Hej alla ”elefantskötare”,
Jag är en infödd medberoende med en pappa och farfar som var alkoholister och en mor som hade fullt upp med min far och sin ångest. Mina tre barns pappa var fullfjädrad medberoende till sina alkoholiserade föräldrar (de dog bägge i sjukdomen). Vi levde ihop i 14 år och skilde oss på medberoendes vis, utan gräl, han såg till att jag fick det bra och vice versa. Båda frustrerade, helt oförmögna att hitta närhet till varandra men ett superteam i alla projekt, duktiga. Under mina 15 år som skild har jag haft många halvlånga relationer, alkoholen (eller andra dysfunktionella beteenden) har gått som en röd tråd. Efter några år blev jag medveten om, att inte bara alkoholen, utan även jag själv utgjorde den röda tråden. Med terapi och en period i ALANON har det varit något mindre dramatiska relationer för varje gång. Men, alkoholimen är fortfarande för mig en kameleont, byter hela tiden skepnad. Nu lever jag med en man sedan 1,5 år som jag älskar. Vi har en fin vardag, eller borde ha, med utflugna barn, gemensamma kulturintressen, vänner och bra jobb och ekonomi. Men, alkoholkonsumtionen är hög! I början god mat, vin, middagar, fester, hemmamys..alltid med vin. Sedan vid motgångar..mera vin. Söndagsmiddag mycket vin. Efter kören..öl o.s.v. Jag reagerade tidigt när oron kom krypande. Han försökte dra ner, men var snart där igen. Detta har resulterat i 3-4 kriser under året. Nu efter sommaren var det dags igen och denna gång sipprar frustrationen, besvikelsen och rädslan att misslyckas/förlora den jag älskar ut ur varje por. Det går inte längre att förneka eller bortförklara, av mig eller av honom (blodprov CDT var högt=5-6 enheter dagl). Mitt kontrollbehov ökar. Jag känner skam över att vara där igen, upprepa historien, och matt av att inte ha lärt mig mer och behöva ta tag i mitt medberoende igen. Efter en helvetisk månad med uppslitande gräl med ömsom insikt, ömsom förnekelse har vi kommit överens om helnykterhet i 3 månader. Jag är sympativit när vi är tillsammans. Båda har sökt hjälp men min tillit är tyvärr svag. Jag är rädd att han ska manipulera sin läkare på Riddargatan 1, som han sökt för att jag kräver det och att han snart är tillbaks i vad jag kallar alkoholism (han kallar det riskkonsumtion)..
Tack för att ni orkat läsa och allt som delats. Jag har bättre förutsättningar än så många andra jag får ta del av här, men känner mig stundtals så liten och förtvivlad. / Carla

Tack för att du vill berätta en del av din historia. Alkoholen har verkligen tagit tid, energi och känslor av dig i anspråk på olika sätt under ditt liv. Inte konstigt att du får en orolig klump i magen när du ser att den du lever med och älskar också har ett alkoholproblem. Fint dock att ni båda söker hjälp! Förändring är möjlig och det verkar som att ni har tagit den chansen. Naturligtvis innebär det både bakslag och framsteg men ni är i alla fall på väg, tillsammans och var för sig.

Jag hoppas att det är ok för dig att jag kommer med mitt perspektiv gällande en sak du skriver. Det är huruvida ni kallar det "alkoholism" eller "riskkonsumtion". Min erfarenhet är att ingen vill ha en stämpel på sig, och att kalla någon för alkoholist eller att hen har alkoholism kan upplevas stämplande och leder till en definitionsdiskussion som kan vara onödig. Det som brukar vara till hjälp är att erkänna att det finns ett problem och sedan fokusera på förändringen. Och det verkar ni båda vara eniga om; att det finns ett problem och ni båda vill ha en förändring.

Håller tummarna för er! Hoppas du vill skriva mera om din process.
Carina
Anhörigstödet & Alkoholhjälpen

Vigselringen

kan också vara ett sätt att benämna och få ord på ett problem, och komma till insikt om att hjälp behövs = inte alltid dåligt

laddat ord och kan upplevas som kränkande. Hos läkare säger man passivt eller aktivt beroende/missbruk.
Läkare använder inte ordet alkoholism längre.

Jag säger alltid beroendeperson om andra människor. Eller en människa med beroendeproblem/missbruk.
I sällskap där jag inte känner personerna väl säger jag passiv beroendeperson om mig själv.
Alkoholist säger jag bara om mig själv (ibland) och bara här inne på forumet.
ALDRIG till någon annan.

Och det är inte vår identitet. Inte att förglömma. Vi är också människor.

MM

Jag har själv gått på Riddar 1. Forskare, läkarna och terapeuterna är ju välutbildade och kompetenta. Blir nog svårt att försöka manipulera eller lura någon där. Dom är vana dom ser ju detta varje dag. Han är ju dock inte under tvångsvård utan som du beskriver det så är han där för att du kräver det. Och det är nog ett värre problem. Ni verkar inte heller överens om vilken nivå beroendet befinner sig på. Du skriver alkoholism. Han säger riskbruk. Och det är ju inte riktigt samma sak. Men han kommer inte bli nykter under en annan människas krav, det funkar inte.

I hans värld utan något tungt bagage med sig kanske han uppfattar det som ett riskbruk. Men inte mer. Medans du som har sett och har dåliga erfarenheter kring det ser vad som komma skall. I värsta fall. Du ser det kanske med andra ögon än vad han gör.

Men det vet du ju säkert redan....

Hoppas det går bra iaf.
Läkare är kompetenta. Lita på dom.

MM

När andra människors missbruk får definiera ens eget mående.
Men frågan är ju varför man låter det ske?

Som anhörig så växlade jag mellan att förminska och förstora problemet.

Allt för att försöka omfamna sanningen eller förneka den.
I syfte att försöka förstå och acceptera vidden av sjukdomen.

Tänk om du kunde komma till att det egentligen inte är intressant.
Att ditt liv kan löpa på i en parallell linje oavsett om han dricker eller inte.
Så att säga frikoppla dig från ansvaret och kontrollen.

Just startskottet, när den där första klunken tas som liksom rullar igång hela pjäsen på repeat.

Om du regisserar en annan pjäs istället,där du har huvudrollen och äger scenen när han dricker.
Vad händer i den och vad är din roll?

Tänker också på den ”röda tråden”. Det att man brukar se mönster, av att lämna en beroende och sedan träffa ny partner som också är beroende..Varför det blir så, och hur man kan undvika att det sker igen? Det är ju otroligt jobbigt att vara beroende, men även att. vara närstående ..

Anthraxia

Nu var det inte jag som skrev det, men jag TROR att det refererar till "elefanten i rummet" (att någon missbrukar, i det här fallet) och idén att medberoende tenderar att hjälpa till att upprätthålla någon sorts fasad.

Skulle också tycka det vore intressant att veta vad som faktiskt avsågs :)