Har länge vetat om att jag dricker för mycket. Nu har jag startat att ändra på det. Går lite si och så, men tänkte att jag reggar mig här och skriver dagbok ungefär. Kan bli bra med input och uppmuntran också. Ska försöka ge samma tillbaks.

Mitt mål är att få kontroll över mitt drickande (som steg ett) och om det inte går, att sluta helt. Har redan sökt hjälp där jag bor, men som de som provat det där innan går det inte alltid fort med hjälpen (om man inte är i akut kris). Därmed något slags eget grepp om det.

Bakgrund:
Fick rejält bakslag med självmordstankar för två veckor sedan. Har en psykiatrisk diagnos och "självmedicinerar" sas. Min partner sa ifrån och vi gick till ett slags vårdcentrum som start (bor utomlands, meninglöst med exakta ord). Sedan dess har det tuffat på men lite fram och tillbaks. Är i vilket fall i rörelse igen, och det är bra. Har via rekommendation (professionell) höjt annan medicinering och det har tagit skruv. Tagit kontakt med flera stödplatser, och nu testar jag här också.

Har sedan ett tag spanat in den här sidan:
https://www.paihdelinkki.fi/sv/sjalvhjalp/alkohol/tips-att-minska-drick…

Personligen känner jag att det är sunda tips och det är där jag vill landa. Jag har haft mycket trivsamt med lagom mängd alkohol, och dit vill jag tillbaks. Jo, jag vet det där med att det sällan funkar, men ger det en chans. Går det så går det. Är dessutom rädd för delirium och abstinensreaktioner om jag slutar för tvärt.

Några tips som redan funkar för mig (från länken ovan):
-Ta handen från glaset.
-Späd ut drinken.
-Identifiera riskfaktorer.
-Ha ett glas vatten bredvid.
-Drick långsammare än ditt sällskap.

Kommer igen med mer, men nu har jag startat!

Sommarflickan2018

Som vanligt tycker jag att du resonerar bra kring vilka högriskdagar som finns, det ska du ta tillvara på, det är inte alla som ser sina fallgroppar och riskdagar så som du gör.

Eftersom det är ett tag till, den som du kallar högriskdagen, så finns det gott om tid till att reflektera här och ta stöd och hjälp för att fixa det så bra det bara går. Jag bollar gärna idéer och tankar.

Tycker det låter så skönt att åk bort i två veckor till ett ställe där det inte ses som riktigt ok att dricka. Till skillnad från om man åker till nästan vilket land i Europa som helst, då är det svårt att undkomma, speciellt om alla andra i sällskapet dricker. Googlade just nu, lite på skoj, vilka länder där det är förbjudet att dricka och inte helt oväntat är det i majoriteten de muslimska länderna som har stränga alkohollagar. Hjälper ju förra för Sudan, Pakistan och Afghanistan är jag inte så intresserad av att besöka och i de flesta andra länder där det är förbjudet så finns det undantag för besökande icke-muslimer, tex på barer och hotell. Det är ju faktiskt oerhört märkligt men jag antar att det har med turistintäkter att göra. Alkohol är så integrerat med semester att vi inte åker till ställen där vi inte får lov att dricka. Sjukt egentligen. Ok ett litet sidospår men intressant tycker jag, det säger mycket om den västerländska kulturen.

Ha en fin fredag nu Drickalagom.

Dricklagom

Två trista jobbdagar av tre är avklarade. Den första gick rätt snabbt, men igår var det segt. Får se hur det blir idag. Jobbdagar minskar dock drickandet kraftigt, har "enbart" gått en vinare efter jobbet. Det där med att späda ut vinet håller jag fast vid, och blir alltid paff över hur mycket det är kvar i flaskan när jag ska fylla på. En vinare om dagen är fortfarande för mycket, men klart bättre än två som det var innan jag skar ned.

Jobbdagar innebär iaf att min kropp får vila lite mer än när jag är ledig. Eller ja, inte fysiskt då, jobbar rätt tufft rent fysiskt. Men jag äter bättre, äter regelbundet och dricker mindre. Har inte haft någon abstinens och känner mig stark i kroppen igen. En annan femma är dock att jag lider av värmen, blir mosig och seg. Har alltid varit så.

Har haft lite tid över att fundera kring en plan för lördagen, när jag vet att det ska "slappnas av". Det låser sig där, hittar inget verkligt bra. Det jag har kommit fram till hittills är att fördröja allt. Inte ha någon alkohol hemma på lördag morgon, då behöver jag vänta på att butiken öppnar och starten fördröjs ett par timmar. Vinet utspätt är givet, det sköter jag numera automatiskt. Funderar sedan på att ta hjälp av att jag känner mig lätt stressad inför semestern, mycket som måste lösas innan dess. Om jag suger tag i mitt tredje projekt direkt på lördagen bör dagen gå bättre. Liksom att jag behöver göra något åt den där fördömda tvätthögen och starta med att packa. Vill även köpa en ny sovsäck, den gamla gick sönder i tvätten. Tunn och liten räcker bra, tar inte så stor plats i packningen och frusen är jag inte. Det bör gå och är värt ett försök. Kommer jag igång med aktiviteter dricker jag mindre och känner mig betydligt nöjdare med mig själv när saker faktiskt blir gjorda. Just, just, ska inte glömma att planera för mat! Slarvar lätt med det när jag dricker och det är obra.

Hej
Läst din tråd och dina strategier. Blanda ut vin, inte ha ngt hemma, vänta till bolaget öppnar.... vem försöker du lura ?
Min första tanke var, helvete vad alkoholen styr ditt liv. Sedan att du var orolig för abstinens m.m. Men det är väl inget att oroa sig för, jämfört med att du fortsätter dricka? Skruva på korken och släng skiten istället och bli fri.
Vill du så fixar du det!
Ha D gott

Dricklagom

Sigge69, det är inte möjligt som det ser ut nu. Försöker inte lura mig själv ens, jag har problem. Och jag har skurit ned på extremdrickandet, det fanns det motivation för. Att gå vidare är det värre med, det behöver jag stöd för och det stödet får jag inte förräns i augusti/september.

Kruxet är att jag vill kunna dricka normalt igen, och jag ger det en chans. Motivationen att sluta helt har jag inte (än?) - man kan säga att jag inte vill sluta dricka. Jag vill heller inte slå på stora trumman, ge mig själv och andra löften om helt nykter för att sedan bryta dem.

Sant att alkoholen styr mycket av mitt tänk nu, men så hade det varit även om jag slutat helt. Jag är en belöningsknarkare av stora mått, så problemet består. Även om jag blir nykter alkoholist kommer det vara en daglig kamp - även då hade alkoholen styrt mitt liv i mångt och mycket.

Tack för ärliga ord och raka puckar! Och ha det gott du med!

Dricklagom

Idag vart en rätt bra dag även om jag har druckit mer än jag planerade (två vinare). Ordnade ett gäng saker rätt tidigt, sedan till flickvännen för gos och ordna med hemmagjorda snapsen. Detta året vart den bra, och jag testade en tesked av den "råa". Otroligt bitter, men "full" smak. Vi blandade ut den med lite råsocker smält i vatten, testade igen. Fortfarande extremt bitter, men bättre. I med mer socker, och där vart det något av det. För att bli verkligt bra ska den nog stå något år eller två. Bör rundas av i smaken då. Fick med mig en halv liter hem, men det är ingen risk att jag dricker upp den. Den är liknande Fernet Branca, dvs det går bara ned en liten rackare efter en stor och god måltid. En sådan där snaps som sägs hjälpa till med matsmältningen och ha medicinska effekter. Tror det är mest dravel det där, en ursäkt för att ta en extra snaps. Fast VET gör jag inte, och flera av ingredienserna har helt uppenbarligen hälsoeffekter vid intagandet - men det vore troligen bättre utan alkoholen. Nå, den får stå i mörkret, tillsammans med en annan hemmagjord snaps, tills det är läge - en liten en till alla efter en måltid.

Resten av dagen vart det en hel del mer gjort, mestadels saker inför semestern. En massa småproblem klarades ut och jag svarade på femtielva mail kring allt möjligt. Startade även sista projektet för juli, tror jag har satt det svåraste momentet. Efter det är det rätt så rakt fram. Även om jag fortfarande dricker är jag så otroligt glad över att jag har fått mer energi. Troligen pga ökningen i medicineringen. Jag GÖR saker igen. Ibland av bara farten. Sitter inte längre bara och dricker. Jag är igång, jag är i rörelse, jag sprattlar och lever. Fortfarande. Gör dessutom inte längre saker på fyllan, sånt där pinsamt. Snart fyra veckor utan katastrofdrickandet.

En annan femma att jag söker nya livsmål. Jag har innan alltid haft något som drivit på mig, "jag vill komma dit". Det har jag inte nu. Inget som direkt lockar, även om mycket är lite kul. Jag har inget jag brinner för längre. Duttar runt lite här, duttar runt lite där, tar en runda i ekorrhjulet och tar en runda till. Känns som ren existens. Livet kunde ju rulla på såhär tills jag är 80 år och trillar av pinn, men det känns rätt trist att tänka så. Jag tror inte det är kopplat till alkoholen, alls. Har druckit mycket i många år, men ändå haft "eld" inom mig. Numera är det bara lite glöd som pyr. Jag behöver en ny "eld". En riktig brasa vill jag ha i min själ igen! Fast det kanske räcker med en liten en, och gott om bränsle (har inget att göra med att det brinner på allvar i Sverige, det gör mig ont och jag lider med alla som drabbas).

Nå. Och det enda minnesvärda med denna dag är att den aldrig kommer åter.

Dock tror jag att långvarigt drickande kan släcka eldar, att man blir passiviserad. Vill du dela vad elden har varit innan? Jobbet? En hobby? Min eld slocknade när jag fick barn och all energi fokuserades på barnaktiviteter. Inget jag ser som negativt, har lärt mig och upplevt massor genom barnen.

Önskar dig en fin kväll!

Dricklagom

Jasmine, håller med. Långvarigt drickande kan släcka eldar med. Plus min medicinering. Den är tänkt att kapa dalarna, men samtidigt även topparna. Topparna har tidigare drivit på mig, men de är borta sedan länge.

Annars är jag utmattad efter tre dagars jobb. En dag kvar till semestern. Stressad över semestern också, inte allt blir behagligt där. Plus en till tuff jobbperiod direkt efter jag kommit hem. Känns som i kväll är mer högrisk för drickande än i morgon. Det är troligen bra, för ikväll har jag inte särdeles med tid på mig, så då hinner jag helt enkelt inte dricka så mycket innan jag blir hungrig och trött. I morgon får det bli pang på projektet direkt, måste helt enkelt sätta det.

Under semestern kommer jag inte att skriva något här, om någon oroar sig över min frånvaro. Tillbaks i mitten av augusti ungefär. Då är det dags för de nästa stegen och jag får mer hjälp.

Kramar och fina kvällar till er!

Sommarflickan2018

Hoppas du får en bra semester även om du är lite orolig. Försök njuta av sommaren och med så lite alkohol som möjligt (du skrev något om att dit ni skulle var det inte så accepterat att dricka eller om folk inte drack så mycket, minns inte helt) och fundera över vilka strategier du ska ha när du kommer hem. Och visst var det så att när du kommer hem så börjar hjälpen runt omkring komma igång? Hoppas det blir bra hjälp.

Kram

Dricklagom

Studenten,
är en del på resande fot (jobbigt) och när jag väl är på plats är det inte mycket tid för dator och skrivande (bra!). Vill vara "här och nu" och umgås med folket där samt göra en hel del annat.

Sommarflickan, tack! Blir nog alldeles utmärkt den här semestern, bortsett från resandet då. Strategier för hemkomst finns, och hjälpen runt omkring kommer igång, dels med det lilla jag redan startat med men dels med mer möten kring specifikt alkohol och stöd kring det. Men nu - semester! :)

Ha det bäst, alla! Hörs i mitten av augusti.

Dricklagom

En sista uppdatering för mig själv. Det är lördag och första dagen på semestern, och det gick åt helvete direkt. Uppe i två vinare nu. Varför? Tidigare stress och jag vill verkligen slappna av. Kvällen igår gick helt enligt plan, vart inte mycket alkohol då. Men det innebar att jag hade kvar för morgonen. Startade runt fem-snåret. Har dock gjort en del saker sedan dess, det är vackert så. Men nu har jag fastnat i "musikspåret". Isses vad en massa musik hör ihop med alkohol för mig. Det där är ett verkligt problem, men jag får försöka lösa det senare.

Nu är jag iaf tillräckligt "arg" för att köra igång med mitt sista projekt för juli. Inga farliga moment i det, rent fysiskt, så jag borde komma en bit framåt. Dessutom, det har hänt att jag "vänt" dagar när jag startat med alkohol tidigt. Om jag äter snart, tar en tupplur och sedan dricker vatten kan det räta upp sig. Men just nu vet jag inte. Vi får se.

Ska iaf hålla på NCWD. Det är inte NKWD, utan just NCWD. Står för "No Communication When Drunk". För att undvika fylleskriverier och fyllesamtal. Isses vad pinsamt det är dagen efter...

Ok. Nu gör vi det här och ser vart det landar.

Dricklagom

Ok, nu är jag bra dragen. Och det är dags att skriva in något kring en filosofiskt tung diskussion jag behöver reda ut eller bestämma mig för. Den kan sammanfattas enkelt i ett par ordspråk (och ja, jag vet folk som valt annat än vad som anses normalt).

"It is better to burn out than fade away".

"He died with his boots on".

Varför denna hets kring att må bra och ffa leva LÄNGE? Jag har ingen önskan om att leva länge. Jag vill vara lycklig. Sedan dö. Och alkolholen - hjälper mig där. Faktiskt. Jag kunde dö i morgon, utan ånger. Jag har redan levt ett fullt liv. Allt framåt är bonus. Det finns mycket roligt kvar, det finns många fina samtal, det finns många kramar och mer nätter där vi sover ihop. Det finns fler morgnar med kaffe, det finns otroligt bra musik, det finns mat för själen och det finns ett nytt jobb och en ny bostad. Det kommer att hända och händer redan nu. Men dog jag i morgon - ingen skada skedd. För MIG. För andra, ja. Men inte för mig. Det kanske är här jag skriver som allra sannast. Just HÄR är problemet, skulle nog flera säga. Eller lösningen, skulle ett fåtal andra säga. Eller som det är, som jag säger.

Märthan

Fyllo.... från ett till ett annat! Jag är också berusad, så det får du ta som ursäkt.

Du vill ju inte skriva full, men samtidigt är det en ventil, fullt förståeligt. Hoppas du läser imorgon och faktiskt ser hur ego det sistnämnda inlägget är.

Du är f a n värd bättre! Ditt sista inlägg är alkojävulen som pratar rakt av, inte DU! Det vägrar jag tro! Du tar en lur snart, när du vaknar - FYLL INTE PÅ! Jag kommer kolla dig här!

Livet är MER! Kom igen, vi finns här ♥️