Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Blir inspirerad av dina inlägg som vanligt... Måste erkänna att även jag för första gången kände alkohollukt efter festen i lördags, min struliga date/kille/särbo eller vad man nu ska kalla det dricker nästa aldrig, men i lördags drack han (måttligt) medan jag var nykter och sen luktade han alkohol. Är det alltså den lukt mina barn har känt massor av gånger när jag läst för dem vid nattningen? Känns inte alls bra?.

Även jag är av naturen präktig... herregud jag heter ju Jasmine här, du har åtminstone ett coolt nick katten. Hoppas du sover sött nu och får vakna utan huvudvärk imorgon.

Kram?

Ja, att även mannen vill dra ner på konsumtionen. Min man, som liksom din inte heller har A-problem, hängde på direkt. Så himla skönt och framför allt underlättande för mig, som har/haft svårt att låta bli då tillgänglighet finns.

Ha det gott! ♡

Herregud vad fort dagarna går! Det är faktiskt NOLL problem för mig att vara nykter just nu. Är så himla motiverad och vill liksom bara må bra. Plus att jag inte har något som frestar mig heller. Inga fester har jag varit på hittills, t ex. Men i helgen är det dags! Då ska jag tänka på dig, Jasmine. Har du något gott alkoholfritt vin att tipsa om?
Så skönt med män som hakar på, eller hur Vinäger? Tror att det skulle vara betydligt tuffare att vara nykter om jag levde ihop med någon som ville dricka vin varje dag. Då skulle självkontrollen prövas lite mer...

Flikar in med ett dryckesförslag.
Om du gillar bubbel så kan jag starkt rekommendera Richard Julin, känns lyxigt o smakar väldigt gott ??
Ha det bäst

Känner igen mig och mitt liv i ditt första inlägg. Ville mest bara ge en lyckönskning och kommentera att min fru som sällan drack och väldigt lite vid de tillfällena, också gått ner på nästan noll sedan jag kastade sista burken. Gissar att vår vilja och motivation kanske smittar. Jag försöker dock att hålla käften när hon dricker och inte allt för ofta försöka påpeka att det är cancerframkallande lösningsmedel hon har lärt sig är gott :)
(Hjälper mig att tänka så men ingen annan)

.. kommer du inte att ångra?. Förutom dagen efter så är det ju ganska nice att kunna följa alla konversationer och inte vackla när man reser sig från stolen.. och kunna finnas för barnen. Ja, sen kan du ju sitta och vara nöjd med dig själv, lite överlägset så där och skriva ett skrytigt inlägg dagen efter. Go for it!!!

Alkoholfria viner är ju tyvärr inte lika goda, rosévinet jag drack var ingen njutning men bättre än läsk. Jag gillar också Richard Julin, men har för mig att du provade det under din förra nyktra period och inte var så positiv? Jag tycker dock som Biggie att det är jättegott! Min vita favorit är Natureo som går att köpa i en vanlig affär. Som sagt, inte njutningsbart men helt ok och alkoholfritt (många "a-fria" har 0,5% alkohol..). Röda viner är bara att glömma. Sen är ju GT utan gin en höjdare;)

Lycka till med festen nu- det fixar du! Jag åker bort till söndag så du kan tyvärr inte få någon akuthjälp av mig, men lovar att tänka på dig under våra meditationer.

Kramar!!!???

Fortfarande inga problem! Även om jag åt god pizza till middag och det inte hade varit äckligt med rödvin.... det blev cola istället.

Ironwill: cancerframkallande lösningsmedel! ??? Mycket bra benämning. Ska tänka på det.

Jasmine: som alltid, tack för pepp och för att du finns här. Hoppas att du får det underbart! ❤️❤️❤️

visst låter det som ljuv musik? ♡ Du låter lika motiverad och övertygande som så många andra här på forumet. En mycket hälsosam smitta. Som även drabbar katter, tydligen...

Önskar att det får fortsätta att kännas hyfsat enkelt. Det är ju sååå skönt att slippa kämpa.

Ha det fint! ♡

Tack, Vinäger! Bara för det hade jag min första lite motiga dag idag. Sov för lite inatt, stressigt på jobbet, kom hem till ett stökigt hus, alldeles för sent, alldeles för hungrig.
Det hade varit trevligt att kunna trösta sig själv med ett par glas vin ikväll.
Herr Katt hade lagat urgod pasta med kantareller. Rödvin? Ja tack!
Men nej. Jag tänkte faktiskt på HALT för första gången. Jag var hungrig, trött och kände mig ledsen. NU ska jag absolut inte dricka! En vit månad ska jag hålla i alla fall, det har jag lovat mig själv.
Nu får jag faktiskt inte svika. Så! Dag 12 avklarad. I morgon 13. Fredag den 13 dagen. Klarar den också. ???

Äntligen är det fredag och vi ska visa alla och framför allt oss själva att vi kan ha en vit fredag! Så himla gött att äta nåt gott o vara den där härliga människan vi är innerst inne. Eller hur katten? Vi är ju riktigt trevliga o roliga utan den där förlamade tungan o dimmiga blicken. Man blir ju malligare av att va nykter en fredag än en tisdag ?
Äntligen fredag säger jag, wohoo!

John-Erik

Hej Missen. Jäkligt bra nick som man kan tänja på lite hit och dit ;-)
Kör på nu när du är inne i ett bra flow..
Du klarar en vit månad.. Det är lätt med rätt inställning och så har du herr
katt som lagar god mat :-))

Kram

John

Jepp! Klarade fredagen utan problem! Herr Katt drack GT och det såg gott ut. Men T funkar bra det med. Och han sa efteråt att han ångrade sig lite. Att han önskade att han också var nykter, som jag.
Brottas lite med mina tankar nu. Å ena sidan gillar jag mitt nya, nyktra jag och tänker att jag kanske inte bara ska ta en månad. Vad händer om jag fortsätter?
Å andra sidan tänkte jag på vägen hem från jobbet: ”om två veckor kan jag ta en GT!” Och det kan jag ju. Men vill jag?
Jag vet inte.
En månad klarar jag i alla fall, det vet jag.

Tack för pepp och hejande, Biggie och John! Håller med om att det känns större att vara nykter på en fredag än en tisdag. Bra att få vara lite mallig. ?
Mitt första riktiga test blir på en lunch på söndag där det kommer att vara vin och trevligheter. Men det tänker jag klara.
Kram på er alla som kämpar!

Jag tänker också som du; om 2 veckor FÅR jag dricka vin. Men sen om det är så noga när den dagen väl dyker upp, det återstår att se. Hade ju varit fantastiskt om man dricker lite vin eller en Eller två GT i ditt fall om två veckor och sen är nöjd. Och sen kommer in i den normala vardagen igen där nästa tillfälle kommer ytterligare en månad senare. Vi får se. Men nu e vi bara nyktra o goa även denna lördag ? kram

Två veckor! Wiiiiii. Känns stabilt och bra. Inga problem! Tonic och halvgott alkoholfritt vin, inga tankar på någonting annat.
Men fortsätter brottas med VAD HÄNDER SEN? Ska jag vara nykter för evigt nu? Hur vet jag? ?

Tänk inte så mycket på "sedan".
Det som kommer det kommer, njut av nykterheten och fundera ut små belöningar till dig själv.
Du vinner ju faktiskt något varje dag du inte dricker???

Kramar
???

Samma fundering har slagit mig. Vad händer sen och hur vet jag vad jag ska välja? Men lite som FinaLisa skriver så är ju varje nykter dag något fantastiskt att njuta av, så det får bli så till att börja med.
Ha en härlig söndag! ?

Tack för pepp! Helt rätt att jag inte ska tänka så mycket på ”sedan”. Nu är nu.

Idag var vi på en dagfest/lunch. Mycket vin och trevligt som tusan. I vanliga fall hade jag fyllt på mitt glas ett flertal gånger. Men i dag höll jag mig till alkoholfritt! Och blev lite överraskad över hur bra jag klarade mig med det. Jag ”behövde” inte alkohol för att inleda konversationer med människor jag inte känner. Så skönt!
En annan sak jag märkte var att det var flera andra som valde alkoholfritt. Det var ingenting annorlunda eller konstigt alls. Jag som tänkte att det skulle vara lite speciellt att låta bli - tvärtom, det var nog hälften av alla som hoppade över vinet. Det har jag inte märkt/tänkt på när jag själv har druckit.
Skönt att komma därifrån nykter, pigg och fräsch.