min familj om mitt beroende. Kanske vi kan stötta varandra?

Bönsyrsan

Tack sisfyfos för att du berättar. Hemdrickandet är även mitt största problem, där fyller drickandet funktioner som jag egentligen inte vill att det ska fylla. Dock vill jag så gärna kunna dricka ett glas med min sambo efter att barnen har somnat. När han inhandlar a så brukar han köpa en piccolo som vi delar på, då är det ju ingen risk att det blir för mycket eftersom det är såpass liten mängd att tillgå. Jag vill inte köpa hem själv och smygdricka, det känns så skamligt och bara tragiskt. Ute med vänner är jag ganska sällan nuförtiden med tanke på småbarnslivet, så det är inte heller nåt stort problem, men det brukar absolut kunna bli för nycket, i synnerhet ihop med dem som själva är glada i a. Där tror jag däremot att jag skulle klara att begränsa mig om jag verkligen tänkte igenom det och bestämde mig för en gräns. Jag tror jag behöver sätta upp mål för mig själv i olika situationer där a kan förekomma och bestämma mig för hur jag ska hantera varje enskild situation. Fungerar inte det så måste jag bli helt vit.

Alamedaslim, klart vi ska stötta varandra! Vore jätteskönt och förmodligen större chans att Lyckas också. Hur tänker du kring ditt användande av alkohol?

Alamedaslim

Jag har försökt sluta själv. Men det går inte. Min sambo märker ibland och frågar mig om jag har druckit men jag nekar. Och han litar på mig. Vilket han inte borde i dom fallen. Jag tar även av hans alkohol men köper nytt och ställer på samma ställe för att han inte ska märka.
Nu har jag legat hemma i förkylning och feber i 6 dagar och då har jag känt att 'ja men vin och whisky förtjänar jag då det är så synd om mig. Och det får mig att hosta upp mindre slem.' Men det är ingen lösning. Jag orkar inte ljuga längre och jag vill bli en bra person. Jag vill också ha barn. Men vågar inte sluta med preventivmedel när jag är sånhär. För tänk ifall jag skulle få för mig att ta ett glas när jag är gravid? Skulle aldrig vilja utsätta ett barn för det. Men jag litar inte på mig själv. Vill så gärna få kontakt med likasinnade och på något sätt hjälpa varandra och stötta varandra så att vi kan sluta ihop.

Bönsyrsan

Att du har problem med alkohol betyder inte att du inte är en bra person, det betyder bara att du har problem med alkohol! Däremot tycker jag att du verkar vara en bra person som förtjänar att må bättre :). Precis som jag ;).

Jag har barn och det var inga problem med att hålla upp då jag var gravid, det funkade rätt bra med alkoholfritt. Däremot hade jag druckit innan jag visste att jag var gravid, och ångesten som det gav önskar jag verkligen ingen människa. Jag tror säkert att det kommer att funka för dig med, men jag tror att det är klokt att ta en sak i taget och börja med att ta tag i alkoholsituationen.

Nu idag hade jag en tung dag med mkt stress och jobb och jag var så sugen på att köpa a när jag åkte hem, men nu är jag glad att jag inte gjorde det. Det är ofta såna situationer som är värst för mig, när jag känner att jag "förtjänar" att få ett glas vin (trots att det bara leder till ont i längden även om det är skönt ett litet tag). Jag tänker att jag tar en dag i taget. I helgen när jag drack så kändes det helt värdelöst och som att allt var kört, men det är det ju inte. Jag har funderat på vad som hände och bestämt mig för att hålla koll på mig själv i liknande situationer framöver (det vill säga situationer när någon ställer en flaska vin framför mig och säger varsågod...) det kommer att kännas skönt nästa gång, för då har jag bestämt mig för att tacka nej (hoppas hoppas att jag inte gör mig själv besviken igen). Jag tycker det är lättare att motivera mig när jag tänker att jag måste förändra mitt beteende för att jag själv ska må bra och vara frisk, och se det som en bonus att alla runtomkring mig tjänar på det också. Men än så länge har jag mest känt av en otrolig trötthet, men enligt mer rutinerade medlemmar här på forumet så kommer det att gå över....

Alamedaslim

Jag var helt utan a i ett år. För det gick helt snett en dag. Och min sambo ställde ett ultimatum. Och det gick. Fastän det var jobbigt ibland. Vissa helger hade vi vänner här som drack och jag (som är nattmänniska) bakade på natten med dom. Faktiskt ofta utan begär. Men så kom sommaren igen (var nykter från juli till juli) och vi skulle ut med vänner och jag sa till min sambo att jag också ville kunna ta några glas vin. Och att jag inte skulle göra något dumt. Och det gjorde jag inte. Drack två eller tre glas rödvin bara. Kände mig så himla behaglig och lugn men utan mer begär. Men efter några tillfällen, och när jag blev sjuk, då 'förtjänade' jag mer. Låg hemma i soffan och drack vin och whisky. Precis som nu när jag är sjuk. Behöver någon som kan motivera mig och som jag kan motivera tillbaka.
Märker din sambo att du dricker? Tror du att han skulle kunna hjälpa dig att sluta? Eller känner du som mig och inte vill behöva visa upp den sidan av dig själv?

Alamedaslim

Skulle vi kunna starts en mailkontakt? Du verkar som en bra stöttande person och jag vågar inte skriva allt öppet ifall någon skulle läsa..

Gumbo

Välkommen ska du vara! Jag känner igen mig fullt ut i det du skriver, har själv precis startat upp (första nyktra dagen igår) men jag är livrädd att jag inte ska klara det. Det hjälper att vara inne på forumet för min del, här ser jag att vi är många med samma mål och det sporrar mig, det känns annars rätt ensamt att sluta dricka, i alla fall känner jag det så. Du har tagit första steget mot ett nytt liv, all heder åt dig!

Bönsyrsan

Alamedaslim, att du har lyckats hålla upp i ett år tidigare betyder ju att du har förmågan att klara det bra! Jag har aldrig hållit upp så länge (bortsett från graviditeter). Hur gjorde du då? Jag menar, för att hantera situationer där du hade velat dricka?

Jag och min sambo har pratat om det flera gånger. Det är jättejobbigt när det har hänt saker som har gjort att han har tagit de samtalen med mig, det skulle jag verkligen vilja slippa i framtiden. Ändå verkar han lita på mig någorlunda eftersom han inte har ställt nåt riktigt ultimatum än, men jag tror det beror mer på att han inte tror på tvång och hot utan hoppas på att jag ska lyckas ta tag i det själv. Förra helgen så var det han som föreslog att vi skulle ha en liten flaska vin, och då känns det som att han litar på mig (alternativt att han vet att jag blir glad av det, och jag har varit rätt så grinig på sistone...).

Om jag verkligen kände att jag började tappa greppet ännu mer och inte längre kände att jag har någon chans att klara det själv, så skulle jag be min sambo om hjälp. Men jag är inte där än, och visst finns det en stolthet som gör att jg helst inte pratar med nån utan försöker fixa det själv så långt som bara är möjligt. Jag vill dessutom behålla känslan av att jag gör det för min egen skull, för att jag är värd det, och om jag blandar in honom så blir det oundvikligt så att då gör jag det också för att inte göra honom besviken/för att inte känna mig dålig inför honom.

Jag skulle hellre ha kontakt via forumet än mail. Det är synd att det inte verkar gå att skicka privata meddelanden på forumet. Min mail har jag såpass öppen på alla enheter som jag använder så där finns det risk att folk ser och undrar. Så jag känner mig mer trygg att prata om de här problemen här. Hoppas du ändå vill prata! Fördelen med att vara här också är ju att man kan få kloka inpass ibland av människor som är mer erfarna och en del som ser saken från ett annat perspektiv

Alamedaslim

Har inte varit inne några dagar här tyvärr, ursäkta sent svar!
Förstår det knappt själv längre. Började dricka igen för två år sen lite drygt. Det började med att jag spårade ur totalt och min sambo hittade mig hemma halvt borta. Och jag försökte neka att jag hade druckit. Det slutade inte så bra.. Och dagen efter insåg jag hur mycket jag skämdes och hur dåligt jag mådde över vad jag hade gjort. Och det motiverade mig. Bara en vecka efter så insåg jag att min äldsta vän hade dumpat mig, då den personen inte hade pratat med mig på flera månader och det blev helt klart. Och jag bara grät och ville köpa a. Men sa till mig själv att 'fan heller, det gör ont men du ska inte sjunka så lågt!'. Och på något sätt lärde jag mig. Jag var med på hemmafester och hade kul ändå. Var uppe sent med vänner och bakade. Men sen kom sommaren och vänner ville ha med mig ut och då sa jag till min sambo att 'jag har ju skött mig bra i ett år så ett eller två glas klarar jag'. Vilket jag gjorde. Första gången. Andra gången mer men utan att spåra. Sen gick det utför igen.
Hur långt har det gått för dig och hur mycket har din sambo märkt/hjälpt dig med pga a? Jag har också mycket stolthet/vill inte skada honom i onödan. Så därför vill jag inte berätta hur illa det har varit. Men berättade för honom i torsdags att jag har bestämt mig för att dricka helt. Åtminstone som det är nu. Och inte ett glas bara, heller. För jag känner alltid att jag vill ha mer om jag tar ett glas så då är det bättre att inte ta något glas alls.
Nej jag har också märkt att det inte verkar gå att skicka meddelanden privat här. Synd :/

Bönsyrsan

Det har varit lite upp och ner för mig. Före barnen kom kunde han ställa ultimatum pga att jag verkligen kunde göra korkade saker pga a när jag var ute. Men sen dess har det varit lugnare, men det har hänt några gånger att han har sagt ifrån när jag inte har lyckats hålla koll. Under en period när jag åt en medicin så blev min koll på berusningsgraden skitdålig (skyller inte på det, jag har svårt att sluta alltid när jag väl har börjat, men det blev mer plötsligt än tidigare med medicinen), och det ledde till ett par fyllor som han verkligen inte uppskattade. Nånstans verkar han ändå tro att jag kan fixa det, för han verkar inte så oroad nu (men han vet ju inte allt heller, jag har ju smugit en del och jag tror att han inte har fattat det). Skulle dö av skam om han märkte det. Jag vill också sluta helt men fan vad svårt det är. Särskilt i en mörk regnig höst med mycket stress o press på jobbet.... Orkar liksom inte riktigt motivera mig tillräckligt länge. Det har inte hänt nåt särskilt drastiskt, men jag har inte varit nykter på helgerna heller som jag egentligen hade önskat...

Bönsyrsan

Förresten, inget tvång med att uppdatera här dagligen tycker jag, då blir det ytterligare en kravfyllt grej och det är inte positivt. När man känner att man har lust och kraft så går man in och skriver tänker jag :)

Hur går det för dig nu?

Ensamjävel

Hej..

Jag orkar snart inte mer, jag dricker alkohol/sug för alkohol varje dag.. det är det jag ser fram emot VARJE dag.. jag har barn som jag vill finnas där för.
En sambo som dricker lila mycket (om inte mer)..

Alltså det behöver inte vara mycket men det blir OFTA. Även om det blir för mkt för ofta ...

Jag har hällt ut alkohol vi haft hemma och sagt att det blir ingen mer alkohol. Men dagen eter blir det samma visa igen.. Hur ska jag göra för att sluta?! Jag orkar inte mer, lider av svår ångest och även självmordstankar ibland..
Jag pratar med en psykolog och upplever det som att Jag inte får den hjälpen jag behöver. Upplever även mig själv som ful och sliten och önskar inget mer än att sluta med skiten.. svårt när alla runt om mig dricker ofta och mkt.. snälla ge mig råd.

har du tagit, Ensamjävel, att skriva här. Bra! ♡ Lider med dig som har så starka och jobbiga känslor just nu.

Håller med FinaLisa, skapa en egen tråd, längst upp till höger "skapa en ny forumtråd". Då kommer du att få flera svar.