Hej! Har skrivit här flera gånger förut, orkar och vill inte leta fram mina gamla trådar. Kort bakgrund. Alltid druckit, slutade för några år sen, gick behandling, var nykter ca: 2 år. Träffade ny man, flyttade till honom på en annan ort. Gick bra första året, förstod i och för sig att han hade problem men inte hur allvarligt. Det gick att leva med faktiskt.
Sen började vi bägge två. Hette fint först att vi bara fick dricka 4 öl varje lördag, klarade vi inte det skulle vi söka hjälp. Fina ord va? Nu har vi hållt på i snart två år, i princip varje dag och det bara eskalerar. Vill så gärna sluta men klarar det inte när han dricker. Vi samspelar liksom, ursäktar varandra, hittar alltid anledningar. Det gör ju inget - det är ju bara vi två. Flippar någon ur förlåter den andra gärna, vi kan ju alltid strunta i det och ta en öl istället.
Men jag är så trött på det! Vi isolerar oss, har inget umgänge, gör inget. Saknar mitt gamla liv när vi hittade på saker, hälsade på folk, fiskade, plockade svamp osv.
Jag har ambitionen att göra något men så kommer jag hem, han sitter där med en öl och då tänker jag vad fan - nu kan vi ju ändå inte göra något. Sen knäcker jag första ölen... Varje dag. Att bestämma något i förväg funkar inte, det glömmer någon av oss så lätt bort...
Nu är jag hemma hos en släkting på studentfirande, det är så skönt och så normalt! Behövde nog distansen. Vill att det ska kännas så här jämt! Samtidigt älskar jag min man - vill att allt ska bli bra igen. Jag tror jag har mer vilja att sluta än han, han är så vansinnigt fast i alkoholträsket.
Kan inte skriva mer nu, ska äta en normal frukost. Det här inlägget är iallafall en början, ville inte skriva med kroppen full av ångest och alkohol.

Fredde

Ditt inlägg utstrålar att du vill ha en förändring i ditt liv till det bättre på alla sätt och att du är trött på att gå den destruktiva vägen för den leder bara till mer ångest och dåligt mående. Det är lätt att dränka sina sorger och problem i alkohol och på så sätt fly från allt och visst det hjälper för stunden men till slut så lär sig en den lille alkojävlen att simma och allt blir bara värre med tiden. Du har varit stark innan när du gick på behandling och var nykter i 2 år det visar att du har styrkan och kraften inom dig om du sätter den sidan till men det gäller bara ha modet att ta fram det igen för det är ju enda sättet till en förändring och bryta den onda cirklen. Den enda man kan förändra är sig själv inte någon annan för alla måste vi själv komma till insikt och göra jobbet på egen hand.Självklart kan man stötta och ge goda råd osv men själva förändringen måste komma inifrån en själv. Sen som du säger så är det svårt att sluta dricka om ens partner oxå dricker det gör det hela svårare att sluta för man blir medberoende av varann och man påverkar varann negativt. Jag minns när min särbo slutade röka för 7 år sedan och jag tänke men gud vad stark hon är som tagit det beslutet och jag kommer ihåg att jag tänke kan hon fixa det så kan jag det med så 12 dagar efter hon slutade röka så gjorde jag det med så nu är vi bägge rökfria:) Det är alltid lättare att sluta med något beroende om ens partner är med på resan för man är alltid starkare tillsammans för då kan man stötta och hjälpa varann på olika sätt:) Kan du inte prata med din man och berätta dina känslor och tankar som du har inom dig angående drickandet och att du vill ha en förändring och att du saknar den goda tiden när ni fiskade och plockade svamp osv och mådde bra tillsammans. Jag har själv druckit för mycket genom åren men jag har blivit bättre och jag försöker inte dricka lika ofta och inte lika mycket som jag gjorde förr och det är så skönt att vakna på morgonen och njuta av en kopp kaffe och njuta av dagen än att vakna bakfull med ångesten som river och sliter i en och att hela dagen är förstörd. Ha en fin dag:) Styrkekram!

Det var så insiktsfullt att jag inte har något väsäntligt att tillägga, men du har mina lyckönskningar. Kämpa på i helgen och fokusera på dig själv och vad du vill. Jag är också ett fan av att prata med sin partner om hur man känner. Annars kanske du kan börja boka upp egna aktiviteter utanför hemmet för att ”komma loss/ut” lite mer? Du måste ju inte vara med din partner för jämnan utan du kan ha ett eget liv också.

Taesa

Visst är det så att man blir medberoende och påverkar varandra negativt. Det är just det jag känner så starkt att jag är både beroende och medberoende, allt känns som en jävla soppa!
Jag tror faktiskt att jag egentligen har styrkan att sluta, jag har ju gått behandling, jag har verktygen och vet hur jag ska göra. Men jag törs inte. För om jag slutar och han inte gör det - vad händer då? Jag kan liksom inte leva med en alkis om jag är nykter, men dricker jag också så funkar det. Så snurrigt!!!
Jag har försökt prata med honom, många gånger. Men han liksom bara slår bort det. Ofta slutar det med att han får mig att känna att jag förstorar problemen, gör det mer komplicerat än vad det egentligen är. Det rinner av honom, jag når inte fram. Sen ibland vänder han på det och försöker få det till att jag har psykiska problem och är typ neurotisk. Och varje gång det händer känner jag mig sviken och inte lyssnad på.
Jag tänker såhär! Jag behöver bygga upp mig själv, bryta mig loss lite, skaffa mig ett eget liv där jag klarar mig själv lite mer. Det gäller allt från att pyssla med min hobby (har 2 hästar) till att bygga upp min ekonomi. Våga välja att vara nykter en kväll, åka till stallet och strunta i att han dricker just då. Låta honom sitta där med sina öl och kvartingen han tror att jag inte vet att han dricker ur titt som tätt och sen fyller på. För det är något sjukt som händer när man även är medberoende, någon slags känsla att jag måste vara hemma, måste ha koll på vad som händer. Typ börja samla på nyktra dagar, visa mig själv att jag inte dör av att släppa kontrollen på något sätt. Förstår ni?
Jag jobbar på! Tack för era svar, det hjälper mig!

Låter som en bra plan! Tyvärr är jag inte så påläst om medberoende men i anhörigforumet finns mycket bra information. Du har det antagligen extra tufft med båda problemen samtidigt. Men börja samla nyktra dagar som du säger, åk till stallet och sysselsätt dig med annat. Din ekonomi kommer att stärkas om du inte dricker. Alkohol kostar ju både direkt och indirekt. Huvudsaken att du kommer ut ibland eftersom du vet att det är vad du vill! Kämpa på!

Taesa

Eller så är det bara alkoholdjävulen som lurar mig - som säger att du måste dricka. Kanske är sambons druckande en bra ursäkt rätt och slätt. Folk brukar skriva att hjärnan blir kidnappad av A - jag håller fullständigt med!!!

Ja, man blir helt dum i huvudet och gör saker man aldrig skulle drömma om med alkohol tillgängligt. Å då menar jag inte när man är full, utan även när man planerar.
Du beskriver din sambo och hans argument precis som de som skriver på anhörigsidorna. Hans anklagelser om att det är dig det är fel på. Jag förstår att det är oerhört svårt att sluta dricka när sambon dricker. Kan du köpa a-fri öl och välja det i stället? För mig funkade det ganska bra. Gav kanske den där respiten när man egentligen bara ville agera på känslan och dricka. Dricker men får ingen effekt av a och hinner sansa sig.
Tycker du är sund som tänker. Det är inget liv. Det räcker inte åt dig. Din sambo är rädd att du slutar för då försvinner hans legitimitet att dricka. Då måste hsn välja själv. Ja, börja med att bygga upp dig själv. Hitta det du njuter av. Hästarna vill väl inte ha dig onykter heller.

Taesa

Bara sådär på tal om att bygga upp mig själv. Har anmält min ena häst till en utställning. Nu måste det tränas och jobbas en månad ?
Sen har jag anmält mig till en högskolekurs i höst. Känns också bra!
Jo man blir dum i huvudet av alkohol - fullständigt! Men nu ska jag samla nyktra dagar och "andningshål". Känns skönt - det är en liten bit på väg iallafall!

Taesa

När beslutet på riktigt närmar sig så ökar ångesten. Igår följde jag mina gamla mönster och dämpade den med A. Så idag mår jag som jag förtjänar. 3 timmar sen till jobbet. Så oerhört trött! Men idag blir iallafall en nykter dag. Så det så!

Följde också det gamla invanda mönstret igår....
Mår som jag förtjänar idag men har köpt a-fria öl och ska hålla mig till dessa när suget sätter in.
Midsommar SKA bli nykter!!!
Orkar inte ens tänka på att dricka, är så innerligt trött på detta velande, nu måste jag ta kommandot över mitt liv!

Så fruktansvärt meningslöst detta drickande är??

Taesa

Så fullständigt meningslöst! Mår lite bättre nu och det är ju skönt, blir sällan bakis men däremot väldigt trött. Så jag ska sova en timme. Tänk- förr innan jag började dricka såhär sov jag alltid en stund efter jobbet. Nu hinns det aldrig med, måste ta hästarna och stallet direkt efter jobbet - allt för att få så mycket tid till ölpimplandet som möjligt. Så sjukt! Är så urbota less på det där att vi försakar allt annat för dom där usla ölens skull.. Så meningslöst!
Hoppas din midsommar blir bra iallafall ? Själv vet jag att jag kommer vara nykter eftersom jag kör. Inte så dumt att ta på sig chaufförsrollen...

Taesa

Det blev en lugn kväll igår - så skönt ?
Funderat en del på det där med HALT - hungrig, arg, ledsen, trött. Maten sköter jag märkligt nog, oavsett om jag dricker eller inte. Sover ju dåligt men har bestämt mig att återinföra vanan att sova en stund efter jobbet. Ledsen och arg är jag ju mest hela tiden tyvärr. Hur katten fixar jag det? Det är så mycket i min livssituation som gör mig arg och ledsen, vet inte hur jag ska hantera det. Saker som får mig att känna mig maktlös, som jag inte kan påverka. Ofta därför jag dricker, döva ångesten och ilskan. Måste lära mig hitta andningshål, får klura på det!
Iallafall är jag pigg idag - ska lägga lite extra krut på jobbet, känns bra! Sen ska jag ha ytterligare en nykter och lugn kväll ?

..det är så viktigt för att kunna ladda batterierna.
Du har som jag många orosmoment runt dig som är svåra att påverka.
Känner verkligen igen längtan efter andningshål som vi lurar oss att alkoholen ger oss.

Igår var jag nykter och idag ska bli dito??☀
Kramar

Taesa

Sitter här med gråten i halsen. Fick precis kontakt på FB med en gammal väninna - vi kan inte hörts på minst tio år. Hon och hennes man var och hälsade på mig då när det begav sig. På den tiden var jag gift, med en annan alkis. Och jag var inte bättre själv. Besöket flippade ur, vi blev kanonfulla och våra gäster hade inte alls roligt ? Dom åkte och jag har inte hört av dom sen dess. Tänkte att den här relationen har jag brännt, la locket på och valde att "glömma".
Nu har hon letat upp mig, tagit kontakt. Berättat att hon blev orolig, tänkt på mig och känt att hon måste leta upp mig för att kolla att allt är bra med mig. Vill gärna träffas nån gång och ta en fika.
Det finns ju faktiskt folk som bryr sig, blir så rörd! Någon har faktiskt tänkt på mig - hur jag mår. Inser att min självkänsla nog är på botten, jag är inte ens värd att bry mig om. Och nånstans där har jag totalisolerat mig, helt säker på att ingen vill vara med mig ändå.
Jag har inga väninnor, inga jag umgås med. Men på jobbet har jag en tjej som jag äter lunch/pratar med varje dag. Hon brukar också säga att hon är orolig för mig. Det slog mig precis just nu, nu när jag tänker efter, men jag är så ovan. Jösses, jag har ju folk runt mig, även fast det just nu bara är två, som genuint bryr sig. Det slog mig med full kraft. Vill bara krypa ihop i en liten boll och gråta för jag blir så himla glad/tacksam. Det blir så klart och tydligt - så här ska inte mitt liv vara!!! Det finns något annat, något positivt där ute. Och kanske är det dags att hålla fast vid det? För min skull för en gång skull.
Kram på er!

Din ensamhet berör mig. Antagligen för att jag är orolig för att vara ensam själv, som min mamma alltid varit. Vad roligt att du fått kontakt med en gammal vän! Som dessutom varit orolig för dig. Jag tycker att du har insikt i hur du vill ha det. Och du har ju inte alltid varit isolerad så jag tror att du har det i dig att starta om med nya eller gamla vänner. Men hur tänker du kring att ta dig dit? Vad kan få dig att bryta din isolering och ta nästa steg?

Taesa

Antagligen att flytta från min sambo. Vi drar ner varandra, hur vi än gör så går ingenting framåt. Jag vill mer än honom, han är mer fast i alkoholen än jag, kommer aldrig kunna "rädda" honom.
Sen är vi så olika, jag kan inte förklara riktigt, men han är så "enkel". Jag är mer sådär att jag tänker, analyserar, funderar, vill diskutera. Han vill ärligt talat bara jobba, dricka och sen inte så mycket mer. Vår relation är inte alls utvecklande.
Men sen är jag så otroligt beroende av honom. Jag har under årens lopp satt mig i skuldfällan hos kronofogden. Träffade honom, sa upp mitt hyreskontrakt och sålde allt jag ägde, flyttade hit. Det jag har kvar är hästarna som betyder så otroligt mycket för mig, dom står dessutom skrivna på honom. Om jag flyttar - ärligt talat - hur får jag ihop allting? Den ena hästen är jag beredd att sälja men den andra är min allra bästa vän, min trygghet. Säljer henne aldrig! Har inte någon som kan gå i borgen för en lägenhet, tidigare hade jag min pappa men han är gammal, skruttig och halvdement.
Jag har målat in mig i ett hörn. Vet inte vårt jag ska ta vägen och hittar ingen lösning.

Jag tycker så mycket om det du skriver här: "Det blir så klart och tydligt - så här ska inte mitt liv vara!!! Det finns något annat, något positivt där ute. Och kanske är det dags att hålla fast vid det? För min skull för en gång skull."

Vad skulle det kunna betyda, om du håller fast vid det positiva?

Du säger att du målat in dig i ett hörn, framför allt ekonomiskt, och nu behöver du öppna upp vägar ut ur det där hörnet. Det är lätt att känna sig överväldigad och inte orka göra något. Men ett steg i taget, en sak varje dag för att förbättra situationen kommer göra att läget ser helt annorlunda ut efter 6 - 12 månader.
Har du övervägt att söka rådgivning gällande din ekonomi? Exempelvis Kronofogden och kommunen har ekonomisk rådgivning.

Vad kan du göra idag, för att läget ska kännas lite bättre i morgon?

Ser fram emot att följa din process!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Taesa

Tack Carina för ditt svar. Du har en poäng i det där att en liten bra sak varje dag kan göra mycket på sikt.
Tror jag måste tänka långsiktigt. Hur knäppt det än låter inte (enbart) fokusera på att bli nykter utan hitta vägar ut ur det där hörnet och hänga fast vid det positiva. För jag tror inte jag klarar att sluta dricka rakt av när situationen är som den är. Måste hitta något positivt och hållbart. Måste skapa förutsättningar att förbli nykter.
Och med det menar jag naturligtvis inte att jag ska dricka hejdlöst, utan att om jag misslyckas ska jag inte slå så hårt på mig själv och ge upp, utan fortsätta bygga det positiva!
Idag har jag köpt a-fri öl och en liten flaska a-fritt vitt vin. Mitt i eländet kunde jag inte låta bli att flina åt sambons skeptiska min när han såg det ?

Fredde

Smyger in och önskar dig en Trevlig Midsommar :) Starkt gjort av dig att köpa hem alkofritt det visar att du har karaktär och styrkan i dig och angående din man så kan han sitta där med lång näsa och du kan gå runt och småflina hur mycket du vill åt han haha ;) Strykekram :)

Ha en fin midsommar som du kommer att minnas hela vägen till sängen!
Som övriga sagt, se det lite långsiktigt och ta små steg så ofta du kan. I nyktert tillstånd kan du säkert komma på många lösningar.