Startar en egen tråd... Jag tycker att det är läskigt att skriva här, men nu gör jag det!
Mer om min historia senare - den är lik så mångas här på forumet, och tillför inget direkt nytt.

Jag har de senaste månaderna lyckats minska mitt drickande - från 5-7 dagar i veckan, 3-8 glas per gång, till 2-3 dagar i veckan 2-4 glas per gång. Jag har haft stor hjälp av att följa er som skriver här. Jag har också tagit L-glutamin, och tycker att det hjälper mot sug.

Men så de senaste veckorna har jag börjat dricka mer igen. Jag skyller gärna på min man, typisk livsnjutare och riskbrukare, som börjar komma i semesterstämning och gärna köper hem balkongvin efter jobbet...
Men sanningen är ju att det är jag själv som måste bestämma hur mycket/lite jag dricker.
Tänk att detta enkla och självklara fakta behöver så lång tid att sjunka in i medvetandet.

Nu börjar semestern ialla fall. Familjen, två vuxna och två barn i mellanstadieålder, inleder med en dryg vecka i södra Europa.

Mitt första minimål avseende a:
Denna vecka blir en helt vit vecka för mig.

För att må bra. För att det inte ska bli bråk mellan lulliga föräldrar. För att visa mig själv att jag kan. För att hitta tillbaka till mig själv.

Försök ta lite morgon- eller kvällspromenader i ”södra Europa”. Något du antagligen inte skulle göra om du druckit. Så du får en liten bonus. Kanske nån bra bok också till hands på balkongen eller uteplatsen.
Lycka till!

Benguela

Tack IronWill! Och det är precis vad jag ska göra - morgonpromenader alltså.
Morgon är min tid i familjen. De andra vill sover lite längre, medan jag går upp tidigt. Även på semestern.
Morgonen är en ny start. Morgonen ger mig tid att tänka stora tankar, drömma stora drömmar. Att minnas vad det var jag egentligt ville göra i livet.

Benguela

Förutom att njuta av att vara nykter och stark, ska jag också komma på något jag kan ”unna mig”.
Eftersom min känsla inför A bland annat är att jag ”unnar mig”. Tänkte jag fortsätta att ”unna mig” - men någonting annat än a. Har inte kommit på vad ännu bara.

Kanske spara några hundralappar varje vit dag? Men det ger inte någon ögonblicklig tillfredsställelse, på samma sätt som ett glas vin (som sen blir 100 glas).

Tänker vidare på detta.

Benguela

Imorgon reser vi, idag är det allmänna förberedelser. Maken ringde från stan och sitter på en servering med sina favoritdrycker mellan ärendena.

Genast börjar jag längta efter att sitta där med ett glas jag med. Inte ett direkt a-sug, utan mer ”så där vill jag ha det”-sug. Eller det kanske är det som är a-sug, jag vet inte.

Det blir iaf en tuff vecka med vin till både lunch och middag, och några drinkar däremellan. För maken.

Får försöka vända ”avunden” till lite präktig nöjdhet över hur duktig jag är. Eller nåt.

Rövarkulan2

Intressant läsning och jag önskar dig en trevlig semester.

Sätt ett litet band runt din handled varje dag du klarar dig utan alkohol på semestern. Har du alla veckodagarna när du kommer hem så är du en bra bit på väg.

Lucka till!

Benguela

Tack rövarkulan 2! Hoppas att jag har en regnbåge av band på armen nästa vecka...

Idag kommer jag att lägga mig nykter. Trots att maken gjorde flera stop under sin inköpsturne, och ringde och berättade var han satt.

Jag har de senaste månaderna blivit uppmärksam på hur ofta jag har hört en röst som säger att ”om han dricker får jag också dricka”. Märkligt resonemang. Men det har varit en stark röst!
Den har funnits länge, men jag har inte riktigt tänkt på den. Bara lyssnat på den.

”Jag har rätt att avstå a, även om han dricker”. Ska jag försöka få den att säga framöver.
(Kom igen, Rösten, säg det nu!)

Benguela

Tack rövarkulan 2! Hoppas att jag har en regnbåge av band på armen nästa vecka...

Idag kommer jag att lägga mig nykter. Trots att maken gjorde flera stop under sin inköpsturne, och ringde och berättade var han satt.

Jag har de senaste månaderna blivit uppmärksam på hur ofta jag har hört en röst som säger att ”om han dricker får jag också dricka”. Märkligt resonemang. Men det har varit en stark röst!
Den har funnits länge, men jag har inte riktigt tänkt på den. Bara lyssnat på den.

”Jag har rätt att avstå a, även om han dricker”. Ska jag försöka få den att säga framöver.
(Kom igen, Rösten, säg det nu!)

Benguela

Dag 2 är inget speciellt för mig. De senaste månaderna, när jag har dragit ner, har jag ofta haft 3, ibland 4 vita dagar i rad.
Den här morgonen börjat dock med med min dotter i loungen på Arlanda.

De sista månaderna innan jag började dra ner på A, hände det att jag tog några glas vin i loungen även på morgonflyg... vilken kontrast till när jag började resa (har alltid rest mycket, privat och i jobbet), och i början alltid velat vara nykter, klarögd, nyfiken.

Idag är jag nykter, klarögd och nyfiken i loungen! Och glad att jag inte är en av dem som går och fyller på vid vinkranen. Istället rör jag ihop varm choklad till dottern, och tar själv en dubbel espresso.

Hoppas sin dag kommer att fortsätta vara bra ! Förstår det är jobbigt att låta bli när din man tar ett glas , jag tycker det är jättesvårt ... ha en trevlig semester och försök få så många fina armband du kan !

Ellan

och varm choklad. Ingen dålig start på dagen för dig och dottern.?
Välkommen till forumet vill jag också säga. Tuff start med nykterhet och semester men så klokt. Jag är själv nykter sedan mars 2016 och har barn i mellanstadiet. De har varit en stor motivation för mig och min nykterhet. Att vara närvarande på alla sätt och vis och inte bara fysiskt har varit en av högvinsterna för mig i nykterheten.
Förstår att det är tufft om din man dricker och du ska avstå men en dag i taget så har veckan gått. Och era barn har en närvarande förälder på resan.❤️
Kram
Ellan

Tror att du och dottern får en fin semester. Förstår också att det måste vara jobbigare när mannen dricker, men precis som Ellan säger, barnen får åtminstone en närvarande förälder. ♡

Benguela

TACK alla för uppmuntrande kommentarer! De betyder fantastiskt mycket - mer om det nedan.

Dag 2 hann jag bli både Hungrig Arg Ledsen/Lonely och Trött. (Inget allvarligt, bara de allmänna vedermödorna när man reser med tidig start och trötta ungar).
Att Hungrig och Trött (mer stresstest än sovtrött) är a-triggers för mig, har jag märkt sedan tidigare. En insikt från, när barnen är stökiga och maken snäsig, är att när jag blir Arg, dyker det också upp en röst som säger ”Äsch nu struntar jag i det här, varför ska jag anstränga mig och avstå a?”.
När jag fick tid att låta känslorna sjunka in lite, hittade jag att ilskan, liksom mycket av min ”vardagsilska”, handlar om att jag inte känner mig sedd och bekräftad.
I vardagen handlar det om så många olika saker, men just nu handlar det om att avstå a. Och just därför blir det extra viktigt med respons från er här på forumet!

Det gick utmärkt att klara både lunch och middag utan a! Liksom den märkliga slumpen att förevarande gäst hade lämnat en halvful flaska rom i vår lägenhet. Som för övrigt var utmärkt städad, varför tog de inte flaskan?

Värt att notera, är att, maken märker så klart att jag väljer vatten. Vi har inte pratat om saken, men han dricker också mindre. Men när han dricker mindre, dyker det också upp tankar på att jag kanske ska dricka lite vin senare i veckan ”för man är ju ändå i ett vinproducerande land, det finns ju så mycket kultur i mat och vin...”. Detta är en av mina stora fällor; att jag applicerar tankar om ”normalt” drickande på mig själv.
Men jag är inte där, och ska i veckan kontra denna tanke med ”visst finns det kultur i mat och vin, men just den här veckan ska jag prova någonting nytt”.

Om jag ska fortsätta av vara navelskådande - bara för min egen insikt - är det också värt att notera att när maken drar ner, även om han inte avstår, försvinner en del av min ”duktighetsvinst”, dvs jag blir inte lika ”duktig” jämfört med honom. Vilket påverkar min motivation. Jag tror att detta också är en del av bekräftelsebehovet.

Nu är det kalla fall en nykter dag 3, tidigt på morgonen, min favorittidning. Vi ska vidare med båt nu på morgonen, så ingen tid för motion. Men jag njuter av nykterhet, ensamhet, kaffe, svalornas pip i en gammal gammal stenstad, där människor levt i mer än tusen år.

Ikväll ska jag köpa 8 armband. OC sätta på mig tre av dem!

Rövarkulan2

Välkommen till dag 3 vilken jag oxå har påbörjat.

Njut av dagen.

Benguela

... för fulla muggar, tack rövarkulan!

Sitter på en liten balkong, ovanför en lite hamnpromenad med anor ett par tusen år tillbaka i tiden. Njuter av lokala produkter till lunch - och INGEN innehåller alkohol.

Jag inser att när jag skriver kan det låta som om ja oC min man har en helt sjuk relation. Det har vi inte. Men är båda storasyskon, som ”tävlar” lite omedvetet om utrymme och dominans. Och själv försöker jag vara uppmärksam på denna typ av spel.

Jag ”vann” i vilket fall lunchen, i min egen ”hurra vad jag är duktig som avstår alkohol utan att berätta att det är en tävlin”-tävling.

Märthan

Du är fantastisk som vågar, ifrågasätter och står upp mot A!

Ellan

Hej,
Exakt så... ta en paus, känna in och reflektera. Många av våra reaktioner, beteenden, känslor sitter så djupt rotade och vi reagerar o agerar många gånger av gammal vana. HALT har fungerat bra för mig... det får mig att pausa. Jag förstår ditt resonemang kring duktigheten och att tankarna lätt svävar iväg till att va som folk och dricka ”lagom”. Men jag gillar oxå tanken med att utmana normen och göra det som är bäst för mig, dvs att avstå helt. För varje dag du avstår alkohol så vinner du matchen både för dig själv och för barnen.
Kul idé med armbanden. Jag håller på dig!
Kram
Ellan

John-Erik

Benguela!

Du har så mycket att berätta känns det som.
Man kan ana att du inte fullt ut vill gå ut.. Gör inte det heller förrän du är redo. Kanske att du kan kontrollera detta till slut
och inte behöver känna dig stämplad för all framtid.
Kolla på Emma här på forumet. Hon har lyckats.
Du har en bra närvaro och är nykter i ditt förhållningssätt i din text.
Men bra att avstå A en längre tid.
Några veckor åt gången är inte fel. Och varför ha A som någon slags lyckobringare.
Tyckte förut att nykterister var töntiga. Nu tycker jag tvärtom fakstiskt ;-)
Fattade inte hur de kunde ha roligt. Jag förknippade alla saker med A.
Finns det A dit jag ska eller inte och jag agerade utifrån dessa preferenser.
Det är hjärnan som spökar och bokar det jag ska göra eller borde ha gjort.
Inte klokt egentligen.

Varm hälsning

John

Benguela

Stort tack alla för era kommentarer! De ligger och värmer ”innanför västen” bättre än något annat...

Dag 3 avklarad utan dramatik (på a-fronten iaf). Men nu växlar utmaningen upp; dag 4 är svårare för mig. Dessutom har min man fattat galoppen, och dricker mycket mindre än vanligt. Naturligtvis bra för honom, för barnen och för mig.

Igår när vi åt middag, såg jag kag ett sällskap bredvid, där alla drack vatten. Och tyckte spontant att de såg så tråkiga ut! Fast jag satt där själv med mitt vattenglas och inte kände mig tråkig alls... bara hälsosam, fräsch och möjligtvis något irriterad på ungarna som bara vill äta samma sak hela tiden.

Men det gav mig en påminnelse av hur mycket av identitet/självbild/bild av andra det sitter i alkohol... inte så konstigt egentligen, mat och dryck hör förstås ihop med identitet och värderingar. Men det spelar ju mindre roll när det handlar om receptet på lasagne än när det handlar om vad man har i glaset. Iallafall i det här sammanhanget...

Tänkte på din kommentar John-Erik, om töntiga nykterister. Naturligtvis ”tycker” inte jag det ”i de översta lagren” i hjärnan. Jag var själv nykterist i ungdomen, och stolt över det. (Inte organiserad dock).
Men ändå - har jag den där bilden inom mig. Att folk som inte dricker, aldrig dricker, är tråkiga. Jag har varit medveten om den ett tag. Den har utgjort ett stort motstånd för mig, när jag har velat sluta/dra ner på a. Vem vill vara tråkig?
Jag har också märkt att de senaste månaderna, när jag lyckats att åtminstone dra ner, har den bilden blivit svagare/mer nyanserad. Jag har kunnat tänka på mig själv som en framtida nykterist, och ladda den bilden med en spännande rebell!

Hahaha! Avslöjade jag visst för mig själv vad jag skulle vilja vara! En spännande rebell!. Vem vet, jag kanske blir en världsomstörtande panternykterist!

Mot dag 4, på gott humör!

Tack igen, forumet och alla som stöttar!

Märthan

Ser fram emot att följa din nya karriär som panternykteriskt, underbart ord som genast läggs in i min verbala ordlista ?

Identitet och självbild, där fastnade jag. Vill ställa en fråga rakt upp och ner till dig, vänd på den många gånger. Vad i A identifierar dig som person, skapar självbild och i jämförelse med vad?

Jag har samma bild av människor som inte dricker, tråkiga. Vilka fördomar, får sticka hål på dumhetsballongen där.

M