Min arbetsgivare upptäckte jag drack alkohol under arbetstid.....

3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
gultkort
Min arbetsgivare upptäckte jag drack alkohol under arbetstid.....

Hej på er,

Har precis hittat hit efter tips av företagshälsovården angående alkoholhjälp osv på nätet. Läst en del inlägg och trådar och känner mig inte längre ensam.
Jag vill berätta min historia och var jag är idag. Förhoppningsvis kan jag hjälpa någon och själv få tips och råd på vägen.
Om mig: Jag är 30 år, 2 barn, ett på 9 år och ett på 2,5 år och är gift.
Hela min resa kring alkohol tog fart för cirka 5 år sedan när jag träffade min nuvarande man. Efter cirka 1 år tillsammans, med en graviditet som ar faktum valde vi att gifta oss innan barnet kom till världen. Han var den jag längtat efter ett bra tag, men så småningom uppstod bråk och konflikter mellan oss. Förälskelsen går över i en djupare relation och ens sanna jag kommer till ytan. Jag mådde väldigt dåligt i förhållandet, på grund av "mildare" slag mot mig och psykiskt misshandel. Han fick mig att känna mig värdelös och förminskade mig. Redan där och då, för cirka 3 år sedan blev alkoholen en snabb lösning mot de negativa och värdelösa känslorna jag kände. Jag drack då inte mycket, men ofta. När jag ser tillbaka på tiden så tror jag att jag fortfarande hamnat under "måttlig" konsumtion om man ser till värdena på blodproverna. Åren gick, förhållandet blev bättre och bättre, då vi gick i terapi och helt enkelt fick en nystart när vår son kom. Vi har verkligen kämpat i förhållandet och idag fungerar det. Även om det fungerar har jag senaste 2 åren levt i min egen bubbla, känner att jag inte är där jag vill vara i livet.. Är det familjelivet som tar kål på min energi, eller har jag drömmar som aldrig blir sanna? Det vet jag fortfarande inte. Vardagen som den är idag fungerar och flyter på.. Men jag är på jakt efter annat...

Alkoholen och dess betydelse för mig eskalerade under sonens 1-2 år.. Jag älskade känslan av att döva tankarna om livet och stressen och pressen att ha en liten, jobba heltid och alla sysslor efter arbetet... Kände mig fast/Känner mig fast.. Vet egentligen inte vad jag känner, men det jag känner vill jag inte känna. Ingen aning...

Senaste året har jag druckit 1/2 vinflaska varje kväll. Och då menar jag varje kväll.. För ett halvår sedan ökade jag "utan" jag ens brydde mig, till 1 vinflaska om dagen. Och då menar jag verkligen varje dag, 365 dagar....

För cirka 2 månader sedan tog jag "steget" att ta med vin till jobbet. Där drack jag en halv flaska och "sparade" andra halvan tills jag kom hem.
Anledningen till att jag tog med alkoholen till jobbet berodde på 6 månaders kaos och ångest på jobbet på grund av en kollega som myglade.
Visst - ingen ursäkt, absolut inte - men jag är svag och pressen och stressen i situationen och trots påtryckningar om den dåliga "arbetsmiljön" gjorde att jag till slut tog steget att ta med alkohol till jobbet.

För 2-3 veckor sedan när jag vid 13 tiden kom tillbaka till mitt kontor efter ett möte, kallade min chef och "chefens chef" in mig i ett av samtalsrummen.
De sa de upptäckt jag druckit alkohol på arbetstid. Jag erkände direkt. Hur de visste det eller hur de fått reda på det, ja de spelar ingen roll... nu är de som det är. Jag fick gå hem från jobbet den dagen. Dagen efter fick jag en tid till företagshälsovården för provtagning och samtal.

I Peth värde ligger jag på 0,45, resten av proverna var bra ( eller inom OK gräns)

Jag har gjort fel, jag har tagit steget att dricka alkohol på arbete, jag behöver hjälp... de inser jag.. Jag skäms, jag har gråtit över hur jag kunde sjunka så lågt att ta med en flaska till jobbet....
Men av någon anledning kan jag inte skaka av mig känslan av att bli "kontrollerad"...
Nu ska jag lämna prover 1 gång i månaden, spontant. Jag vill inte sluta dricka, jag vill dricka kontrollerat och inte på "känslor" satte vi upp som mål..

Jag vet jag vill minska, jag vet jag har problem, men känslan av att vara "kontrollerad" är hemsk..

Någon som varit med om att bli upptäckt på jobb? Hur gick det? Hur kändes det?

Miljoner kramar till er <3

Ellan
Kontrollerad

Hej,
Och välkommen hit till forumet. Ja du jag blev oxå påkommen av kollegor. Inte att jag drack på jobbet men de misstänkte att jag var påverkad av något. Där och då i möte med chefen så lyckades jag ”prata” mig ur det. Hur jag lyckades med det är ju egentligen inget konstigt. Jag var en mästare på att manipulera omgivningen till att få saker på mitt sätt. Efter det kraschade jag helt och dagen efter tog jag ett nytt samtal där jag sa som det var. Jag hade stora problem och jag behövde hjälp. Jag la mig helt platt och var brutalt ärlig. Så här i efterhand vet jag att det räddade mig. Jag tog emot hjälp. I mitt fall var det företagshälsovård, provtagning och samtal m läkare. Dock kände jag att jag behövde hjälp att sluta helt. Jag visste att jag lämnat riskzonen och var beroende. Hur det skulle vara möjligt förstod jag inte men på eget initiativ och med stöd av arbetsgivaren åkte jag iväg på behandling. Efter det lämnade jag prover regelbundet i ett helt år. Det handlar ju om att få behålla jobbet. Visst kan känslan vara att bli kontrollerad men samtidigt var det en hjälp för mig och dessutom kunde jag återfå förtroendet från arbetsgivaren. Eftersom det är förbjudet att vara påverkad på arbetet och jag faktiskt hade varit det så kände jag inte att jag hade så mycket att välja på. För min del blev inte det en så stor del heller. Mitt fokus var att ta hand om nykterheten, att återfå tillit från man och framförallt mina barn.
Så kontrollen i sig blev bara en check på att jag gjorde det jag skulle men som sagt var för mig låg fokuset på tillfrisknandet.
Känslan av att bli avslöjad av arbetsgivaren var brutal. Skammen var vidrig men det infann sig oxå en frihetskänsla. Det fanns ingen väg tillbaka. Nu har det gått över 2 år sedan detta hände och jag jobbar kvar. Har blivit erbjuden fler nya tjänster av samma arbetsgivare. Har varit öppen mot chefer och mina närmsta kollegor vilket jag tjänat på i längden. Jag går rakryggad! För ingen som inte har varit där själv kan ha en aning om hur vidrigt det är. Psykisk ohälsa, beroenden, ångest, utbrändhet... jag checkade av alltihop men jag är förbaskat stolt över min resa och där jag är idag.
Början av resan är ofta tuff. Skam, skuld, ångest mm men det går att förändra. Vi är många här som vittnar om det. Ge dig själv en period utan alkohol. Lämna prover, lyssna på din kontakt på företagshälsovården och bara ”åk” med så här i början.
Det blev ett långt inlägg men jag vill verkligen ge dig lite styrka och även hopp. För det går.
Stor kram
Ellan❤️

Adde
Jag

håller helt med Ellan vad gäller tillfrisknandet och vägen fram till det.

Jag tror personligen också på att när man tar med alkohol till jobbet så är det ett sätt att ropa på hjälp, typ : Se mig !! Jag behöver hjälp !

Jag hade en gång en bekant som gjorde som du och drack på jobbet och blev tvingad till företagshälsovården där det satt en som också tyckte att det räckte med att lära sig dricka kontrollerat. Har man kommit så långt så man tar med alkohol till jobbet är det nog kört med "kontrollerat" drickande. Och mycket riktigt så funkade det inte. Efter ett antal gånger som påverkad på jobbet så fick hon sluta. Jag vet inte alls hur det gått för henne för hon drog sig undan all kontakt med bekanta som visste hur det var ställt.

Att böja på nacken och ta emot hjälp är det bästa jag någonsin gjort för min egen skull.