Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Kom och gick. Gick bra!
Har börjat läsa en bok som heter Lycka nu, som är väldigt flummig, men väldigt bra! Tänker att jag ska börja med meditation. Det kanske är fantastiskt?
Har verkligen kommit in i hela må-bra-grejen, och det känns underbart.
???
Alla saker liksom blir en god spiral? Mer sömn, ingen alkohol, mindre rörelse och bättre mat - det gör att jag vill ha ännu mer av det jag mår bra av.
Vem kunde ha anat att jag skulle bli så präktig?

.. du kanske ska döpa om dig till Klokkatten eller något annat präktigt;)

Alltså, jag vet inte om jag ändrat något, men tror alkoholen drog upp metabolismen. Och kanske att jag äter mer sötsaker nu när jag inte kan trösta mig med alkohol. Du är också gullig som alltid kommenterar och för övrigt är det så roligt att läsa och kommentera i din tråd så det är inget "besvär" :).

Godnatt till fina katten??

Ja, Klokkatten kanske vore något? Känner att min tråd är såååå ospännande just nu. Jag läser om lycka, sover mer, känner mig gladare och lugnare... Gick en långpromenad på lunchen idag. Sprang på kvällen. (Stannade och klappade en katt på vägen ?)
Och dricker inget.
Move along, there’s nothing to see here.

.. nothing to see? Jag gillar att läsa om att du mår bra, dricker GT utan gin, springer och lagar avancerad pasta. Kram och godnatt! (Gissar att du med 22-regeln redan sover...)

Dagen började trist lite trist. Stressig morgon och jag var en sur och vresig mamma som fräste åt dottern. ?
Kom på sen att JA JUST DET DET ÄR JU PMS och då blev det konstigt nog lättare att ta. På kvällen tog jag igen det. Dottern och jag gick en promenad och hade ett så himla bra snack. Först sa jag förlåt för att jag hade varit dum, och sen pratade vi vidare om kompisar, skolan, killar och sånt. Det blev en massa steg på räknaren och frisk luft dessutom. Istället för att sitta hemma i soffan med ett glas vin.
Så bra slut i alla fall!
Och i morgon nya tag.
???

PS. Tack Jasmine!

Jäklar vad sent det är. Förbi läggdags för mig! Hade lite jobb att göra på kvällen. Men följde först med ut på en AW. Nykter sådan, för mig. Inga konstigheter eftersom jag körde hem. Och efteråt kunde jag sticka ut på en springtur! Hur ofta gör man det efter en AW? Fantastiskt.
Känner mig så nöjd med mig själv just nu: att jag har lyckats lägga om livet, börjat träna och sova och inte druckit alkohol på snart fyra veckor.
Men. Samtidigt undrar jag vad som kommer sen. När min vita månad är slut, vad gör jag då?
Ska jag fortsätta vitt? Hur länge då?
Vacklar när det kommer till hur jag vill ha det. Jag skulle ju VILJA kunna dricka ett glas vin eller två på helgen. Men hittills har det ju aldrig funkat för mig förr. Nu är jag inne på en bra väg här, och på ett sätt vill jag bara fortsätta framåt på den. På ett annat vill jag inte att det ska vara så definitivt.
Just det: en dag i taget. Just idag är jag nykter.

I dag var det nära att jag inte fick skriva ”Dag 27” som ämne. Det kändes så himla meningslöst? ”Varför skulle jag inte kunna dricka ett ynka glas vin till middagen? Nu har ju nästan hela min vita månad gått. En dag mer eller mindre spelar ju ingen roll.”
Men till slut bestämde jag mig för att NEJ. Jag ska inte dricka någonting på en ingivelse eller känsla, utan faktiskt bestämma - I FÖRVÄG - hur jag ska handskas med alkoholen.
Jag ska framförallt klara min vita månad först. Innan jag gör någonting annat.
Så jag drack ingenting.
Det kändes trist.
Men nu, efter middagen när jag sitter i soffan, så känns det bra. Stolt över att jag klarade det. Nära ögat!

Knaskatten, visst känns det bra när man vinner över suget?
Du kommer vara ännu nöjdare imorgon bitti?

Kramar
???

Det känns jätteskönt nu, även om jag tyckte synd om mig själv tidigare. Som en tjurig unge.
Kan ju också ha att göra med PMS. Det kanske borde in i HALT?
HALTPMS? ?

Du är grym! Grymt stark, rolig och cool! Jag förstår den där känslan, men, som sagt, man ångrar aldrig en nykter dag?.

Kram❤️

Check. Fyra veckor som nykter! ?
Hade gärna tagit ett glas vin till maten ikväll, men inte samma SUG som jag hade igår. Jag tänkte på gårdagen och på hur skönt det var lite senare på kvällen och på morgonen idag att jag var nykter igår kväll. Då blev det lätt att låta bli i dag också.
Jag har ju bestämt mig. En vit månad.
Vacklar fortfarande om vad som händer sen. Om jag ska ge alkoholen en chans till i mitt liv, med tydliga regler - eller om jag bara ska förlänga min månad en dag i taget och se vad som händer.

Jag tror på att förlänga din nyktra period. Fyra veckor är ju jättebra men tror ändå att man är skör som ett svajigt rö för vinden.
Om man ska känna verkligen skillnad tror jag det måste gå längre tid.
Då tror jag känslan av nykterhet har rotat sig och blivit mer stabil.
Då är det också ett bättre läge att fatta ett beslut.
Lycka till dig???

Kramar
???

Vaknade klockan fem i morse av den värsta mensvärken EVER. Fy fan. Har känt mig ynklig, svullen och låg hela dagen och har typ inte gjort något.
Buhuhuhuuu vad synd det är om mig. Hihi.
Tack för kommentarer FinaLisa och Jasmine. Ni har bestämt er för 90 dagar själva först innan ni tar ställning till vad som ska hända sen?
Jag borde kanske också. Två månader till alltså?! Hujedamig.
Ska tänka på saken.

Hoppas du mår bättre imorgon! Jag gör ju ett speciellt yogaprogram när jag har ont i magen och/eller mensvärk. Såå skönt (och såå präktigt?) Du frågade förut om jag använder en app för yoga. Ja, typ. Yogobe. Men, tror man måste skaffa abonnemang på nätet innan man kan använda appen.

Tycker du ska hänga med på 90 dagar och sen bestämma... eller iaf en månad till...?

Bättre idag, skönt! Stack till och med ut och sprang på kvällen. Lååååångsamt, men är glad att jag bara kom ut.
Skulle verkligen vilja komma igång med yoga också! Har älskat att köra det tidigare, men har liksom inte fått in någon rutin nu på länge.
Åh, vet inte hur jag ska göra. Vill inte ”sabba” och börja om på noll nu igen. Men tycker att två månader till - eller en - känns som väldigt lång tid. ??‍♀️

... även om jag just idag bara orkade avslappnande yoga (kan inte koncentrera mig). Jag gör oftast min yoga innan barnen har vaknat, går upp 5.30 eller 6 och gör ett pass på 30-60 min från nätet (Yogobe). Funkar bäst för mig. Men, tror du har mindre barn så du kanske kan yoga när de har somnat?

Godmorgon förresten! Och du... idag kan du väl lista fördelarna och nackdelarna med att börja dricka igen så diskuterar vi ikväll?.

Kram?

En vit månad! ✔️
Hurra! Jag klarade det!
Såhär länge har jag inte varit nykter förut i vuxen ålder, förutom när jag var gravid. Det har liksom blivit vardag. I alla fall på vardagar. (Ehhh, det där lät knäppt.)
Brottas fortfarande med hur jag ska göra framåt. Gör det någon skillnad att fortsätta hålla upp helt och hållet i två månader till? Om jag ändå tänker (HOPPAS) på att kunna dricka ett par glas (vin, ej sprit) på fredagar och lördagar framåt? Blir hjärnan liksom ”mer” återställd ju längre tid man håller upp, eller hur funkar det?
Lista fördelar är svårt. Att det är trevligt och gott? Festligt.
Nackdelar finns det förstås fler av.