Sitter med en kopp kaffe och laddar inför veckans första simpass. På morgonen är det i princip tomt i simhallen, de har sparsam belysning och ljusterapi. Rena feng-shuin.

Veckan som gick har avlöpt nästan enligt plan. Det jag har svårt med är att få tillräckligt med fysisk aktivitet. Konstigt ändå hur man fungerar. Min motivator nu är till 100% att jag verkligen vantrivs med min kropp och verkligen vill gå ner i vikt. Och vips är det ingen konst att ta bort alkohol och äta nyttigt. Men det är fortfarande en jättetröskel att få till motionen. Jag borde ju kunna uppbåda samma motivation här tycker jag. Men men, nu blir det lite simning i alla fall. Vad gäller alkoholen var det lättare nu än i somras. Då fick jag hjärtklappning, oro och ångest de första dagarna. Nu märks ingenting. Däremot sörplar jag enorma mängder Roibos te på kvällarna. Det är vanan, att ha något att sippa på och jag hoppas kunna träna om den. Kanske behöver man inte sitta och sörpla alls på kvällarna. Hur gör du IW, som varit utan A i snart ett år? Uppenbarligen har jag inget fysiskt behov av A i alla fall och det känner jag stor tacksamhet över. Stress däremot, det är livsfarligt för mig. När jag är pressad, känner oro över att man inte klarar av en situation, då blir det farligt för mig. Och tippar jag över ryker hela paketet med häsla. Hoppas jag kan hålla i den balans jag känner just nu LÄNGE.

Några ord till ADMIN också förresten: Det kommer av och till synpunkter på vilken målsättning man har här inne. En del ser bara att 100% avhållsamhet livet ut är lösningen för alla och jag upplever irritation om man inte sällar sig till den skaran. Vi är ju alla individer, med olika förutsättningar och målsättningar. Denna avdelningen heter ju "Förändra sitt drickande" och det toppen. Ni har nämnt att ni skulle se över möjligheterna att starta en avdelning för de som strävar efter Absolutism. Tror det skulle välkomnas av många. För mig blir det ofta att jag väljer att inte "skriva av mig" här eftersom jag inte vill l"reta upp"/såra de som kanske har en mycket besvärligare situation än min.

Debora, hur går det med ditt täcke? Kom genast att tänka på de täcken som fanns förr i tiden (vi hade sådana på landet) som var blytunga. Du kanske kan få fatt i ett sådant om du inte hittar på annat sätt?

Önskar er alla en bra start på veckan och att ni får må bra!
Kram

Motion verkar viktigare än allt annat om man ska tro allt man läser. Man blir smartare, lever längre, mindre stressad och såklart smalare (om det är vad man vill). Jag är träningsperiodare. Kör några månader, latar mig några månader. Men jag ska nog minska mängden för att få till det mer regelbundet.
För att svara på din fråga, jag sörplar jämt. Kaffe mestadels. Ibland kolsyrat vatten eller lightläsk men mest på helgerna. Valt att acceptera det så länge det inte gör saker värre. Men iom att jag började min bana med enorma mängder folköl så har det blivit en vana att jag dricker allt fort och mycket. Det är svårt att lära av. Men nu är det i alla fall bättre saker som slinker ner. Kanske missförstod jag frågan och du menade hur jag gör för att vara utan alkohol? Den frågan har jag inget bra svar på :) ursprungligen självbevarelsedrift som blivit en besatthet kanske. Men kom ihåg att det finns fler på forumet med ännu längre nykterhet så det är långt ifrån omöjligt.

Nejdå, du missförstod inte frågan? det var själva sörplandet av a-fritt jag menade. Tänkte att det behovet kanske skulle avta med tiden. Men som du säger, bättre att sörpla det än annat. Fantastiskt att ha kommit så långt som du har gjort. Jag brukar också vara periodare med träning. Hoppas kunna börja springa igen så småningom. För det är egentligen en helt fantastisk träningsform. Enkelt och frisk luft. Men jag måste bli av med minst 10 kg annars tror jag att jag kommer få skador. Hoppas du får en fin dag!?

Femina

Jag håller med dig angående en separat tråd för dem som enbart siktar på 100% nykterhet och för dem som vill "förändra" sitt drickande.
Kram

Men jag kör helnyktert men gillar ändå att alla som försöker dra ner skriver om sina erfarenheter. Jag skulle ju vilja kunna ha ett visst intag men det funkar inte inom överskådlig tid. Men jag lär mig hela tiden nya upplägg och tankar och kanske får tillräcklig inspiration till att testa om några år. Ignorera alla som hävdar att det bara finns en väg, vare sig det är AA, medicin, helnyktert eller vad det kan vara och kör det ni vill och det som funkar för er. Men vi alla har ju en problematisk relation till alkohol så det kan hända att vi som slutar helt (eller försöker) mer demoniserar alkoholen av ren självbevarelsedrift. Kan tänka mig att det ibland kan vara jobbigt för de som vill ha kvar en viss relation med den. Hur som hopps jag det inte skrämmer bort någon. Oavsett om vi inte alltid delar lösningen så har vi alla ett gemensamt problem.

Debora2

Motverka ångest och sömnstörningar. Mitt viktigaste motiv för att ändra mitt drickande är att jag är rädd att hamna i svår depression och ångest. När jag läser olika trådar här verkar det som att många har ångest. Jag har funderat på några sätt att må bättre
För att förbättra sömnen: Inte ha mobil i sovrummet, Skaffa annan väckarklocka. Undvika att se på nyhetsprogram på kvällarna, lugn aktivitet före sängdags. Undvika kaffe,Coca-Cola och godis på kvällarna. Vara ute i dagsljus varje dag. Fysisk aktivitet varje dag. Regelbundna tider.
För att inte bli nedstämd: Minska umgänget med klagande och negativa personer. Söka sig till personer som får mig att må bra. Vara ute i naturen. Söka positiva upplevelser.
För att minska behovet av alkohol: Hitta andra sätt till tröst, firande och belöning än mat och dryck t.ex njuta av musik, blommor, skönhetsintryck, massage, naturupplevelser.
Varje morgon tänka på tre saker att vara tacksam för, t.ex att ha en lägenhet, att jag kan gå, att jag har några goda vänner.

Hoppas du fick till några fler träningspass under veckan och att den blev vit ;). Önskar dig en fin söndag!

Kram <3 <3

Det började så bra. Tre veckor höll det med simning och bra kost. Sen kom arbetsbelastningen ikapp. Mår riktigt pyton. Oro och panikångest. Osäker. Duger inte som jag är. Inte heller på ett forum som detta. Alla skriver så fint och inspirerande. Jag kan inte. Så rädd för att göra fel. Bättre att inte skriva. Självkänsla under noll. Så är cirkusen igång igen. Min utbrända hjärna, eller, jag är nog född med ett begränsat intellekt. Hade jag inte haft familj skulle jag önska att jag jag fick somna in. Har en kapacitet på mellan 3 och 15%. Är så ledsen för att vara den jag är. Jag orkar inte jobba. Jag lyckades starta ett företag med en bra affärsidé. Kunder finns, men jag klarar inte att jobba. Hjärnan fungerar inte. I detta läge kommer alkoholdriften in. Har druckit fem flaskor vin måndag tisdag. För att klara av att skriva ett mail. Oro, hjärtklappning, kunde åtminstone sova inatt. Och det bara för att jag ringt och pratat med personerna som fick mailet. För att få reda på om de var nöjda, eller om de tyckte att mitt förslag var skit. Nej, jag övertygad om att omgivningen inte gillar mig eller det jag gör. Samtalet igår gick bra. Därmed kunde jag sova utan ångest.
Vet inte vad jag ska ta mig till faktiskt.

Känner igen mig i det du skriver. Ligger i sängen och bara gråter och har tänkt i samma banor som du att snart orkar jag inte mer. Är mamma till 2 små barn och jag vill inte de ska se mig så här. Bestämde mig i måndes att nu är det slut med a men jag skulle ju vabba idag så då kom bob fram igår. Fan idag ska jag göra ett nytt försök trots all sjuklig ångest av att jag inte kommer somna ikväll. Vad har du för historia med a?

Mitt på väg i morgondstress, såg detta och vill bara säga kära Vinägermamman, jag läser alltid när du skriver, tycker du skriver uppfriskande och ärligt, så glad att du finns här!! <3
Och Ledsen själ, känner igen mig, jag har också 2 små, stor kram till dig.

Tack för att du läser och kommenterar? Gjorde genast min dag lite lättare.
Min historia med a är att jag alltid haft ett kontinentalt förhållningssätt till A. Dvs under många år oftast vin till middagen. Har aldrig supit för att bli full. Blir aldrig full på fester etc. Problemen började för ca 5 år sedan när jag tog till A för att självmedicinera ångest till följd sv utmattning och ett brott jag utsattes för. För 3 år sedan blev jag arbetslös och även om jag idag driver företag så är jag hemmabaserad. Vilket gör dey enkelt att ta till a. Så för min del är det att få bort orsaken till självmedicinering. Vilket är enklare sagt än gjort. Om dessa faktorer är på plats kan jag sluta på sekunden. Har inget fysisk behov av a.

Kan du inte berätta lite mer om dig själv och hur du tänker? Kortsiktigt och långsiktigt? Hur hamnade du där du är med a? Vad skulle du behöva för stöd från forumet?
Kram

Så glad att någon svarar mig. Får mig att gråta likt en bebis! Jag dricker för att kunna somna. Har inte heller någon abstinens när jag är utan. Det handlar om att dämpa min ångest mycket med min oro. Är orolig för allt. Kan va att jag tappar en sked och hjärtat hoppar till som om något fruktansvärt har hänt. Växte upp i ett hem med mycket alkohol och pappa som blev alkoholist men han har idag ett kontrollerat drickande. Drack inget i måndes så kom gårdagen o jag tänkte ett glas kan jag ta som slutade med 4. Dan så idag börjar jag om är min tanke. Dricker aldrig dagtid även på helgerna utan just för att slappna av inför sängen på kvällen. Har ingen aptit när jag dricker så dagligen så istället för att gå upp som många hör så här jag gått ner i vikt. Förmodligen för att stressen äter upp en innefrån. Känner liksom att jag nått botten. Att fortsätter jag så här så kommer det inte hålls i längden.

När jag gick in i väggen för sisådär 7-8 år sedan led jag av ångest och hade svårt att sova. Jag fick då sertralin, ett SSRI preparat som fungerade mycket bra. Skulle rekommendera dig att kontakta primärvården. Kanske SSRI eller någon insomningstabletter kan funka. För mig har SSRI gjort stor nytta. Tyvärr räckte det inte när jag hade utsatts för brott och hela grundtryggheten var borta. Men om du ”bara” dricker för att somna borde det finnas andra vägar. Du behöver ju inte på något sätt nämna för vården om dina dryckesvanor ser ut. Värt att göra ettförsök! Det är du värd! Kram❤️

Kontakta vården! Inget att oroa sig för. Jag äter fortfarande Sertralin och det är det många som gör. KBT kan jag personligen starkt rekommendera. Fick detta finansierat av min dåvarande arbetsgivare. Kan nog säga att det räddade mig, relationen till min man och mina barns psykiska hällsa. Och de samtalen och verktygen hjälper mig än idag, även om det kan vara svårt att tro såsom jag skriver och mår nu.
Om du vill får du gärna dela med dig om dina tankar om din oro. Hur funkar det med familj, jobb etc? Vad är du orolig för?

Jag oroar mig för allt. Min hälsa framförallt. Hittar jag något litet eller känner ngt så tror jag jag är dödssjuk hela tiden. Galet enerfikrävande.!! Katastroftankar om barnen,speciellt när jag ska sova. Då kommer de mest sjuka tankarna. Och det är väl kanske lite därför man dricker som man gör för att förtränga,glömma,domna bort. Ska ringa läkaren imorgon har jag bestämt mig för.Tack för pepp❤