Nykter till midsommar! And beyond..

Profile picture for user Fibblan

Hej alla ni som sett mitt nick lite här och var i era trådar och till alla nya som undrar vem Fibblan är☺️!

Jag är en tvåbarns mamma i 40års åldern som lever med deras pappa, tillika min man. Fram till nyårsafton 2018 har vi också under 2 år, haft en inneboende hos oss. En vän som jag träffade när jag var i 14-års åldern..

Första gången jag träffade "henne" var så spännande. Jag fick inte ha kontakt med henne och det blev bara ett snabbt möte eftersom jag har en stor portion samvete och rättesnöre i mig. Föräldrarnas röst, starkt förmanande i mitt huvud?.
Somrarna och läsåren gick, och under gymnasiet var "hon" allt oftare med på festerna. Ibland hade vi så sjukt roligt ihop, och första gången vi verkligen umgicks, lärde känna varandra, kändes det tyvärr, fantastiskt!
Jag älskade känslan, blev fnittrig, fri, glad och galen, ännu mer hög på livet, tillsammans med "henne".

Visst hände det även då, att "hon" ställde till det för mig, det blev föör mkt vid ngt tillfälle, fick ringa mamma. Skämdes som en hund, när hon fick komma och hämta mig.. Jag förstod att så här mkt kan man inte umgås med "henne", inte på en och samma kväll åtminstone..

Skammen satt i ett tag och vi umgicks sporadiskt, träffades lagom efter det, under efterföljande år.
Som ung vuxen var jag på elitidrottnivå och vi hade ingen kontakt alls under åtminstone 4 år.

Vi tog upp kontakten, och hade en fungerande relation, genom studier och karriärbyte, familjeliv etc. Fram tills för 2 år sedan..

Då hände ngt avgörande. Hon kom då plötsligt förbi i ett läge när jag mådde dåligt..(!) Jag blev förvånad för tidigare hade hon bara varit med när det var något roligt på gång..
Läkaren diagnostiserade mig med utmattningsdepression. Jag kunde inte ta det till mig! Inte jag- Jag som är så stark, jag som fixar allt. Konstigt så här i efterhand förstås, men där och då (för 6 år sedan ca) kändes det som ett nederlag. Det blev ett "bevis" på att jag inte var så jävla duktig som jag hela livet försökt va.. kraftigt duktig-flicka-syndrom..!! Och så klassiskt! Jag hade misslyckats med att ta hand om mig längs med vägen och istället för o ge mig den omsorgen och träna upp förmågan på att lyssna in vad som är rimligt att klara av för mig, körde jag på ännu hårdare. Jag blev sjukskriven en period, åt antidepressiva i 2-3 år ca, bytte jobb, mådde bättre, tränade lagom, slutade medicinera och vi fick ett till barn. Livet flöt på och jag hade blivit lite, lite bättre på att ta hand om mig. Men så då, för 2 år sedan.. när alla varningslampor, som jag ju kände igen från första gången jag gick in i väggen började lysa.. Vad gör jag då?
Tar på mig solbrillor, och tar ett glas vin..! (?!?!)

Jag ville inte inte dit ner i den hålan igen, i det depressiva och ångestladdade mörkret. Jag var rädd för det och orkade inte?.
Bättre att sitta i solen med en kall öl då! vem skulle inte välja det framför den kalla mörka hålan.. Jag hade dessutom vidareutbildat mig, fått ett topp jobb och hade dessutom 2 barn att ta hand om. Jag hade inte tid att må dåligt, göra det jag egentligen borde.. sjukt ja, jag vet, men jag var just det: Sjuk, på väg in i en depression igen..

Och min s.k vän, hon kunde minsann hjälpa mig!
Jag kände så starkt att det var fel och va med henne, på detta sätt. Jag hade aldrig tidigare druckit när jag inte mått bra. Och så visade det sig att hon tyckte sig kunna erbjuda svar och lösningar på det mesta..:

Är du sliten? Orkar du inte? För trött?
"Jag fixar lite mer energi!"
Är du stressad? Svårt att hinna med? Klarar du inte pressen?
"Jag löser det!"
Är du ledsen? Nedstämd? Känner att du inte räcker till?
"Ingen fara, jag kan trösta dig och hjälpa dig!"
Har du ångest?
"Jag har något som dämpar!"
Är du frustrerad/förbannad? (Kanske mest på dig själv för att du inte lyssnar på dig?)
"Jag kan gjuta lite olja på vågorna"!
Känner du dig nöjd, glad och stolt över dina prestationer
"Det måste vi fira!"

Det var fel, jag visste det, det skulle inte fungera i längden men på kort sikt gjorde det ju det! Alkohol blev universal-lösningen! Och jag hade också lagt märke till att det verkade fungera för andra. (Har också ngn slags medberoendeproblematik i botten, som jag kommit fram till på senare tid..)

I alla fall
Efter 1 års bruk på detta "nya" sätt, tog jag kontakt med vården, för att komma till rätta med det beroende jag hade utvecklat. Men eftersom jag inte förändrade några andra omständigheter i livet; lika hög press och stress, inuti och utanpå, bröt jag aldrig helt med alkoholen. De senaste året har jag kämpat på, på egen hand s.a.s.
Och det har varit så, så slitsamt. Det värsta mest turbulenta året i mitt liv, med situationer, konsekvenser, mående som jag säkert får anledning till att komma tillbaka till här. Kanske..(?!)

Just nu är det här ifrån och framåt som gäller!

Jag gav mig själv ett löfte på nyårsafton och mina absolut närmaste vet vad jag kämpat och kämpar med. Jag lovade mig själv att inte dricka någon alkohol förrän tidigast midsommar.

Min förhoppning är att jag då ska ha tillfrisknat i hjärnan och också fått in så mkt annan positiv förändring att jag inte heller då vill eller känner behov av mer alkohol i mitt liv överhuvudtaget?!

Tack ni som orkat läsa, och oavsett tack för detta forum❣️
Och tack till mig själv?- inne på 7 dagen av nykterhet.
En vecka idag?!
Kram/Fibblan

Profile picture for user Fibblan

Hahaha?!
ja, jag var så ivrig att läsa och skriva och desperat behov av kommunikation, när jag ska skaffade mitt inlog här, så jag missade liksom att det är så här man gör..??!
Eller, så här man gör.., man gör väl som man vill?, men för egen del är det så mkt som måste ut, så det är klart jag ska ha min egen tråd, där jag inte behöver oroa mig att jag tar för mkt plats i någon annans?!
Jag kommer göra allt jag kan för o avhålla mig fram till midsommar. Strategierna får utveckla sig längs med vägen men det jag redan gjort är att jag dammade av mina naltrexon, mot suget. Tar en om dagen. (Med viss tvekan..hatar tabletter). Hade 5 st oxsascand som jag tog de första dagarna mot abstinensen. Har inget mot när de värsta ångestpåslagen kommer nu, men jag vill ändå vara tablettfri, så får hitta andra sätt, och har en del som fungerar. Försöka få in mer vardagsmorgon är en strategi. 10.000 steg eller 1 Tim promenad om dagen försöker jag få in, för ökat välmående både fysiskt och psykiskt. Annars är det mest att ta det så lugnt som möjligt! Det är det jag har så svårt för. Jag behöver nog snarare jobba på acceptans, hitta lugn, vara i det i jobbiga med förtröstan att det går över..! Där i ligger min nyckel?️?.
Sluta kämpa och bara vara?. Har sysslat lite med yoga innan, så ska plocka upp det igen?!

Profile picture for user Fibblan

För besöket i min tråd! Kändes så bra att du uppmärksammade att jag startat en tråd och att du ville titta inom här?!
Hur mår du idag? Visst började vi vår resa samtidigt, denna omgång. Hur går det för dig?
Kramar❣️/Fibblan

Profile picture for user Fibblan

Så jävla trött på mig själv. Ett sånt jävla hästjobb jag har framför mig..! Försöker påminna mig om en dag i taget och att vara här och nu. Går sådär..?. Precis kommit hem från ett par 1000 steg av mina 10.000 som är ännu en målsättning eller snarare strategi för o må bättre både fysiskt och psykiskt och hålla mig ifrån alkoholen, såklart. Gick iväg med ångest och kom hem förbannad, inte det jag hade hoppats på..
Nu är jag besatt av att vara här inne, ett utmärkt flyktbeteende det med..
Imorgon börjar jag jobba, och då räcker det inte att vara nykter. Då ska jag hantera prestationsprinessan i mig samtidigt som jag ska avstå alkoholen. En stor prövning som väntar mig imorgon. Ska ta mig förbi 3 st systembolag på hemvägen.. men som sagt nu är nu. Dag för dag. Timme för timme..

Profile picture for user Fibblan

att för egen del, får jag gå in här och skriva av mig om jag behöver. Men sätter stopp tills imorgon med att läsa och svara. Snacka om beroende personlighet.. och flyktbeteende de'luxe..! Jag är sjuk.
Jag ska bli frisk!

Profile picture for user IronWill

Funderat på om det är ett beroende att hänga här men det är fan så mycket bättre än det andra beroendet. Och för egen del så avskyr jag facebook och instagram och all ”fasadmedia”, så jag unnar mig att vara lite ”beroende” av det här forumet. Skulle kanske inte klassa det som flykt, utan som att man känner en stark gemenskap. Vem är inte beroende av det? Jag känner tyvärr inte mycket gemenskap i denna stund med matfoton, vinglas i solnedgången eller familjemys i Toscana så det får bli här i stället. Tror man kan känna samma inför AA. Dragningen fanns där i början i alla fall. Intressant historia ovan och tack för att du delade. Även om det tog mig ett antal rader att lista ut varför du hade en barndomspolare boende hos er, som ni inte kastat ut :) För att vara ganska smart kan jag vara ganska korkad ibland. Fortsätt kämpa.

Profile picture for user Fibblan

Hahaha, ?! Nja, lite sug kände jag allt..?! Och tack för din omtanke PimPim❣️ Men håller förstås med dig IronWill. Bättre beroende av detta än det andra jävla skitet..! Och tack för pepp❣️. Hur länge har du varit nykter?
Nu har jag givit mig själv tillåtelse att surfa runt här obehindrat ikväll?, så jag ska besöka era trådar och följa upp hur ni har det, när barnen somnat tänkte jag?!

Kände mig så frustrerad igår och lite oro och ängslan inför denna dagen..

Nu när alkoholen är ute och inte lägger den där dimman på allt, måste jag face;a de känslor jag tryckt undan.. Obehagligt.
Har iaf lyckats ta mig hem från jobbet nu, utan att stanna på ngt system. Får va nöjd med det, men känner mig ledsen och nedstämd..
Vi har lite alkohol hemma, som blev över från nyår och det har inte känts som ngt problem, trots jag varit hemma mest. Nu ska mannen inte vara hemma ikväll och jag gör bäst i att säga åt honom att ta det som finns med sig..
Litar inte på mig själv just nu.. Men jag ska klara det och istället för att titta ner i flaskan tittar jag inom till er istället?!
Kram och tack❣️/Fibblan

Profile picture for user Fibblan

Shit, vilken jobbig e.m/kväll jag haft.. Klurade ett tag på om jag skulle skicka med alkoholen vi hade hemma eller inte med mannen..

Så jävla stolt över mig själv att jag hindrade alkoholdjävulen från att sätta sina klor i mig?! Att jag var ärlig med mig själv och mot honom och medgav att jag inte litar på att jag skulle klara av att motstå när jag mår som jag gör. Vet inte vad nedstämdheten och oron kom ifrån..men ändå lite mer nöjd med att jag sett till att inget, absolut inget finns i huset nu. Och så får det förbli. 2-0 till mig ? mot ?!

Profile picture for user IronWill

Kollade appen, 237 dagar har det blivit. Jag hade inte så mycket fysiskt beroende. Men mycket vana. Drack mot slutet ca 4 dagar i veckan normalt, och alla dagar när jag var ledig. Men kunde heller inte sluta när jag börjat. Alltid sist att gå hem och ofta fullast. Kunde inte ha saker att dricka hemma, det tog alltid slut direkt och frun gömde undan alkohol. Inte ens det tolkade jag som att något var fel. Så jag slapp ju den delen att behöva erkänna, det var uppenbart för henne. Skönt ändå att du kunnat ta modet till dig och berätta att du inte kam ha det hemma. Nu tror jag att jag skulle klara det men i början är det väldigt svårt. Krävs så lite svikande vilja för att man ska ha eländet i kroppen. Mer chanser att avbryta om man måste ut och skaffa. Men 8 dagar är bra jobbat, det är tuffast i början och fortsätt räkna dagarna. De kommer och går och det blir enklare och enklare och vips 365 dagar. Sen hoppas jag vi kan gå över till att räkna år i stället :) Men vaksamheten försöker jag behålla i alla lägen. Hoppas du får bra stöd och fortsätt den goda kampen.

Profile picture for user Fibblan

Passande nick: 237 dagar!! Här snackar vi järnvilja och beslutsamhet!
Waoh???✨! Heja dig och grattis till dina 237 dagar! Inte så långt tills du kan börja räkna år istället ?, och så klokt att behålla vaksamheten, även efter så lång tid! Vad häftigt?!
Vill höra mer om din resa och hur du lyckats klara av så långt som du gjort!
Riktigt imponerande!

Tack för pepp❣️
Kram/Fibblan?

Profile picture for user IronWill

Tog jag mer för att påminna mig själv om att jag behöver ha en järnvilja, inte för att jag har/hade det.
Jag klantade till en fylla i maj rejält. Var på destruktivt humör och vårdeprimerad. Jag och vänner drack rejält och jag allra mest. Gick in för att bli full som en 18-åring. (Trots att jag var 41). Sen hände obra saker. Ett antal dagar senare var jag helt säker på att jag inte skulle orka en sån vända med ångest, än djupare depression och självförakt till. Jag är ”vuxen” på alla sätt utom min attityd till alkohol. Så trött på mitt svajjiga psyke och fyllor att det var sluta eller att ta en än mer destruktiv väg. Vet inte riktigt om det var en botten, kanske mer av en kulminering av flera bottnar. Märkte också mot slutet att jag var lite rädd för att dricka ute. Fattade att destruktivitet och alkohol inte är en bra kombination men konstigt nog föll det mig inte in att sluta. Men nu mår jag över lag väldigt mycket bättre och har en mycket tryggare vardag.

Profile picture for user Fibblan

Den kombinationen kan man vrida och vända på..och ändå alltid få samma negativa värde..

Så glad för din skull IronWill- att du valde rätt väg, vid ditt vägskäl och att du mår mkt bättre och har en tryggare vardag idag?!
Psyket kan vara nog så svajjigt utan alkohol, men det tar sin tid innan man förstår att alkoholen bara gör måendet sämre och än mer svajjigt. Till en början känns det ju bättre.. Det är åtminstone min upplevelse..
Har min beskärda del av obra saker jag gjort och som jag inte skulle gjort om jag inte haft alkohol i kroppen..

Dag 9 - och fortsatt övertygad om att detta är den rätta vägen för mig?!

(Men det är jävligt frustrerande att jag är sugen och längtar efter ett glas vin, eller två eller tre.. trots att jag vet det leder mig i fel riktning.)

Begäret är i alla fall mer stillsamt idag, om man jämför med igår. Alltid något?!

Du som varit nykter i 237 dagar. Känner du dig fri? Fri från begär till alkohol. Jag hoppas så innerligt att det kommer dagar och en tid när det inte upptar mina tankar eller känslor, ingen längtan eller saknad. Jag vet att jag inte vill, att jag har bestämt mig och jag håller det och bockar av ännu en dag.

Men som jag längtar efter att känna mig fri..! Säg att den dagen kommer?!

Kramar och grattis till alla som lägger ännu en dag av nykterhet bakom sig!/Fibblan ?

Profile picture for user IronWill

Tänkte skapa en längre analys på årsdagen men jag tjuvstartar.
Fri är svårt att säga. Jag har inget direkt sug på vardagar längre. Kanske kombinationen av att psyket är något stadigare och jag hanterar stress bättre efter längre nykterhet. Fredagar var generellt min ”värsta” dag då jag i princip alltid var redlös, hemma som borta. Och då kan jag känna en längtan. Inte direkt sug, men en längtan efter ett bryt mellan arbetsvecka och helg. Festliga tillfällen är det mer en sorts avundsjuka och ibland kommer det impulser att ”fuska”. Nu när jag tänker efter så kan det hända i veckan ibland under vissa stunder. Bråk i familjen, riktigt trött, deppig. Men då är det inte så svårt att stå emot. Jag fokuserar på något och det försvinner.
Det är knepigt att föklara, det är inte längre så ”svårt” men det är fortfarande ”tomt”. Lite urholkat. Men samtidigt så är de positiva effekterna så positiva för mig att jag ändå känner att jag vunnit på det. Det är ju en vana som suttit i ca 22-år, att dricka mycket. Började min bana i senare tonåren med dubbla sexpack med folköl vid varje tillfälle. Så klart att det är en vital förändring av livet. Men vanan att inte dricka börjar faktiskt ta form. Alla jag brukar dricka med, vet, min fru och familj (även förlängd) vet. Så jag har inte mycket kvar i form av risk. Ingen bjuder eller trugar. På sammankomster med alkohol kan jag ibland känna att de flesta andra har en gemensam sak som jag inte kan vara med på, de har berusningen. Oftast lindra det av att jag vet att de kommer ha något mer gemensamt dagen efter som jag slipper :) Men kvar är tyvärr orsakerna till att dricka, en viss tomhet. Brist på äventyr. Lång väntan på att livet ska börja. Men det går upp och ner. Det stadigare psyket gör att det är lite lättare att hantera. Men jag behöver nog en ny psykolog eller förändring. Synd bara att jag inte riktigt vet vad. Jag har allt som jag trodde skulle innebära lycka, men så är det inte. Men alkohol är inte lösningen på det. Det är ju bara en kort illusion av lindring/bättring/lycka som sen rycks bort med hög ränta. Så jag känner mig ändå fri att testa riktiga förändringar. Och slutligen, ja det är utan tvekan värt att lägga en dag till en annan för att bli av med alkoholen och det blir lättare på riktigt. Det är en boja som hindrar en från att göra förbättringar på riktigt.

Profile picture for user Fibblan

För att du tog dig tid och tjuvstartade dina analys, av hur leva nyktert är för dig?! Tack för att du delar med dig av Dina reflektioner kring att vara fri! Och hur det är för dig med tomhetskänsla respektive väntan/längtan. Och lyckan..Det är så sant som du säger; det är inte vad vi har, som definierar lycka. Den är inte något som man objektivt kan betrakta utifrån. Den kommer inifrån. Den är varken något man har eller får. Den är något man skapar!
Den lycka/känsla av välbehag som alkoholen kan erbjuda är som du säger illusorisk. Och priset vi betalar är högt, åtminstone när man utvecklat ett beroende..
Just nu tänker jag som du att alkoholen snarare för mig längre ifrån mina möjligheter att skapa lycka. Jag vill verkligen ge mig själv den chansen att göra hållbara förändringar och förbättringar. Och förutsättning nr 1 för det, är att vara och hålla sig ren i både kropp och själ.

Kram/Fibblan?

Profile picture for user IronWill

Kanske lät drygt med att ”jag har allt som jag trodde skulle innebära lycka”. Jag menar INTE sportbil och sommarhus på bahamas. Jag menar familj som bryr sig, mat på bordet, vänner och ett fungerande boende. Grundverktygen. Hade inte det när jag växte upp och jag lider av periodiska depressioner. Men det har blivit bättre utan alkohol. Det kanske är en attityd till livet som man blir lycklig av?

Profile picture for user Fibblan

Om man jagar den, då man nog aldrig den får..
Förstår vad du menade, har också allt som gör mig lycklig egentligen. Och då menar jag inte heller dyra bilar och hus på Bahamas..?.

Jag tror att många som utvecklat ett alkoholberoende gjort det i ngn form av sjölvmedicinering. Så var det också för mig. Hamnade i en depression och när jag inte kom upp de "pinnhålen" som alla pratade om, började jag successivt medicinera också med alkoholen. Så såg jag ju inte det då, men i efterhand är det väldigt tydligt..
Idag äter jag inga antidepressiva. Kanske jag skulle blivit hjälpt av en annan sort. (Åt citolapram i 2 år). Har också perioder av mer ångestpåslag. Både varit med om panikångest men också den s.k. fritt flytande ångesten. Har provat 3 olika terapeuter: KBT, psykodynamiskt och något mittemellan?..
Nu är jag tillbaka på ruta ett kan man säga. Alltid varit stor motståndare till tabletter och vill kunna må bra på "naturlig väg".
När jag insåg att jag var beroende av alkohol, "försvarade" jag mitt intag med, att det var väl inte värre med ett par glas vin, än med ångestdämpande eller sömntabletter (typ Benzopreparat som ju också är beroendeframkallande).
Nu försöker jag få in daglig motion (går sådär kan tilläggas..?) och jobba med mina tankar och mitt mående på egen hand. Och med hjälp av er här❣️
Återigen, så tacksam att detta forum finns❣️

Känner mig tyvärr, nte särskilt lycklig idag, men detta är också en dag att leva. Detta är mitt liv. Jag vill leva det i frihet, utan beroende och den ständiga upptagenheten kring alkohol..
10 dagar har jag klarat och tänker fixa denna dagen med..!

Många kramar/Fibblan?

Profile picture for user IronWill

Fira 10 dagar med något som inte är alkohol. Tror det är viktigt att uppmärksamma vissa steg, som oftast i början. Motion är ju en bevisat naturligt medicin mot ångest, depression och annat så du lär inte ångra att du fokuserar på det. Jag motionerade mkt första 3-4 månaderna men sen har det blivit lite mindre av den varan men till och från.
Ha en trevlig helg!

Profile picture for user Fibblan

..och tips!
Ska genast klura ut något som jag belöna mig med?! Firar ju tvåsiffrigt idag- det måste jag ju uppmärksamma på något sätt! Vilken bra idé❣️

Tack?

Profile picture for user Fibblan

Vill önska dig IronWill en trevlig helg tillbaka och till alla, som kämpar med att hålla sig nyktra. Nu har vi en go helg med våra nära och kära ?!
För de som inte har dem runt sig, se till att fylla helgen med människor, möten, tillfällen och aktiviteter, som ger just dig glädje och känsla av gemenskap och värde.
Du är värdefull och livet är en gåva- Nu gör vi det bästa av denna helgen, en del av den tid, vi har fått på denna planet?!
Mitt fokus kommer va, att inte kämpa då förbannat, utan att istället leva och njuta. Uppskatta det jag har och är tacksam över❣️

Kramar till er alla?!
Tillsammans är vi starka!
/Fibblan ?

Profile picture for user Fibblan

har det varit och är.. Inte minst nu när klockan närmar sig 16, och det första glaset vin brukade kännas legitimt att hälla upp. (Vissa lördagar, hade jag i sanningens namn förmodligen redan tagit det första efter lunch ngn gång.., om det varit som förut..).
Men nu är det inte som förut..och jag hoppas på att det är som du säger, att efterhand som distansen till alkoholen växer, ju fler ögonblick av tacksamhet kan komma in.
Men jag är så sugen på vin nu, känslan det gav mig. Men jag vet att den är bedräglig och att jag förmodligen skulle ångra mig så, så mkt. Och sedan blir jag arg på mig själv för att jag känner sådan längtan efter det satans fördärvet. Och så tappar jag hoppet om att jag kommer klara det till midsommar. Att inte ens tro sig klara av en vit månad, är dock en rätt kraftig signal på att det är precis vad jag behöver göra..
Så, nu ska jag ta mig samman! Försöka komma in en dag i taget tänker.. att jag ska va nykter idag i alla fall. Tittar in till dig och runt omkring här och ser om jag kan tanka upp lite pepp?!
Kanske ska jag ta mig till affären också och köpa lite alkholfria öl..(?)

Kram/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

En liten godnatt-pepp till mig själv?!

Lämnar en turbulent lördag bakom mig. Har känt mig låg och hoppfull om vartannat. Mest låg, och därmed också sugen på vin. Eller har jag varit låg för att jag varit sugen på vin och/eller öl. Så trött på den skiten..
Jag har alla fall lyckats komma ut på en promenad, städat och plockat lite, handlat, ätit och myst med familjen i soffan. Allt i nyktert tillstånd?
Och så somnar jag nykter ännu en kväll..??✨!
Kram och godnatt/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

En bra dag! Inte helt utan sug, men känner att det varit hanterbart och jag har haft ett lugn i kroppen som känns väldigt nytt och välkommet..☺️
Det jag har gjort för att hantera stresspåslag/ annalkande ångest, är att jag pratar..! Så glad att jag öppnat upp för min man och min mamma. De vet vad jag sliter med, så jag kan tala om för dem när det känns tufft. Det underlättar verkligen! Jag har också sett till att ge min kropp den medicin den behöver; en timmes promenad?☺️!

Somnar ganska nöjd med mig själv och vid gott mod! Nykter.
Kram och godnatt/Fibblan?

Profile picture for user IronWill

Men hur som helst ville jag bara säga grattis till dag 13 och visst är det skönt med folk i omgivningen man kan prata med och som förstår (eller i alla fall kan försöka förstå) vad man går igenom. Bra med några extra ögon på en också ;) även om vi så klart kämpar för vår egen skull.

Profile picture for user Holistic 2

Hej!

Jag har läst igenom din tråd och jag känner igen mig eftersom jag har en liknande personlighetstyp. Det är bra att du försöker att motionera regelbundet. Raska promenader hjälper mot stress och ångest. Jag har märkt att jag får effekt redan efter 10 minuter men ibland behövs mer.

Som du skrev tidigare tror jag att du behöver jobba med acceptans och att leva i nuet. Jag har svårt att leva i nuet och slappna av. Alkohol ger mig ett omedelbart lugn utan ansträngning men ger dock upphov till ångest och stress dagen efter. Du skrev att du fick ett sug i lördags. Hur länge varade suget? Det kan vara bra att ha några strategier till hands när ett sug uppstår. Jag önskar dig lycka till!

Kram Holistic

Profile picture for user Fibblan

Tack för att du tittade inom och grattade?! Som du säger, vi kämpar för vår egen skull, och även om jag är så glad och tacksam för den stöttning jag har irl, så är det en annan förståelse man kan hämta hem här! Tack❣️

Tipset om att fira/uppmärksamma vissa steg, var värdefullt?! Så typiskt mig och sträva och sträva, och aldrig stanna upp och berömma/belöna mig.
(annat än med vin då, vilket var världens bästa belöning tidigare..och världens sämsta i nuläget förstås ?)

Tidigare haft svårt o känna att något är riktigt bra nog.. Men jag har ansträngt mig för att vända på det tänket, sedan jag skaffade mitt inlog här☺️. Nu skriver jag om mina framgångar och när jag lyckas lägga ännu en dag av nykterhet bakom mig, och det gör att jag tar min målsättning, mig själv och mitt mående på allvar. Och det är väl såklart att jag ska ge mig cred för det jobbet - det är trots allt ett jättejobb jag gör..?✨! Tack för påminnelsen ❣️ och right back at ya?!

Efter din underbara dé om att uppmärksamma viktiga steg, käkade vi glasstårta hela familjen för o fira dubbelsiffrigt?! Även om barnen inte visste vad vi firade, kändes det bra att de bokstavligen fick en del av kakan ?! Inte minst eftersom de, hur gärna jag inte vill kännas vid det, också påverkats negativt av mina tidigare strategier att hantera, eller snarare icke hantera, mina issiues..

Imorgon passerar jag ännu en milstolpe, genom att ha hållt mig nykter i över 14 dagar i sträck?! (Eller klarade jag 21 dagar i följd som längst, förra året..??) Hm,- det var ett tag sedan om jag säger så.. och säger väl en del bara det..
Värt att fira är det, alltså?✨!
Hur..(?) Det får jag sova på..

Tack och Kram & godnatt/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

Supertrött. Inte fått ngn ordning på sömnen än..
Skittrött på jobbet, handla, laga mat,
Medicin: en timmes promenad ??!
Natta barn och nu stupar jag i säng.
Nykter och nöjd?!
Kram/Fibblan ?

Profile picture for user PimPim

... betyder ju så mycket! Hoppas sömnen rättar till sig snart. Min har börjat göra det!
Njut insiktsfullt och grattis till dina 15 nyktra dagar ?

Kram PimPim ?

Profile picture for user Stor-Babs

Hallojs! Har läst din tråd och är superimpad av ditt härliga kämpande! Jag har nyss startat om själv och siktar på helnyktert forever. Kan ge ett tips, så som rubriken säger, och det är att DANSA! Ja när man får ett anfall av ångest och ändå inte orkar få sig ut, bara slå på hög musik och dansa fritt i ett rejält tempo. 10 min brukar ibland vara nog. Jag är bara på dag 2 så det blir en hel del dansa. ;) KRAM!

Profile picture for user Fibblan

Jaa, det är ett kämpande..! Och det betyder mycket att ni ser och förstår? och på olika sätt var och en, bidrar med kraft till mig att fortsätta min linje❣️

Sara_con_experiencia-
Tacksam för din omtanke, fina ord och pepp❣️. Vet inte hur det går just nu.. hemma från jobbet idag, faktiskt. Har sån grym huvudvärk. Illamående. Kan ju va ngn sjukdom på gång med.., men jag tror det är den totala avsaknaden av vettig sömn som ställer till det..

PimPim
jag hoppas också på att det ska vända snart och tack för att du tittar inom här och bidrar med just det -HOPP, om att det kommer att vända?! Vi är ju på samma antal dagar av nykterhet, och även om vår återhämtning är individuell, bidrar dina erfarenheter till lite mer tillförsikt hos mig!
Tack för positiv energi, pepp och grattis?!

Stor-Babs
Detsamma vill jag verkligen säga till dig! Tack för att du dansade in här, och ville dela med dig av dina erfarenheter av "ångest-hantering"??! Var sån energi i ditt inlägg så jag fick lust att upp o dansa med en gång?, men just nu ganska så rörelsehindrad pga huvudvärken.. Jag sparar det i min "lilla verktygslåda"?! Grattis till 2 dagar ✨ och fortsätt dansa mot den tredje..??

Måste lägga undan skärmen nu, innan huvudet sprängs?, men tack till er alla för stöttning, pepp och heja-rop❣️

Hörs snart igen!
Kram/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

Var inne i Friskus tråd, och vi bollade de olika vägarna och strategierna när man tar tag i och/eller vill förändra sitt drickande..hos mig väcktes många frågor angående hjärnans belöningssystem..

Jag har denna gång valt att ta en lite snällare väg i mitt tillfrisknande. Startat lugnt med prio 1: bort med alkohol, lättare träning i form av promenader, tillföra kroppen nyttigt, men heller inte några förbud kring glass och godis etc. Och kanske har det blivit lite mer av den varan..?. Också snusat mer..
Jag märker ju att det blivit så, men tycker inte att jag liksom ersatt ett beroende med ngt annat. Nikotinberoendet hade jag ju innan alkholberoendet. Med detta sagt skulle man kanske ändå kunna ge sig på en liknelse; att om alkoholen var nappen så var snuset snuttfilten.. Nu är ju inte jag ngn bebis, och i så fall en bebis som började med napp sent och efter snuttfilten.. ?! Men kan inte sticka under stol med att snuset känts skönt att ta till även när suget efter alkohol kommit.. Hursomhelst, nu till saken jag undrar över..:

Nikotin, socker och alkohol är väl alla där och ställer till det i våra dopaminreceptorer?!
Tror ni att jag försvårar tillfrisknandet och skulle vinna mer på att ta tag i även dessa bitar? Är inne på dag 16 och har varit "fine" med att ha det som jag har det fram till nu. Det viktigaste är ju nykterheten! Och känner mig stolt och nöjd över att jag lyckats med så många helnyktra dagar i följd??!

Men kanske om jag gav mig på att sluta snusa också nu, så skulle det gynna mig och öka mina chanser till balans i hjärnan?

Jag kanske upprätthåller det som är förstört i systemet s.a.s genom att fortsätta?

Jag tar dessutom naltrexon mot alkoholsuget, som väl laborerar med just dopamincentrat..och om jag slutar snusa nu, så fortsätter jag nog med dem, men annars känns det också fel att ta dem om jag ändå samtidigt tillför nikotin. Det kanske tar ut vartannat?

Socker är jag inte så orolig för.., kan va svårt o stå emot onyttighter ibland, speciellt vid viss tid av månaden, men har verkligen ingen beroendeproblematik, kring detta☺️.

Finns det ngn ute där, som kan hjälpa mig fylla på med kunskaper och/eller erfarenheter kring detta?

Mitt mål och förhoppning i längden är ju att bli en frisk, fri människa - utan beroende och med ett hållbart leverne generellt s.a.s.
Råd/tips på vägen?

Tack på förhand!
Kram/Fibblan?

Profile picture for user nydag2018

Om hur det eventuellt påverkar. Ska jag tala från egen erfarenhet så tog jag en sak i taget.

Efter att ha varit nykter och utan alkohol i 7 månader så slutade jag med nikotin. Det gick hur bra som helst. Har försökt sluta tidigare men då bara lyckats med kortare perioder så som 2 veckor.

När jag hade varit utan nikotin i ca en och en halv månad så slutade jag även med socker, har varit utan det nu i 3 veckor.

Har som sagt ingen aning hur det kan påverka hjärnan men jag tror att det kanske kan bli för mycket att sluta med allting på samma gång. För egen del var det bäst att dela upp det.

Profile picture for user Stor-Babs

Helluhs! Hejja dig!!! Jag tror på att man ska fylla sin ryggsäck med framgång för att kunna nå till vidare framgångar. Har man för bråttom så misslyckas man samtidigt på flera fronter och då är risken stor att man lägger ner även det sista. Typ som att maken min har tagit tag i först rökningen för många år sedan. När det lyckats så gick han vidare med snusen. Sedan har han gått i en terapigrupp för att lära sig behärska sig och förstå våld (han har misshandlat mig psykiskt i många år) och även om det var tufft så till slut så har han lyckats. Nu när vi ska tillsammans lägga ner alkoholen för gott så har han riktigt goda chanser att lyckas. Jag som å andra sidan har bantat, misslyckats om och om igen hela livet. Som alltid börjat med träning, maten, äta vitaminer, sluta med sovapiller och andra vanor samtidigt, har alltid lagt ner då jag falerat på en kant. Så det känns som att jag har lite sämre förutsättningar på så sätt. Men jag har tagit beslutet att åtminstone de 6 första veckorna som nykter (tar 6 v för att befästa en ny vana sägs det) så ska jag inte gå på någon diet eller begränsa kosten, inte väga mig, inte ha något tvång att träna osv. Inte heller ska jag försöka hålla i pengarna mer än nödvändigt. Jag ska bara koncentrera mig på en enda sak, att hålla uppe motivationen så att jag lyckas med EN sak först och främst. Jag medger att jag på något sätt föreställer mig att det, med en sådan framgång som att sluta dricka i bagaget, skulle bli betydligt lättare att lyckas med nästa uppgift.

Profile picture for user Fibblan

..tack för att du tog dig tid att dela med dig av dina tankar och erfarenheter ❣️
Jag har ju liksom du, erfarenhet av att det kan bli för många satsningar på en gång, och att det leder till känslor av misslyckande snarare än framgång..Bättre då att bygga framgång i ett område och tanka upp självförtroende och tillförsikt att ta sig an nästa område, när det är dags för det, precis som du tänker nu.
Och din man har också lyckats jobba sig igenom de olika saker han behövt, med framgång vad jag förstår☺️! Så gott att höra att terapin gällande hans bemötande och varande mot dig givit resultat. Låter som det varit tufft för dig..
Men nu är ni alltså där att ni gemensamt tar fatt i alkholen! Blir så glad och hoppfull för er skull! Klart detta ska gå vägen ?! För er båda! En förutsättning som ökar på, är ju just också att han också lägger av, tänker jag. Och du har ditt delmål i sikte - 6 veckor..?! Då har denna nya banan satt sig, och du jobbar dig igenom dag för dag och lägger nya dagar av nykterhet till samlingen☺️! Hur går det för dig just nu?
Tror på dig och önskar dig all lycka på din resa mot ett friskare liv❣️

Kram/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

Tacksam för att du tittade inom här och tog dig tid att dela med dig
av dina tankar och erfarenheter ❣️
Du är också inne på att det kan bli för mycket på en gång, och jag är så glad att du beskrivit hur du gjort och vad som funkat/funkar för dig!
Blir så himla imponerad och inspirerad av din framgång?!

Så sjukt bra jobbat! Heja dig❣️

Nu känns det möjligt på ett nytt sätt!
Jag kommer jobba mig igenom det jag behöver, lugnt och metodiskt.

Lugnt och metodiskt..

Stort tack❣️
Kram/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

..och det känns som att livet i mig kommer tillbaka mer och mer..?!
Äntligen?️! Molnen skingras och det känns som att jag är över den värsta pärsen av fysisk och psykisk turbulens! Yey ?!

En snabb resumé av hur dessa veckor av abrubt slut med alkoholen varit:
(tog i rättså rejält nyårsafton, oansvarigt och barnsligt men kanske inte helt ovanligt..Skulle bara ha ut det mesta, eftersom planen var klar: nyårsdagen = 0, nada, inget. Och för en vääldigt låång tid..)

Hursomhelst,
Dag 1-4 fysiskt påtaglig abstinens. Svettningar, skakningar, huvudvärk, illamående - You name it..allt.
(kanske mkt pga av att jag snarare ökade på intaget innan brytet, dum som jag var.. skitsamma - Det är över och förbi nu☺️!)

Runt dag 5 tyckte jag ändå att något hände, något lättade lite rent fysiskt. Lite mer ut ur dimman känsla.

Dag 6-13 rätt mkt turbulens mentalt. Lynnig, gråtmild, frustrerad, känslor av hopplöshet blandat med kämpaglöd och jövlaranamma.

Dag 13 skingrades molnen och jag kände mig positiv och på väg mot mig själv, som en frisk oberoende själ. Mycket hopp och tillförsikt!

Dag 14-17 sömnbristen som varit ett faktum sedan jag gjorde slut med alkoholen gjorde sig påmind i form av extrem huvudvärk. Sängliggande i migrän?. Ledsen, trött orkeslös.

Dag 18 - järnhjälm och skruvstädet av! Sån lättnad! Nu ler både solen, livet och lyckan mot mig??☀️!!!

Och jag är nykter! Stark! Motiverad!
Och ärligt..
Helt jävla fantastisk!
Är det någonstans man får skryta om sig själv så är det väl här..(?) ?!

Är så glad över att jag stått pall, hängt i, hållit mig fast i övertygelsen om att det blir bättre och jag vill verkligen skicka ut ? TACK i tusenfallt ? till alla er här på forumet, som på olika sätt bidragit till detta ???!

"Bara" 18 dagar.., och det kommer med all sannolikhet fler utmaningar, "bumbs" och "dippar".. men just idag vill jag bara vara i framgången??!
Just idag är jag stark ?!

Önskar er alla en riktigt go helg❣️
Kram/Fibblan?

Profile picture for user Greta68

Som svar på av Fibblan

Jädrars vad bra jobbat ?? och så underbart att du fått din belöning ? det är du väl värd! Kämpa vidare och ha en underbar dag i solen ?Greta

Profile picture for user Nejlika

Har nu läst igenom hela din tråd och kan känna igen mig i mycket. Både i erfarenheter du berättar om och i hur du tänker omkring alkohol nu.

Roligt att du också har 10 000-stegsmålet. Jag har inte lyckats en enda dag den här veckan haha men så fort det blir mindre halt ute ska jag försöka igen.

19 dagar idag? Snart 3 veckor ju, fantastiskt bra jobbat ❣️

Profile picture for user Fibblan

Det som är så bra med igenkänningsfaktorn är att det är stärkande på båda håll, tycker jag. Jag känner mig så fel och konstig ibland. Inte minst idag..
"Upp som en sol, ner som en pannkaka.."
Så länge varade den livsgnistan, som glimmrade till igår.. usch, blir så trött på mig själv.

Varit så nära o bara ge upp allt idag.. (obs inte livet). Vill ju leva trots allt. Men fan vad trist, jävla skit tråkigt och meningslöst det känns just nu. Vad då om jag tar några glas vin, om det får mig att vilja ta fatt i denna dagen, eller snarare nu - klara ut resten av den..!
Varit föör mycket, för intensivt. Kan inte gå ifrån heller..bara försöka stå ut.
Är bara en liten ynklig lort nu..
19 dagar.. du skrev till mig i rätt tid. Repeterar din sista mening om och om igen..
Just nu beredd och kasta dem åt sidan och börja om på måndag. Men samtidigt, det skulle ju vara synd. Om jag bara kunde gå undan och vara för mig själv resten av kvällen. Orkar inte mer, kontot är tömt och det är nu jag vanligen tar till vinet. För att orka lite till.. så jävla sorgligt-så jävla sant..

/Fibblan ? (en vit blomma, mitt signum, för jag är iaf fortfarande vit..)

Profile picture for user Nejlika

Tänk på vad du precis sagt, att det kan vända fort. Och tänk då på detta - det kan vända lika fort tillbaka åt det positiva hållet!!! Håll ut!! Visst kan man känna att allt är hopplöst ibland men sen innan du vet ordet av det kommer du inte känna så. Det gäller bara att hålla ut. Köp något gott och ta en lång härlig dusch när du kommer hem eller gör annat som du tycker är avkopplande, du kommer tacka dig själv imorgon!
Men orkar du ändå inte stå emot, så finns vi kvar här ändå och hejjar vid nästa försök ?

Profile picture for user IronWill

Eftersom jag är lika dan tänker jag att det kanske handlar om acceptans. Att lära sig att leva med att livet går upp och ner. Inte försöka fly undan alla eländiga känslor som vill driva en till vansinne eller sprit. Ett par djupa andetag och pressa vidare med hopp om en bättre morgondag. En hemllg tanke jag har är att det skulle vara skönt att vara riktigt djävla korkad. Och därmed slippa fundera så mycket på allt, bara ett fånigt flin på läpparna hela dagarna och tystnad mellan öronen. Eller att vara psykopat, slippa känna så mycket över huvud taget. Men ändå är jag glad att jag är som jag är. Upp och ner, ett steg i taget usla dagar och jogging på de bra dagarna. Men i mitt fall är ju inte allt kopplat till alkoholen (tyvärr).

Profile picture for user Fibblan

Tack för stöttning och pepp?! Tårarna rinner..
Tror det är bra, något måste ut. Det handlar just om det du säger IronWill, och som jag är så smärtsamt medveten om.. -Acceptans!
Med eller utan alkohol, går det upp och ner. Det är sådan jag är. En känslig figur. Om du visste hur många gånger jag tänkt samma tanke..vissa verkar ju ha det så. Bara "lallar" igenom livet, antingen för korkade eller helt empatilösa. Och i ärlighetens namn, visst är livet rikare så här, med våra ups and downs..svårt bara o se alltid i "downsen"..

Fortfarande nykter. Tar det timme för timme. Bokstavligen. Har gjort så hela dagen. Pratar med mig själv: Bara jag gör det här med, så kan jag ta ett nytt beslut sedan..bara fixa maten, och så tar jag ett nytt beslut då.. klockan är ändå 19 nu. Och när bara barnen somnat, går jag in i min bubbla UTAN ALKOHOL, för då kommer jag förhoppningsvis tänka, att har jag klarat hela dagen, så ska jag fan inte falera på de sista 3-4 timmarna av denna dagen.. kanske blir det ett bad, Nejlika ?!
Jättetack för er stöttning?!
Gud, va fina ni är ❤️!

Kram/Fibblan?

Profile picture for user Nejlika

Jag har också den där känsligheten. När saker gör så jäkla ont så man tror att man håller på att upplösas. Men man gör inte det, och man kan ta sig igenom det. Även om det kan handla om att ta det minut för minut. Ta du ett bad, tänd ett ljus och sätt på en podcast eller musik, sen är kvällen snart slut!
Själv kom jag nyss hem efter en promenad, blev inte 10, men blev iallafall 7000 steg. Pantade burkar från tidigare veckor, än är inte allt rensat, men det mesta. Skönt att bli av med skiten.
Känner mig inte glad men tänkt lite ljus, ska sätta på en film och känner att det ska bli skönt att vakna imorgon utan bakfylla, första söndagen på länge.
Du fixar det här du med!!

Profile picture for user PimPim

...ett glas eller en mugg jämte mig fast med annat än A i. Att ta en klunk då och då har blivit en vana för mig men nu är det kaffe vatten eller te som gäller. Den vanan försvinner nog inte. Huvudsaken är innehållet i glaset inte består av vin!
Grattis till ytterligare nyktra dagar fina du!

Kram PimPim ?

Profile picture for user Stor-Babs

Hur går det för dig idag? Så tråkigt att läsa att du hade en tuff dag igår! Det kommer att komma flera tyvärr. Men förhoppningsvis blir de bra dagarna allt fler och till slut är det betydligt många fler bra dagar än dåliga. Det är en överdjävlig fiende vi har att slåss mot. Våran hjärna menar jag. Men jag har fått lära mig en sak och det är att våran hjärna går att lura. Till exempel om man är på dåligt humör och så ställer man sig i spegeln och smetar på sitt bästa leende. Provar några stycken bra leenden. Går därifrån och ler som en tokig ett bra tag... ja då kan man lura hjärnan och få den att tro att man ÄR glad. Vips så mår man bättre. Eller typ. ;) På samma sätt funkar det åt andra hållet. Och man måste nog försöka vända det på något sätt, om man vaknar och har det tufft redan från början. Upprepa något positivt mantra. Se sig i spegeln och säga att man duger. Vända på det hela liksom. Åh hoppas att du är ok idag! KRAM!

Profile picture for user Fibblan

Jag är så glad att jag har er någonstans i detta avlånga land❤️! Det gjorde all skillnad i världen så jättetack igen för stöttning och pepp!!
Det var tufft, och det var nära.. men jag har glädjande nyheter:

Fortfarande nykter?✨!!!
Och lägger strax dag 20 bakom mig..?!

Tack för omtanke, tips och goda råd, alltifrån tanke/känslomässiga sådana, till praktiska handfasta tips som; ät ngt gott, ta en varm dusch etc. Det är guld värt ❣️ för ibland när jag hamnar i de lägena så blir jag liksom nästan som paralyserad, ångesten växer, och det är svårt att tänka vettiga tankar..
Har svårt o finna en väg ur det, utan alkohol.. Så det betydde väldigt mycket?! Och så har jag med hjälp av er vunnit ännu en strid! Och fått ett bevis till, på att det går utan alkohol ?!

Det jag gjorde var att jag tände en brasa, tog ett långt varmt bad, stirrade in i elden, såg till att barnen somnade gott, käkade choklad och lakrits (mina favvo?). Bit för bit, stund för stund mattades "drevet" av och jag somnade till sist, lugnt och nyktert?.

Så glad att jag får uppleva morgondagen, fortfarande nykter. Det längsta jag klarat hålla uppe sedan jag började försöka sluta är 21 dagar, så det är lite av en milstolpe som sker nu i dagarna..(massagen är redan inbokad till senare i veckan?).

Massor med kramar/
Fibblan?

Profile picture for user Nejlika

Det var så skönt att läsa att du klarade gårdagen! ???
Inte för att man inte får misslyckas, men för att jag kände på mig att om du bara klarade kvällen så skulle det vara bättre idag! Och du ska ju vara min förebild som alltid berättar hur utsikten är 13 dagar senare än där jag är ?❣️

Med tiden är jag säker på att du kommer lära dig redskap att ta till för att ta dig ur kriserna, tills dess är det bara att kämpa på och ta det dag för dag. Men för varje seger som igår är jag säker på att din tilltro till dig själv kommer öka.

Snart kommer du nå din nya milstolpe ?
Kramar från Nejlika

Profile picture for user Fibblan

..för din omtanke?!

Inte varit inne här sedan 20e, haft mkt o stå i och med tanke på hur kämpig helgen ändå var för mig, så har jag verkligen försökt komma i säng i tid och inte orkat med så mkt mer än det nödvändiga och viktigaste; barnen och deras skola och aktiviteter, läxor och jobb och "hushållsbestyren"..

Men jag klarade ändå mina 10.000 steg igår, vilket jag är supernöjd med✨?!

Och det viktigaste av allt- jag är fortfarande NYKTER ?✨!
23 dagar?!! Milstolpe avklarad ✔️?!

Trött, men tillfreds och i grunden positiv. Som du så klokt påminde mig om i helgen, så kan det vända lika snabbt åt andra hållet! Lika förtvivlad och uppjagad som jag kände mig då, lika lugn och samlad känner jag mig nu..?.

Känns så fint att du tittade inom och ville följa upp. Tack igen för din omtanke ?!

Kram/Fibblan ?

Profile picture for user Fibblan

Vi måste varit inne hos varandra och hälsat på samtidigt..?!
Visst är det så! Känns som jag landat. Skönt. Och precis som du säger, nu är livet fullt upp med det som det ska va fullt upp med..?!
Visst kommer det säkert dippar igen, men för var gång kommer jag starkare ur dem och med mer och mer övertygelse och tillförsikt om att jag "reder" det utan alkohol.
Känner mig trött men inte jobbigt trött, utan lugn och samlad och jag fortsätter att göra vad jag kan för att påverka sömnen i positiv riktning. Det går på rätt håll!

Tack för grattis och pepp??!
Kram/Fibblan?

Profile picture for user Holistic 2

Jag följer din tråd. Det är kul att se att du bibehåller din nykterhet. Det är bra att du använde lugnande strategier i form av bad, brasa och godis. Jag önskar dig fortsatt lycka till!
Kram Holistic

Profile picture for user Fibblan

..och en hel del choklad..?. Just nu känns livet hanterbart. Tänk att få känna så, sitta och "gotta sig" i soffan med min älskade och choklad. Nykter och tillfreds. Inte längta, sukta efter ett glas vin som guldkant, nedvarvning, ångestlindring, ny energi, eller vad det nu var för anledning, som jag alltid lyckades hitta..

Inte längre vinglaset vid min sida - och jag fattas det inte..! Jag kan ärligt säga, trots att jag är på 24e dagen av nykterhet, att det faktiskt är först denna vecka, som det känns riktigt bra, på ett lugnt sätt..
Jag känner inte att det fattas mig - och det känns så himla bra och stort?!

Den övertygelsen, jag haft om att detta är rätt val, rätt beslut för mig, börjar ge utdelning?!

Visst har jag lagt märke till de små tecknena, om att detta blir bra för mig innan oxå, såsom små förändringar i det yttre; lite viktnedgång, klarare ögon, mindre plufs och svullna ögon, mindre mörka ringar, fräschare hy. Men på insidan har det varit mest rättså kaosartat ändå. Glimmrat till av lugn och tillförsikt, men mestadels ett hårt jobb faktiskt. Slitit och kämpat med ångest kontra acceptans. Och nu är jag i hamn!

Nu ska jag inte uppfinna ngt nytt. Nu ska jag bara segla vidare på den kurs jag satt ut..⚓ och nå nya spännande platser, både utom mig men framförallt inom mig! Nykter. Ser fram emot resan (!), även om det kommer stormar, känner jag mig hyfsat säker på att kunna navigera rätt..!

Tänk att jag känner så??!

Återigen, så tacksam för detta forum och tack till alla som stöttat och peppat?!

Nu har jag med er hjälp, rett ut den värsta stormen och jag har redan lärt mig så mkt om mig själv. Jag känner mig redo att styra denna skuta.

Jag är kaptenen på min egen båt - äntligen!!

????????????????

Kram/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

Vad roligt att du vill följa mig på vägen och tittar inom ibland?!

Jag har engagerat mig lite i dina funderingar kring hur du ska lägga upp ditt firande i helgen, men inte hunnit se efter om du kommit fram till hur du ska lägga upp din kväll på bästa sätt.

Hoppas som sagt att det ska bli på ett bra sätt för dig, och att du kan känna dig nöjd med de beslut du tagit, även dagen efter?!

Kram och god natt!
Ikväll somnar jag nykter, och vaknar på samma sätt!/Fibblan?

Profile picture for user Grönablad

Jag har dag 24 idag och känner så som du, lugnare inombords och mer tillfreds. Jag vet faktiskt inte exakt när jag var nykter 3 veckor senast. Obehagligt, inte en hel helg på väldigt många år!
Go Fredag och kram på dig! // Grönablad

Profile picture for user Pellis

Härlig läsning, blir väldigt inspirerad av både dig Fibblan, Pim Pim och Gröna blad plus många andra också. Verkar hända något magiskt just dag 24! jag har tragglat på i flera år men lyckas liksom inte få till den där extra långa perioden av nykterhet. Hinner inte hålla ångan uppe här inne och skriva varje dag. Har svårt att få lugn å ro hemma Trevlig Nykter Helg !

Profile picture for user Fibblan

Ny vän, på forumet?!
Har sett ditt nick lite här och var, men som du säger, man hinner ju varken läsa eller skriva allt som man skulle vilja..tiden räcker inte till helt enkelt, men uppskattar verkligen att du stannade till och tog dig tiden att förmedla det du just gjorde?!
Känns fantastiskt att oxå jag kan inspirera någon annan! Det vill jag gärna fortsätta att göra?! Ska genast gå till din tråd och förstå lite mer vem du är och vad du sliter med.

Den där lite längre perioden, som är så sjukt svår att få till, gör all skillnad i världen! Som sagt, det är först nu som det känns som att detta är det nya som gäller..det är verkligen ngt magiskt som sker där.
Så nu vill jag verkligen göra vad jag kan för att hjälpa dig att nå dit! Det är möjligt, jag lovar, även för dig!! Och kanske, som du oxå är inne på, krävs det till en början att man, trots mycket runt omkring en, avsätter och verkligen prioriterar och anstränger sig till max med det, som man tänker bidrar till att hålla sin linje. För mig har det varit till stor hjälp att vara så aktiv här inne som jag varit. Att både läsa och få skriva av sig, har gjort stor skillnad för mig. Och framförallt, pepp och stöttning när det är kämpigt och hejar-rop när det gått en dag till, och när jag nått mina milstolpar! Det har gjort stor skillnad..! Har ju försökt många gånger på egen hand, men aldrig lyckats hålla en sådan här lång vit period..på flera år..precis som du grönablad.

Tittar inom till dig Pellis, så får jag grepp om din målsättning och kanske kan jag bidra med just det till dig, som varit viktigt för mig!
Nu kör vi, så det ryker??!

Kram/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

Blir så glad att du glädjs med mig, och jag känner detsamma för dig?!
Tänk att vi är där nu..?!

Om jag inte sagt det innan, och oavsett kan det gott sägas igen?:

Stort grattis till dig i denna fantastiska milstolpe ??✨?!!!

Ha en riktigt go fredag du med?!
Vi är såå värda det ❣️

Bamsekram/Fibblan ?

Profile picture for user Bina86

Jag tänkte på en sak för de som kämpar med att få till en längre nykterhetsperiod så finns det ju hjälpmedel i form av antabus. Jag var hos läkaren idag och fick det, vilket innebär att jag inte kan dricka nu på ett par dagar. Idag blir alltså min 1:a nyktra dag. Inte sagt att man behöver äta antabus i flera månader, men i början kan det vara skönt att ta till tänker jag. Sjukt strongt ändå att klara av att vara nykter utan hjälpmedel. Jag var/är nog så illa däran att det inte fanns något val för min del just nu.

Profile picture for user Fibblan

Vad roligt att du uppskattar tråden?!
Grattis till ditt beslut och din första nyktra dag?!

Och ja, ibland behövs hjälpmedel..! Jag har skrivit så mkt, så det är inte lätt att hålla reda på all information..? men jag har oxå hjälp av "medikament", i form av naltrexon, mot suget. Jag fick det utskrivet tillsammans med antabus och några kartor oxsascand, när jag sökte hjälp på en beroende mottagning för ett år sedan..
Klarade två veckor då, kanske 20 dagar, men så tappade jag fokus och allvaret i det. Förnekelsen och förminskandet av "mitt bekymmer" var större och tyckte inte jag behövde lägga av med alkohol trots allt.. sedan har jag hållit på med olika omtag hela 2018, ömsom beredd att göra något åt mitt alkoholproblem, ömsom inte beredd att lägga av helt..minskat, haft vita dagar, perioder med dagligt drickande, perioder med mindre ofta men föör mkt, perioder med ofta men utan att bli för berusad, You name it..! I've done it.. typ.

Så i december när jag visste att nu håller det här inte längre, så bestämde jag mig och satsade på att gå in helhjärtat för full nykterhet, åtminstone fram till midsommar och förhoppningsvis längre..?. Tar ett nytt beslut då, men inga nya beslut dessförinnan..?!

Jag dammade alltså av de mediciner jag fick utskrivet året innan och såg att datumet fortfarande var okej på dem, så jag tog en oxsascand om dagen i fyra dagar, (det var så många jag hade) mot värsta ångest och abstinensbesvären, och en naltrexon om dagen mot suget. Antabusen, har jag dock inte tagit och nu känns de överkurs..

Det händer verkligen något där efter tre veckor..??! Så jag vill verkligen peppa dig att fortsätta det du påbörjat nu?!! Det är tufft som fan..! Men det går - klarar jag det, klarar du det?! Håll ut! Gör allt du kan för att göra det, för det blir bättre?!

Svårt o tro när man är i det värsta, men sakteliga läggs en dag till en annan och så småningom, lättar det bit för bit..
Heja dig Bina86 - och lycka till på din resa?! Du fixar det och det finns mkt stöd att hämta här, både genom att läsa och skriva!

Kramar/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

..hittade inte någon tråd med ditt namn, och man behöver ju inte ha "sin egen" heller om man inte vill..☺️. Blev bara nyfiken på hur det sett ut för dig och vad som är din målsättning nu!

Oavsett
Styrkekramar till dig?!
/Fibblan?

Profile picture for user Holistic 2

Varsågod. Det är ingen fara. Du skriver väldigt nyanserat och är en duktig skribent. Det är härligt att se att du känner dig lugn och tillfreds efter några veckors nykterhet.

Profile picture for user Nejlika

Gått in här och läst om dina fortsatta framgångar med vardagen och blivit så glad varje gång! Du utrstrålar nu ett lugn och glädje när du skriver. Märks att du nått en ny tryggare platå i din nykterhet och att du kunnat uppskatta och glädjas av alla framsteg du tagit. Det gör jag med!

Ser också fram emot vecka tre som flera skrivit om, verkar som att jag har ännu mer att se fram emot där! :)

Hejja dig Fibblan, nu är enda vägen uppåt och framåt! önskar dig en härlig, lugn helg i nykterhetens friska tecken:)

Profile picture for user Vinäger

Vill bara önska dig lycka till och säga att det är kul att se dina uppmuntrande ord lite här och var. En riktig peppvän, en sådan man skulle vilja ute i det så kallade riktiga livet.

Kram på dig

Profile picture for user Fibblan

..tacka både dig Nejlika ? och dig Vinäger ? för era inlägg och fina ord!
Blir alldeles varm i hjärtat! Stort tack fina ni?!

Det är absolut så att jag nått ngt av en platå, och för att fortsätta min metafor, så har kaptenen stått i styrhytten och ansvarsfullt läst av vågorna, sett dem rulla in och parerat dem med ett metodiskt lugn. Mestadels..?.

Det har varit rätt stormigt på havet i helgen faktiskt, så jag är rätt mör i både kropp och knopp och själ..

Det är ju attans att det ska va blåsa upp till oväder, när man minst anar det. Fast jag vet ju att helgerna är kämpiga..så kanske borde förberett mig bättre. Men det är inte alltid vi kan det heller.., eller(?)
Plötsligt vänder ju vinden,
och så har vi att förhålla oss till det, på bästa sätt antar jag.

Men ibland blir jag så trött på mig själv, denna berg och dalbana. Upp som en sol, ner som en pannkaka.. men jag är FAKTISKT fortfarande NYKTER och det är viktigt!!
VIKTIGT!

Det är ju det som är målet. Jag måste hålla ögonen på den horisonten..? .
Inte släppa den med blicken, för havet är förädiskt ibland..
Det blåser upp snabbt, vindarna kan vända, rätt var det är så drar "gammal sjö" in..

Det är det jag håller på o lära mig nu..kryssa mellan grund och skär, hantera det stora öppna havet..,
Ha räddningsutrustningen uppdaterad och redo i fall att..
Livbåten är INTE alkohol.

Det är ett hav av känslor, som jag tidigare hanterat med alkohol, för att jag inte orkat, för att jag inte vågat, för att jag inte haft tid, för att det gjort för ont, blivit för svårt att andas, blivit för mkt kryp i kroppen, för många celler som samtidigt vill slå knut på sig..osv m.m

Igår var det riktigt jobbigt; tårar, ångest, panik, frustration, litenhet och storhet i samma kropp på samma gång. Men jag tog mig samman. På ngt vis gjorde jag det..?

Och det är som jag sagt innan, att för var gång jag reder ut de här svåra påslagen som kommer, då får jag ännu ett bevis på att det går att styra båten vidare. Inte lämna skeppet.

Inte lämna skeppet.

Fanns en tid (läs; för 27 dagar sedan) när jag skulle hoppat i livbåten, och flytt till närmaste kobbe..

Men hör och häpna och se på fan!
Den här kaptenen står kvar (!!!)
fast besluten om att rida ut stormen. Fastän det fullkomligen skakar i rodret. Alla de små matroserna ropar att vi måste till livbåten. Nu, nu - nu måste vi i livbåten..! Men nepp -
här är det kaptenen som fattar besluten..!
Och jag står kvar ?!

Håller blicken fastnaglad vid horisonten och tar mig framåt och vidare, fastän att vågorna sveper höga över hela däcket..?..
Tänker, helvete - hur ska det gå. Men fortsätter..

Snöade in alldeles i min metafor..?!

Men den är inte så dum. Det är så det känns för mig. Och vad gäller solen och pannkakan så fastnade jag för en grej som du skrivit i din tråd Vinäger och som jag gärna för vidare till dem som läser mitt inlägg och som liksom jag, kämpar med när det svänger så i känslorna:

"Ta alltid ut glädje i förskott! Det värsta som kan hända är att du varit glad i onödan!"

Visst är den klockren?!

Och en annan grej som jag också tänkt mkt på och som jag reflekterade över i hamnskiftare;s tråd (det var ju oxå passande..?) så är ju inte alltid ett visst mående avhängigt alkohol eller ej. Livet går ju upp och ner och känslorna med dem, oavsett om vi är "beroendepersoner" eller inte.. och jag vet att jag är en person med mycket och starka känslor - på gott och ont! Jag ska inte bli ngn annan. Jag ska bara lära mig att vara den jag är (?) !

Och så kom Lalehs låt i huvudet.."jag ska bara vara mig själv..? bara få va mig själv..?"

Det får bli slutorden på detta långa, långa inlägg.
Nu lägger jag mig nykter för 27e kvällen i rad. Och det är något jag aldrig tidigare gjort i mitt vuxna liv (!) utan att ha varit gravid, eller ammande.. helt galet när man tänker på det..
Detta är första gången jag slutar dricka för min skull. För att jag bestämt det. För att jag insett att jag utvecklat ett beroende och för att jag inte vill vara det.

Jag vill va fri ?!
Och det är jag på väg att bli..!

Kram och godnatt/
Fibblan?.

Profile picture for user Grönablad

Jag blir så peppad av dina ord och känner precis som du! Ja, jävlar om det inte är jag som styr nu!
Ångesten kan jag hantera lite annorlunda nu utan A i kroppen, den blir inte lika påtaglig tycker jag!
Jag hoppas att jag lägger mig lika stark i kväll, min kväll 27!
Stor kram o Skepp ohoj! :-D
// Grönablad

Profile picture for user PimPim

Min fredag var också ”stormig” och jag fick lura mig själv hela tiden för att få tankarna på annat håll!
Jävla vin som är så gott när man lagar mat... kunde det inte bara vara vedervärdigt äckligt och att man bara ville åt yrseln? Nej det är fan gott... hon var ju min bästa vän... men men en falsk ful självisk vänskap visade hon mig. Hon tryckte ner mig mer och mer och vände mina tankar negativt så jag blev misstänksam mot allt och alla andra. PimPim vill inte dit igen... tänk, de tankarna är helt borta idag! Tjoho!
4 veckor, varav 3 helt fantastiska ?? Jag tänker inte ge upp och jag har gjort slut för gott ❤️

Kram PimPim ?

Profile picture for user Fibblan

..och för att du tog dig tid att förmedla hur viktigt det är att påminna sig om- och hålla i denna känsla!
Den är dyrbar och jag förstår genom dina ord, att du vet vad du talar om..

Stort tack för dina lyckönskningar och jag önskar dig detsamma ??!

Kramar/
Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

..och uppskattning!
Du är.så go som tittar inom här, med dina stärkande ord❣️
Det känns så gott att du vill dela med dig av gläjde för min skull och bekräftelse i det hårda jobb, som det är att hålla sin linje. Jag vet att du vet..!
Tack och sänder dig styrkekramar i massor tillbaka ???❣️

/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

Grattis till dig med ? !!!

Det gör mig så glad och än mer pepp att du kände så! Och tack för att du ville förmedla det❣️

Nu jävlar är det vi som styr, JA?✔️!

Så gott o höra att ångesten känns mer hanterbar utan alkoholen! Att få bygga sådana erfarenheter är verkligen guld värt och en stor hjälp på resan!

Heja dig?!
Heja oss!

Massor med kramar/
Fibblan ?

Profile picture for user Fibblan

Det är ju helt otroligt - tänk att vi fixat 4 veckor?!
Jätte jättestort GRATTIS tillbaka❣️❣️❣️

Du förmedlar sån styrka och övertygelse! Den hjälper mig, när jag hälsar på hos dig!
Tacksam för det - att få lite draghjälp när det känns tungt..❣️

Tre fantastiska veckor har du haft
och fler ska det bli..?!

Den falska vänninan kan slänga sig i väggen ?!
Väl kämpat?!

Ännu en kväll vi lägger oss nyktra och vaknar desamma!
Kramar och god natts sömn till dig ?!

/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

Borde tjoa och tjimma, hoppa högt av glädje att jag fixat en månad! En HEL månad av nykterhet blir det, när jag vaknar nykter i morgon. Och jag vet att jag kommer göra det. Vakna nykter alltså.

Jag vet det bl.a. därför att jag inte har något hemma, och är för håglös och låg för att ta mig ut..
och jag vet ju att jag innerst inne INTE vill.

Men jag känner mig ledsen utan att riktigt veta varför. Inget hemskt har hänt. Ändå rinner tårarna..
Kanske är jag bara trött. Men även om jag har lätt till tårar så känns det inte som den typen av tårar.
Så himla skum känsla är det i alla fall. Är inte uppriven. Inte ångest som river runt. Men en klump i magen och en i halsen. Tårar som vill ut, ngt tryck som vill släppa..
Två glas vin hade känts skönt, men jag ska inte och vill ju egentligen inte. (Ett glas har aldrig existerat, så ingen mening att skriva det..)

Vad vill jag egentligen?
Känner mig så förvirrad. Känner mig rätt så lugn mitt i allt samtidigt. Alltid ngt.
Ville bara skriva av mig lite, för o se om det gjorde ngn skillnad..typ.

Kram/
Fibblan?

Profile picture for user Grönablad

Va låg och låt dig vara det. Kanske ta ett bad o tyck synd om dig! ❤ Jag försöker tillåta mig att vara ledsen o låg ibland eftersom jag vet att det går över. Hoppas att du snart känner dig bättre! Cyber-kramar om dig! //Gröna blad
Ps. Jag tycker att du är bra!!!

Profile picture for user Fibblan

Det där "ps.;et" betyder hur mkt som helst..?!

Att få höra det, och att du påminner mig om att jag är okej hur jag än är. Även sån som jag är nu. Det kändes så himla skönt.
Tack för dina trösterika ord..?❤️!
Du fina vän.

Kramar tillbaka?
/Fibblan ?

Profile picture for user Holistic 2

Grattis till din nyktra månad i förskott! Det är tråkigt att höra att du känner dig sorgsen. När jag känner mig sorgsen brukar jag titta på en rolig komediserie eller stand-up comedy. Jag kan varmt rekommendera det. Ett annat förslag är att krama någon länge.

När jag hade en hög alkoholkonsumtion blev jag trött och deprimerad. När jag skar ner på drickandet mådde jag bättre. Det kan ta tid för kroppen att återhämta sig från ett alkoholbruk. Det är bra att du promenerar regelbundet eftersom det frisätter må bra hormoner.

Kram

Profile picture for user Fibblan

Tack?! Ja, egentligen ska man väl inte ta ut det i förskott, men det är åtminstone ngt positivt på min annars dystra himmel - att jag känner mig säker på att jag somnar nykter ikväll.

Funderar just på hur mkt eller lite det har med alkoholbruk att göra, så som jag mår nu menar jag. Jag är ju lite sån som person, känslosam och rätt så "berg-och-dal- banig" i mig själv. När jag åt antidepressiva, var det topparna jag blev utan och det blev mest brunsås av alltihopa. Så därför valde jag att sluta med dem. Och kom lite mer överens med mig själv om att stå ut med dalarna om jag kunde få uppleva topparna. Såklart ställde alkholen till det för mig och förstärkte bara det som jag redan kände oavsett mood. Och efterhand blev det knappast några toppar att tala om alls..
Tänker oxå att det säkert tar sin lilla tid att återhämta sig efter det bruket jag låg inne med..
Och med tanke på det, är kanske en månad inte så lång tid..
Jag ska ju fortsätta min nykterhet men i den sinnesstämning jag är i nu, hjälper det inte att försöka inta ett långsiktigt perspektiv..
Jag ser mest det jobbiga i det.. främst i de sociala sammanhangen. Hur ska jag förklara flera nej tack. Vit-månad-skälet är förbrukat fr.o.m imorgon. Man kan ju säga, äsch jag kör på med en månad till.."jag mår så bra av det" typ. Men det känns bara så genomskinligt. Som om jag i o m det erkänner att jag har problem med det.. vet inte varför det ska vara så svårt.. är det skammen att behöva tillstå det..(?) Antagligen.
Har oxå funderat på och sluta snusa och bara börja äta vegetariskt, öka på träningen eller liknande, för att ha det som ursäkt, ngn slags hälsohets överlag. Det hade mina vänner köpt. Eftersom de känner mig som en allt eller inget person.. samtidigt är det just det som gjort att jag misslyckats tidigare. För mkt på en gång. Och att jag nu ville ta en sak i taget och lugnt för att ge mig själv en ärlig chans att det håller i längden..

Kram/
Fibblan?

Profile picture for user Holistic 2

Varsågod. Ja, det kan vara svårt att veta om det beror på det tidigare alkoholbruket eller ej. Jag hoppas att du mår bättre imorgon eller om några dagar. Jag har läst att träning har en antidepressiv effekt. Fortsätt gärna med dina promenader så blir dalarna förhoppningsvis färre.

Hur ofta blir du tillfrågad alkohol? Jag har också funderat på det. Du behöver inte berätta allting och hur pass allvarligt det har varit med ditt alkoholbruk. Du kan säga att du blir trött dagen efter och att du därför vill avstå från alkohol. Det är en utmärkt ursäkt från måndag till torsdag. Det kan dock bli problematiskt på fredagar och lördagar. Du kan säga att du har en tidig morgonaktivitet med familjen på lördag eller söndag och därför vill avstå från alkohol.

Alkohol är starkt beroendeframkallande och 1 000 000 svenskar har ett riskbruk Det är betydligt bättre att inse att man har ett problem och därefter försöka göra något åt det. Det låter bra. Du har barn och familj vilket kan vara tidskrävande. Det är bäst om du eftersträvar balans och satsar på det som håller i längden.

Kram

Profile picture for user Fibblan

"Jag kan expandera senare. Det finns tid"

Tack för de orden?
Denhärgången?!

Lämnar ikväll en månads nykterhet bakom mig och det känns förstås bra. Sliter med ångest och jobbar på med att möta alla känslor jag tryckt undan, tidigare dövat med alkohol. Det är ett hårt jobb, men såklart värt det.

Ikväll, är det en ny känsla som förvisso är lugn, och därmed lättare att hantera än "rivet", som jag kallar det där värsta ångest-påslaget, när det känns som varenda cell i kroppen ska gå sönder..
Så är det inte nu.

Och förhoppningsvis, ger jag mig chansen med fortsatt nykterhet, att bit för bit och undan för undan, möta mig själv som jag är. Hur jag än är. Med allt vad det innebär.
Det får ta sin tid - expanderar det gör jag, om jag fortsätter min linje.

Jag vill blomma?!

Och ska man få ngt att växa, så får man liksom vårda det ömt, även på vägen.
Just nu bara ett litet frö. Bara mörk, lite lätt illaluktande jord (gödsel..?) på ytan nu, men där under händer det redan fantastiska saker..

Det syns inte än, men det är på gång.
Så tänker jag nu.

Så tacksam för detta forum?!
Surfat runt här ikväll i hopp om att finna lite mer förtröstan, även om jag kom långt bara på ditt inlägg, Grönablad??!

Tillåtande.

Det känns helt fantastiskt att vi kan hjälpas åt. Att vi genom att dela med oss av vår egna resa, kan stötta varandra i både med- och motgång..?

Och tack till er, som läser här. Som kommer med tröstande ord och omtanke när det behövs. Pepp glada tillrop, uppmuntran och uppskattning!
Guld värt ?!

Jag mår redan bättre.

Kram och godnatt/
Fibblan?

Profile picture for user FinaLisa

Känner igen mig i dina känslor.
Dyster, sorgsen och uttråkad. Jag tror att alla som lämnat alkoholen får sådana perioder med jämna mellanrum i början.

Jag kan rekommendera Santorinis tråd, den hjälpte mig mycket i höstas. Fick flera tankeställare och tips där.

Även om jag har haft det svajigt den senaste tiden och inte lyckats hålla nykterheten så vet jag att det rätta är att avhålla sig helt.

Du verkar också så medveten om det så det fixar du säkert.

Kramar och lycka till dig ?
???

Profile picture for user Nejlika

"Sliter med ångest och jobbar på med att möta alla känslor jag tryckt undan, tidigare dövat med alkohol. Det är ett hårt jobb, men såklart värt det." Exakt så.
Går igenom exakt samma period, det är svårt som f*n. Men, det är skönt att i nykterheten också se att det är värt det.

Kram från Nejlika

Profile picture for user PimPim

Ja ibland kommer de där dalarna och olustkänslan om varför blev det så här?
Jag tror vi måste få dessa dippar oavsett för att kunna känna glädjen också. Innan dövade alkoholen detta, eller förstärkte den. Nu måste vi fejsa den på annat sätt, men hur?
Jag har inte kommit dit ännu men kanske hamnar där nu när jag har pms. Fast då kan jag relatera till den och då vet jag att det är den som spökar.
Kram på dig fina du ❤️
//PimPim ?

Profile picture for user Fibblan

..för både bekräftelse och tips?!
Ska kolla Santorinis tråd, men bara ditt inlägg här gjorde skillnad, ska du veta?!

Tänk vad det kan betyda..,att få höra att man inte är ensam i sina känslor. Det är så lätt (för mig åtminstone..) att bli än mer negativ, när jag inte känner så som jag vill, eller tycker att jag borde känna..
Blir liksom bara att det bygger på frustration och nedlåtande tankar om mig själv.. och så är det lätt att tro att ALLA ANDRA..men ALLA ANDRA.. och så en massa, förmodligen rättså osanna, eller i alla fall alltför rosenskimrande resonemang på det..

Tack för din hjälp med att normalisera, det jag är i nu. Att det är okej och mest sannolikt oxå är något som de allra flesta, som lämnar alkholen bakom sig går igenom i perioder..
Vad som än händer, kommer jag inte släppa blicken från horisonten..Det finns något helt, ljust och rent som väntar där..

Jag behåller siktet på det

- tack för att du tror på mig???!

Kramar och massor av lycka till, till dig oxå?!
/Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

Vet inte hur det är för dig, men för mig känns det skönt att veta att någon annan förstår hur det är. Och att du går igenom exakt samma nu, känns förstås inte bra, för jag önskar vi båda kunde slippa..? Men det blir på något sätt, kanske ändå lättare att stå ut. Det tar oxå bort känslan av misslyckande och att det är ngt fel på en, som jag skrev till FinaLisa oxå.
Att ni tar er tid att skriva här och på så vis bekräftar mig i min känsla, hjälper mig att hitta den där "stopp-klossen", att inte gå djupare ner i de negativa och självdestruktiva tankarna. Det är okej, jag är bra ändå. Det finns fler som jag. Och jag dömer ju aldrig någonsin andra, så varför ska jag göra det mot mig själv!
Och jag är glad i alla fall att jag hittat modet, att våga möta könslorna. Styrkan byggs för var dag och vi skapar hela tiden nya erfarenheter av att det går, även utan alkohol..
Det är nog det jag behöver bli bättre på att påminna mig om oxå.. Att jag ÄR utan alkohol. Att det i sig är ett jättejobb och väldigt bra gjort!

Och jag blir så glad för din skull oxå Nejlika?! Att du oxå ser det i ditt kämpande! Det är svårt som f*n - men det är värt det! Heja oss??!

Tack oxå för att du tog dig tid att dela med dig av dina erfarenheter av antidepressiva. Blir så ledsen när jag hör om detta mixtrande och att det skulle ta sådan tid och så många vändor, att hitta rätt medikament och dos för dig..?. Och det är oxå min upplevelse att det tyvärr snarare är regel än undantag, att det blir på det sättet..
Oxå det som bidrar till att jag drar på det, denna gång. Var ett stort steg sist jag tog det. Att börja med antidep. Och höll ändå ut i två år, men det där skynket kom aldrig av ansiktet ändå, möjligtvis blev den svarta slöjan mer seethrough..?. Överväger att prova annan sort, men tror att jag ska ge även det fram till midsommar.. Att jag verkligen gett de andra förändringarna ett ärligt försök först, för att se vad det ger. Gäller bara att härda ut, och hitta fungerande strategier längs med vägen. Enklare sagt än gjort.. och märker jag att jag inte orkar eller har kraft nog att göra det jag vet att jag behöver, då måste jag ju absolut överväga igen..och ta den där läkarkontakten..
Stort tack än en gång för att du ville dela med dig och engagerade dig i denna fråga?! Den är inte enkel..och inte minst är det klurigt oxå i det du är nu, trappa ner eller inte..och känna av när det är läge för det. Och precis som du gör, så kan man inte annat än att ta det varsamt. Prova sig fram försiktigt och justera efterhand, beroende på utfall.

Och det är oxå min erfarenhet, att för många förändringar på en gång, riskerar bakslag..?.
Det bästa vi kan göra är väl att fortsätta som vi gör, att ta en dag i taget, blicken mot horisonten, dit vi önskar nå, med acceptans för svårigheter och utmaningarna som finns där längs med vägen..?

Många kramar/
Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

Hej vännen!
Så är det oxå för mig, vart jag befinner mig i cykeln har stor påverkan på måendet.. Den emotionella turbulensen, kommer liksom gärna som ett brev på posten då.. ?. Kan skratta åt det idag, för är inte där just nu - Men jävlar vad det kan pröva en extra då..
Men precis som du är inne på; det går liksom att ta på, man ser mönstret, och bara det att veta att det är det som "ställer till det" s.a.s. gör stor skillnad ?. Hoppas på skonsam pms, när det är dags för det..?!

Och säkert är det som du säger - att dipparna behövs för att vi ska kunna känna glädjen oxå. Det är trots allt den dynamiken som gör livet..!
Svårt att få fatt i alla gånger när man målar med svart..?..☺️
Men det är väl samma där antagligen.. medvetenhet och fortsätta jobba på med acceptans.
Ska försöka få till lite ljusare nyanser på paletten..??..och de kommer. Har förtröstan om det idag. Är på en mkt bättre plats nu, än när helgen började..?

Tack ni alla
Fortsatt skön söndag!

Kramar/
Fibblan?

Profile picture for user Fibblan

Ännu en helg till enda.. och med risk för att va tjatig...- tack till alla ni pärlor som tittat inom här?Det har haft stor betydelse ? !

Jag lämnar 5e veckan av nykterhet bakom mig?
Är det sant?! Helt fantastiskt!

Nu kommer en intensiv jobbvecka, men en lugn och trygg Fibblan, står redo att möta den?!
Stark och just nu trygg i min nykterhet!

Och nu tar jag ut den tryggheten i förskott, för det värsta som kan hända är ju att jag känt mig trygg i onödan..funkar precis som med glädjen, tänker jag..?
Och är det ngt jag behöver fylla på med, så är det just känslan av lugn och trygghet. Så nu passar jag på..??!

Kram och god natt till alla som kämpar på?!
/Fibblan?.

Profile picture for user Vinäger

Ta ut allt positivt i förskott istället för det negativa som vi så lätt målar upp. Jag tror på dig. ?

Njut av en fin, lugn och trygg vecka.

Kram