Är så trött på detta. För hundraelfte gången har vi diskuterat att jag tycker att han dricker för mycket.
Jag arg och förtvivlad. Börjar gråta. Går och lägger mig i gästrummet, på obestämd tid dessutom.
Vill bo där tills något annat händer. Kan han själv fatta att han har ett riskbruk?!?

Han säger att han inte alls vill ”kolla upp det” på olika tester eller sidor för han vet redan ”vad de skulle säga om hans alkoholvanor”. Han menar att han vet själv att han inte har problem. Att han gör VAL. Nu VÄLJER han att dricka såhär. Han BEHÖVER det inte. Därav, inga problem!

Vi står i dörren inför vuxenvärlden. Vi har inte ens fyllt trettio eller varit gifta i tjugo år men jag vet redan vilket liv jag håller på att ge mig själv. Ett fortsatt liv som medberoende. Jag har levt hela mitt liv med en mamma som håller på att supa ihjäl sig och nu känns det som att jag faller dit igen. In i klorna på en vardag med alkohol.
Som han själv säger; det är jag som har problem. Det är jag som överdriver. Det är jag som ska bearbeta min mamma och mina rädslor för alkohol.

Och länge trodde jag att han hade rätt. Länge tyckte jag att det var lättare att arbeta med att förändra mig själv. Gå och prata med någon, ta olika prover hos läkare för att kolla om deppigheten beror på hormon-obalans, kolla sköldkörteln för att se varför jag var trött, ta kosttillskott för att få tillbaka sexlusten, äta bra och träna för att bli glad.
Men nu sitter jag här igen.
Får kritik och skit för att jag inte längre tänder på honom. Få påstående att jag tvingar mig själv att gilla honom när egentligen inte gör det.
..och ändå. Ändå. Fastän jag under alla år har sagt att alkoholen stör mig något enormt. Så är det odiskutabelt att förändra.

Så.
Att blanda mer än en starkspritdrink till sigsjälv varje dag i 2 veckors tid bara för att det är sommar och ”man försöker njuta”. Det kan inte jag se som fullt normalt.
Att förutom detta dricka öl och annat varje helg är heller inte fullt normalt.
Att känna att man behöver ta sig några öl VARJE DAG efter jobbet är inget liv jag vill leva i, oavsett om man ibland varierar sig med 3,5:or.

I flera år har jag föreslagit, tjatat och bett om att han ska söka hjälp för sitt dåliga mående. För sina sämre perioder. För sin deppressivitet som många gånger sköljer över honom. Men nej. Ingenting händer.

Vi har så mycket skit i bagaget i vår relation som bottnar i bråk och helvete. Många gånger då han varit full.
Vi har gått igenom så mycket tillsammans och vi båda är fighters.
Jag har alltid älskat oss. Alltid hejjat på oss två och vårt framtida liv. Alltid trott på oss.
Trots allting.

Han säger att det handlar om mitt kontrollbehov. Att jag inte kan ”förvandla honom att bli exakt hur jag vill ha honom”.
Jag vet bara att detta är ohållbart liv om han skulle fortsätta såhär i tio år, tjugo år. Då skulle han sluta som min mamma.
Och jag vet bara att jag reagerade på detta för fem år sedan. Och alltid trodde att det skulle bli annorlunda.
Att nästa steg i ”det kommer bli annorlunda” är när vi får barn.
Men jag är inte så säker längre.

Och jag orkar inte tänka på att bryta upp allt detta nu.
Jag orkar inte sätta mitt liv på paus när det precis ska till att börja.
Och jag orkar samtidigt inte ha det såhär.
Jag orkar heller inte vara sur, ledsen, deppig. Det är så lätt att slå dövörat och blindheten till, bara strunta i sina principer och önskemål och flytta ut från gästrummet och lalla på som vanligt. Känna sig nykär i en månad.
Innan det gör sig påmint igen. Hur äcklad man blir av att se honom lullig och glad. Att han tar på mig när han är full och jag äcklas av hans händer.
Att jag är en bitch och är spydig för något ligger och gror.
Att jag själv inte vill dricka för att jag vill hålla nere hans drickande.
Att jag lever ett liv jag inte vill leva. Inte igen.

Anthraxia

Alkohol ökar toleransen för sigsjälvt. Fortsätter han dricka kommer han alltså att dricka mer. Att han dessutom saknar självinsikt ALLS... Det låter som att du vill ha barn. Isf måste du nog lämna. Det vore vansinne att medvetet skaffa barn med en missbrukare - och DU ska INTE offra dina drömmar på någon som inte ens inser att han har problem.

Lätt att säga, svårare att efterleva. Hade jag själv fått bestämma så hade jag aldrig träffat min pojkvän. Skillnaden är att min faktiskt vill bli frisk, och OFTAST kan erkänna att han har problem.

Det betyder dock också att jag - trots att jag vet att det är fel - känner ansvar.

Tänk såhär; OM din partner slutar dricka för att DU kräver det - skulle du någonsin våga slappna av? Skulle du våga ta upp konflikter? Skulle du våga göra slut, om det med tiden visar sig att ni inte passar ihop TROTS nykterheten? Utan att vara rädd för att någon du ändå bryr dig om skulle börja supa igen på grund av det?

När jag började skriva här var jag naiv och hjältemodig; jag kunde hjälpa honom, och bara han blev nykter skulle allt bli bra. Jag tillochmed BAD att få slippa rådet "lämna honom" för att jag VISSTE att det var rätt, men VÄGRADE inse det...

Nu ÄR min pojkvän i stort sett nykter; han äter en medicin som heter Naltrexone som verkar fungera, han erkänner för sigsjälv och mig att han har problem, och han uttrycker en önskan att bli frisk. Ibland i alla fall.

Betyder det att vårt förhållande är perfekt nu? Borde inte jag jubla och vara nöjd?

Nej, för nu visar det sig att mycket av det jag INBILLADE mig att skulle försvinna när alkoholen försvann i själva verket är delar av hans personlighet; han var inte för FULL för att prata känslor, ge bra sex, ta konstruktiv kritik, sätta upp mål och jobba mot dem, utveckla och ta hand om sigsjälv, och så vidare - han ÄR sådan.

Men nu kan jag alltså inte lämna, för jag vet vad som händer då; flaskan kommer fram igen, och trots att det inte ÄR mitt fel så känner jag ansvar.

Om jag hade varit mindre naiv och dum så hade jag aldrig gett mig in i det här. Jag ångrar mig.

Om du tror att din karl är kapabel att utveckla självinsikt och mognad, så visst - go for it.

Men annars skulle jag, med det jag vet nu, rekommendera att du gör det många här önskar att de gjort; lämna honom INNAN det är försent.

Puh. Långt inlägg. Många övertramp. Sorry.

Anxiete

Att du inte orkar tänka på att bryta upp just nu när livet ”ska börja” är kanske inte så konstigt. Alla vill vi framåt mot våra mål, alla vill vi känna att vi är på väg mot det liv vi vill ha. Det är här du måste tänka en gång till lite längre fram!
Du vet vad som väntar dej om du väljer att fortsätta med din sambo. Ett liv i oro ,ångest och dåligt mående. OM du väljer att pausa ett tag, tänka igenom dina framtidsdrömmar och börja gå mot det liv du egentligen vill ha då har du valt att ge dej själv ett liv som kanske ”kommer igång” något år senare men som blir fullt av glädje och kärlek. Men tänk vad mycket de åren är värda ! Ett liv som börjar imorgon med bråk, fylla och oro låter inte så attraktivt eller spännande.
Lova en sak: blanda inte in barn i det hela! Snälla!! Då är du fast (även om ni separerar) under vääääldigt många år!!
Läs här, här är minst 2 trådar av kvinnor som är mammalediga ..
Jag kan inte råda dej att lämna men jag kan råda dej att vänta och känna och agera efter det!
Kram ?

nothing

Men för väl någon slags journal för mig själv här så att jag kan se tillbaka nångång i framtiden. Nångång när jag orkar.

Så.
Varit tillbakadragen och tyst ända sedan i förrgår. Lägger mig i gästrummet för att sova. Inte längre någor frågetecken om det, han har fattat poängen.
Ikväll. Efter att ha blivit stärkt av berättelser här på forumet. Och efter att ha läst kommentarer på min egen tråd (tack <3 det gjorde ont, men jag vet att orden måste göra det) så tar jag lugnt bara bladet från munnen och konstaterar
”Jag har trott i fem års tid att du skulle ändra dina alkoholvanor. Nu är jag rädd att jag ska fortsätta tro det i fem, tio eller tjugo år till”.

Låt oss kortfattat säga att vi hamnade på att vi agree to disagree angående ”vad som är nyttigt/bra/okej/ofarligt/inga problem” och vad jag själv anser vara jobbigt för mig. Vi agree to disagree huruvida hönan eller ägget kom först; slutade jag gilla personen eller ogillar jag drickandet?
Så slutklämmen blev då.
Spelar det någon roll egentligen? Om det är ofarligt, om det inte är ”behov” utan vilja som styr behovet av att ta sig en öl, om jag är löjligt rädd och misstolkande.. spelar det någon roll då jag sagt i fem års tid att jag inte tycker om hans alkoholvanor. Att jag önskar att de förändrades och att jag inte vill ha det så.
Spelar det roll om det är ”sån han ÄR” eller om det bara är ”så han GÖR”..
Det är ju vad det är!
Jag mår dåligt oavsett och han ser inga problem med sitt sätt att dricka.

Fine. Det är detta jag får.
Det är detta jag har att röra mig med.

Klandrar jag honom?
Nej inte egentligen innerst inne.
Han har ju förfan till och med rätt.

Han dricker mindre nu än han gjorde när han var tjugo.
Han dricker mognare och dricker sig inte full bara för att han dricker.
Skulle jag träffa någon som var nykterist så skulle jag reagera på att den personen ville störa sig på mina cider som jag tar då och då..

Så vad är skillnaden?!?
Vad hycklar jag om?!

... ett elakt faktum.
Ett elakt och fult faktum att jag aldrig kan glömma. Helt gå vidare, kanske helt förlåta.
Sviter från fyllorna för fem, fyra, tre, år sedan.
Sviter från bråk. Sviter från ord.
Sagda i fyllan, gjorda i fyllan.

Missnöjen i bakfylleångest. Ord i irritation.
Och sen på det en totalvändning som en trevlig lullig alkoholdimma råkar komma ivägen för den annars tråkiga vardagen som så lätt går att kritisera.

Så han dricker mer för att han är olycklig med mig?
Ok.
Fine.
Det är vad det är.

nothing

Sedan jag gick in i denna dvala av sorg och tankar angående allt med oss.
Nu vill jag vidare. Nu vill jag tänka om.
Vill ha det normalt mellan oss. Vill skratta, hitta på något, mysa, kramas eller bara netflixa.

Nu funderar jag på om det är min pmds som spökar igen. Allting en dip innan ägglossning. Alltid ett helvete tre dagar innan mens.

Konkreta fakta, om jag ska försöka vara dbt-beskrivande och inte känslomässigt engagerad:
Han dricker måttligt jämfört med hur hab druckit när han var yngre. Och jämfört med hur vi båda drack när vi träffades. ”Festade”. Våra early twenties..
Idag dricker han mer än vad jag gör.
Jag tycker inte om att min partner dricker på detta sätt då jag är uppväxt med en missbrukare.

Vem ska lära sig leva med vem?
Vem ska ge vika?

Då bottnar frågan i ”vad som är normalt”.
Eller spelar det ingen roll alls.
För faktum är att jag hellre sett mindre av alkohol i mitt liv.

För tänk om jag har fel.
Tänk om jag inte alls lever med en framtida alkoholist. Tänk om han inte alls är dömd i förtid. Tänk om jag dömt ut honom för att slippa bli sårad. För att kontrollera.
Precis som jag förr i tiden dömde ut mina partners att de skulle bedra mig och letade tecken på detta.. allt för att slippa bli överraskad.

Tänk om jag skyller på alkoholen för att det är konkret. Det har en anledning.
En quick fix.

Känns som att jag leker arga leken i mitt hem och båda är lika tjuriga.
Inget känns normalt och ändå känns det som att dessa tankar kidnappat min hjärna förr i form av just pmds.

Jag släpper det för en stund.
Ger mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, litar på att jag har mod att förändra det jag kan och inväntar förstånd att inse skillnaden.

Skipper2

Känner så väl igen mig. Det är som om jag hade skrivit det där själv för kanske 5-10 år sen. Jag har alltid tyckt att han drack för mycket men tänkte "vem är jag att säga vad som är rätt och fel". Lät honom vara den han är. Såg hans drickande mer som ett öl-intresse. Sen fick vi barn... trodde att alla drog ner sitt drickande då. Vem dricker när man har hand om sina små barn? Men min man fortsatte dricka som tidigare. Efter bråk och kris så drog han ner sitt drickande. Trodde jag. Det visade sig bara att han börjat gömma vin och öl.
Nu sitter jag här med 2 barn och en man som dricker precis som att han inte hade några barn. Men han är absolut inte beroende, säger han. Han väljer att dricka, det är den han är, den han alltid har varit. Om jag har problem med det får jag gå till en psykolog. Han säger att han visst dragit ner sitt drickande och att han är en jättebra pappa. Att det är jag som har kontrollbehov och en skev uppfattning av alkohol eftersom jag vuxit upp i ett hem där det INTE dracks.... Känner du igen dig? Visst är det nästan läskigt hur lika vi beskriver det.
Idag när jag sitter här kan jag önska att jag hade lämnat honom, skaffat barn med någon annan. Men jag älskade honom så djupt då, innan barnen. Hade nog tänkt i resten av mitt liv att jag begått ett misstag om jag hade lämnat. Men vad jag känner mig låst idag! Lämnar jag, blir jag av med barnen på halvtid. Kommer missa halva deras liv. Plus traumat för barnen att gå igenom en skilsmässa. Barnen kommer vara själva med en påverkad pappa halva sitt liv utan tillgång till en nykter mamma. Så jag stannar, med en man som jag älskar mindre och mindre samtidigt som jag blir mer och mer präktig som kompensation. Jag hatar det.

nothing

Jag känner igen signalerna. Min hjärna går igång på hjärta smärta och självförstörelse.

När jag var liten försökte jag sluta äta när mamma var elak.
Jag ville att hon skulle SE vad hon gjorde med mig.
När min första kille rökte på ville jag jämföra hur jag inte ville att han skulle göra illa sig själv, på samma sätt som han inte ville att jag skulle göra illa mig. Så jag skar mig.
Men det hjälpte såklart aldrig.
Därefter har jag druckit, rökt, och gjort minst lika idiotiska val som mina idiotiska partners gjort genom åren.
Sårar ni mig ska jag förstöra mitt eget liv så att ni iallafall kan se hur ont det gör på insidan.
Och så har jag låtit mig falla ner i träsket.

Du dricker. Jag käkar piller.
Se vem som ger sig först.

.. men idag är jag vuxen.
Jag vet bättre.
Dock ett vuxet barn. Så mönstret sitter kvar. Om så bara i huvudet.

Jag vet att all hjälp är ett telefonsamtal bort. Jag har alla självhjälpsböckerna i bokhyllan.
Jag har varit nattsvart förut och mina förutsättningar idag är mycket bättre.

”Det ska aldrig få hända mig”.
Jag håller ett vakande öga på mig själv.

nothing

Tack för att du finns <3

Hälsade på mamma själv på behandlingshemmet. Hon har varit där i över en månad nu.
Rädslan sitter i att hon går tillbaka till sitt missbruk sekunden hon flyttar därifrån
.. så jag njuter av stunderna jag har där med henne.

Vi pratade om allt. Allt möjligt och allt omöjligt som vi inte pratat om på länge.

Hon frågade hur det var och jag svarade att det varit sådär. Hon läser av mig direkt och envisas med att gräva djupare.
Jag anförtrodde att vi varit oense om saker. Att jag tycker det blir för många öl.
Mamma förstår.
Men hon är rädd att det är jag som är tjatig och kanske bara förvärrar saker.

Jag älskar min mamma. Men till vissa gränser. Sen förmår jag mig inte att ta in henne längre.
Vi kunde prata öppet och det var fina samtal.
Men jag inser hur farlig hon kan bli i sin egen skadade normalisering.

Tänk.
Hela mitt liv har hon predikat om att ingen för kröka ett hårstrå på henne själv eller hennes barn men när jag anförtror att sådant kan ha hänt förr på fyllan så får jag höra att jag själv ju kan slåss med mina ord.
Så det rättfärdigar. Menar hon med andra ord fast hon aldrig skulle erkänna det.

Det enda hon rättfärdigar är sig själv och varför detta gav henne rätten att slå till mig som barn.

Så jag sitter hela vägen hem och funderar över detta.
Hon kan ha rätt i många tips hon gav mig men jag får inte få för mig att respekt är någor man gör sig förtjänt av och att jag inte gör det.
Hon får inte. Utan att veta något om det. Få mig att tro att hon känner mig idag, att jag är problemet. Att jag inte är tillräckligt snäll..

Jag skulle så gärna vilja veta vad min man skulle säga om jag berättade hur mamma uttryckt sig ikväll.. men jag vill inte för då skulle han veta att jag anförtrott mig om vad jag tycker om hans alkoholvanor.

Tycker det känns som att jag bedrar någon.
Som att jag smusslar bakom någon annans rygg men jag blir knäpp om jag måste vara tyst mer.

Jag älskar dig mamma,
Men det gör alltid så ont.
Vi bygger det, vi bygger om. Jobbar på det.

Tack för att du ville väl, fastän vi idag (tack och lov!) lär oss annorlunda hur våra kvinnoroller inte längre måste bäras.. eller upprätthållas.
Jag ska inte må dåligt för att jag inte längre orkar vara familjens projektledare, vare sig med vardagen eller känslomässigt ansvar.

Jag vill ju trots allt välja ett annat liv än det du själv valde.

nothing

Det finns bara en hon älskar högst och det är alkoholen.
Hon valde bort oss barn för den
Och hon skulle välja bort mig idag
Vilken dag som helst.
Men deras förälskelse är av sådan karaktär att hon aldrig skulle erkänna det.
Vad hon offrat för alkholens skull.
Vilket jävla öde hon satt oss i.

Och hon vill inget annat än tillbaka i alkoholens trygga famn,
Förrädiska klor.

Jag önskar det fanns ett sätt att investera lika lite i hennes liv som hon väljer att investera i mitt.
Att slippa bry mig så hårt när jag lyckats så bra med just detta de senaste tio åren.

Trycker någon på mig nu så faller jag sönder.
Är så trött men orkar inte ens somna.

Börja investera i dig själv! Börja ha förväntningar på dig själv istället för på andra! Börja i det lilla: idag förväntar jag av mig själv att jag skall ta en skön promenad i skogen (om det är det du tycker om)! När du går och lägger dig ikväll tar du ett litet prat med dig själv: idag gick jag en väldigt skön promenad i skogen, det fick mig att må fint, bra gjort! Låter kanske knasigt men man får börja från början på något sätt när man lärt sig fel saker från barndomen! Fullt möjligt är det att lära om! Men det är man själv som får göra jobbet/investeringen! Och konsekvensens makt är stor: håll alltid löften till dig själv! Kram