Hej,
Först och främst: tack för ett inspirerande forum med många tankeväckande och insiktsfulla inlägg! Jag betraktar mig som alkoholist sedan minst 20 år tillbaka. Fungerande, medveten och ansvarsfull alkis. Men ändå. Kvinna 55+ oftast ensamstående, nu sambo/gift, utan barn. Efter att ha vacklat lite fram och tillbaka, prövat nykterhet i kortare och längre perioder gick jag in för ett längre försök. Drygt två år sedan. En kombination av yttre och inre anledningar, och den främsta orsaken att jag valde att flytta ihop-gifta mig med en jämnårig man jag haft särboförhållanden med i drygt fem år. En man med egna alkoholproblem, förstås.

Inga fler möjligheter att dra mig undan till eget ensamdrickande, och därmed var det bara att sluta. Visst trodde jag att han också skulle haka på. Men så blev det inte. Det har nog inte varit mödan värt med tanke på mina känslomässiga svårigheter (socialt och känslomässigt underbegåvad) bland annat. Hade vi haft det bättre ihop, så kanske?

Upplevelsen av hans varierande grad av berusning, tillnyktring och ev abstinens? har varit en avgörande faktor till att jag lyckats bryta mitt eget beroende. Jag ser den där lilla, men trista, fasförskjutningen i personligheten och kan inte ställa upp på den för egen del. Man dricker och dricker och kommer ändå ingen vart. Jag har försökt dämpa livsångest, låg självkänsla och den där enorma känslan av att aldrig kunna bli en del av en gemenskap med hjälp av alkohol. Till ingen nytta. Nu är jag fri från begäret, men lever med en skuld över att inte kunna var en mer kärleksfull person i ett förhållande. Jag vet varken ut eller in. Eller jag vet att jag borde acceptera, fullt ut, utan minsta tvivel hans alkoholbruk som han förmodligen inte kan göra något åt. Han är ett harmlöst fyllo, som dricker sig till sömns. Lite gnällig i fylleriet, taskigt minne och allt det där men aldrig våldsam.

Så, å ena sidan har jag hans fylleri att tacka för min egen nykterhet och å andra sidan gör det mig trött och handlingsförlamad. Blandade känslor som sagt.

Ursäkta långt och svamligt - meningslöst - inlägg. Egentligen vill jag uppmuntra alla som kämpar med sin egen nykterhet. Att lyckas handlar om att fånga det där tillfället, stunden, ögonblicket i livet när det plötsligt känns att det är dags och man har anledning att tro (eller intala sig själv att tro) att man kan lyckas. Programmera om hjärnan helt enkelt. Jag önskar alla som skriver och läser här ett fortsatt gott nytt och inte minst alkoholfritt år.
/Cecilia

nog delar vi erfarenheten, tillsammans med så många andra.
Jag har så länge tänkt att jag inte har alkoholproblem, jag längtar ju inte efter det varje dag och det är bara "första glaset" som ställer till det för mig.. haha jo visst..

Men mamma så till mig att jag kunde jämföra med nötallergi. Om man har en allvarlig allergi som är livsfarlig, testar man ju inte att bära ta EN käka, eftersom en eller 10 är skit samma, det blir katastrof oavsett vilket. Så med tanke på hur alkoholen ställer till det, bör jag (vi) inte testa bara ETT glas..
Det kan jag leva med!
Idag är det dag 13 nykter sen sista (?) gången och 404 dagar sen jg insåg att jag är "allergisk"..

Huskatten

För alla dagar räknas. Det är fel att tänka att man måste börja om från början, börja om från noll. Då känns det hopplöst när man i stället behöver ge sig själv erkänsla för att man på nytt fattat ett beslut att nu ska jag tillbaka på den nyktra vägen!

Det finns många sätt att utveckla beroendet på, och många sätt att förhålla sig till sin längtan efter ruset. Dagligt intag har inte heller varit min grej - inte hela tiden menar jag. Att även regelbundet kunna låta bli, eller helt enkelt inte längta efter måste vara en fördel när man vill sluta helt. Samtidigt är kanske risken större att man överrumplas över ett plötsligt begär? Eller en tanke som bara flyger in från något obevakat håll. Jag vill ha! Fast bara lite. Jo, bara ett litet glas vore väl trevligt? Och ofarligt.

När jag nu förhoppningsvis är inne i en nykter fas, så är det lätt att skratta åt sådana tankar. Jag menar ett glas? Vad tusan ska jag med ett enda sketet glas vin eller en fisliten whiskey-smutt till? Ibland tänker jag på min alkoholterapeut som berättade att hon aldrig kunde tänka sig ett andra glas. Hon blev helt enkelt trött och sömning av det där första, och var på så sätt helt nöjd med att sluta dricka efter det. Jag tror aldrig jag har upplevt det så, inte ens som ung. Så visst handlar det om en överkänslighet, en reaktion som kommer på den effekt som ruset, eller föraningen om ruset ger. Att man vill ha mer. Lite räcker aldrig.

Önskar dig och alla våra andra olycksbröder och systrar en skön och alkoholfri helg!

Huskatten

Tillbaka till ett nykter "skov" igen, och ganska säker på att det kommer att fungera bra. Så länge min man slipper ligga på sjukhus, eller vi av någon annan anledning inte kan leva tillsammans och jag blir ensam igen. Det känns så där. Jag har å ena sidan inga problem att känna mig trygg i förvissning om att låta bli att dricka. Kommer att ogenerat kunna valsa in och ut ur Systembolaget efter inköp av alkoholfritt till mig själv, eller vin till någon annan. Å andra sidan vet jag att om jag blir ensam på nytt, ja då är återfallet bara ett ögonblick bort.

Så himla surt. Vad är det som gör att tanken på ett glas av ditten eller datten plötsligt kan dyka upp som från ingenstans bara för att jag är ensam och kan göra som jag vill? Jag har ju ingen längtan efter det här och nu?

Jaja. Beroendet är livslångt. Har man en gång druckit sig dit, så har man. Sedan är det bara en fråga om vad som triggar beteendet, eller vad som utgör möjligheten att falla för frestelsen. Blir det en ny sjukhusvistelse för min man så måste jag leta fram någon gammal antabustablett om jag har kvar dem, och ta en sådan redan första dagen.

Men för stunden tänker jag tillåta mig att vara glad och nöjd över att allt begär, all längtan efter nästa rus är helt och hållet fullständigt borta - igen. Så tacksam över det. Min man verkar också ha hållit sig till en enstaka folköl sedan han kom hem. Kanske smakar det inte med något starkare efter operation och rekonstruktion av underkäke? Jag hoppas, för hans skull, att det håller i sig.

Det är många, framför allt i början av en nykter process, som tycker det känns svårt att tänka tanken att aldrig mer få dricka något ens i liten mängd. Det har jag aldrig haft problem med. Dessa enda små glas har jag redan druckit många gånger om. Nej, det som skrämmer mig mest är att återfallet ska hänga som en mörk skugga över framtiden. Att jag när som helst, om jag blir ensam, kommer att falla tillbaka och börja om. Och att det då, vilket jag vet av tidigare erfarenhet, är ganska svårt att hålla upp med en gång.

Men nu är jag inte där längre och det är jag så tacksam över. Jag kommer att fortsätta att regelbundet läsa på det här forumet, men har inte så mycket mer att skriva om själv. Det är bara att konstatera att beroendet är livslångt. Att man går omkring och är en latent fylltratt även när man lever nyktert!

Bestemor

Jag förstår att det är komplicerat med två alkoholberoende när bara den ena verkligen har insikt och vill förändra. Jag är orolig för vad det kommer att innebära för vår relation.
Jag har precis börjat med Campral,med god effekt. Min man som länge klagat på att jag dricker för mycket, verkar nu tycka att jag överdriver mitt beroende då jag sökt hjälp.
Plötsligt tycker han att han måste offra så mycket för min skull, att allt fokus ligger på mej och att jag är egocentrisk.
Min tolkning - Han är alkoholberoende men vill inte erkänna det.
Kan man som nykter alkoholist leva med en missbrukande alkoholist?

Bestemor

Jag förstår att det är komplicerat med två alkoholberoende när bara den ena verkligen har insikt och vill förändra. Jag är orolig för vad det kommer att innebära för vår relation.
Jag har precis börjat med Campral,med god effekt. Min man som länge klagat på att jag dricker för mycket, verkar nu tycka att jag överdriver mitt beroende då jag sökt hjälp.
Plötsligt tycker han att han måste offra så mycket för min skull, att allt fokus ligger på mej och att jag är egocentrisk.
Min tolkning - Han är alkoholberoende men vill inte erkänna det.
Kan man som nykter alkoholist leva med en missbrukande alkoholist?

Huskatten

Det knepiga är, att det är just det som fungerat för mig! Som avhåller mig från att börja dricka igen. Eller rent av hindrar mig från att över huvud taget längta efter att kunna dricka. Ändå tänkte jag hela sist året, att det här håller inte? Jag har själv valt bort alkohol, tänkte jag högmodigt, och så ska jag tvingas leva tillsammans med någon annans osunda alkoholvanor och ett smygdrickande utan slut! Jag var så sur inombords, blängde ilsket på hans urdruckna ölburkar och tomma spritflaskor. Kallade honom jäkla fyllo bakom hans rygg osv.

Så blev jag ensam en tid då han var på sjukhus och föll tillbaka i egna dåliga vanor. Där rök fina vinflaskan, portvinet och den dyra champagnen jag fått i present och tänkt spara. Inte haft någon som helst tanke att sätta i mig på flera år!

Det visade sig alltså att min bästa försäkring mot att trilla dit igen, är att leva med någon som fortsätter i sitt beroende. Men det är inget jag är särskild glad över. För han förstör sin hälsa, och det blir så mycket onödiga missförstånd och trögt tänkande i tilltagande berusning.

Ska jag komma med något slags råd är det att du får försöka slå dövörat till. Fokusera på det som får dig att må bättre och dricka mindre, och göra så liten affär av det som möjligt. Kanske din man bara behöver lite tid för omställning? För honom verkade det så bra i teorin att du skulle dricka mindre, men i praktiken så blev det något annat! Be careful what you wish for, ungefär. Kör ditt eget race tillsvidare. Vem vet, kanske han kommer på andra tankar längre fram. Lycka till!

Bestemor

Genom att läsa om dina erfarenheter ser jag en mindre svartvit framtid. Jag ska försöka att inte låta min nyktra utsikt skymmas.
Fint att du så ärligt delar med dej, jag är glad att jag hittade din tråd. Du har en del att lära mej!

Huskatten

Det här är inget för den som gillar 12-stegsprogrammet. Om det har hjälpt, eller hjälper dig just nu - så är det bra! Men, om du i likhet med mig inser att det är en smula förlegat och med mindre lyckat resultat, rent statistiskt, så finns det alternativ. Här är något jag snubblade över på nätet nyligen. Jag gillar att han vänder på begreppen och utmanar rena självklarheter. Som att det är väldigt svårt att sluta dricka. För det är det ju? Eller?

Han skiljer på ren alkoholism/fysiskt beroende (där kroppen tagit så mkt stryk att man helt enkelt inte kan sluta dricka utan medicinsk hjälp) och alkoholproblem/psykiskt beroende. Ingen aning om det här passar någon annan, men här kommer länken för den som vill bilda sig en egen uppfattning:

Why is it so difficult to quit drinking, escape alcoholism and get healthy? [Craig Beck]
https://www.youtube.com/watch?v=jYV097xPLTU

Tack Huskatten, väldigt intressant liten föreläsning.
Bra länk med bra tänk?
God fortsättning på det nya året!
Kramar
???